Wpisy z tagiem: afrodyzjaki

czwartek, 12 października 2017
środa, 22 lutego 2012


Te bardzo smaczne mule przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych.

Kilka prostych składników, klasyczne połączenia i w efekcie przepyszne danie.

Jeśli nie próbowaliście jeszcze małży – spróbujcie właśnie tego przepisu – cebula i czosnek nadają smaku, chilli podkręca danie, białe wino nadaje aromatu a słodka śmietanka nadaje kremowości.


Składniki:

1 kg świeżych muli

1 szalotka lub pół małej cebuli

2 ząbki czosnku

50 ml winiaku – opcjonalnie

200ml białego wina

1/3świeżej papryczki chili

pół pęczka pietruszki

łyżka masła klarowanego lub zwykłego z dodatkiem oleju

100ml słodkiej śmietanki


Wykonanie:

Przygotowywanie dania należy zacząć od przygotowania muli.

Po przyniesieniu świeżych małży do domu, należy zalać je wodą w temperaturze pokojowej i zostawić na 2 godziny by otworzyły się i wypłukały ewentualny piasek.

Po tym czasie małże odsączamy i zalewamy lodowatą wodą – to sprawi, że się zamkną.

Teraz czas na ich oczyszczanie. Małże myjemy w wodzie, można użyć do tego celu szczoteczki. Czyste małże przekładamy do suchej miski.

Małże które zostały otwarte gdy zaleliśmy je lodowatą wodą wyrzucamy (wyrzucamy również te, które mają uszkodzoną/pękniętą skorupkę).

Na patelni rozpuszczamy masło, szklimy na nim posiekaną drobno szalotkę.

Do szalotki dodajemy posiekane drobno ząbki czosnku oraz chili.

Dodajemy małże, mieszamy wszystko i zalewamy je winiakiem i białym winem.

Chwilę odparowujemy, mieszamy i przykrywamy garnek przykrywką.

Gotujemy tak ok 5 minut – w tym czasie małże powinny się otworzyć. Możemy w trakcie wszystko zamieszać.

Małże zalewamy śmietanką i posypujemy posiekaną natka pietruszki. Mieszamy wszystko.

Podajemy w głębokich talerzach razem z sosem i kawałkami białego pieczywa.

Podczas jedzenia pamiętamy by nie jeść tych małży, które nie otworzyły się podczas gotowania.


 

wtorek, 21 lutego 2012

 

 

11 lutego miałam przyjemność uczestniczenia w kolejnych warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Makro Cash&Carry.

Jak tytuł wskazuje, tym razem temat był iście walentynkowy. Generalnie, w sumie zresztą nie wiem czemu, nastawiona byłam na przygotowywanie słodyczy – głównie czekolady. Okazało się, że skupiliśmy się na owocach morza.

O ile przygotowanie muli nie było dla mnie nowością, bo troszkę ich przygotowywałam w hiszpańskiej szkole gotowania w Barcelonie, o tyle zupełną nowością było dla mnie spróbowanie świeżej ostrygi. Muszę przyznać, że już dawno takich emocji kulinarnych nie przeżyłam: podważenie i otwarcie dużej muszli, wyglądającej trochę jak skała, odcięcie ostrygi, skropienie jej cytryną i na koniec połknięcie. To ostatnie było najtrudniejsze.

 

 

 

i moja mina po...

 

Ostryga była dość pokaźna (a może tylko mi się tak wydawało...) więc ją pogryzłam. Generalnie smakowała jak surowa ryba popita wodą morską. Wiem, że raczej nie będę ponawiać tego więcej, choć doceniam poznawczy aspekt tego doświadczenia.

Na deser przygotowaliśmy sufler bananowo-czekoladowy.

Przepisy na mule i suflet zamieszczę w oddzielnych postach.

Po przemiłym gotowaniu w gronie blogerów zasiedliśmy do wspólnej uczty. Tym razem była to nie byle jaka uczta, bynajmniej w moim odczuciu, bo owoce morza uwielbiam.

 

wtorek, 07 lutego 2012

 

Minestra di patate allo zafferano

Przepis pochodzi z książki „222 łatwe przepisy kuchni włoskiej”

Uwielbiam szafran – zakochałam się w nim w Hiszpanii.

Wczoraj kartkując nową książkę kulinarną natknęłam się na ten przepis i oto gości już dziś na moim stole. Nie mogłam czekać. Zupa banalnie prosta w przygotowaniu a efekt genialny! Zupełnie nowa odsłona ziemniaczanej zupy.

Jest jeszcze coś – szafran (najdroższa przyprawa, którą otrzymuje się z pręcików krokusa) jest jednym z najstarszych afrodyzjaków, podobno działającym szczególnie na Panie. Panowie – oto danie, które z łatwością przygotujecie i z pewnością jest znakomitą propozycją na Walentynkową kolację.

 

Składniki:

600g ziemniaków

100g makaronu – ja użyłam farfalle

pół cebuli

marchewka

2 łodygi selera naciowego

szczypta szafranu

3 łyżki oliwy z oliwek

sól

 

Wykonanie:

Cebulę, marchew i seler pokrój w drobne kawałki i podsmaż na oliwie.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, przełóż do garnka.

Dodaj warzywa, szafran, zalej 2 litrami wody, posól.

Dodaj makaron.

Gotuj aż warzywa i makaron będą miękkie.

 

czwartek, 26 stycznia 2012

 Przygotowałam dla was spis kilku moich przepisów na Walentynki wg afrodyzjaków.

Mam nadzieję, że znajdziecie inspirację by sprawić pyszną przyjemność swoim Walentynkom :)

To oczywiście nie wszystkie - więcej znajdziecie używając wyszukiwarki na blogu :)

 

 

AWOKADO

Mus czekoladowy z awokado

Uramaki sushi z awokado i surimi

CHILLI

Tartinki z jajecznicą z chilli, wędzonym łososiem i kiełkami

Czekolada z chili

Sałata z kurczakiem, chilli i czerwoną porzeczką

CHRZAN

Wieprzowina w sosie chrzanowym

Omlet po japońsku z wasabi i marynowanym imbirem

Makaron z ryżu brązowego z wakame, tofu i sezamem po japońsku - przepis + film

Sałatka z kalafiora gotowanego na parze i surimi

Naleśniki z wędzonym łososiem


CYNAMON

Pieczony schab cynamonowy

Tosty cynamonowe

Pasta z wątróbek z cynamonem

Lawasz z kurczakiem w orientalnym stylu

Grzaniec

CZEKOLADA

  Mus czekoladowy

  Muffinki czekoladowo -bananowe

Carpaccio gruszkowe z czekoladą i żurawiną

Fondue czekoladowe

Fondue z ptasiego mleczka z ananasem

Koktajl czekoladkowo - bananowy

CZOSNEK

Krewetki z czosnkiem

Grzanki czosnkowe ze szparagami i pomidorkami cherry

Kurczak tikka masala

Omlet z pomidorami, czosnkiem i chilli

  Sandacz vera Cruse

  Coca ze szpinakiem – pizza hiszpańska

 Tartaletki z rukolą i serem


GAŁKA MUSZKATOŁOWA

 Gnocchi – włoskie kluski ziemniaczane

  Grecka moussaka

  Musaka w wersji lekkiej

IMBIR

 Schab pieczony w piwie imbirowym

 Imbirowe racuszki z czekoladą

 Zupa – krem marchewkowy z kokosem i imbirem

  Zupa kalafiorowa z imbirem i kurkumą

 Piwo imbirowe


JAJKA

  Serce z parówki i jajka

 Jajka z chorizo zapiekane w kokilkach

 Spaghetti alla carbonara


KAPARY

 Eskalopki wołowe z cytryną i kaparami

KARDAMON

 Polędwiczki wieprzowe z kardamonem w sosie z białego wina

 Poncz cytrusowo - korzenny

MAŁŻE

Małże z szynką iberico

ORZECHY

 Pasta orzechowo - twarogowa z nutą mandarynki

 Kotlety mielone z orzechami

POR

 Łosoś z porem pieczony w papilotach

 Krem z dyni z chrupiącym porem i krewetką

RYBY

  Risotto z łososiem i suszonymi pomidorami

 Pieczona ryba z talarkami ziemniaków

 Łosoś z risotto z suszonymi pomidorami pieczony w cieście

SERY

 Rolada z sera żółtego z szynką

SZAFRAN

  Włoska zupa ziemniaczana z szafranem

SZPARAGI

 Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym

 Szparagi z masłem czosnkowym


czwartek, 26 sierpnia 2010

 

 

Dzisiaj będzie pogadanka o afrodyzjakach :)

Jednym z nich jest Catuaba

To pocięta na drobne kawałki kora drzewa pochodzącego z Brazylii. Słynie tam jako środek stymulujący pracę mózgu i poprawiający ukrwienie organizmu. Stare brazylijskie przysłowie mówi „Do sześćdziesiątki ojca, syn jego jest, po sześćdziesiątce syn staje się synem Catuba” :)

Kora Catuaba znana jest również jako środek przeciwbólowy i uspakajający, podnoszący koncentrację, dodający energii.

Wg mnie herbata z catuaby ma lekko pieprzowy smak i zostawia na języku lekko ostry posmak. Połączyłam ją więc suszonymi truskawkami (również afrodyzjak) i tak powstał bardzo smaczny, erotyczny napój.

 

 

Składniki:

1 łyżeczka suszu catuaby

kilka suszonych truskawek

250 ml wody

 

Wykonanie:

Catuabę i truskawki zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min, następnie zostawiamy do zaparzenia ok 10 min.

 

 

 

erotyczna catuaba z truskawką









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...