poniedziałek, 27 października 2008

fd

Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera „Oliver w kuchni”.

Postanowiłam spróbować. Wykonałam malutką porcję, dużo mniejszą niż w przepisie. Podałam jako jarzynkę do obiadu. Dynia wyszło słodka, lekko mdła nawet, niestety niezbyt pikantna jak wg Jamiego miała być. Na pewno przydało by jej się więcej soli. Zarówno miąższ jak i skórka stały się miękkie i można ja było razem zjeść. Nie zachwyciła nas specjalnie, ale myślę że czasami mały kawałeczek można upiec, jako odmianę do menu obiadowego.


Składniki:


1 kg dyni

2 łyżeczki nasion kolendry

2 łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki nasion kopru włoskiego

2 małe suszone papryczki chilli

łyżeczka soli

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego

ząbek czosnku

łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:


Dynię razem ze skórką pokroić na łódkowate paski dosyć grube.

Zioła i przyprawy utrzeć w moździerzu na proszek. Dodać do niego oliwę, wymieszać. Nasmarować dynie mieszanką przyprawową.

Dynię poukładać na blaszce skórką do dołu.

Piec ok 30 min w 200 stopniach do miękkości.

pd

10:12, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (2) »
niedziela, 26 października 2008

d

 

 

Z okazji Festiwalu Dyni kupiłam kolejną dynię. Tym razem ważyła 7 i pół kilo ;) Uwielbiam dynie!

 

Jak zwykle konsumowanie dyni zaczęłam od przepołowienia i wydrążenia jej z pestek (do suszenia) oraz miękkiego miąższu z którego zawsze gotuję zupę - krem. Tym razem jednak nie miałam ochoty na zwyczajowy imbir, miałam ochotę na jakiś zupełnie inny dyniowy smak. Zaczęłam gotować podstawowe składniki i mocno zastanawiać się jak przyprawić, by uzyskać nowy efekt. Zaczęłam eksperymentalnie dodawać najpierw pomidory, potem dużo dużo słodkiej papryki, mielone goździki i arabską mieszankę przypraw. Efekt był pyszny ! :)

 

d

 

 

Składniki:

1 kg dyni

1 kg ziemniaków

5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka masła

½ słoiczka przecieru pomidorowego

3 łyżeczki papryki słodkiej

½ łyżeczki papryki ostrej

2 łyżeczki cukru

½ łyżeczki curry

¼ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki przyprawy arabskiej

sól, świeżo mielony czarny pieprz

¼ szkl poszatkowanej natki pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Do zimnej wody wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki w kostkę, pokrojony miąższ dyni, masło i gotujemy pod przykryciem. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy przyprawy i miksujemy zupę na krem. Do zupy z powrotem wrzucamy wyłowione liście laur. i ziele ang oraz wszystkie pozostałe przyprawy, mieszamy do porządnego rozpuszczenia przypraw.

zd

16:24, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (2) »
sobota, 25 października 2008

pl

 

Robiłam wiele razy, zawsze wychodzi rewelacyjnie i wszystim smakuje.

Przepis pierwotnie znalazłam na forum gazety

 

Składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite;
starta marchew
pieczarki
cebula
majonez

Wykonanie:
rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami
podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to
kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew A na tym wszystkim
rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu
zaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia skóki majonezowej. 30-40 minut

 

 

sc

13:56, dorota20w , Mięsne
Link Komentarze (11) »
piątek, 24 października 2008

                                       p

Rozpoczynając polski tydzień!

Aromatyczny rosół z kurczaka występuje u mnie w pozycji samoistnej jako rosół, lub jako baza do zupy pomidorowej. Wszelkie inne zupy robię na rosole warzywnym. Gotuję go zwykle wieczorem, by przez noc naciągnął wszystkimi składnikami i następnego dnia na obiad był super aromatyczny i smaczny.



Składniki:

kawałek kurczaka

2 ząbki czosnku

2 duże marchewki

spory kawałek korzenia selera

korzeń pietruszki lub łodygi z natki

średnia cebulka w łupinie, umyta i przepołowiona

2-3 długie liście pora

papryczka chilli

7-8 ziaren ziela angielskiego

ok 5 liści laurowych

świeżo zmielony pieprz czarny

3 goździki

kawałeczek gwiazdki anyżu

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego



Kurczaka myję i wrzucam na chwilkę do wrzątku by zebrały się w wodzie szumowiny. Po ok 5 min gotowania wyławiam kurczaka, myję, wodę z garnka wylewam, garnek myję. Do umytego garnka wkładam kurczaka, oraz wszystkie inne składniki, nie solę. Gotuję ok 1-1,5 godziny. Solę. Wyłączam prąd i zostawiam przykryty bulion na noc. Następnego dnia podgrzewam, przelewam przez sito i rosół gotowy.

b

Na zdjęciu widać w rosole ziemniaki :) Gotowały się ich chyba ze 4 sztuki by razem z warzywami z rosołu stać się drugim daniem – tj zapiekanką. Oczywiście po 20 minutach zostały wyjęte.

10:24, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 23 października 2008
 

Pomysł zupy zaczerpnęłam z książki odpowiedniej dla mojego obecnego stanu tj "Książki kucharskiej dla kobiety w ciąży" Fiony Wilcock.

z tym, że oczywiście wiele pozmieniałam, zmieniłam sam smak na imbirowy czego w książce nie ma. Sam jednak pomysł by głównym składnikiem zupy i przewodnim tematem były marchewki, zafascynował mnie. Wyszła bardzo smaczna i na pewno wchodzi do naszego domowego repertuaru dań.



Składniki:

6 marchewek sporych

4-5 ziemniaków

1 cebulka

kawałek selera

1 łyżka masła

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

ok 2 cm świeżego korzenia imbiru

200ml jogurtu naturalnego

pieprz, sól

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki ziarenek chilli

Płatki migdałów do dekoracji



Wykonanie:

Cebulę szatkuję, duszę na łyżce oliwy. Do wody wrzucam marchew pocięta w kawałki, ziemniaki w kostkę, selera w kostkę, cebulę, wszystkie przyprawy oprócz imbiru, masło. Nie solę by warzywa szybko się rozgotowały. Gotuję. Wyjmuję z zupy ziela ang i liście laurowe. Solę. Miksuję na krem. Dodaje jogurt i starty na tarce imbir. Mieszam.

Dekoruję na talerzu płatkami migdałów.

z

16:30, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
środa, 22 października 2008

 Przepis na tą sałatkę o wdzięcznej nazwie znalazłam w książeczce Mai Błaszczyszyn „Dieta życia – jesień”.

Połączenie tych składników zadziwiło mnie. Postanowiłam ją zrobić, choć potem bałam się spróbować ;) Ale kiedy już spróbowałam, wiedziałam, że będę ją często robić.



Składniki:

½ główki białej kapusty ( ja do tej pory robiłam z kapusta pekińską lub z sałatą rzymską i była pyszna),

2-3 jabłka utarte na tarce jarzynowej,

2-3 ogórki kwaszone pokrojone w drobna kostkę,

łyżka majonezu



Wykonanie:

Składniki wymieszać.

s














































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...