Recenzje

środa, 30 marca 2016
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
wtorek, 23 grudnia 2014
poniedziałek, 01 grudnia 2014
środa, 06 sierpnia 2014
czwartek, 15 maja 2014
niedziela, 07 lipca 2013

 

 

Pizza z indykiem oraz burakami

 

 

Chciałam się z wami dzisiaj podzielić przepisem na wspaniałą pizzę z serem, indykiem i młodymi buraczkami, oraz przedstawić najnowsze urządzenie w mojej kuchni, dzięki któremu ta pizza wychodzi pyszna.

Jakiś czas temu uczestniczyłam w przemiłym blogerskim spotkaniu w ogródku warszawskiej restauracji, podczas którego wspólnie braliśmy udział w pieczeniu pizzy i prezentacji domowego, włoskiego piecyka do jej wypieku.

 

 

Pizza wychodziła fenomenalna!

Można by powiedzieć, że składniki były dobrej jakości, że pizza przygotowywana była pod okiem szefa kuchni, że pieczona na kamieniu. Tak, to wszystko się zgadza, ale wiecie co było największym fenomenem? To, że ten domowy piecyk piecze w temperaturze, której nie da nam domowy piekarnik, a jedynie specjalistyczne piece tj 470stopni!

Zakochałam się wtedy w tym piecyku i trochę czasu nad nim rozmyślałam, bo moja kuchnia może nie jest mała, ale wierzcie mi, bardzo bardzo już napchana jak to u osoby zakręconej kulinarnie bywa :)

Ponieważ jednak jesteśmy bardzo pizzolubni, postanowiłam znaleźć jeszcze skrawek miejsca dla piecyka. I tym sposobem miesiąc temu zawitał on w naszej kuchni (choć często tez używamy go na balkonie jedząc kolację).

Po tym czasie użytkowania postanowiłam podzielić się z wami moją opinią na temat piecyka.

 

Domowy piec do pizzy Optima Electra pizza Express „Napoli”

  • produkowany we Włoszek – wyłączny importer w Polsce – Jak U Mammy.pl

  • moc 1200W

  • temperatura grzania 190st-470st

  • czas pieczenia pizzy 3-5 min

  • termostat z lampką sygnalizacyjną

  • kamienny blat

  • średnica 32cm

  • możliwość wypieku chleba, ciast, bułek (potwierdzam i wkrótce przedstawię swoje przepisy na nie)

  • łopatki drewniane do wrzucania i zbierania pizzy z kamienia

  • polska instrukcja obsługi, 2 lata gwarancji

 

Jak już wcześniej wspomniałam główną zaletą piecyka jest temperatura pieczenia, dzięki której ciasto leżące na rozgrzanym kamieniu piecze się ekspresowo, jest chrupkie i zarumienione a składniki na wierzchu pizzy nie palą się a jedynie podpiekają.

3-5 minut – czas w jakim upiecze się pizza to również czas potrzebny serowi by się idealnie roztopił a nie przypalił.

W tym piecyku wspaniale wychodzą też podpłomyki, które potem można zajadać jako pyszne chrupkie pieczywo nabierając nim pasty czy dipy podczas letnich posiadówek przy lampce wina ze znajomymi.

Kolejnym dużym plusem jest czas rozgrzewania się piecyka – który wynosi do 10 min! (kamień do piekarnika, który posiadam potrzebuje na to 30min!).

Piecyk ma niewielkie rozmiary, elegancki wygląd, estetyczne wykonanie. Wraz z użytkowaniem oczywiście na kamieniu zostają plamy i przebarwienia, ale jest to normalne zachowywanie się każdego kamienia do wypieków. Jeszcze rada – gdyby z pizzy spadł na kamień ser (bo tak dużo go dodaliście ;), nie martwcie się tym, tylko włączcie i zamknijcie piekarnik , ser się zwęgli a potem można go z łatwością usunąć.

Piecyk oraz włoskie produkty do wypieku pizzy znajdziecie na stronie Jak U Mammy.pl

Polecam!

A teraz przepis:

 

Pizza z serem, indykiem i młodymi buraczkami

 

Składniki:

ciasto:

50dag włoskiej mąki do pizzy typ00

1 łyżeczka suszonych drożdży

2 łyżki oliwy

płaska łyżeczka soli

250ml wody

sos:

150ml przecieru pomidorowego

50ml oliwy

2 ząbki czosnku

po pół łyżeczki bazylii i oregano

dodatki:

pieczona pierś z indyka lub inna wędlina np. szynka lub kiełbasa

ser żółty

młody burak

 

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i drożdże, robimy środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz wodę.

Zagniatamy ciasto. Po ok 10 min gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoja objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy. 

Przecier pomidorowy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami, smarujemy pizzę.

Posypujemy żółtym serem, układamy plasterki indyka oraz bardzo cieniutkie plasterki buraka (można pokroić obieraczką do warzyw).

Pizze przenosimy na drewnianych łopatkach i zsuwamy na kamień rozgrzanego do 470st piecyka do pizzy. Pieczemy od 3 do 5 min w zależności jak bardzo zrumienione ciasto lubimy.

 

pizza

 

 

 

 

 

pizza

 

 

19:30, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 01 lipca 2013

 

 

Chciałam podzielić się dzisiaj z wami moimi kilkoma przemyśleniami na temat miksera MFQ 36440 Ergo Mixx Bosch, którego przez ostatni czas zamęczałam w swojej kuchni, może dla kogoś z Was będzie pomocna moja opinia przy wyborze kuchennego sprzętu.

Jeszcze dziś zapraszam do KONKURSU w którym można go wygrać !

 

Opis:

Mikser Bosch MFQ 36440

Moc: 450 W

2 końcówki do ubijania i mieszania

2 stabilne haki do zagniatania ciasta

Końcówka miksująca z tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury z nożem ze stali szlachetnej.

Pojemnik do miksowania z miarką.

 

Mikser MFQ 36440 Ergo Mixx Bosch – recenzja

 

 

Wygląd:

Mikser jest białego koloru z szarymi elementami. Cechuje go ergonomiczny kształt.

Uchwyt wykonany jest z miękkiego tworzywa co jest bardzo wygodne przy pracy.

Ma duże przyciski to również jest plusem, z pewnością osoby starsze będą z tej cechy bardzo zadowolone.

Mikser jest lekki a przy tym cichy (co jest ogromnym plusem przy dużej mocy silnika).

Ma bardzo fajny system założenia/zdjęcia stopy blendera – jest to bardzo proste i trwa zaledwie kilka sekund.

Posiada praktyczny uchwyt na zwijanie kabla.

 

Działanie:

Mikser ma trzy rodzaje wymiennych końcówek.

Pierwszą z nich są końcówki do ubijania i mieszania – niezastąpione przy ubijaniu piany z białek jaj, bitej śmietany, kremów – mikser świetnie radzi sobie z tymi pracami, wszystko idzie sprawnie i szybko.

Drugim rodzajem końcówek są haki do zagniatania ciasta – pomocne przy wyrabianiu np. ciasta chlebowego albo ciasta drożdżowego – tutaj nie jest to już takie przyjemne, szczególnie przy gęstych ciastach, wymagających długiego miksowania – mimo tego, że mikser jest lekki, ma dużą moc i miękki uchwyt, ręka potrafi się zmęczyć i do takich prac ja osobiście wybieram robota z montowaną misą.

Trzecim rodzajem jest końcówka miksująca (blendująca) za pomocą której możemy przygotować pyszne zupy kremy, przeciery i koktajle – tutaj mikser radzi sobie bez zarzutu – pyszne koktajle owocowe, zupy kremy, tak lubiane przez moją rodzinę a szczególnie dziecko – to wszystko prace przyjemne i dziecinnie proste z użyciem miksera.

Poza tym mikser posiada 5 stopni prędkości i funkcje pracy pulsacyjnej Turbo.

Z instrukcji wyczytamy, że maksymalna ilość przetwarzanych produktów to 500g (razem mąki i dodatków).

Sprzęt zdecydowanie dla osób, które gotują z umiarkowana częstotliwością, nie wyrabiają hurtowo ciast i chlebów :)

 

Podsumowanie:

+ jest lekki, cichy i ma miękki uchwyt, ma duże przyciski

+ bardzo fajny system bezproblemowego zmieniania końcówek

+ duża moc

+ posiada uchwyt do zwijania kabla

 

- dość krótka długość kabla zasilającego

 

 

Mikser MFQ 36440 Ergo Mixx Bosch – recenzja

 

 

17:46, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (2) »
środa, 30 stycznia 2013

 

 

Ostatnio na Facebooku często dyskutowaliśmy o wyprzedażach, o łupach, które udało się nam nabyć w atrakcyjnej cenie.

Kontynuując temat chciałam Wam podsunąć jeszcze jedna okazję, tym razem książkową.

W Empiku trwa właśnie wyprzedaż  do -80% i można nabyć fajne tytuły m.in z działu kulinariów, poradników, książek dla dzieci czy beletrystyki  np. „Smakowite prezenty” Sigrid Verbert (pisałam już o tej książce przygotowując z niej niezwykle smaczne Marokańskie herbatniki z orzechami) ,

„Smaki Świata” Gavina Baxtera,

„Małe pyszności – ptysie herbatniki, ciasteczka”,

„Czekoladowe słodkości – torty, ciastka, czekoladki”,

Księga kuchni włoskiej

czy „Ujęcia ze smakiem”.

A ofertę tą wypatrzyłam na stronie Cuponation.

To nowa strona internetowa , która zawiera kupony rabatowe, zniżki, oferty i promocje dostępne do zrealizowania w sklepach online. Dostępne tam kupony rabatowe są w 100% darmowe. Portal jest aktualizowany na bieżąco, a wszystkie dostępne kody zniżkowe są sprawdzone. Na stronie Cuponation można również znaleźć najnowsze promocje dostępne w sklepach internetowych,które oferują najkorzystniejsze kupony rabatowe.

Aby skorzystać z usługi i otrzymać rabat, wystarczy po prostu znaleźć odpowiedni kupon korzystając z funkcji wyszukiwania dostępnej na Cuponation w prawym górnym rogu, lub wybierając odpowiednia kategorię z listy dostępnej na stronie.
Kod rabatowy zawarty na kuponie należy wpisać w trakcie zakupu w dowolnym sklepie internetowym.

Promocjeo ferowane na stronie Cuponation zawierają kupony rabatowe, które pozwalają zakupić książki, sprzęt AGD-RTV, bilety lotnicze, buty, odzież poniższej cenie niż ta, która oferowana jest bez kuponu zniżkowego.

Te same produkty możesz mieć taniej.

 

Zakupy, wyprzedaże itd.

 

 

 

coponnation

 

 

 

wpis promocyjny

16:10, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (4) »
sobota, 15 grudnia 2012

 

 

Czym kierować się przy zakupie garnków?

Najważniejsze kwestie to materiał z którego wykonane są garnki (ja akurat lubię stalowe), uchwyty ( dla mnie ważne jest by nie nagrzewały się i były bezpieczne), dno (po pierwsze do jakiej kuchenki przeznaczone, po drugie - grubsze to gotowanie bez  przypalania).

Spory już kawałek czasu używam w mojej kuchni garnków Moderno z oferty MG Home i chciałam wam napisać o nich kilka zdań, może właśnie poszukujecie garnków na prezent gwiazdkowy, ślubny lub do swojej kuchni i te informacje wam się przydadzą.

Przez ostatnie tygodnie męczyłam te gary intensywnie, wiadomo grudzień to czas wzmożonej pracy kuchenno – blogowej, by przygotować i pokazać inspiracje na nadchodzące święta, a w tym roku jest tego naprawdę sporo bo ciągle odbieram od was wiadomości z prośbami o pokazanie jeszcze tego i tamtego, o miękkie pierniczki, domową wędlinę, niebanalne przystawki z polskim rodowodem, zakwas buraczany na wigilijny barszcz itd...

Przechodząc do sedna sprawy:

 

Opis:

Zestaw garnków linii Moderno składa się z:

• rondla z pokrywą 18cm, o pojemności 2,6l

• rondla z pokrywą 20cm, o pojemności 2,8l

• garnka z pokrywą 20cm, o pojemności 2,6l

• garnka z pokrywą 24cm, o pojemności 5,6l

• patelnia ze szklaną pokrywą o średnicy 24cm

 

Wygląd:

Garnki elegancko wyglądają (to jest dużym atutem jeśli ktoś ma otwartą kuchnię) a ich kształt (lekko zaokrąglony, pękaty) „kobieco” się prezentuje :)

Wykonane z dobrej jakości stali nierdzewnej (typu 18/10 - 18 % Chrom, 10 % Nikiel, 72 % Stal -> 18% zawartości chromu, aby wzmocnić twardość i odporność na korozję, 10% zawartości niklu, by uodpornić na powietrze, wodę i sól).

Posiadają grube trójwarstwowe dno i metalowe uchwyty pokryte czarną, silikonową powłoką.

Ich pokrywki są wykonane z hartowanego szkła z przykręconymi stalowymi rączkami.

Po umyciu wystarczy garnki przetrzeć ściereczką z mikrofibry, by stal lśniła jak nowa i nie miała na sobie zacieków.

 

Działanie:

Grube, trójwarstwowe dno skraca czas gotowania, a potrawy na dłużej pozostają ciepłe, „dochodzą” bez konieczności dalszego podgrzewania co oszczędza pieniądze ( sprawdzi się to szczególnie przy kuchniach gazowych i indukcyjnych bo elektryczne same w sobie dłużej są ciepłe – przynajmniej moja :) ).

Drugą dobrą cechą wielowarstwowego dna jest to, że równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu duży ogień nie jest potrzeby, co również jest ekonomiczne.

Dodatkowo, warstwa aluminium zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw.

Garnki sprawdzają się podczas przygotowywania zdrowej żywności, tzn. gotowania w małej ilości wody i smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Taka obróbka termiczna potraw pozwala minimalizować utratę witamin i minerałów.

Uchwyty garnków pokryte są silikonową powłoką, co zapobiega poparzeniom i wyślizgiwaniu się ich z ręki.

Przykrywki mają wbudowany odparownik – niby to drobny szczegół, ale bardzo przydatny do „nie awaryjnego” gotowania.

Garnki nadają się do wszystkich typów kuchni: gazowej, elektrycznej i indukcyjnej.

Można je myć w zmywarce i na razie nie zauważyłam by silikonowe rączki straciły po tych mechanicznych zabiegach pielęgnacyjnych swoją estetykę ( a trochę się tego obawiałam).

Producent zapewnia, ze garnki są odporne na korozję i mają powłokę antybakteryjną (cokolwiek to znaczy?). Objęte są programem Państwowego Zakładu Higieny „Produkt z Atestem”.

Okres gwarancji wynosi 10 lat.

 

Garnki MG Home

20:51, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (4) »
wtorek, 03 lipca 2012

 

 

Dostałam w maju od Makro 3 noże kuchenne. Używałam ich przez 2 miesiące i chciałam się podzielić z wami moją opinią na ich temat.

 

 

Opis:

Noże pochodzą z serii Horeca Select profesjonalnej linii produktów dedykowanych klientom z sektora gastronomiczno-hotelarskiego.

Wykonane są ze stali molibdenowo-wanadowej, którą cechuje twardość, udaroodpornośc (to bardzo ważne cechy noży, ponieważ nie będzie już możliwe prawidłowe naostrzenie noży, które odkształcą się lub ich ostrze się ukruszy)  oraz odporność na plamy i rdzewienie

Noże są eleganckie, solidnie wykonane.

Łatwo dostępne (sprawdziłam to), można je nabyć w sieci hurtowni Makro

 

Nóż Santoku 180mm

Zacznę od mojego ulubieńca spośród owych trzech noży.

Nóż Santoku to japoński odpowiednik noża szefa kuchni.

Głownia (tak nazywa się cała metalowa część noża) noża jest wysoka, równoległa do ostrza.

Posiada specyficzne żłobienia, które sprawiają że produkty mniej przyklejają się do noża podczas
krojenia.

Ostrze (część tnąca) gładkie.

Nóż jest świetny do szatkowania, siekania i krojenia warzyw oraz mięsa.

Bardzo mi przypadł go gustu ten nóż bo jest lekki, bardzo poręczny, dobrze wyważony a uchwyt świetnie leży w dłoni.

 

Nóż Szefa Kuchni 250mm

Nóż szefa kuchni to nóż uniwersalny, który ma ogromną liczbę zastosowań.

Jego głownia jest wysoka u samego trzonka i zwęża się przechodząc w czubek – taki kształt umożliwia szybkie krojenie bez odrywania ostrza od deski.

Tego typu noże to ulubieńcy w mojej kuchni i muszę na początku zaznaczyć, że ja już znalazłam swój ideał, dlatego może nóż Makro niestety nie jest tu moim faworytem, szczególnie dlatego że jest źle wyważony do mojej ręki, przez to mniej wygodny w użyciu. Nóż Makro również znacznie szybciej tępi się.

 

Nóż do szynki 250mm

To nóż, którego głownia jest długa i niska, nie posiada szpica.

Ostrze jest bardzo długie co pozwala kroić od razu duże tusze mięsa.

Nie mam na jego temat przemyśleń, ponieważ go nie używam. Znakomicie zastępuje go nóż szefa kuchni a ten uważam za zbędny gadżet w mojej przeładowanej kuchni.

 

 

noże

 

 

16:22, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (4) »
wtorek, 22 maja 2012

 

 

Około miesiąca temu dostałam od portalu www.urodaizdrowie.pl urządzenie do przetestowania i wyrażenia o nim swojej opinii.

Przez ten miesiąc intensywnie urządzenie męczyłam, nie tylko zresztą ja bo również moja rodzina i i mam już trochę przemyśleń na jego temat, które przedstawiam poniżej.

 

Opis:

Trzyfunkcyjny opiekacz, gofrownica, grill Venga SWM1 3w1

3 wymienne płyty grzewcze

     - płyta do przygotowania kanapek typu sandwich

     - płyta do grilla

     - płyta do pieczenia gofrów

• moc 750W

• zasilanie 230V/50Hz

 

opiekacz do kanapek Venga 3w1

 

Wygląd:

Opiekacz jest koloru czarnego z wykończeniem ze stali szlachetnej, które akurat mi się podoba, choć jest mało funkcjonalne bo znać każde dotknięcie palcem.

Zatrzask zamykający opiekacz wygląda dość solidnie i przez miesiąc użytkowania niż złego się z nim nie działo. Nie pękł, nie wyłamał się, jak zdarzało się to we wcześniejszych maszynach, których używałam.

Podczas pracy urządzenia, uchwyty oraz zatrzask nie nagrzewają się co jest plusem, natomiast sama obudowa już się nagrzewa dosyć mocno, co jest chyba cechą charakterystyczną opiekaczy, jednak trzeba je trzymać z daleka szczególnie od dzieci w momencie opiekania i po nim aż opiekacz ostygnie.

Opiekacz podobnie jak inne posiada lampkę informującą o włączonym zasilaniu oraz o nagrzaniu się urządzenia i jego gotowości do pracy. Niestety nie zawiera regulacji mocy nagrzewania.

Posiada antypoślizgowe gumowe nóżki – dla mnie to zaleta we wszelkich AGD

 

Działanie:

Opiekacz ma 3 wymienne płyty grzewcze.

Pierwszą z nich jest płyta w „trójkąty” do opiekania kanapek. Drugą płyta w kratkę do pieczenia gofrów. Trzecia płyta w prążki tzw grillowa. Ta bardzo przypadła mi do gustu, bo grilluje się na niej szybciej niż na patelni grillowej (opieka od razu z obu stron) – często wykorzystuję ją do nadawania ciekawego wyglądu warzywom zanim wrzucę je do sałatki, lubię też piec na niej quesadille.

Podoba mi się rozwiązanie 3w1, po pierwsze dlatego, że to oszczędność miejsca – zamiast 3 urządzeń nawet w takiej małej wersji – mamy jedno.

Podoba mi się rozwiązanie z wyjmowanymi płytami, bo to bardzo ułatwia mycie ich i utrzymanie całej maszyny w czystości.

Płyty pokryte są powłoką nieprzywierającą, producent nie podaje jednak informacji jaki to typ powłoki. Czy jest wytrzymała? Trudno powiedzieć, po miesiącu używania nie mam zarzutów.

Wadą działania dla mnie jest zbyt mała moc maszyny a przez to mała efektywność pracy. Nie przeszkadza to przy płytach kanapkowych czy grillowych, ale już pieczenie gofrów jest mocno czasochłonne by wyszły zarumienione i chrupiące.

 

Podsumowując:

Zalety:

+ prosta obsługa,

+ łatwy w utrzymaniu czystości,

+ wygląd,

+ funkcjonalność

 

Wady:

- obudowa mocno się nagrzewa,

- wolno piecze

 

 

 

 

21:01, dorota20w , Recenzje
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...