Wpisy z tagiem: jadalne chwasty

środa, 04 maja 2016
piątek, 22 kwietnia 2016
środa, 20 kwietnia 2016
wtorek, 19 kwietnia 2016
niedziela, 10 kwietnia 2016
sobota, 02 kwietnia 2016
czwartek, 10 marca 2016
piątek, 13 listopada 2015
środa, 12 sierpnia 2015
czwartek, 14 maja 2015
wtorek, 12 maja 2015
niedziela, 03 maja 2015
czwartek, 16 kwietnia 2015
niedziela, 12 stycznia 2014
środa, 31 lipca 2013

 

 

 

 

 

Bardzo prosta do przygotowania i smaczna surówka!

 

 

 

Składniki:

pół główki młodej kapusty

garstka liści świeżego szczawiu

duży ogórek

pół puszki kukurydzy

2 łyżki ziaren słonecznika

dressing jogurtowy – przepis tutaj

sól morska

 

 

Wykonanie:

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, szatkujemy drobno, oprószamy solą i zostawiamy na kilka minut by zmiękła.

Szczaw myjemy i osuszamy,

Ogórka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.

Kukurydzę odsączamy.

Słonecznik możemy uprażyć na suchej patelni.

Wszystkie warzywa mieszamy w misce z dressingiem jogurtowym.

 

Surówka z kapusty ze szczawiem, kukurydzą i słonecznikiem

sobota, 27 lipca 2013

 

 

Zapraszam na super szybkie danie (przygotujemy je w 10 minut) a jednocześnie wykwintne i smaczne.

 

Składniki:

300g świeżego tagliatelle barwionego tuszem kałamarnicy

25 dag bobu

garść świeżych liści babki lancetowatej lub szpinaku

100g wędzonego łososia

szalotka lub mała cebulka

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

łyżka masła

sól morska

pieprz czarny świeżo mielony

spora szczypta ziół prowansalskich

 

Wykonanie:

Na patelni podgrzewam oliwę z masłem, szklę na nich posiekaną szalotkę a w ostatniej minucie przeciśnięty przez praskę czosnek i zieleninę. Przyprawiam solą, pieprzem i ziołami.

W tym czasie gotuję w dużej ilości osolonego wrzątku bób przez trzy minuty, dodaję makaron i gotuję wszystko jeszcze 3 minuty. Makaron i bób odcedzam, łączę z oliwą i cebulką oraz z pokrojonym w kawałki łososiem.

Podaję od razu.

 

Czarny makaron z wędzonym łososiem i bobem

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

piątek, 19 lipca 2013

 

 

Zapraszam na pyszny letni omlet z zieleniną.

Tym razem dodałam do niego pęczek botwinki oraz sporą garść nazbieranej na beskidzkiej łące babki lancetowatej (ma sporo cennych dla zdrowia właściwości), dorzuciłam też pestki dyni i słonecznika, doprawiłam do smaku.

Wykorzystujecie w kuchni jadalne chwasty?

Jeśli macie dostęp do ogródka czy łąki z dala od tras samochodowych zapraszam was po inspiracje do mojego działu z przepisami na Jadalne chwasty.

 

Składniki:

pęczek botwinki

spora garść świeżych liści babki lancetowatej

5 jaj

łyżka pestek dyni

łyżka pestek słonecznika

sól morska

pieprz świeżo mielony

szczypta ziół prowansalskich

olej

 

Wykonanie:

Buraczki szoruję (można obrać), kroję w plasterki i podsmażam na oleju przez 2 minuty.

Babkę lancetowatą myję, siekam i wrzucam do buraków, podsmażam minutę.

Do miski wbijam jaja, roztrzepuję z przyprawami, mieszam z posiekanymi listkami buraków i wlewam na patelnię.

Przykrywam przykrywką i smażę na wolnym ogniu aż omlet się zetnie.

 

Omlet z botwinką, babką lancetowatą i pestkami dyni

wtorek, 02 lipca 2013
wtorek, 25 czerwca 2013
 
1 , 2 , 3













































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...