Wpisy z tagiem: wegetariańskie

piątek, 06 października 2017
czwartek, 05 października 2017
środa, 29 lutego 2012

 

Ostatnio mam znów ogromny zwrot na kuchnię azjatycką.

Dzisiaj przepyszne curry, które powstało po przeglądzie lodówki, gdzie znalazłam głównie dwa kilogramy korzenia pietruszki kupione kilka dni wcześniej w promocyjnej cenie.

Nie lubię zimy ze względu na mały wybór świeżych warzyw, ale lubię pietruszkę bo jest bardzo aromatyczna po ugotowaniu czy upieczenia, a mam wrażenie że ciągle niedoceniana i pomijana.

Tym razem postanowiłam zrobić wersję wegetariańską curry z serem tofu.

Dobrałam aromatyczne przyprawy.

Nie miałam mleczka kokosowego, za to przypomniałam sobie o leżącej w szafce paście kokosowej, która swoją droga jest bardzo ciekawym i przydatnym produktem. To miąższ kokosa w postaci zbitej pasty, bardzo oleisty ale tez bardzo aromatyczny i smaczny ( co wczoraj sprawdziłyśmy z córeczką, wyjadając kawałki po prostu). Jeśli rozpuścimy ją w mleku otrzymamy mleczko kokosowe, ale zastosowań może być więcej ciasta, koktajle, sałatki – muszę poeksperymentować.

 

 

Składniki:

1 kg korzenia pietruszki

300g tofu

1 cebula

skórka otarta z połowy cytryny lub trawa cytrynowa

1 łyżka pasty curry

pół łyżeczki mielonego imbiru

250ml mleczka kokosowego – ja użyłam 200 ml mleka i 100g pasty kokosowej

natka pietruszki

sól

olej

 

Wykonanie:

Cebule obieramy, siekamy i szklimy na oleju, przekładamy do garnka.

Pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w zapałkę lub w plasterki, dodajemy do garnka.

Tofu kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.

Pastę curry i pastę kokosową rozprowadzamy w szklance wody i dodajemy do garnka.

Dodajemy również przyprawy.

Gotujemy wszystko 10 min i zalewamy mlekiem.

Gotujemy kolejne 10 min.

Dodajemy startą skórkę z cytryny, mieszamy i sprawdzamy smak.

Pojemy np. z ryżem i surówką.



 

poniedziałek, 27 lutego 2012


Klasyczna, zimowa zupa.

Aromatyczna, lekko słodkawa.

Jest bardzo prosta w przygotowaniu, tania i do tego smaczna.

Składniki:

5-6 cebul

2 łyżki masła

5 szklanek wywaru warzywnego

sól

pieprz

liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

tymianek


Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

Na patelni niezbyt mocno rozgrzanej rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości mieszając ją co jakiś czas by się nie przypaliła.

Miękką cebulę zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz i gotujemy ok 20 min.

Jeśli przeszkadza nam pływająca cebula możemy całość zmiksować.

Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...