Wpisy z tagiem: wielkanoc

czwartek, 17 kwietnia 2014
środa, 16 kwietnia 2014
wtorek, 15 kwietnia 2014
niedziela, 13 kwietnia 2014
środa, 09 kwietnia 2014
piątek, 21 marca 2014
czwartek, 20 marca 2014
poniedziałek, 19 sierpnia 2013

 

 

Ta sałatka obok sałatki jarzynowej, sałatki z tuńczykiem czy sałatki z kurczakiem curry to jedna z najpopularniejszych imprezowych przystawek wśród mojej rodziny i znajomych.

Jest bardzo smaczna, sycąca za sprawą makaronu i praktycznie całoroczna, bo składniki z łatwością kupimy o każdej porze roku.

Znacie tą sałatkę? Lubicie?

 

Składniki:

300g makaronu – ja wybrałam orecchiette

600g kurczaka (np. mięso z piersi)

0,5 kg winogron

puszka kukurydzy

4 łyżki nasion słonecznika

majonez (ja często mieszam go pół na pół z serkiem śmietankowym lub gęstym jogurtem)

sól

pieprz

papryka słodka

suszony czosnek

curry

olej

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Mięso przekładamy na pojemnika, oprószamy słodką papryką, suszonym czosnkiem, curry, solą i pieprzem i zostawiamy do zamarynowania na pół godziny.

Po tym czasie mięso smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Winogrona myjemy, większe kroimy na połówki.

Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Sałatka z kurczakiem i winogronami

środa, 11 kwietnia 2012

 

 

Po świątecznym przejedzeniu przyjemnie jest zjeść coś lekkiego, smacznego i cieszącego oko kolorami.

Zapraszam na kolorową sałatkę brokułową.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu – najważniejszym i może najtrudniejszym tu etapem jest właściwe ugotowanie brokuła – by został pięknie zielony, jędrny i nierozgotowany – w wykonaniu przepisu przedstawiam swój sposób ugotowania go.

Sałatka sama w sobie jest pożywna i myślę, że świetnie sprawdzi się zabrana na lunch, zjedzona na kolację czy podana na różnego typu imprezach okolicznościowych a zbliża się sezon grillowy (w każdym razie chciałabym by trochę szybciej się zbliżał wraz z ciepłem i latem :)

 

Składniki:

1 brokuł

4 jajka ugotowane na twardo

1 szkl kiełków rzodkiewki

150g pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory

pół szkl czarnych oliwek

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu

sól, pieprz

pół pęczka koperku

 

Wykonanie:

W garnku nastawiamy wodę, solimy, przykrywamy przykrywką i czekamy aż się zagotuje.

W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki i myjemy.

Kiedy woda wrze (to jest ważne by się gotowała!) wrzucamy różyczki brokuła, mieszamy i przykrywamy przykrywką do momentu aż ponownie będzie się gotować. Wtedy odkrywamy przykrywkę i gotujemy ok 5-6 min (brokuł musi pozostać jędrny). W tym czasie przygotowujemy miskę z bardzo zimną wodą.

Brokuła odsączamy z wody w której się gotował i od razu wrzucamy do miski z zimną wodą by zakończyć gotowanie się warzywa. Po minucie odsączamy na sicie.

W naczyniu w którym będziemy podawać sałatkę rozkładamy brokuła.

Kiełki przelewamy zimną wodą, odsączamy  układamy niewielkimi partiami na brokułach.

Jajka kroimy na ćwiartki a te na pół i układamy na sałatce.

Pomidorki dzielimy na mniejsze części i dorzucamy.

Oliwki kroimy w plasterki i posypujemy sałatkę.

W miseczce przygotowujemy sos mieszając majonez z jogurtem, szczyptą pieprzu i posiekanym koperkiem. Sosem polewamy sałatkę przed podaniem lub podajemy obok sałatki.

 

sałatka brokułowa

wtorek, 10 kwietnia 2012

 

 

To chyba najlepszy chleb drożdżowy jaki upiekłam.

Jest bardzo prosty do przygotowania, potrzeba dać mu jedynie trochę czasu tj pół doby.

Przepis pochodzi z książki „Najlepsze dania Billa” Grangera a on z kolei znalazł go w „New York Timesie”.

Czytając ten przepis już mi coś nie pasowały składniki, rozrabiając chleb miałam wątpliwości czy to się może udać, bo ciasto było bardzo lejące, ale nic to, wrzuciłam go do naczynia żaroodpornego i upiekłam zgodnie z przepisem. Chleb wyszedł naprawdę pyszny, wilgotny w środku z chrupiącą skórką (pierwszego dnia).

Polecam upiec chleb nie w dużym naczyniu jak proponuje Granger a w małym – wtedy wyjdzie mniejszy ale za to wyższy i przez to zdecydowanie fajniejszy do kanapek.

 

chleb

 

Składniki:

250g mąki pszennej chlebowej typ 750

250g pszennej maki razowej typ 2000

1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 dag świeżych

2 łyżeczki soli morskiej

 

Wykonanie:

W misce wymieszaj mąkę, drożdże (jeśli używasz świeżych rozpuść je w wodzie) i sól. Dodaj 500ml wody. Ciasto będzie wilgotne i lepkie. Zawiń je w folię
spożywczą i pozostaw na 12 godzin lub do chwili gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki.

Rozłóż ciasto na posypanej mąką stolnicy. Złóż ciasto raz lub dwa.

Ściereczkę kuchenną oprósz mąką. Oprósz mąką ciasto i szybko uformuj z niego kulę. Połóż ją na ściereczce i oprósz mąką. Nakryj ciasto druga ściereczką i pozostaw na 2 godziny lub do czasu aż dwukrotnie zwiększy objętość.

Rozgrzej piekarnik do 230st i włóż do niego naczynie żaroodporne z przykrywką.

Wsuń dłoń pod kulę ciasta, zdejmij okrywającą je ściereczkę i przełóż ciasto do gorącego naczynia. Przykryj przykrywką i piecz 30 min. Zdejmij przykrywkę i piecz jeszcze przez 15 min aż zbrązowieje skórka. Odstaw chleb do ostygnięcia.

 

chleb

poniedziałek, 09 kwietnia 2012

 

 

To już ostatni wielkanocny przepis w tym roku na moim blogu :)

Święta się kończą, owocne były u mnie w mazurki, których całkiem sporo przygotowałam.

Przed samymi świętami naszła mnie jeszcze ochota na przygotowanie tradycyjnego kajmaku od podstaw, bo mazurek z tą masą jest zwykle pierwszym, który znika.

I choć przejedzona jestem świątecznie, pisząc ten wpis wiem, że za chwilę i tak skuszę się na odrobinę tych słodyczy :)

A jak Wam minęły święta?

 

 

Składniki:

ciasto:

30 dkg mąki

125g masła

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

szczypta łyżeczki soli

 

masa kajmakowa:

2 szklanki mleka tłustego

2 szklanki cukru

10 dag masła

 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól i masło. Zaczynamy od siekania ciasta nożem, potem szybko zagniatamy.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, zawijam brzegi ciasta i zgniatam widelcem. Ja dzisiaj postanowiłam przygotować dwa mniejsze mazurki, dlatego przekroiłam otrzymany prostokąt na pół. Gotowe mazurki chłodzę 30 min w lodówce. Po tym czasie przekładam delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę ok 15-20 min w 180st aż ciasto będzie wyraźnie upieczone i zacznie się złocić.

Aby przygotować masę kajmakowa potrzebujemy rondelek z grubym dnem. Zagotowujemy mleko z cukrem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając (ok 2 godzin), aż masa stanie się lekko brązowa i zgęstnieje (kropla wylana na talerzyk zastygnie i nie rozleje się).

Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i wylewamy na ostudzone, kruche spody. Dekorujemy i zostawiamy do zastygnięcia.

 

tradycyjny mazurek kajmakowy

 

Tagi: wielkanoc
19:48, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (8) »
sobota, 07 kwietnia 2012

 

 

coraz bliżej święta, coraz bliżej święta... :)

najbardziej i tak cieszą się dzieciaki a szczególnie wtedy, kiedy mogą pomagać, kiedy też mają świąteczne zajęcie.

Oprócz oczywistego barwienia jajek, sprawdzają się też ciasteczka :)

Nasze dzisiejsze są w wiosennych, pastelowych kolorach i świątecznych kształtach.

Wesołych Świąt !

 

ciasteczka z lukrem w pastelowych kolorach

 

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

125g masła

1 żółtko

5 łyżek śmietany

 

lukier:

1 białko

1 szkl cukru pudru

1 łyżka soku z buraka

1 łyżka soku z szpinaku

 

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, śmietanę i masło. Zaczynamy od siekania ciasta nożem, potem szybko zagniatamy.

Ciasto rozwałkowujemy. Foremkami wycinamy ciasteczka.

Pieczemy ok 15 min w 180st aż zaczną się złocić. Studzimy.

Białko ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i ubijamy dalej. Powstały lukier dzielimy na 3 części.
Jeden zostaje biały, do drugiego dodajemy sok z buraka i dodatkowo 2 łyżki cukru pudru, do trzeciego sok ze szpinaku i puder, mieszamy.

Dekorujemy ciasteczka i zostawiamy do wyschnięcia.

 

ciasteczka

Tagi: wielkanoc
11:51, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...