Wpisy z tagiem: tanie

sobota, 07 października 2017
piątek, 06 października 2017
czwartek, 05 października 2017
sobota, 30 września 2017
czwartek, 28 września 2017
wtorek, 26 września 2017
czwartek, 21 września 2017
środa, 20 września 2017
poniedziałek, 27 lutego 2012


Klasyczna, zimowa zupa.

Aromatyczna, lekko słodkawa.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, tania i do tego smaczna.

Składniki:

5-6 cebul

2 łyżki masła

5 szklanek wywaru warzywnego

sól

pieprz

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

tymianek


Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni niezbyt mocno rozgrzanej rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości mieszając ją co jakiś czas by się nie przypaliła.

Miękką cebulę zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz i gotujemy ok 20 min.

Jeśli przeszkadza nam pływająca cebula możemy całość zmiksować.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

niedziela, 26 lutego 2012


Klasyczne, polskie, pyszne danie.

Ostatnio po ugotowaniu i poznaniu przepisów z kuchni świata, po przegadaniu godzin ze znajomymi obcokrajowcami o narodowych daniach mam przyjemność w gotowaniu klasycznych, polskich dań. Mamy tyle świetnych przepisów, którymi możemy się pochwalić i ja to robię :)

Zwykle te dania to pochwała prostoty, pochwała smaku i duża oszczędność pieniędzy.

Polecam np z mięsem w sosie i surówką.


Składniki:

ziemniaki – 1 część

mąka ziemniaczana - ¼ części


Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie - ja przyznaję, że chyba nigdy nie gotuję ziemniaków specjalnie do takich dań. Lubię ugotować więcej jednego dnia a drugiego zrobić kluski.

Ugotowane i przestudzone ziemniaki miksujemy lub przeciskamy przez praskę albo maszynkę do mielenia mięsa.

Zmielone ziemniaki przekładamy do miski i ugniatamy na płasko by wypełniły całą miskę. Wyjmujemy ¼ ziemniaków a w to miejsce nasypujemy maki ziemniaczanej. Wkładamy z powrotem wyjęte ciasto a wszystko zagniatamy.

Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, z których formujemy kulki. W każdej z nich palcem robimy dziurkę.

Kluski gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch.

 

 
1 , 2








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...