Wpisy z tagiem: ogórek

środa, 26 września 2012

 

 

Moja kolejna propozycja ekspresowej i bardzo smacznej surówki, łatwej, lekkiej i zdrowej.

Pamiętajmy by jeść pięć różnych warzyw dziennie, korzystajmy z jesiennej obfitości.

 

Składniki:

4 ogórki gruntowe

2 łyżki ziaren słonecznika

3 łyżki jogurtu

pieprz kolorowy

szczypta ulubionych ziół np. oregano, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek

opcjonalnie łyżka oleju lnianego

 

Wykonanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne (jeśli nasiona są duże i wyczuwalne). Kroimy w ćwiartki.

Ogórki układamy na talerzu, oprószamy pieprzem i ziołami, polewamy jogurtem i olejem.

Słonecznik prażymy na suchej patelni aż lekko zbrązowieje.

Posypujemy nim ogórki.

 

sałatka z ogórków

sobota, 11 sierpnia 2012

 

 

Zapraszam na bardzo prostą sałatę, z fasolką szparagową, awokado, ogórkiem, pomidorem i sosem na bazie jogurtu, z dodatkiem słodkiego sosu chilli i musztardy z całymi ziarnami gorczycy.

Szybka do przygotowania.

Bardzo smaczna.

 

Składniki:

sałata – u mnie sałata rzymska, ale użyjcie swojej ulubionej lub mieszanki sałat

10-20 dag fasolki szparagowej

awokado

sok z cytryny

pomidor

ogórek

150ml jogurtu

2-3 łyżki słodkiego sosu chili

szczypta soli

2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy

 

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy dokładnie w wirówce do sałaty lub w czystej ściereczce, rwiemy na mniejsze kawałki.

Fasolce szparagowej ucinamy końce, kroimy na pół lub na 3 części i gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut (fasolka musi pozostać jędrna i nierozgotowana). Odcedzamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia.

Ogórka obieramy, kroimy w kostkę.

Pomidora kroimy w mniejsze kawałki.

Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało.

Jogurt mieszamy ze słodkim sosem chili, szczyptą soli i musztardą.

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski. Przed podaniem polewamy sosem i mieszamy.

 

sałata z fasolką i awokado

sobota, 28 lipca 2012

 

 

Właśnie wróciłam z ogrodu mamy z takimi wspaniałościami i koniecznie muszę się wam pochwalić bo niesamowicie jestem zadowolona :)

dołączam też kilka zdjęć z ogrodu :)

pozdrawiam weekendowo!

 

warzywa

 

 

ogród

pnące się dynie i słonecznik w tle

 

kwiat dyni

kwiat dyni

 

dynia

dynie

 

dynia

 

 

pomidory

pomidory

 

pomidory

 

 

kwiat ogórka

ogórki

 

ogórek

 

 

koper

 

 

patison

patisony

 

bób

bób

 

 

 

 

środa, 18 lipca 2012

 

 

czyli klasyczna, polska, letnia sałatka ogórkowa.

Jej rodzajów jest tyle ile osób ją przygotowuje i każdy jest jedynie słuszny i właściwy :)

Spotkałam się już z mizerią z pomidorem a nawet z jabłkiem (moi dziadkowie taką robią), z koperkiem, szczypiorkiem,pietruszką, bazylią, miętą, ze śmietaną, jogurtem, nawet z mlekiem, z solą, cukrem, octem, nawet z imbirem.

Znam osoby dla których ważny jest sposób pokrojenia ogórka i takie, które ścierają go na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Znam też osoby, które najpierw ogórki solą a potem odciskają z nich sok i dodają śmietanę.

A jaki jest wasz sposób?

Chętnie go poznam i mam nadzieję zostanę czymś zaskoczona :)

 

Składniki:

1-2 ogórki węże

szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego (lub jedno i drugie w ulubionych proporcjach)

szczypta soli

szczypta cukru 

pół łyżeczki octu winnego

 

Wykonanie:

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do miski.

Jogurt (można na pół ze śmietaną) doprawiamy do smaku szczyptą soli, cukru i odrobiną octu, mieszamy.

Sosem polewam ogórki i mieszamy sałatkę.

 

Mizeria

Tagi: ogórek
16:35, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (6) »
czwartek, 05 lipca 2012

 

 

Nadpływa obiad dla córeczki czyli efekty naszej ulubionej ostatnio zabawy malowania jedzeniem :)

 

Składniki:

pół ogórka

2 pierogi z serem

2 łyżki twarożku

jagody

 

Wykonanie:

Ogórka obierz, przekrój na pół i wydrąż środek, który wypełnij twarożkiem.

Ogórkowym łódkom zamontuj żagle z pierogów (możesz zabezpieczyć wykałaczką).

Łódki przenieś na talerz na którym umieść jagody.

 

obiad dla dzieci

niedziela, 01 lipca 2012

 

 

Jedna z najpopularniejszych sałatek w PL :)

Bardzo prosta do przygotowania, bardzo smaczna.

Idealna teraz kiedy tak gorąco.

 

sałatka grecka

 

Składniki:

1 główka sałaty lodowej lub mix sałat

2 duże pomidory (bardzo atrakcyjnie wygląda ta sałatka kiedy użyjemy różnych rodzajów pomidorów np. koktajlowe, żółte, zebra )

1 ogórek wąż

oliwki zielona lub czarne

1op sera feta

9 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki octu winnego

szczypta soli i pieprzu

 

Wykonanie:

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści i rwiemy na mniejsze kawałki.

Pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a te na pół.

Ogórka obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Wszystkie warzywa wrzucamy do miski.

Ser feta kroimy w grubą kostkę maczając nóż w wodzie i układamy na wierzchu sałatki.

Oliwę ubijamy z octem, solą, pieprzem i polewamy sałatkę.

Mieszamy wszystko tuż przed zjedzeniem.

 

grecka sałatka

środa, 20 czerwca 2012

 

 

Uwielbiam lato i mówię to po raz kolejny :) Dzisiaj nastawiłam ogórki małosolne. Uwielbiam je !
Przygotowanie ich jest bardzo proste a od słoika nie można się po prostu odkleić więc radzę przygotować od razu więcej :)

 

Składniki:

1 kg ogórków gruntowych

3-4 zabki czosnku

koper – najlepszy kwitnący, ale jeśli nie mamy może być pęczek zielonego, świeżego

1 łyżka soli na 1 llitr wody

liść chrzanu

 

Wykonanie:

Ogórki dobrze umyć i ułożyć je ciasno w dużym słoju.

Czosnek obrać, wrzucić do słoja.

Koper i liść chrzanu umyc i włożyć do słoja.

W gorącej wodzie rozpuszczam łyżke soli – zalewam ogórki, przykrywam talerzykiem i odstawiam na co najmnie 3 dni (choć często wyjadam już następnego dnia :)

Jeśli ktoś (jak ja) nie może doczekać się do szybszego ukiszenia ogórków powinien nacinać na
krzyż wierzchy ogórków i takie układać do słoików.

 

ogórki małosolne

wtorek, 03 sierpnia 2010

Przepis pochodzi ze znakomitej książki K. Schinharl i S. Dickhaut "Kuchnia wegetariańska z fantazją"

Mając w domu gotowany ryż ( u nas pozostały z wczorajszej pomidorówki) i kilka znalezionych w lodówce warzyw robimy obiad w 15 minut.

Dla mięsorzerców polecam do dania dołączyć kawałek np. kiełbaski pokrojony w kostkę.


Składniki:

gotowany ryż

1 cukinia

1 duży ogórek gruntowy

2 ząbki czosnku

sól, świeżo mielony pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

garstka listków świeżego oregano

4 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Na rozgrzaną połowę porcji oliwy wrzucamy rozdrobnione warzywa i zioła, starty ząbek czosnku, oprószamy solą i pieprzem i smażymy ok 8 min, często potrząsając wokiem lub mieszając. Przekładamy warzywa na talerz. Rozgrzewamy w woku pozostałą porcję oliwy, wrzucamy ryż, rozprowadzamy go po całym woku i smażymy 5 minut. Dodajemy na wierzch warzywa.

smażony w woku ryż z warzywami

piątek, 26 marca 2010

a może trochę inna sałatka z ogórków?


Składniki:

4 ogórki

sól

100ml jogurtu lub śmietany

1 łyżeczka utartego kłącza imbiru


Wykonanie:

Ogórki pokroić w bardzo cienkie plastry. Lekko posolić i wstawić na godzinę do lodówki. Odcisnąć sok, dodać jogurt i imbir. Wymieszać.

surówka

sobota, 05 grudnia 2009

Dziś dla odmiany kombinacja ogórków i gruszek, ale już nie tak udana jak z pomidorów i gruszek.



Składniki:

ogórek zielony

1-2 gruszki

jogurt naturalny

pieprz świeżo mielony, sól


Wykonanie:

Ogórek, gruszki rozdrobnić, oprószyć sola, pieprzem, wymieszać z jogurtem.


surowka

vv











































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...