Wpisy z tagiem: Ciasta z kremem

środa, 23 marca 2016
niedziela, 20 marca 2016
poniedziałek, 29 lutego 2016
niedziela, 21 lutego 2016
wtorek, 26 stycznia 2016
piątek, 22 stycznia 2016
wtorek, 10 listopada 2015
sobota, 16 maja 2015
niedziela, 10 maja 2015
wtorek, 27 stycznia 2015
piątek, 31 października 2014
wtorek, 29 stycznia 2013

 

 

Robiąc porządki w katalogu ze zdjęciami odnalazłam zdjęcia tortu jaki jeszcze w tamtym roku piekłam dla moich dziadków, a ponieważ nie pokazywałam go, nadrabiam zaległości.

To bardzo prosty tort udekorowany białym lukrem maślanym, dlatego dla równowagi biszkopt przełożyłam kremem jogurtowo-owocowym (przepraszam za brak zdjęć środka, ale nie miałam sposobności zrobić).

 

Składniki:

biszkopt:

7 jaj

1 szkl cukru

1 szkl mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

do nasączenia:

woda z sokiem cytrynowym

 

krem:

400ml jogurtu naturalnego

2 galaretki owocowe ( u mnie o smaku owoców leśnych)

2 łyżeczki żelatyny

 

lukier:

1 porcja lukru maślanego – przepis tutaj

 

do dekoracji:

kandyzowane kwiaty hibiskusa

cukrowe serduszka

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.

Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).

Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Krem:

Galaretki i zmieszaną z nimi żelatynę rozpuścić w 200ml wrzątku, zostawić do ostudzenia.

Zimny jogurt ubijać mikserem w wysokim pojemniku aż zrobił się bardziej puszysty. Dodać ostudzone galaretki i jeszcze chwile ubijać. Odstawić do lodówki do schłodzenia.

Składanie tortu:

Na paterze położyć jeden blat ciasta, delikatnie nasączyć (dolną warstwę nasączamy zawsze najmniej), rozłożyć połowę kremu, przycisnąć drugą warstwą ciasta, nasączyć i posmarować resztą kremu owocowego. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę ciasta, docisnąć i nasączyć.

Tort wstawić do lodówki na około 2-3 godziny

Dekorowanie tortu:

Przygotować lukier maślany. Kiedy krem w torcie idealnie zastygnie, rozpocząć lukrowanie.

Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał (jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce).

Cały tort (górę i boki) pokryć cienką warstwą lukru i włożyć do lodówki. Pierwsza warstwa jest zabezpieczeniem przed kruszeniem się tortu, przed wyciekami kremu, przed dostaniem się okruszków do drugiej reprezentacyjnej warstwy.

Kiedy lukier na torcie zastygnie (przykładając delikatnie palec do lukru nie pobrudzimy się nim) możemy przystąpić do lukrowania właściwego.

Polukrować cały tort dosyć grubo, pomagając sobie długim, szerokim nożem lub silikonową szpatułką i wyrównać wszelkie fałdki.

Na bokach tortu wykonać dekorację przy pomocy widelca.

Górę ozdobić zdobieniami lukru wyciskanymi ze szprycy, kandyzowanymi kwiatami hibiskusa (przyklejanymi na lukier) i cukrowymi serduszkami.

Kiedy efekt wizualny nas zadowala, tort włożyć do lodówki by cała, gruba warstwa lukru stężała  to będzie ok 2-3 godz.

 

 

Tort na rocznicę ślubu

 

 

 

 

 

Tort na rocznicę ślubu

 
1 , 2










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...