Wpisy z tagiem: jadalne kwiaty

środa, 12 sierpnia 2015
niedziela, 07 czerwca 2015
niedziela, 03 maja 2015
czwartek, 23 kwietnia 2015
wtorek, 21 kwietnia 2015
piątek, 27 września 2013
sobota, 31 sierpnia 2013



Zapraszam na pyszną sałatkę z wędzonym łososiem, winogronami, pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem orzechów włoskich i pięknie wyglądających płatków nagietka – wszystko zwieńczone sosem tysiąca wysp.
Bardzo smaczna propozycja na lunch czy kolację.


Sałatka z łososiem, winogronami i sosem tysiąca wysp

poniedziałek, 29 lipca 2013

 

 

Jest tak gorąco, że najchętniej na śniadanie, obiad i kolację jadłabym sałatki, szczególnie te owocowe i szczególnie te z owoców wyjętych prosto z lodówki.

Dodają energii, orzeźwiają, nawilżają.

Dzisiejsza propozycja (w wersji dla dzieci z sokiem z limonki a w wersji dla dorosłych z odrobiną nalewki morelowej) wzbogacona dodatkowo jadalnymi kwiatami koniczyny polnej.

 

Składniki:

arbuz

melon

śliwki

sok z limonki lub nalewka morelowa

kwiaty koniczyny białej

 

Wykonanie:

Owoce myję, obieram, kroję w kawałki i wrzucam do miski.

Skrapiam sokiem z limonki lub nalewką.

Posypuję płatkami kwiatów koniczyny.

 

Sałatka owocowa z kwiatem koniczyny

piątek, 26 lipca 2013

 

 

Kisiel (i galaretka z owocami) to deser mojego dzieciństwa.

Moja mama przygotowywała go z każdych chyba owoców na które kolejno był sezon, dlatego mam do niego sentyment i bardzo go lubię.

Sama teraz też często go przygotowuję. Latem i jesienią ze świeżych owoców a zimą i wiosną z mrożonych lub pasteryzowanych.

Jest tak niesamowicie prosty do przygotowania, że z pewnością uda się każdemu. Spróbujcie!

 

Składniki:

0,5kg (lub więcej) owoców leśnych - truskawek, poziomek, malin, jeżyn, jagód, borówek

3 szkl wody

cukier biały lub trzcinowy, ksylitol, stewia do smaku

2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub więcej jeśli lubicie bardzo gęstą konsystencję)

kwiaty jeżyny do dekoracji i zjedzenia :)

 

 

Wykonanie:

W pół szkl wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną.

Resztę wody wlać do garnka, dodać owoce, gotować 5 min od momentu wrzenia, dosładzając do smaku.

Rozpuszczoną mąkę wlać do kompotu dynamicznie mieszając. Zagotować.

Rozlać do szklanek.

 

Kisiel z owoców leśnych

czwartek, 25 lipca 2013

 

 

Jakiś czas temu odkryłam płatki jaglane.

Mają dość specyficzny smak, ale są zdrowe i często je wykorzystuję w daniach np. dodając do chleba, muffinek, pulpetów mięsnych, warzywnych kotlecików itd.

Dzisiaj bardzo prosta propozycja śniadaniowa na jaglankę bez gotowania.

 

Składniki:

4 łyżki płatków jaglanych

pół szkl jogurtu lub kefiru

garść malin

kilka płatków róży

łyżka miodu

 

Wykonanie:

W blenderze miksujemy jogurt, maliny, płatki róży i miód aż do gładkiej konsystencji.

Jogurtem zalewamy płatki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny (choć najlepiej zrobić to wieczorem i rano cieszyć się gotową jaglanką).

 

Płatki jaglane z malinami i różą

wtorek, 23 lipca 2013
sobota, 20 lipca 2013

 

 

Lato, urlop trwa, niech żyją proste przepisy :)

Tym razem nie tylko smacznie, ale też pięknie, bo arbuza podałam z płatkami kwitnącego właśnie i jadalnego Liliowca. Ma bardzo fajne w strukturze, lekko chrupiące płatki no i wizualnie wnosi sporo do banalnej sałatki.

 

Składniki:

pół kg arbuza

3 – 4 kwiaty liliowca

sok z połowy limonki

łyżka syropu z agawy (opcjonalnie, jeśli arbuz jest mało słodki)

 

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (można też bardziej efektownie).

Z liliowca obrywamy płatki i dodajemy do sałatki (środek kwiatu z pręcikami wyrzucamy).

Całość skrapiamy sokiem z limonki i ewentualnie syropem z agawy.

Podajemy od razu.

 

Sałatka owocowa z arbuza i płatków liliowca

 
1 , 2 , 3 , 4

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...