sobota, 20 grudnia 2008
piątek, 19 grudnia 2008

                                                         

Okres adwentu to czas kiedy wypróbowuję nowe i przypominam stare wersje śledzi, by wybrać ok 3 rodzajów na wieczerzę wigilijną.

Dzisiaj prezentuję nowy recepturę, pierwszy raz przeze mnie wypróbowaną. Przepis krzysztofa_wandelta z forum gazetowego. Śledzie smaczne wyszły, ale nie porywające. Najbardziej smakowały nam jako danie obiadowe z ciepłymi ziemniakami i surówką z jabłka i marchewki na słodko.


Składniki:

400gr solonych filetów śledziowych

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu

1 łyżka chrzanu

pół szkl rodzynek

sporo poszatkowanej natki pietruszki i koperku



Wykonanie:

Filety wymoczyć w wodzie, pokroić. Jajka ugotować na twardo, posiekać w kostkę. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki połączyć. Zostawić na dzień do przegryzienia smaków.

s

                                  k

piątek, 12 grudnia 2008

                                                                              b

Pomysł na sałatkę również pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne w potrawach”. Jednak z braku jednych składników a posiadaniu innych zmieniłam co nieco a rezultat miło mnie zaskoczył. Sałatka wyszła pyszna.


Składniki:

duży słoik marynowanego selera w plasterkach ( w przepisie oryginalnym był seler gotowany)

2 banany

10 dag wędzonego boczku ( w przepisie była wędzona szynka)

2 jaja na twardo

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

pieprz, dól


Wykonanie:

Boczek pokrojony w kosteczkę rumienimy na patelni. Do salaterki wrzucamy odsączony z zalewy seler, pokrojone w plasterki banany, pokrojone w kostkę jajka, poszatkowana natkę, wrzucamy kosteczki boczku. Łączymy z majonezem wszystko, solimy, pieprzymy.

b

22:28, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
środa, 10 grudnia 2008

                                                              b

Pomysł na danie pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne w potrawach”. Jednak sam przepis został mocno przeze mnie zmodyfikowany :) Opisuję więc moją wersję.

Danie wyszło pyszne, oryginalne w smaku i z pewnością je powtórzymy.



Składniki:

5 plastrów schabu

1 duży banan

1 małe jabłko ewentualnie

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka masła

sól, pieprz



Wykonanie:

Plastry schabu lekko rozbić, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Banana pokroić w plastry, poukładać je na schabie. Zrobić jogurtowe kleksy na bananach. Ja poutykałam jeszcze pomiędzy mięsem małe jabłko pokrojone w kawałki. Wlać do naczynia, pomiędzy mięso 2 łyżki wody. Przykryć wszystko folią aluminiową. Piec ok pół godz w 200 stopniach. Podałam z ryżem, polanym sosem spod mięsa i pieczonymi jabłkami.

b

wtorek, 09 grudnia 2008
sobota, 06 grudnia 2008

 

 

Pierniczki z witrażem zrobiłam na podstawie przepisu na piernik staropolski.

Pierniczki z witrażem wyszły śliczne!!!

Niestety było to chyba jednorazowe doświadczenie. Pierniczki z witrażem powiesiłam jako ozdoby, a że w mieszkaniu mamy ciepł, landrynki zaczęły kapać i wszystko od nich zaczęło się lepić ...

 

 

Składniki:

¼ kg miodu

1 szkl cukru

12 dag masła

0,5 kg mąki

2 jajka

1,5 łyżeczki sody

¼ szkl mleka

¼ łyżeczki soli

torebka przypraw korzennych

paczka landrynków owocowych

 

Wykonanie:

Miód, cukier i maso rozpuszczamy i studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy całą resztę składników i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i wycinamy pierniczki. W środku pierniczków wycinamy małe otworki i w ich miejsce wkładamy kolorowego- owocowego landyna, układamy na dobrze natłuszczonym papierze do pieczenia w blaszce. Pieczemy ok 10 min. Studzimy. Delikatnie wyjmujemy pierniczki.

 

 

p

 

 

 

c

 

 

 

p

 

 

 

p

17:25, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (13) »
czwartek, 04 grudnia 2008
                                                               k 

Przepis pochodzi z książki Aleksandra Chomicza „Tradycyjny stół świąteczny”.


Składniki:

50 dag maki

25 dag miodu

15 dag cukru

pół szkl wody

3 łyżki masła lub margaryny

proszek do pieczenia

przyprawa korzenna

cukier waniliowy


Wykonanie:

Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać przyprawy i miód, połączyć z masłem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do cukru. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm. Wycinać pierniczki. Piec w średnio gorącym piekarniku przez 8-10 min.

p

p

14:29, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (10) »
wtorek, 02 grudnia 2008

Pomysł zaczerpnęłam z książki właśnie czytanej - M.Kalicińskiej „Dom nad rozlewiskiem”

Wyszło bardzo smaczne i z pewnością będzie często u nas gościć.

Podałam je dziś z kotletami mielonymi ;)

 

Składniki:

0,5 kg mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2 ząbki czosnku

200ml jogurtu naturalnego

1 duża łyżka majonezu

sól, pieprz czarny świeżo mielony

2 łyżki oliwy z oliwek

gotowane ziemniaki

 

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować.

Szpinak wrzucić na patelnie, włączyć, rozmrażać i lekko odparowywać wodę. Posolić, dodać starty czosnek i połowę jogurtu, jeszcze chwilkę podgotować.

Do malaksera wrzucić gorące ziemniaki, szpinak, jogurt, majonez, dużo pieprzu czarnego i oliwę z oliwek. Zemleć na piuree.

 

 

s

16:36, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (4) »
niedziela, 30 listopada 2008
sobota, 29 listopada 2008
wtorek, 25 listopada 2008

 

 

Przepis pochodzi z książki Tadeusza Olszańskiego „Kuchnia erotyczna”. Danie wyszło naprawdę smaczne. Polecam !

 

Składniki:

30 dag wątróbki drobiowej

1 dużą cebula

2 jabłka

pieprz, sól

 

Wykonanie:

Wątróbkę wymoczyć. Na patelni poddusić poszatkowaną cebulkę, dodać wątróbkę, smażyć. Po 10 minutach dodać jabłka pokrojone w małe kawałki, smażyć. Kiedy wątróbki dojdą, dopiero wtedy posolić i popieprzyć.

w

niedziela, 16 listopada 2008

                                                            c

Kolejna propozycja dania z colą, również pochodząca z książki Nigelli Lawson „Nigella gryzie”.


Składniki:

wywar z coli pozostały z gotowania szynki

fasola

sól

kmin rzymski, kolendra

liście laurowe , ziele angielskie


Wykonanie:

Fasolę moczyć najlepiej na noc, zmieniając często wodę. Odcedzoną wrzucić do wywaru mięsnego z coli. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości fasoli. Przyprawić solą oraz kolendrą i kminem świeżo mielonymi.

z

23:22, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (4) »










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...