czwartek, 23 października 2008
 

Pomysł zupy zaczerpnęłam z książki odpowiedniej dla mojego obecnego stanu tj "Książki kucharskiej dla kobiety w ciąży" Fiony Wilcock.

z tym, że oczywiście wiele pozmieniałam, zmieniłam sam smak na imbirowy czego w książce nie ma. Sam jednak pomysł by głównym składnikiem zupy i przewodnim tematem były marchewki, zafascynował mnie. Wyszła bardzo smaczna i na pewno wchodzi do naszego domowego repertuaru dań.



Składniki:

6 marchewek sporych

4-5 ziemniaków

1 cebulka

kawałek selera

1 łyżka masła

5 liści laurowych

5 ziaren ziela angielskiego

2 goździki

ok 2 cm świeżego korzenia imbiru

200ml jogurtu naturalnego

pieprz, sól

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka papryki słodkiej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki ziarenek chilli

Płatki migdałów do dekoracji



Wykonanie:

Cebulę szatkuję, duszę na łyżce oliwy. Do wody wrzucam marchew pocięta w kawałki, ziemniaki w kostkę, selera w kostkę, cebulę, wszystkie przyprawy oprócz imbiru, masło. Nie solę by warzywa szybko się rozgotowały. Gotuję. Wyjmuję z zupy ziela ang i liście laurowe. Solę. Miksuję na krem. Dodaje jogurt i starty na tarce imbir. Mieszam.

Dekoruję na talerzu płatkami migdałów.

z

16:30, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
środa, 22 października 2008

 Przepis na tą sałatkę o wdzięcznej nazwie znalazłam w książeczce Mai Błaszczyszyn „Dieta życia – jesień”.

Połączenie tych składników zadziwiło mnie. Postanowiłam ją zrobić, choć potem bałam się spróbować ;) Ale kiedy już spróbowałam, wiedziałam, że będę ją często robić.



Składniki:

½ główki białej kapusty ( ja do tej pory robiłam z kapusta pekińską lub z sałatą rzymską i była pyszna),

2-3 jabłka utarte na tarce jarzynowej,

2-3 ogórki kwaszone pokrojone w drobna kostkę,

łyżka majonezu



Wykonanie:

Składniki wymieszać.

s

wtorek, 21 października 2008

Przepis znalazłam u Atiny_bc wraz ze wspaniałą instrukcją wykonania.

Przepis podaję za nią...

Do nadziania moich bułeczek wykorzystałam dżem brzoskwiniowy oraz budyń migdałowy, do ciasta,by łączyło mi się tematycznie z zapachem migdałowym dodałam suchy mak.

 

 

Składniki na około 12 drożdżówek:
75g masła

250 ml mleka

25g świeżych drożdży

szczypta soli

8 łyżeczek czubatych cukru

500g mąki pszennej

3 łyżeczki suchego maku

 Nadzienie

dżem brzoskwiniowy

budyń migdałowy

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony ciąć prostokąt jak dłoń by miała palce ;) Na każdy nakładać około łyżki nadzienia. Zawijać. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub olejem. Pozostawić ok 0,5 godz do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

 

b

 

b

 

Przepis znalazłam wiele lat temu w jakiejś gazecie Bożonarodzeniowej.

Wypróbowałam i zagościł na stałe.


Składniki:

1 litr mleka

6-7 łyżek cukru

aromat migdałowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka maki pszennej


Wykonanie:

Jak przy gotowaniu zwykłego budyniu. Mleko nastawiamy, odlewamy trochę. W tym odlanym rozpuszczamy pozostałe składniki. Kiedy mleko zagotuje się, zestawiamy garnek z palnika, wlewamy mieszankę mąk cały czas mieszając. Nastawiamy jeszcze na chwilę na palnik i gotujemy cały czas mieszając.

Podajemy z płatkami migdałów lub z czekoladą :)

b


To ciasto wymyśliłam sobie, mając jabłka, śliwki,orzechy od teściowej z ogrodu i chęć na cos słodkiego z owocami :)

Wykorzystałam tu podstawowy przepis na coś a la biszkoptowe ciasto. Przy okazji zredukowałam tłuszcze do zera, by było mniej kaloryczne. Wyszło naprawdę pyszne.



Składniki:

4 jajka

1,5 szkl cukru

aromat śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl mąki pszennej

1 szkl wody

6 śliwek

4 jabłka

2 garście obranych orzechów włoskich


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka ubijamy. Teraz dodajemy pozostałe składniki: proszek do piecz, mąkę i wodę i delikatnie mieszamy, by wszystko się wymieszało na gładka masę. Wrzucamy śliwki pocięte w kawałki, jabłka w kostkę i orzechy włoskie. Mieszamy. Przekładamy do blaszki. Pieczemy ok 40 min w 225 stopniach.

c

poniedziałek, 20 października 2008
 

Świetne smarowidło do bułeczek czy naleśników.

Proporcje owoców są tu według mojego upodobania.


1 kg jabłek

1 kg śliwek

1 szkl cukru


Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Śliwki drylujemy, tniemy na mniejsze kawałki.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

dżem










































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...