piątek, 31 października 2008
czwartek, 30 października 2008
środa, 29 października 2008

d

 

Przy gotowaniu tego curry inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson.

Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

 

 

Składniki:

1 kg dyni

0,5 kg filetów z mintaja

pół paczki wiórków kokosowych

kilka suszonych liści curry

pół łyżeczki kolendry i pół łyżeczki kminu rzymskiego zmiażdżonych w moździerzu

ząbek czosnku

1/3 łyżeczki suszonych ziarenek chilli

½ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

5 łyżek sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy curry

2 łyżki cukru

3 łyżki octu winnego

sól

pół słoiczka przecieru pomidorowego

skórka starta z cytryny

1/3 szklanki siekanej natki pietruszki

 

 

Wykonanie:

Do wody w garnku wrzucamy wszelkie przyprawy oprócz octu i gotujemy chwilę. następnej wrzucamy dynie pokrojona w kostkę i rybę, gotujemy. Kiedy te staną się miękkie wrzucamy pomidory, ocet, przyprawiamy do smaku. Po wyłączeniu wrzucamy pietruszkę.

 

 

 

d

wtorek, 28 października 2008

gpp

Przepis pochodzi z kolorowej wkładki z Gazety Wyborczej z 2007r „Na grzyby”.

Troszkę go zmodyfikowałam.

Galaretka wyszła naprawdę pyszna.

Jedyna rada to by przygotowywać małe porcje i zjadać zaraz następnego dnia, bo im dłużej stoi tym bardziej traci grzybowy smak, a nabiera smaku warzyw.



Składniki:


10 dag grzybów leśnych

mała gotowana marchewka

2 łyżki groszku konserwowego

natka pietruszki

ząbek czosnku

500ml rosołu grzybowego z kostki

4-5 łyżeczek żelatyny

pieprz


Wykonanie:


Na łyżce oliwy z oliwek podsmażać pokrojone grzyby, bez przykrywania, rozdzielając je i przekręcając. Po chwili dodać drobno pokrojony czosnek.

Zalać wszystko bulionem, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i groszek, delikatnie gotować ok 10 min. Zestawić z ognia. Rozpuścić w wywarze żelatynę, dodać natkę pietruszki i przelać do foremek. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

g

09:17, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 października 2008

d

A na kolację pieczona dynia z boczkiem, którą znalazłam u Ptasi.

Przepyszna wyszła !!!

Pozwoliłam sobie troszkę zmodyfikować przepis. Dynię szczodrze posoliłam (a i tak za mało) i posypałam mocno chilli – fajnie ostra wyszła. Po upieczeniu, była miękka, bardzo aromatyczna, rozpływała się w ustach.



Składniki:


dynia

kawałki boczku

sól, chilli mielone

oliwa z oliwek



Wykonanie.


Dynię pokroić w dość grube plastry, mocno posolić, posypać chilli, owinąć boczkiem i ewentualnie przymocować wykałaczkami. Skropić oliwą z oliwek. Piec 20-30 min w 200 stopniach. Podawać od razu gorące polewając sosem boczkowo -dyniowym który wytworzy się w małej ilości podczas pieczenia na dnie brytfanki.

d

20:43, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (3) »

fd

Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Oliver w kuchni”.

Postanowiłam spróbować. Wykonałam malutką porcję, dużo mniejszą niż w przepisie. Podałam jako jarzynkę do obiadu. Dynia wyszło słodka, lekko mdła nawet, niestety niezbyt pikantna jak wg Jamiego miała być. Na pewno przydało by jej się więcej soli. Zarówno miąższ jak i skórka stały się miękkie i można ja było razem zjeść. Nie zachwyciła nas specjalnie, ale myślę że czasami mały kawałeczek można upiec, jako odmianę do menu obiadowego.


Składniki:


1 kg dyni

2 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 małe suszone papryczki chilli

łyżeczka soli

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego

ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:


Dynię razem ze skórką pokroić na łódkowate paski dosyć grube.

Zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu na proszek. Dodać do niego oliwę, wymieszać. Nasmarować dynie mieszanką przyprawową.

Dynię poukładać na blaszce skórką do dołu.

Piec ok 30 min w 200 stopniach do miękkości.

pd

10:12, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4









































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...