Wpisy z tagiem: ryby

czwartek, 29 listopada 2012
poniedziałek, 19 listopada 2012

 

 

Uwielbiam tarty i pokazywałam ich tutaj już naprawdę wiele.

Dzisiaj bardzo prosta do przygotowania i bardzo smaczna tarta z wędzonymi szprotkami.

W wersji wegetariańskiej polecam francuską tartę cebulową.

A jakie są wasze ulubione nadzienia tart?

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki pszennej razowej (można użyć też jasnej)

100g masła

szczypta soli

ewentualnie 2 łyżki jogurtu

 

nadzienie:

wędzone szprotki

5 jaj

100ml śmietany lub jogurtu

sól

pieprz

pół łyżeczki suszonego tymianku

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto miksuję w robocie kuchennym, wysypuję wszystko na stolnicę i zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i chłodzę 30 min. Po tym czasie ciasto wałkuję i wylepiam nim natłuszczoną formę do tarty.

Śmietanę doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem.

Jajka wbijam do miski i roztrzepuję łączę ze śmietaną.

Masę jajeczną wylewam na ciasto. Układam szprotki.

Piekę ok 45 min w 180st.

 

tarta ze szrotkami

sobota, 29 września 2012

 

 

Zapraszam was dzisiaj na przepyszną zupę z selera korzeniowego, z dodatkiem jabłek i z wędzoną rybą.
Mocno pikantną. To zaskakujące połączenie naprawdę mi posmakowało.

Inspiracją dla tej zupy był dla mnie przepis z książki Dr oetker „Łatwe zupy”wyd Świat Książki.

 

Składniki:

1 seler korzeniowy (ok 500g)

4 ziemniaki (ok 500g)

1 cebula

250g kwaśnych jabłek (ok 2 szt)

4 łyżki masła

sól

pieprz

6 szt ziela angielskiego

listek laurowy

250g wędzonej ryby np. pstrąga lub łososia albo tyle samo wędzonej wędliny

150g śmietany

1-2 łyżeczki wasabi

 

Wykonanie:

Ziemniaki i selera obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i posiekać.

Z jabłek usunąć gniazda nasienne, pokroić w podłużne kawałki i podsmażyć na maśle (połowę jabłek zostawić do dekoracji).

Do jabłek dodać cebulę i podsmażyć.

Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać przyprawy i gotować aż seler i ziemniaki będą miękkie.

Z zupy wyłowić ziele angielskie i liść laurowy, dodać śmietanę i zmiksować zupę. Doprawić do smaku.

Zupę podawać z jabłkami i kawałkami wędzonej ryby lub wędliny.

 

selerowo-jabłkowa zupa z wasabi

wtorek, 03 lipca 2012

 

 

Dobra rybka nie jest zła i zje się ją ze smakiem nawet teraz w te upały, tylko z kolei w taką pogodę nie za bardzo mamy ochotę stać godzinami w kuchni i tworzyć skomplikowane dania.

Oto klasyczny, bardzo prostu sposób na rybę.

Kilka podstawowych składników, folia która zabezpieczy mięso przed wysychaniem i do pieca.

Bardzo smaczne danie, polecam.

 

okoń morski

 

Składniki:

1 okoń morski (ok 300g)

pęczek koperku

masło

sól, pieprz

50 ml białego wina

 

Wykonanie:

Jeśli kupicie świeżą rybę musicie ją oprawić (pozbyć się łusek płetw, skrzeli, wnętrzności i jeśli chcecie również głowy), dobrze umyć.

Oprawioną rybę oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem zewnątrz i wewnątrz.

Obkładamy ją dużą ilością kopru (który można też posiekać bo po upieczeniu jest bardzo smaczny), pamiętając by wcisnąć go też do wewnątrz. Tak samo z masłem – małe kawałki masła do wewnątrz i na rybę.

Rybę układamy na kawałku folii aluminiowej, którą zakręcamy tworząc torebkę, wcześniej wlewając do środka niewielka ilość wina.

Pakunek układamy na blaszce i pieczemy w 200st ok 25 min.

 

łuski ryby

 

 

okoń pieczony

 

 

 

ryba pieczona w folii

czwartek, 22 marca 2012

 

 

przepyszny klasyk

mniam

nic dodać

 

 

Zapraszam do Zbioru przepisów na pasty do chleba

 

 

 

 

Składniki:

wędzona makrela

1-2 ogórki kiszone

cebulka dymka ze szczypiorkiem

majonez

pieprz czarny świeżo mielony

 

 

Wykonanie:

Rybę oddzielamy od ości .

Ogórka kroimy w drobna kosteczkę.

Cebulę kroimy w drobna kosteczkę.

Rybę, ogórka i cebulę mieszamy z majonezem i szczyptą świezo mielonego pieprzu.


 

Tagi: ryby
00:07, dorota20w , Śniadanie
Link Komentarze (10) »
środa, 22 lutego 2012

 

 

Dzisiaj Środa Popielcowa.

To bardzo dobra okazja do rybnych inspiracji.

Oto bardzo prosta sałatka śledziowa z rolmopsami, wykonanymi wczoraj. Dodatek ziemniaków i groszku sprawia, że jest bardziej sycąca a kiełki wnoszą do niej żywy kolor i namiastkę wiosny na którą czekamy :)

 

Składniki:

kilka ugotowanych ziemniaków

rolmopsy śledziowe (przepis na nie podawałam tutaj)

groszek konserwowy

kiełki rzodkiewki

majonez

jogurt

 

Wykonanie:

Swoją sałatkę postanowiłam ułożyć warstwowo na talerzu.

Na środku znalazły się wypłukane i osuszone kiełki rzodkiewki.

Następną warstwą są ułożone rolmopsy śledziowe (można ułożyć ich tutaj dwie warstwy).

Groszek odsączyłam z zalewy i usypałam z niego trzecią warstwę.

Teraz czas na ugotowane i ostudzone ziemniaki. Te pokroiłam w kostkę i ułożyłam jako ostatnią warstwę. Ozdobiłam je odrobiną cebuli i papryki z zalewy śledziowej.

Majonez wymieszałam z jogurtem i polałam sałatkę. Sos majonezowy można podać też w oddzielnym dzbanuszku obok sałatki, by każdy mógł sam polać swoją porcje na talerzu (wtedy sosu przygotowujemy więcej).

 

wtorek, 21 lutego 2012

 

 

Dziś ostatni dzień karnawału, zwany też „Śledzikiem”, dobra więc okazja na przepis ze śledziem w roli głównej.

Zapraszam na rolmopsy – ruloniki ze śledzia z nadzieniem z papryki lub czosnku marynowanego w zalewie octowej.

 

Składniki:

8 solonych filetów śledzia – najlepiej małych

czosnek marynowany - uzyłam czosnku marynowanego w ziołach Dawtona

papryka konserwowa

1/3 szkl octu

1 szkl przegotowanej wody

1 łyżeczka cukru

1 cebula

2 liście laurowe

3 szt ziela angielskiego

 

 

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, często zmieniając im wodę.

Rolmopsy można zrobić duże, wykorzystując całe płaty śledzi, ja przecięłam je wzdłuż na pół by uzyskać malutkie.

Paprykę pokroić w małe kawałeczki, czosnek na pół.

Na każdym kawałku śledzia kłaść kawałek czosnku lub papryki i zwijać ruloniki. Można je zabezpieczyć wykałaczkami lub ustawiać ciasno jeden obok drugiego w płytkim naczyniu, tak by się nie rozpadły.

Cebulę kroimy w kostkę.

W garnku zagotowujemy wodę, ocet, cukier i przyprawy. Zestawiamy z ognia, wrzucamy cebulę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną zalewą zalewamy śledzie.

Zostawiamy na dobę do zamarynowania.


 

środa, 22 września 2010
 

Bardzo stary przepis.

To chyba pierwsza ryba jaką się w moim domu rodzinnym robiło inaczej niż tradycyjną smażoną w panierce z jajka i mąki na oleju.

Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu.

Bardzo smaczna. Pory duszone na maśle, zioła, musztarda – wszystko świetnie współgra i pysznie aromatyzuje rybę.

Polecam.


Składniki:

60 dag filetów z ryby

2 pory

łyżka masła

po 2-3 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki

sól, pieprz

1-1,5 szkl gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki musztardy

tłuszcz do wysmarowania formy



Wykonanie:

Oczyszczone i umyte pory pokroić w cienkie plasterki, poddusić na maśle, by zmiękły. W formie żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem rozłożyć pory, koperek i natkę pietruszki. Filety posolić, oprószyć pieprzem, ułożyć na porach i ziołach. Jogurt rozmieszać z musztardą, mąką ziemniaczaną. Sosem polać filety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 225C, zapiekać 25 min.

ryba na zielonym posłaniu

Tagi: ryby
10:12, dorota20w , Mięso i Ryby
Link Komentarze (12) »
sobota, 28 sierpnia 2010

 

 

Danie od 7 miesiąca.

 

Moja córeczka jest wielką fanką muffinek, pomyślałam więc, że to może być świetny pomysł na przemyt np. ryb, których za bardzo nie chce jeść oraz warzyw.

Babeczki wykorzystałam też później pokrojone w kostkę jako grzanki (bez opiekania) do barszczyku.

Mi smakowały z ostrą sałatką.

Do swoich muffinek użyłam ryby pieczonej z masłem i natką pietruszki.

 

Składniki:

1 filet upieczonej ryby

1 mała cukinia

1 jajko

garstka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka cukru

3 łyżki oleju z pestek winogron

½ - szkl mleka m

1 szkl mąki

 

Wykonanie:

Rybę rozdrabniamy, dokładnie usuwając wszelkie ości. Cukinię kroimy w drobną kostkę, natkę siekamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej płynne a następnie łączymy wszystko ze sobą. Wylewamy do foremek. Pieczemy ok 30 min w 180st.

 

muffinki z rybą i cukinią

wtorek, 24 sierpnia 2010

 

 

Zupy rybne są traktowane po macoszemu w polskiej kuchni. W moim domu rodzinnym, choć nie pamiętam by choć raz była ona przyrządzona, miała opinię zupełnie niezjadliwej i powodowała grymas na twarzy domowników już na samą myśl.

Ja dopiero je odkrywam, eksperymentuję, uczę się.

I tak z dokładania i dosypywania różnych ingredientów do garnka wyszła bardzo ciekawa zupa.

Zaskakująca.

Smaczna.

Tym razem użyłam samych suszonych rybek i kalmarów.

Aromat suszonych ryb jest zawsze bardziej skondensowany i świetnie się sprawdza do nadawania smaku.

 

Składniki:

40g suszonych rybek

40g suszonych kalmarów

4 ziemniaki

2 marchewki

6 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól, pieprz czarny świeżo mielony

1 mała łyżeczka ziaren fenkułu

4 łyżki przecieru pomidorowego

½ pęczka natki pietruszki

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania aromatycznego wywaru rybnego. Rybki i kalmary, związany pęczek natki pietruszki oraz przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewki w zapałkę oraz masło i gotujemy ok 15 min aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory i zagotowujemy.

 

zupa z suszonych ryb z pomidorami

niedziela, 22 sierpnia 2010

Został mi z obiadu, z poprzedniego dnia łosoś gotowany na parze (dzwonka łososia plus sól i pieprz cytrynowy, parowane ok 20-25min). Dołożyłam sałatę i polałam winegretem z lawendą.

Wyszła bardzo smaczna i aromatyczna sałatka, szybka w przygotowaniu. Idealna jako obiad lub kolacja. Smak łososia naprawdę fajnie się komponuje z lawendą.

 

Składniki:

2 dzwonka łososia ugotowane na parze

sałata lodowa

garść listków oberwanych z pietruszki

szczypta suszonych kwiatów lawendy

szczypta soli ipieprzu

6 łyżek oliwy z oliwek

3 łyżki octu balsamicznego

 

Wykonanie:

Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy. Łososia oczyszczamy z ości rwąc na kawałki.

Rozrabiamy sos. Łączymy oliwę, ocet, lawendę, sól, pieprz - polewamy sałatkę.

 

lawendowa sałata z łososiem

 
1 , 2










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...