Wpisy z tagiem: grill

poniedziałek, 30 kwietnia 2012

 

 

Prosta i pożywna sałatka, kolorowa, świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanych mięs.

Bardzo dobrze smakuje, dzięki warzywom strączkowym syci.

Karkówka z grilla plus sałatka i obiad gotowy.

 

sałatka na grilla

 

Składniki:

pół szkl soczewicy

20 dag fasolki szparagowej

pół szkl marynowanych cebulek

pół papryki

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu jabłkowego

pół łyżeczki musztardy

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta chili

 

Wykonanie:

Soczewicę moczyć w wodzie przez godzinę, opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 10 min (by nie rozgotowała się), odsączyć na sicie.

Fasolkę szparagową myjemy, oczyszczamy, kroimy w kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku 3-5 min – musi pozostać jędrna i lekko chrupiąca. Fasolkę odsączamy i wrzucamy do lodowatej wody by zatrzymać proces gotowania – po chwili osączamy na sicie.

Soczewicę i fasolkę wrzucamy do miski, dodajemy marynowane cebulki i pokrojoną w paseczki paprykę.

Do małego zakręcanego słoika wlewamy oliwę, ocet, dodajemy musztardę i przyprawy. Zakręcamy i wstrząsamy aż wszystkie składniki połączą się, polewamy sałatkę i mieszamy.

 

sałatka z soczewica i fasolka szparagowa

 

niedziela, 29 kwietnia 2012

 

 

Wczoraj otworzyłam sezon grillowy – pogoda jest piękna – lato w pełni choć kalendarzową mamy wiosnę.

Kiełbaski, kaszanka, kurczak, karkówka czyli takie podstawy grillowego menu.

Do tego sałatki obowiązkowo, pieczywo.

Mi udało się w piątek kupić szparagi a trzeba z nich korzystać jeśli lubicie, bo ich miesięczny sezon to właśnie maj. Postanowiłam przeznaczyć na inaugurację sezonu grillowego. Szkoda, że to nie były zielone szparagi bo bardziej je lubię i wydaje mi się że lepsze są niż białe z grilla, ale i tak było smacznie.

Jakie są wasze ulubione warzywa z grilla?

 

Składniki:

szparagi - u mnie białe – ale mocno polecam do grillowania zielone

sól

pieprz

łyżka oliwy lub roztopionego masła

 

Wykonanie:

Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinamy twarde końcówki.

Układamy na grillu i grillujemy ok 7-10 min.

Przekładamy na talerz, oprószamy solą, pieprzem i odrobina roztopionego masła lub oliwy.

Podajemy natychmiast, gdy są jeszcze ciepłe.

 

szparagi z grilla

wtorek, 24 kwietnia 2012

 

 

Zbliża się weekend majowy, zaraz rozpoczyna się sezon grillowy a właśnie ta sałatka od kilku lat jest hitem imprez letnich.

Bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i efektownie wyglądająca.

 

Składniki:

2 piersi kurczaka

1 op przyprawy gyros

1 puszka kukurydzy

1 puszka fasolki czerwonej

1 kapusta pekińska

3-4 ogórki kiszone

ketchup

majonez

ok 300ml jogurtu naturalnego

pęczek koperku

 

 

Wykonanie:

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą gyros i odstawić do zamarynowania na 2-3 godziny. Po tym czasie usmażyć na oleju.

Kapustę poszatkować, ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę odsączyć z zalewy.

Jogurt wymieszać z majonezem w ulubionej proporcji, dodać posiekany koperek i wymieszać.

 

W dużej przeźroczystej misce układać warstwami po kolei:

1 połowa kapusty pekińskiej

2 fasolka czerwona

3 kurczak

4 kukurydza

5 ogórki

6 ketchup

7 druga połowa kapusty

8 sos jogurtowo-majonezowo-koperkowy

 

sałatka gyros

Tagi: grill
10:46, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (15) »
sobota, 21 kwietnia 2012

 

 

Prosty zarówno  w przygotowania jak i w składzie.

Żółty sok cytrynowy w połączeniu z niebieskim syropem zmienia barwę na zieloną.

 

Składniki:

wódka ok 20-50 ml

woda mineralna ok 150ml

cytryna

niebieski syrop Blue Curacao ok 50ml

 

Wykonanie:

Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy do szklanki, dolewamy wódkę i wodę.

Wlewamy niebieski syrop.

 

drink

Tagi: grill
11:29, dorota20w , Napoje
Link Komentarze (3) »
środa, 11 kwietnia 2012

 

 

Po świątecznym przejedzeniu przyjemnie jest zjeść coś lekkiego, smacznego i cieszącego oko kolorami.

Zapraszam na kolorową sałatkę brokułową.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu – najważniejszym i może najtrudniejszym tu etapem jest właściwe ugotowanie brokuła – by został pięknie zielony, jędrny i nierozgotowany – w wykonaniu przepisu przedstawiam swój sposób ugotowania go.

Sałatka sama w sobie jest pożywna i myślę, że świetnie sprawdzi się zabrana na lunch, zjedzona na kolację czy podana na różnego typu imprezach okolicznościowych a zbliża się sezon grillowy (w każdym razie chciałabym by trochę szybciej się zbliżał wraz z ciepłem i latem :)

 

Składniki:

1 brokuł

4 jajka ugotowane na twardo

1 szkl kiełków rzodkiewki

150g pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory

pół szkl czarnych oliwek

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu

sól, pieprz

pół pęczka koperku

 

Wykonanie:

W garnku nastawiamy wodę, solimy, przykrywamy przykrywką i czekamy aż się zagotuje.

W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki i myjemy.

Kiedy woda wrze (to jest ważne by się gotowała!) wrzucamy różyczki brokuła, mieszamy i przykrywamy przykrywką do momentu aż ponownie będzie się gotować. Wtedy odkrywamy przykrywkę i gotujemy ok 5-6 min (brokuł musi pozostać jędrny). W tym czasie przygotowujemy miskę z bardzo zimną wodą.

Brokuła odsączamy z wody w której się gotował i od razu wrzucamy do miski z zimną wodą by zakończyć gotowanie się warzywa. Po minucie odsączamy na sicie.

W naczyniu w którym będziemy podawać sałatkę rozkładamy brokuła.

Kiełki przelewamy zimną wodą, odsączamy  układamy niewielkimi partiami na brokułach.

Jajka kroimy na ćwiartki a te na pół i układamy na sałatce.

Pomidorki dzielimy na mniejsze części i dorzucamy.

Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy sałatkę.

W miseczce przygotowujemy sos mieszając majonez z jogurtem, szczyptą pieprzu i posiekanym koperkiem. Sosem polewamy sałatkę przed podaniem lub podajemy obok sałatki.

 

sałatka brokułowa

poniedziałek, 26 marca 2012


Inspiracją dla tego dania był dla mnie przepis Billa Grangera z książki „Najlepsze dania Billa”. Chwali się, że jego chlebki (ja nazwałam je pizzą) przygotowała i opublikowała na swoim blogu Gwyneth Paltrow :)

Mnie zaciekawiła sama forma obróbki cieplnej. Pizza u nas ciągle, zawsze jednak pieczona. Nie pomyślałam nawet by przygotować ją na grillu (u mnie była to patelnia grillowa). Szczerze mówiąc przygotowując ciasto, ot zwykłe ciasto drożdżowe cały czas miałam obawy. Niesłusznie, przecież racuchy drożdżowe też wypiekamy na patelni.

Same grillowane pizzerinki wyszły Znakomite! Koniecznie spróbujcie i grillowania i właśnie takiego połączenia smaków: konfitura z czerwonej cebuli, kiełbasa i aromatyczny kozi ser.



Składniki:

ciasto:

400g mąki

2 łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka suchych drożdży lub 2 dag świeżych

2 łyżki oliwy

250-280ml ciepłej wody


1kg cebuli

oliwa

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki octu balsamicznego

sól

pieprz


kiełbasa

ser kozi

natka pietruszki


Wykonanie:

Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, suche drożdże (świeże rozpuść w wodzie), oliwę i ciepłą wodę . Zagnieć elastyczne, lekkie ale zwarte ciasto.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia.

Rozgrzej patelnię z oliwą (ok 2 łyżki) i wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę, smaż ok 20 min co jakiś czas mieszając. Dodaj cukier i ocet, szczyptę soli i pieprzu, gotuj 5 minut.

Ciasto ponownie zagnieć.

Rozgrzej patelnię grillową. Odrywaj kawałki ciasta, rozwałkuj je i ułóż na patelni. Kiedy chlebki będą upieczone po jednej stronie (2-3 minuty), przewróć je na drugą a na wierzchu ułóż cebulę, plasterki kiełbasy i rozkruszony ser. Grilluj jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posyp natka pietruszki.

 

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Bardzo lubię grillowaną cukinię. Uwielbiam z nią sałatki. Ciągle szukam nowych połączeń. To które wam przedstawiam bardzo przypadło nam do gustu i często ostatnio u nas gości.



Składniki:

1 cukinia

2 pomidory

duża garść listków oberwanych z natki pietruszki

garść ziaren słonecznika słonecznika

pieprz świeżo mielony


sos:

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka oliwy z oliwek



Wykonanie:

Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy chwilkę z obu stron. Pomidory kroimy w ósemki. Ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, delikatnie mieszamy z sosem.


Sałatka świetnie smakuje np. z miętowym kurczakiem czy cynamonowym schabem

letnia sałatka z grillowaną cukinią

1 ... 6 , 7 , 8
 










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...