Wpisy z tagiem: afrodyzjaki

czwartek, 12 października 2017
środa, 22 lutego 2012


Te bardzo smaczne mule przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.

Kilka prostych składników, klasyczne połączenia i w efekcie przepyszne danie.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze małży – spróbujcie właśnie tego przepisu – cebula i czosnek nadają smaku, chilli podkręca danie, białe wino nadaje aromatu a słodka śmietanka nadaje kremowości.


Składniki:

1 kg świeżych muli

1 szalotka lub pół małej cebuli

2 ząbki czosnku

50 ml winiaku – opcjonalnie

200ml białego wina

1/3świeżej papryczki chili

pół pęczka pietruszki

łyżka masła klarowanego lub zwykłego z dodatkiem oleju

100ml słodkiej śmietanki


Wykonanie:

Przygotowywanie dania należy zacząć od przygotowania muli.

Po przyniesieniu świeżych małży do domu, należy zalać je wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 2 godziny by otworzyły się i wypłukały ewentualny piasek.

Po tym czasie małże odsączamy i zalewamy lodowatą wodą – to sprawi, że się zamkną.

Teraz czas na ich oczyszczanie. Małże myjemy w wodzie, można użyć do tego celu szczoteczki. Czyste małże przekładamy do suchej miski.

Małże które zostały otwarte gdy zaleliśmy je lodowatą wodą wyrzucamy (wyrzucamy również te, które mają uszkodzoną/pękniętą skorupkę).

Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy na nim posiekaną drobno szalotkę.

Do szalotki dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku oraz chili.

Dodajemy małże, mieszamy wszystko i zalewamy je winiakiem i białym winem.

Chwilę odparowujemy, mieszamy i przykrywamy garnek przykrywką.

Gotujemy tak ok 5 minut – w tym czasie małże powinny się otworzyć. Możemy w trakcie wszystko zamieszać.

Małże zalewamy śmietanką i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Mieszamy wszystko.

Podajemy w głębokich talerzach razem z sosem i kawałkami białego pieczywa.

Podczas jedzenia pamiętamy by nie jeść tych małży, które nie otworzyły się podczas gotowania.


 

wtorek, 21 lutego 2012

 

 

11 lutego miałam przyjemność uczestniczenia w kolejnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Makro Cash&Carry.

Jak tytuł wskazuje, tym razem temat był iście walentynkowy. Generalnie, w sumie zresztą nie wiem czemu, nastawiona byłam na przygotowywanie słodyczy – głównie czekolady. Okazało się, że skupiliśmy się na owocach morza.

O ile przygotowanie muli nie było dla mnie nowością, bo troszkę ich przygotowywałam w hiszpańskiej szkole gotowania w Barcelonie, o tyle zupełną nowością było dla mnie spróbowanie świeżej ostrygi. Muszę przyznać, że już dawno takich emocji kulinarnych nie przeżyłam: podważenie i otwarcie dużej muszli, wyglądającej trochę jak skała, odcięcie ostrygi, skropienie jej cytryną i na koniec połknięcie. To ostatnie było najtrudniejsze.

 

 

 

i moja mina po...

 

Ostryga była dość pokaźna (a może tylko mi się tak wydawało...) więc ją pogryzłam. Generalnie smakowała jak surowa ryba popita wodą morską. Wiem, że raczej nie będę ponawiać tego więcej, choć doceniam poznawczy aspekt tego doświadczenia.

Na deser przygotowaliśmy sufler bananowo-czekoladowy.

Przepisy na mule i suflet zamieszczę w oddzielnych postach.

Po przemiłym gotowaniu w gronie blogerów zasiedliśmy do wspólnej uczty. Tym razem była to nie byle jaka uczta, bynajmniej w moim odczuciu, bo owoce morza uwielbiam.

 

wtorek, 07 lutego 2012

 

Minestra di patate allo zafferano

Przepis pochodzi z książki „222 łatwe przepisy kuchni włoskiej”

Uwielbiam szafran – zakochałam się w nim w Hiszpanii.

Wczoraj kartkując nową książkę kulinarną natknęłam się na ten przepis i oto gości już dziś na moim stole. Nie mogłam czekać. Zupa banalnie prosta w przygotowaniu a efekt genialny! Zupełnie nowa odsłona ziemniaczanej zupy.

Jest jeszcze coś – szafran (najdroższa przyprawa, którą otrzymuje się z pręcików krokusa) jest jednym z najstarszych afrodyzjaków, podobno działającym szczególnie na Panie. Panowie – oto danie, które z łatwością przygotujecie i z pewnością jest znakomitą propozycją na Walentynkową kolację.

 

Składniki:

600g ziemniaków

100g makaronu – ja użyłam farfalle

pół cebuli

marchewka

2 łodygi selera naciowego

szczypta szafranu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Wykonanie:

Cebulę, marchew i seler pokrój w drobne kawałki i podsmaż na oliwie.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka.

Dodaj warzywa, szafran, zalej 2 litrami wody, posól.

Dodaj makaron.

Gotuj aż warzywa i makaron będą miękkie.

 

czwartek, 26 stycznia 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowałam dla was spis kilku moich przepisów na Walentynki wg afrodyzjaków.

Mam nadzieję, że znajdziecie inspirację by sprawić pyszną przyjemność swoim Walentynkom :)

To oczywiście nie wszystkie - więcej znajdziecie używając wyszukiwarki na blogu :)

 

 

 

 

 

 

AWOKADO

 

Czekoladowy koktajl z awokado  Czekoladowy koktajl z awokado

 

Sos awokado z czosnkiem i ogórkiem  Sos awokado z czosnkiem i ogórkiem

 

 

CHILLI



Tartinki z jajecznicą z chilli, wędzonym łososiem i kiełkami

 

sledzie_z_cebula_i_czosnkiem  Śledzie z cebulką i chili

 

  Rukola z pomarańczą, migdałami i chili

 

 

 

CHRZAN

 

Schab pieczony z sosem chrzanowym  Schab pieczony z sosem chrzanowym

 

zupa_krem_chrzanowa  Zupa krem chrzanowa

 

Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem

Makaron z ryżu brązowego z wakame, tofu i sezamem po japońsku - przepis + film

Naleśniki z wędzonym łososiem

 

 


CYNAMON

 

 

 

Ciasto cynamonowe z kremem karpatka  Ciasto cynamonowe z kremem karpatka

 

Bananowe babeczki z cynamonową bitą śmietaną  Bananowe babeczki z cynamonową bitą śmietaną

 

Kanelbullar  Szwedzkie bułeczki cynamonowe – Kanelbullar

 

Grzaniec

 

 

 

CZEKOLADA



 

  Ciasteczka z kawałkami czekolady – przepis z filmem

 

ciasto_drozdzowe  Ciasto drożdżowe z czekoladą

 

Pizza z czekoladą i truskawkami  Pizza z czekoladą i truskawkami

 

  Muffinki czekoladowo -bananowe

 

Fondue czekoladowe

 

 

 

 

 

CZOSNEK

 

sałatka brokułowa  Brokuł w sosie czosnkowym – łatwa sałatka

 

szpinak  Szpinak z czosnkiem i śmietaną

 

Bazyliowo-czosnkowy pstrąg gotowany na parze  Bazyliowo-czosnkowy pstrąg gotowany na parze

 

curry_z_kalafiora  Curry z kalafiora

 

 

 

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

 

pasztet  Pasztet – przepis

 

Jajka sadzone na szpinaku  Jajka sadzone na szpinaku

 

mac_and_cheese  Mac and cheese - makaron z serem

 

Zapiekanka pasterka  Shepherd's pie - Zapiekanka pasterka - przepis

 

Zapiekanka z jarmużem  Zapiekanka z jarmużem



 

 

 

 

 

IMBIR

herbata_z_imbirem  Herbata z imbirem



syrop imbirowy  Syrop imbirowy – przepis

 

Koktajl jabłkowo-selerowy z nutą imbiru  Koktajl jabłkowo-selerowy z nutą imbiru

 

Śledzie imbirowe  Śledzie imbirowe

 

Nalewka imbirowa z whiskey  Nalewka imbirowa z whiskey

 

 


JAJKA



  Serce z parówki i jajka

 

 Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

 

jak_ugotowac_jajko_na_twardo  Jak ugotować jajka na twardo

 

jajka_z_szynka  Jajka z szynką

 

jajka_zapiekane  Jajka zapiekane

 

 

 


KAPARY

 



 Eskalopki wołowe z cytryną i kaparami

 

awokado z sosem serowym  Awokado z sosem czosnkowym i kaparami

 

Sałatka z fetą, suszonymi pomidorami, winogronami, kaparami  Sałata z fetą, suszonymi pomidorami, winogronami, kaparami

 

 

KARDAMON



mango chutney  Mango chutney - przepis

 

Sos czereśniowy z kardamonem, cynamonem i pieprzem  Sos czereśniowy z kardamonem, cynamonem i pieprzem

 

  Likier czekoladowo – korzenny

 

 

KREWETKI

 

krewetki  Krewetki - łatwy przepis

 

Krewetki z patelni z pomidorami i ziołami  Krewetki z patelni z pomidorami i ziołami

 

Krewetki po włosku w sosie pomidorowym z chili i makaronem  Krewetki po włosku w sosie pomidorowym z chili i makaronem

 

Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango  Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango

 



 

MAŁŻE

 



  Małże z białym winem i śmietanką

 

malze  Małże po marynarsku

 

 

 

ORZECHY

 

 

sałatka z kuskusem  Sałatka z kuskusem

 

Owsianka z masłem orzechowym i jabłkiem  Owsianka z masłem orzechowym i jabłkiem

 

curry z mango   Curry z mango, mlekiem kokosowym i nerkowcami

 

keks wegański  Keks wegański

 

Zdrowe ciasteczka bez pieczenia  Zdrowe ciasteczka bez pieczenia

 

chleb_z_samych_ziaren  Chleb z samych ziaren bez mąki

 

masło_orzechowe   Domowe masło orzechowe

 

 

 

POR



Wiosenne pęczotto z cukinią, porem, ziołami i boczkiem wędzonym   Wiosenne pęczotto z cukinią, porem, ziołami i boczkiem wędzonym

 

Kurczak w sosie śmietanowym z porem  Kurczak w sosie śmietanowym z porem

 

Zapiekanka z grzybami, pęczakiem i jarmużem  Zapiekanka z grzybami, pęczakiem,  jarmużem i porem

 

 

 

RYBY



losos_z_Patelni  Łosoś na obiad

 

Najprostsze śledzie  Najprostsze śledzie

 

kotlety_rybne  Kotlety rybne

 

paprykarz  Ekspresowy paprykarz z kaszą jaglaną

 

 

 

 

SERY

 Rolada z sera żółtego z szynką

 

Deska serów – jak ją przygotować?  Deska serów – jak ją przygotować?

 

panierowany ser camembert  Panierowany Camembert z migdałami i pistacjami

 

kotlety_Schabowe_inaczej  Kotlety schabowe inaczej

 

Jajka faszerowane serem żółtym  Jajka faszerowane serem żółtym

 

nalesniki_grillowane  Grillowane naleśniki

 

 

SZAFRAN

 



  Włoska zupa ziemniaczana z szafranem

 

paella  Paella z kurczakiem cukinią i szpinakiem

 

Paella z owocami morza  Paella z owocami morza

 



 

SZPARAGI

 

 

szparagi_smazone  Szparagi smażone

 

Jak ugotować szparagi  Jak ugotować szparagi

 

szparagi_biale  Prosty przepis na szparagi białe



 Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym

 Szparagi z masłem czosnkowym

 

 

TRUSKAWKI

 

creme_brulee  Creme brulee z truskawkami

 

budyn_chia  Budyń chia z truskawkami

 

makaron_z_truskawkami  Makaron z truskawkami

 

tort_truskawkowy  Truskawkowy tort z bitą śmietaną

 

 

WINO

 



 

Grzane wino – przepis  Grzane wino – przepis

 

Szynka pieczona   Szynka pieczona w marynacie z czerwonego wina

 

Arrosto di vitello  Cielęcina pieczona w czerwonym winie po włosku - Arrosto di vitello al vino rosso

 

Kurczak myśliwego z Toskanii  Kurczak myśliwego z Toskanii

 

 

 

 

 

 

 

 

czwartek, 26 sierpnia 2010

 

 

Dzisiaj będzie pogadanka o afrodyzjakach :)

Jednym z nich jest Catuaba

To pocięta na drobne kawałki kora drzewa pochodzącego z Brazylii. Słynie tam jako środek stymulujący pracę mózgu i poprawiający ukrwienie organizmu. Stare brazylijskie przysłowie mówi „Do sześćdziesiątki ojca, syn jego jest, po sześćdziesiątce syn staje się synem Catuba” :)

Kora Catuaba znana jest również jako środek przeciwbólowy i uspakajający, podnoszący koncentrację, dodający energii.

Wg mnie herbata z catuaby ma lekko pieprzowy smak i zostawia na języku lekko ostry posmak. Połączyłam ją więc suszonymi truskawkami (również afrodyzjak) i tak powstał bardzo smaczny, erotyczny napój.

 

 

Składniki:

1 łyżeczka suszu catuaby

kilka suszonych truskawek

250 ml wody

 

Wykonanie:

Catuabę i truskawki zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min, następnie zostawiamy do zaparzenia ok 10 min.

 

 

 

erotyczna catuaba z truskawką









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...