Wpisy z tagiem: zupa

czwartek, 24 stycznia 2019
wtorek, 24 lipca 2012

 

 

Lubicie? Ja bardzo :)

Klasyczna, polska zupa letnia.

Bardzo łatwa do przygotowania.

 

Składniki:

1 kalafior

kilka ziemniaków

włoszczyzna

natka pietruszki

5 szt ziela angielskiego

liść laurowy

sól, pieprz

3-4 szkl mleka

 

Wykonanie:

Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do wody zakwaszonej octem (ok 2-3 łyżki octu), wtedy wyjdą z niego robaczki jeśli tam są.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.

Włoszczyznę obrać, umyć, wrzucić do garnka.

Warzywa zalać wodą, dodać przyprawy i gotować.

Po 10 minutach gotowania dodać opłukanego kalafiora i gotować jeszcze 10-15 min aż warzywa będą miękkie.

Dodać mleko, zagotować, przyprawić do smaku.

Posypać natką pietruszki.

 

Zupa kalafiorowa

 

09:46, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 16 lipca 2012

 

 

 

Zapraszam dzisiaj na zdrową i smaczną zupę.

Sycącą dzięki brązowemu ryżowi – co prawda troszkę dłużej się gotuje ale ma cenne właściwości – próbowaliście już gotować na nim zupy?

Letnią dzięki fasolce szparagowej.

Niesamowicie smaczną, we włoskim klimacie dzięki przyprawieniu jej sporą ilością bazyliowego pesto.

Łatwa do przygotowania -praktycznie gotuje się sama.

P.S. Jeśli lubicie bazyliowe pesto polecam Wam też Zupę ogórkową z pesto, Omlet z groszkiem i pesto, Ziemniaczane gnocchi z bazyliowym pesto i pomidorami, Tartę z groszkiem i tofu na beszamelu z pesto

 

Składniki:

1 szkl brązowego ryżu (ok 150g)

4 ziemniaki

pęczek włoszczyzny

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

300g fasolki szparagowej

2-3 łyżeczki bazyliowego pesto

 

Wykonanie:

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 15 min.

W tym czasie obieramy ziemniaki i włoszczyznę, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 min.

Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do zupy i gotujemy wszystko jeszcze ok 10 min. Wyłączamy grzanie. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz bazyliowym pesto.

 

krupnik

czwartek, 28 czerwca 2012

 

 

Lubicie zupy owocowe?

U nas danie to jest zdecydowanie dedykowane córeczce.

Zresztą mi też takie zupy kojarzą się właśnie z dzieciństwem :)

Jeśli zupę schłodzicie powstanie pyszny chłodnik truskawkowy.

 

zupa truskawkowa

 

Składniki:

1 kg truskawek

szklanka ciepłej wody (lub więcej wg uznania)

brązowy cukier

cytryna

jogurt

do podania ugotowany makaron lub ryż

 

Wykonanie:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy na mus. Można je teraz przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek – mi pestki nie przeszkadzają

W wodzie rozpuszczamy niewielka ilość cukru, dodajemy do musu truskawkowego.

Smak podkręcamy niewielka ilością świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Podajemy z kleksem jogurtu i/lub z ugotowanym makaron lub ryżem.

 

chłodnik truskawkowy

 

piątek, 09 marca 2012

 



Drobnymi kroczkami idzie wiosna. Już nie mogę się doczekać.

Dla mnie przednówek to najgorszy czas, kończące się warzywa zimowe, oczekiwanie na nowalijki, zmęczenie po zimie.

Zapraszam was dziś na zupę przednówkową, z warzyw łatwo teraz dostępnych ale z dodatkiem czegoś extra. Doprawioną kolorami, ciepłem, egzotycznym aromatem i smakiem curry indyjskiego i ognistego chili.

Pietruszka oczyszcza organizm z toksyn dzięki czemu poprawia nastrój przy wiosennym zmęczeniu. Kukurydza dodaje słodyczy i koloru.

 



Składniki:

pół kg pietruszki

puszka kukurydzy

5 szt ziela angielskiego

łyżeczka curry indyjskiego Specialite Kamis

pół łyżeczki imbiru mielonego

sól morska Specialite Kamis

ognista przyprawa z chili Specialite Kamis

100ml śmietany

szczypiorek





Wykonanie:

Pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładamy do garnka.

Do garnka dodajemy również kukurydzę razem z zalewą.

Warzywa zalewamy wodą (tylko tyle by były przykryte).

Dodajemy ziele angielskie i gotujemy.

Po 10 min dodajemy curry i imbir. Gotujemy jeszcze 10 min.

Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku.

Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

 

 

poniedziałek, 27 lutego 2012


Klasyczna, zimowa zupa.

Aromatyczna, lekko słodkawa.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, tania i do tego smaczna.

Składniki:

5-6 cebul

2 łyżki masła

5 szklanek wywaru warzywnego

sól

pieprz

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

tymianek


Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni niezbyt mocno rozgrzanej rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości mieszając ją co jakiś czas by się nie przypaliła.

Miękką cebulę zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz i gotujemy ok 20 min.

Jeśli przeszkadza nam pływająca cebula możemy całość zmiksować.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

wtorek, 07 lutego 2012

 

Minestra di patate allo zafferano

Przepis pochodzi z książki „222 łatwe przepisy kuchni włoskiej”

Uwielbiam szafran – zakochałam się w nim w Hiszpanii.

Wczoraj kartkując nową książkę kulinarną natknęłam się na ten przepis i oto gości już dziś na moim stole. Nie mogłam czekać. Zupa banalnie prosta w przygotowaniu a efekt genialny! Zupełnie nowa odsłona ziemniaczanej zupy.

Jest jeszcze coś – szafran (najdroższa przyprawa, którą otrzymuje się z pręcików krokusa) jest jednym z najstarszych afrodyzjaków, podobno działającym szczególnie na Panie. Panowie – oto danie, które z łatwością przygotujecie i z pewnością jest znakomitą propozycją na Walentynkową kolację.

 

Składniki:

600g ziemniaków

100g makaronu – ja użyłam farfalle

pół cebuli

marchewka

2 łodygi selera naciowego

szczypta szafranu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Wykonanie:

Cebulę, marchew i seler pokrój w drobne kawałki i podsmaż na oliwie.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka.

Dodaj warzywa, szafran, zalej 2 litrami wody, posól.

Dodaj makaron.

Gotuj aż warzywa i makaron będą miękkie.

 

sobota, 04 lutego 2012

 



Dzisiaj trochę prywaty wywołanej porannym szokiem ;)

Czasami warto wstać rano kiedy dziecko prosi bo inaczej znajdzie sobie samo bardzo interesujące zajęcie.

Dzisiaj rano córeczka prosiła by wstać i się z nią pobawić, jednak wczoraj z okazji rozpoczęcia weekendu tak fajnie nam się siedziało do późna w nocy...

Po kilku prośbach córeczka zrezygnowała, za chwilę też nastała w domu cisza a ja po raz kolejny dałam się nabrać i zasnęłam.

Przecież cisza przy małym dziecku nie wróży nic dobrego...

Kiedy w końcu wstałam i pierwsze kroki skierowałam do kuchni by zrobić sobie kawę, co ujrzałam?

No właśnie – małe pobojowisko oraz zupę ugotowaną przez moją córkę, która ma poniższy skład: rodzynki, suszona żurawina, ziarno słonecznika, liście laurowe, garść ziela angielskiego, cały słoiczek pieprzu czarnego, cały słoiczek suszonych pomidorów z czosnkiem i coś czego najbardziej mi szkoda – cała puszeczka mielonej papryki wędzone przywiezionej z Hiszpanii...

Pewnie składników byłoby więcej, ale jak się dowiedziałam słoiczek z sezamem czy płatkami czosnku oraz oliwa nie dały się otworzyć...

Rośnie mi mała kuchareczka.

Rozmowa poważna się odbyła, poprosiłam by nie gotowała używając moich przypraw a swoich, lecz znając naturę dzieci nie wiem teraz czy zacząć raniej wstawać czy przenieść ogromną półkę z przyprawami gdzieś wyżej – co niestety wydaje się o wiele trudniejszym zadaniem.

 

Tagi: zupa
11:37, dorota20w , Styl Życia
Link Komentarze (14) »
poniedziałek, 30 stycznia 2012


Trochę lata w środku zimy.

Bardzo prosta w przygotowania i smaczna zupa – sprawdza się wtedy, kiedy zupełnie nie mamy czasu ani chęci na gotowanie.

Rozgrzewa i poprawia humor :)

Można ją zajadać z pieczywem świeżym lub grzankami albo traktować jak gorący kubek do popijania np. kanapek.

W lato będzie pyszna ze świeżych owoców, teraz świetnie spiszą się puszkowane lub domowe ze słoików robione w sezonie.


Składniki:

1 cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

2 puszki posiekanych pomidorów

1 l wywaru warzywnego

szczypta suszonej bazylii

szczypta suszonego oregano

pieprz

sól

szczypta chili

szczypta cukru

ciabatta


Wykonanie:

Na patelni rozgrzać oliwę (niezbyt mocno).

Cebule obrać, posiekać dosyć grubo i zeszklić na oliwie.

Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i poddusić wszystko 3-4 min.

Dodać przyprawy, wymieszać.

Dodać wywar warzywny i szklankę wody.

Gotować ok 10 min.

Zupę podawać ze świeżą lub opieczoną w tosterze ciabattą (można też po opieczeniu przetrzeć każda kromkę ząbkiem czosnku).

 

niedziela, 12 września 2010
 


Składniki:

4 ziemniaki

ok 5 cm kawałek pora

łyżka masła

3 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

3-4 ząbki czosnku

4 ogórki kiszone

pieprz, sól, cukier


Wykonanie:

Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę i razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim zalałam wodą Gotowałam 15 min. W tym czasie na patelni roztopiłam masło ( z dodatkiem odrobiny oleju, by się nie spaliło) i udusiłam na nim rozdrobnionego pora, a potem dodałam ogórki kiszone starte na tarce jarzynowej i wszystko lekko przesmażyłam. Kiedy ziemniaki w zupie były miękkie dodałam ogórki z porem, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, cukier i pieprz i gotowałam jeszcze ok 10-15 min.

zupa ogorkowo - czosnkowa

Tagi: zupa
14:41, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (16) »
sobota, 04 września 2010

Brokuł, ziemniak od 6 mca, por od 7 mca w diecie dziecka.

Bardzo smaczna i zielona :)

 

 

 

1 niewielki brokuł

3 ziemniaki

ząbek czosnku

1 cm plaster pora

listek laurowy

szczypta soli

masło 1 łyżka

mleko modyfikowane do zabielenia


Do garnka władamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, czosnek w plasterkach, listek laurowy i gotujemy ok 15 min. Dodajemy masło, różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5-8 min. Wyjmujemy listek laurowy, zupę miksujemy, przyprawiamy szczyptą soli. Zupę podajemy dziecku zabieloną mlekiem modyfikowanym bezpośrednio przed podaniem (zabielamy podawaną porcję).

 

zupa brokułowa dla dzieci

wtorek, 24 sierpnia 2010

 

 

Zupy rybne są traktowane po macoszemu w polskiej kuchni. W moim domu rodzinnym, choć nie pamiętam by choć raz była ona przyrządzona, miała opinię zupełnie niezjadliwej i powodowała grymas na twarzy domowników już na samą myśl.

Ja dopiero je odkrywam, eksperymentuję, uczę się.

I tak z dokładania i dosypywania różnych ingredientów do garnka wyszła bardzo ciekawa zupa.

Zaskakująca.

Smaczna.

Tym razem użyłam samych suszonych rybek i kalmarów.

Aromat suszonych ryb jest zawsze bardziej skondensowany i świetnie się sprawdza do nadawania smaku.

 

Składniki:

40g suszonych rybek

40g suszonych kalmarów

4 ziemniaki

2 marchewki

6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz czarny świeżo mielony

1 mała łyżeczka ziaren fenkułu

4 łyżki przecieru pomidorowego

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania aromatycznego wywaru rybnego. Rybki i kalmary, związany pęczek natki pietruszki oraz przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w zapałkę oraz masło i gotujemy ok 15 min aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory i zagotowujemy.

 

zupa z suszonych ryb z pomidorami

 
1 , 2










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...