poniedziałek, 05 stycznia 2009

300ml cieplej wody
1 łyżka cukru
pół paczki drożdży
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
wrzucamy do maszyny, czekając aż drożdże ruszą

na wagę wrzucamy sypkie składniki, tak by razem dały 600 g
ok 100 maki żytniej
50 g otrębów pszennych
pól szkl siemienia lnianego
i dopełniamy mąką pszenną by razem wszystko miało 600g
wrzucamy do maszyny
ja włączam pierwszy program, który 5 min miesza, 5 min odpoczywa, 20min miesza i w momencie kiedy skończy mieszać wyłączam zupełnie maszynę i chleb rośnie 40 min.
Po tym czasie włączam program pieczenia na 50 min.

ch

ch

sobota, 03 stycznia 2009

W ramach czeskiego tygodnia postanowiłam przygotować jedną z czeskich specjalności – knedliki. Wyszły bardzo smaczne. Podałam oczywiście z mięsnym sosem.

Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego „Najlepsze przepisy kuchni europejskiej”.

cz


Składniki:

50 dag gotowanych ziemniaków

8 dag mąki

8 dag kaszy manny

sól



Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać resztę składników, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować podłużne wałki.

Zagotować wodę, osolić, włożyć knedle i gotować ok 15 – 20 min. W czasie gotowania odwracać je. Gotowe knedle wyjąć, pokroić na plastry.

cz

cz

tydzien kuchni czeskiej

piątek, 02 stycznia 2009

 Dojrzałe, masłowe avocado i moja ulubiona musztarda (słodka i ostra) to był strzał w 10 !

Polecam jako przystawkę na karnawałowy czas.


Składniki:

dojrzałe avocado

ulubiona musztarda


Wykonanie:

Awokado przepołowić. Dołek po pestce wypełnić musztardą. Do jedzenia użyć małej łyżeczki ;)

awokado z musztardą na przystawkę

14:52, dorota20w , Warzywne
Link Komentarze (3) »
czwartek, 01 stycznia 2009
 

Znakomite danie obiadowe na przywitanie Nowego Roku !

Zainspirowane przepisem z programu „Nigella feast”

Można powiedzieć, że to danie sushi podobne – więc dla miłośników,w tym również nas – znakomite !


Składniki na 2 osoby:

1 szkl ryżu ugotowanego na sypko

150 g wędzonego łososia

natka pietruszki


sos: po 1 łyżce cukru, octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego

po 1 łyżeczce sosu Worcester i musztardy

¼ łyżeczki sambalu



Wykonanie:

Składniki sosu podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia i połączenia.

Na gorący ryż kładziemy plasterki łososia, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki.

l

k

środa, 31 grudnia 2008

Uwielbiam je !


Składniki:

400gr solonych filetów śledziowych

2 jabłka winne

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu

1 łyżka chrzanu




Wykonanie:

Filety wymoczyć w wodzie, pokroić. Jabłka umyć, nie obierać. Jedno z nich zetrzeć na tarce jarzynowej, drugie pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Zostawić na dobę w lodówce do przegryzienia smaków.

s

k

wtorek, 30 grudnia 2008

Ponieważ uwielbiam rosołki chińskie, a fenkuł znany jest z właściwości mających świetny wpływ na rozkurczenie przewodu pokarmowego, ta wariacja na temat rosołu znakomicie odnajduje się właśnie po świętach, jako danie odświeżające i działające zbawiennie na przeciążone żołądki :)

Przepis mojego pomysłu.


Składniki:

25 dag żołądków drobiowych

1 fenkuł

1 duża marchewka

puszka groszku

pół paczki makaronu sojowego

sos sojowy

kawałek świeżego imbiru, papryka słodka, cynamon, curry, ocet ryżowy, cukier


Wykonanie:

Żołądki drobiowe umyć, pokroić, obgotować we wrzątku, po czym przecedzić, przepłukać wodą i wrzucić do świeżego wrzątku. Gotować ok 10 min. Dodać marchewkę pokrojoną w zapałkę, fenkuł w grubsze piórka, groszek z zalewą, gotować dalej ok 7 min. Wyłączyć. Przyprawić do smaku. Wrzucić połamany makaron sojowy i przykryć przykrywką. Po ok 10 min gotowe.

r

k

18:14, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (1) »









































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...