piątek, 31 października 2008
czwartek, 30 października 2008
środa, 29 października 2008

d

 

Przy gotowaniu tego curry inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson.

Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.

 

 

Składniki:

1 kg dyni

0,5 kg filetów z mintaja

pół paczki wiórków kokosowych

kilka suszonych liści curry

pół łyżeczki kolendry i pół łyżeczki kminu rzymskiego zmiażdżonych w moździerzu

ząbek czosnku

1/3 łyżeczki suszonych ziarenek chilli

½ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

5 łyżek sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka przyprawy curry

2 łyżki cukru

3 łyżki octu winnego

sól

pół słoiczka przecieru pomidorowego

skórka starta z cytryny

1/3 szklanki siekanej natki pietruszki

 

 

Wykonanie:

Do wody w garnku wrzucamy wszelkie przyprawy oprócz octu i gotujemy chwilę. następnej wrzucamy dynie pokrojona w kostkę i rybę, gotujemy. Kiedy te staną się miękkie wrzucamy pomidory, ocet, przyprawiamy do smaku. Po wyłączeniu wrzucamy pietruszkę.

 

 

 

d

wtorek, 28 października 2008

gpp

Przepis pochodzi z kolorowej wkładki z Gazety Wyborczej z 2007r „Na grzyby”.

Troszkę go zmodyfikowałam.

Galaretka wyszła naprawdę pyszna.

Jedyna rada to by przygotowywać małe porcje i zjadać zaraz następnego dnia, bo im dłużej stoi tym bardziej traci grzybowy smak, a nabiera smaku warzyw.



Składniki:


10 dag grzybów leśnych

mała gotowana marchewka

2 łyżki groszku konserwowego

natka pietruszki

ząbek czosnku

500ml rosołu grzybowego z kostki

4-5 łyżeczek żelatyny

pieprz


Wykonanie:


Na łyżce oliwy z oliwek podsmażać pokrojone grzyby, bez przykrywania, rozdzielając je i przekręcając. Po chwili dodać drobno pokrojony czosnek.

Zalać wszystko bulionem, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i groszek, delikatnie gotować ok 10 min. Zestawić z ognia. Rozpuścić w wywarze żelatynę, dodać natkę pietruszki i przelać do foremek. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

g

09:17, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 27 października 2008

d

A na kolację pieczona dynia z boczkiem, którą znalazłam u Ptasi.

Przepyszna wyszła !!!

Pozwoliłam sobie troszkę zmodyfikować przepis. Dynię szczodrze posoliłam (a i tak za mało) i posypałam mocno chilli – fajnie ostra wyszła. Po upieczeniu, była miękka, bardzo aromatyczna, rozpływała się w ustach.



Składniki:


dynia

kawałki boczku

sól, chilli mielone

oliwa z oliwek



Wykonanie.


Dynię pokroić w dość grube plastry, mocno posolić, posypać chilli, owinąć boczkiem i ewentualnie przymocować wykałaczkami. Skropić oliwą z oliwek. Piec 20-30 min w 200 stopniach. Podawać od razu gorące polewając sosem boczkowo -dyniowym który wytworzy się w małej ilości podczas pieczenia na dnie brytfanki.

d

20:43, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (3) »

fd

Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Oliver w kuchni”.

Postanowiłam spróbować. Wykonałam malutką porcję, dużo mniejszą niż w przepisie. Podałam jako jarzynkę do obiadu. Dynia wyszło słodka, lekko mdła nawet, niestety niezbyt pikantna jak wg Jamiego miała być. Na pewno przydało by jej się więcej soli. Zarówno miąższ jak i skórka stały się miękkie i można ja było razem zjeść. Nie zachwyciła nas specjalnie, ale myślę że czasami mały kawałeczek można upiec, jako odmianę do menu obiadowego.


Składniki:


1 kg dyni

2 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 małe suszone papryczki chilli

łyżeczka soli

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego

ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:


Dynię razem ze skórką pokroić na łódkowate paski dosyć grube.

Zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu na proszek. Dodać do niego oliwę, wymieszać. Nasmarować dynie mieszanką przyprawową.

Dynię poukładać na blaszce skórką do dołu.

Piec ok 30 min w 200 stopniach do miękkości.

pd

10:12, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (2) »
niedziela, 26 października 2008

d

 

 

Z okazji Festiwalu Dyni kupiłam kolejną dynię. Tym razem ważyła 7 i pół kilo ;) Uwielbiam dynie!

 

Jak zwykle konsumowanie dyni zaczęłam od przepołowienia i wydrążenia jej z pestek (do suszenia) oraz miękkiego miąższu z którego zawsze gotuję zupę - krem. Tym razem jednak nie miałam ochoty na zwyczajowy imbir, miałam ochotę na jakiś zupełnie inny dyniowy smak. Zaczęłam gotować podstawowe składniki i mocno zastanawiać się jak przyprawić, by uzyskać nowy efekt. Zaczęłam eksperymentalnie dodawać najpierw pomidory, potem dużo dużo słodkiej papryki, mielone goździki i arabską mieszankę przypraw. Efekt był pyszny ! :)

 

d

 

 

Składniki:

1 kg dyni

1 kg ziemniaków

5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka masła

½ słoiczka przecieru pomidorowego

3 łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki cukru

½ łyżeczki curry

¼ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki przyprawy arabskiej

sól, świeżo mielony czarny pieprz

¼ szkl poszatkowanej natki pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Do zimnej wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki w kostkę, pokrojony miąższ dyni, masło i gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy przyprawy i miksujemy zupę na krem. Do zupy z powrotem wrzucamy wyłowione liście laur. i ziele ang oraz wszystkie pozostałe przyprawy, mieszamy do porządnego rozpuszczenia przypraw.

zd

16:24, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 października 2008

pl

 

Robiłam wiele razy, zawsze wychodzi rewelacyjnie i wszystim smakuje.

Przepis pierwotnie znalazłam na forum gazety

 

Składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite;
starta marchew
pieczarki
cebula
majonez

Wykonanie:
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami
podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to
kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew A na tym wszystkim
rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu
zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. 30-40 minut

 

 

sc

13:56, dorota20w , Mięsne
Link Komentarze (11) »
piątek, 24 października 2008

                                       p

Rozpoczynając polski tydzień!

Aromatyczny rosół z kurczaka występuje u mnie w pozycji samoistnej jako rosół, lub jako baza do zupy pomidorowej. Wszelkie inne zupy robię na rosole warzywnym. Gotuję go zwykle wieczorem, by przez noc naciągnął wszystkimi składnikami i następnego dnia na obiad był super aromatyczny i smaczny.



Składniki:

kawałek kurczaka

2 ząbki czosnku

2 duże marchewki

spory kawałek korzenia selera

korzeń pietruszki lub łodygi z natki

średnia cebulka w łupinie, umyta i przepołowiona

2-3 długie liście pora

papryczka chilli

7-8 ziaren ziela angielskiego

ok 5 liści laurowych

świeżo zmielony pieprz czarny

3 goździki

kawałeczek gwiazdki anyżu

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego



Kurczaka myję i wrzucam na chwilkę do wrzątku by zebrały się w wodzie szumowiny. Po ok 5 min gotowania wyławiam kurczaka, myję, wodę z garnka wylewam, garnek myję. Do umytego garnka wkładam kurczaka, oraz wszystkie inne składniki, nie solę. Gotuję ok 1-1,5 godziny. Solę. Wyłączam prąd i zostawiam przykryty bulion na noc. Następnego dnia podgrzewam, przelewam przez sito i rosół gotowy.

b

Na zdjęciu widać w rosole ziemniaki :) Gotowały się ich chyba ze 4 sztuki by razem z warzywami z rosołu stać się drugim daniem – tj zapiekanką. Oczywiście po 20 minutach zostały wyjęte.

10:24, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 października 2008
 

Pomysł zupy zaczerpnęłam z książki odpowiedniej dla mojego obecnego stanu tj "Książki kucharskiej dla kobiety w ciąży" Fiony Wilcock.

z tym, że oczywiście wiele pozmieniałam, zmieniłam sam smak na imbirowy czego w książce nie ma. Sam jednak pomysł by głównym składnikiem zupy i przewodnim tematem były marchewki, zafascynował mnie. Wyszła bardzo smaczna i na pewno wchodzi do naszego domowego repertuaru dań.



Składniki:

6 marchewek sporych

4-5 ziemniaków

1 cebulka

kawałek selera

1 łyżka masła

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

ok 2 cm świeżego korzenia imbiru

200ml jogurtu naturalnego

pieprz, sól

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki ziarenek chilli

Płatki migdałów do dekoracji



Wykonanie:

Cebulę szatkuję, duszę na łyżce oliwy. Do wody wrzucam marchew pocięta w kawałki, ziemniaki w kostkę, selera w kostkę, cebulę, wszystkie przyprawy oprócz imbiru, masło. Nie solę by warzywa szybko się rozgotowały. Gotuję. Wyjmuję z zupy ziela ang i liście laurowe. Solę. Miksuję na krem. Dodaje jogurt i starty na tarce imbir. Mieszam.

Dekoruję na talerzu płatkami migdałów.

z

16:30, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
środa, 22 października 2008

 Przepis na tą sałatkę o wdzięcznej nazwie znalazłam w książeczce Mai Błaszczyszyn „Dieta życia – jesień”.

Połączenie tych składników zadziwiło mnie. Postanowiłam ją zrobić, choć potem bałam się spróbować ;) Ale kiedy już spróbowałam, wiedziałam, że będę ją często robić.



Składniki:

½ główki białej kapusty ( ja do tej pory robiłam z kapusta pekińską lub z sałatą rzymską i była pyszna),

2-3 jabłka utarte na tarce jarzynowej,

2-3 ogórki kwaszone pokrojone w drobna kostkę,

łyżka majonezu



Wykonanie:

Składniki wymieszać.

s

wtorek, 21 października 2008

Przepis znalazłam u Atiny_bc wraz ze wspaniałą instrukcją wykonania.

Przepis podaję za nią...

Do nadziania moich bułeczek wykorzystałam dżem brzoskwiniowy oraz budyń migdałowy, do ciasta,by łączyło mi się tematycznie z zapachem migdałowym dodałam suchy mak.

 

 

Składniki na około 12 drożdżówek:
75g masła

250 ml mleka

25g świeżych drożdży

szczypta soli

8 łyżeczek czubatych cukru

500g mąki pszennej

3 łyżeczki suchego maku

 Nadzienie

dżem brzoskwiniowy

budyń migdałowy

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony ciąć prostokąt jak dłoń by miała palce ;) Na każdy nakładać około łyżki nadzienia. Zawijać. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub olejem. Pozostawić ok 0,5 godz do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

 

b

 

b

 

Przepis znalazłam wiele lat temu w jakiejś gazecie Bożonarodzeniowej.

Wypróbowałam i zagościł na stałe.


Składniki:

1 litr mleka

6-7 łyżek cukru

aromat migdałowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka maki pszennej


Wykonanie:

Jak przy gotowaniu zwykłego budyniu. Mleko nastawiamy, odlewamy trochę. W tym odlanym rozpuszczamy pozostałe składniki. Kiedy mleko zagotuje się, zestawiamy garnek z palnika, wlewamy mieszankę mąk cały czas mieszając. Nastawiamy jeszcze na chwilę na palnik i gotujemy cały czas mieszając.

Podajemy z płatkami migdałów lub z czekoladą :)

b


To ciasto wymyśliłam sobie, mając jabłka, śliwki,orzechy od teściowej z ogrodu i chęć na cos słodkiego z owocami :)

Wykorzystałam tu podstawowy przepis na coś a la biszkoptowe ciasto. Przy okazji zredukowałam tłuszcze do zera, by było mniej kaloryczne. Wyszło naprawdę pyszne.



Składniki:

4 jajka

1,5 szkl cukru

aromat śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl mąki pszennej

1 szkl wody

6 śliwek

4 jabłka

2 garście obranych orzechów włoskich


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka ubijamy. Teraz dodajemy pozostałe składniki: proszek do piecz, mąkę i wodę i delikatnie mieszamy, by wszystko się wymieszało na gładka masę. Wrzucamy śliwki pocięte w kawałki, jabłka w kostkę i orzechy włoskie. Mieszamy. Przekładamy do blaszki. Pieczemy ok 40 min w 225 stopniach.

c

poniedziałek, 20 października 2008
 

Świetne smarowidło do bułeczek czy naleśników.

Proporcje owoców są tu według mojego upodobania.


1 kg jabłek

1 kg śliwek

1 szkl cukru


Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Śliwki drylujemy, tniemy na mniejsze kawałki.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

dżem

miesiąc chleba

Przepis zapożyczyłam od Ireny i Andrzeja.

Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, tak jak lubię i tak jak mi wygodniej :) Wyszły prawie grahamki.

Bułeczki wyszły fajne i wszystkim smakowały.

 

 

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki,

3/4 szklanki letniej wody,

1,5 łyżeczki drożdży instant lub 12,5 g świeżych,

1,5 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

1 jajko,

2 łyżki oliwy z oliwek,

dodatkowo dodałam 1/2 szklanki otrębów pszennych,

oraz 1/4 szklanki nasion lnu.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225° C piekarniku przez 15-17 minut.

kajzerki
niedziela, 19 października 2008

Składniki jakich użyłam: boczek, papryka wszystkie kolory, cukinia, ogórek zielony, cebula, marchewka pokrojon w plasterki, oliwki, brokuł, kalafior, kiełbasa, parówki, ananas ale do niego nie jestem przekonana czy się utrzyma, ziemniak młody cienko

sos:oliwa z oliwek ok.1/3 szklanki,ocet balsamiczny - 2 łyżki,musztarda-3 łyżki, miód-5 łyżek,przyprawa do grilla

Każdego szaszłyka posmarować sosem, pozostawić w lodówce najlepiej na cały dzień. I do piekarnika.

sz

20:29, dorota20w , Mięsne
Link Komentarze (5) »

Od początku.

Tylko wyprobowane przeze mnie przepisy !

20:01, dorota20w
Link Komentarze (1) »













































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...