Wpisy z tagiem: tort

niedziela, 08 maja 2016
wtorek, 12 kwietnia 2016
środa, 22 kwietnia 2015
środa, 14 stycznia 2015
wtorek, 21 października 2014
piątek, 05 września 2014
wtorek, 20 maja 2014
niedziela, 23 lutego 2014
niedziela, 08 grudnia 2013
wtorek, 05 listopada 2013
niedziela, 11 sierpnia 2013

 

 

Zapraszam was dzisiaj na mój imieninowy torcik winogronowy.

Bardzo prosty do przygotowania, smaczny i efektowny.

Nie wymagający pieczenia a więc idealny na letnie, ciepłe dni.

 

Składniki na tortownicę 24cm:

spód:

100g podłużnych biszkoptów

100g okrągłych biszkoptów

1/3 szkl mleka

 

masa serowa:

750g serka twarogowego z wiaderka

20g żelatyny

6 łyżek cukru

aromat pomarańczowy

wierzch:

zielona galaretka

winogrona

 

 

Wykonanie:

Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą.

Podłużne biszkopty przekroiłam na pół. Dookoła tortownicy ustawiałam podłużne biszkopty mocząc ich końce w mleku. Spód tortownicy zapełniłam okrągłymi biszkoptami zamoczonymi w mleku.

Żelatynę rozpuściłam w 50ml wrzątku.

Galaretkę rozpuściłam w 400ml wrzątku (a nie w 500ml)

Zimny twaróg zmiksowałam z cukrem (ilość wg uznania), aromatem pomarańczowym i rozpuszczoną żelatyną.

Tężejącą masę serową wylałam na biszkopty, ciasto wstawiłam do lodówki.

Na wierzchu masy serowej ułożyłam winogrona, które przekroiłam na pół i pozbawiłam pestek.

Winogrona zalałam tężejąca galaretką, wstawiłam do lodówki na 2 godziny zanim podałam.

 

Torcik winogronowy

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

 

 

Kontynuując i w tym roku tradycje tortów cyferek, po torcie dwójce i torcie trójce przyszedł czas na czwórkę.

Moje dziecko zażyczyło sobie różowy lukier i świnkę Peppę ;)

 

Tort dla czterolatka

 

 

 

Składniki:

ciasto:

biszkopt z podwójnej porcji z tego przepisu

 

krem:

krem jogurtowy – przepis tutaj

 

dekoracja:

1 porcja lukru maślanego – przepis tutaj

sok świeżo wyciśnięty z buraka – u mnie to było ok 50ml

kakao

kolorowe groszki na oczy

 

Wykonanie:

Tort zaczęłam przygotowywać dzień wcześniej.

Upiekłam biszkopt w dużej prostokątnej blaszce (30x35cm).

Zostawiłam do ostygnięcia.

Najpierw cały biszkopt przekroiłam na pół przez całą długość by otrzymać 2 blaty ciasta, potem pokroiłam go na w kawałki, by po połączeniu ich uzyskać cyfrę 4 (instrukcja na zdjęciu).

 

Tort dla czterolatka

 

Tort dla czterolatka

 

 

Galaretkę i zmieszaną z nią łyżeczkę żelatyny rozpuściłam w 100ml wrzątku, zostawiłam do ostudzenia.

Spód tortu przełożyłam na naczynie na którym miał być podawany (ponieważ jego kształt był dosyć nietypowy u nas sprawdziła się duża szklana deska).

Kiedy krem jogurtowy zaczynał tężeć wyłożyłam go na spód tortu i przykryłam wierzchnią warstwą biszkoptu (łącząc też nim kawałki biszkoptu tworzące cyfrę 4)

Na torcie położyłam plastikową deskę do krojenia a na niej szklaną salaterkę, tak by delikatnie i równomiernie obciążyć cały tort ( by idealnie się skleił).

Tort wstawiłam do lodówki na około godzinę.

Przygotowałam lukier maślany i zabarwiłam go na różowo sokiem burakowym.

Kiedy krem w torcie idealnie zastygł, rozpoczęłam lukrowanie.

Należy tu wspomnieć, że lukier maślany powinien mieć idealnie miękką konsystencję by dobrze się rozsmarowywał (jeśli jest za gęsty, można przez kilka sekund podgrzać go w mikrofalówce).

Cały tort (górę i boki) pokryłam cienką warstwą lukru i włożyłam do lodówki. Pierwsza warstwa jest zabezpieczeniem przed kruszeniem się tortu, przed wyciekami kremu, przed dostaniem się okruszków do drugiej reprezentacyjnej warstwy.

Kiedy lukier na torcie zastygnie (przykładając delikatnie palec do lukru nie pobrudzimy się nim) możemy przystąpić do lukrowania właściwego.

Lukrujemy cały tort dosyć grubo, pomagając sobie długim, szerokim nożem lub silikonową szpatułką i wyrównując wszelkie fałdki.

Kiedy efekt wizualny nas zadowala, tort wkładamy do lodówki by cała, gruba warstwa lukru stężała to będzie ok 1-2 godz.

Kiedy lukier się utwardzi przystępujemy do końcowego dekorowania.

Do pozostałego lukru różowego dosypałam dużą ilość kakao i zmiksowałam.

Lukier włożyłam do szprycy, narysowałam świnkę Peppę, którą ozdobiłam drażami.

Tort włożyłam do lodówki w której czekał do momentu podania.

 

 Tort dla czterolatka

 
1 , 2














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...