poniedziałek, 11 maja 2009
czwartek, 23 kwietnia 2009
 

Składniki:

½ pęczka koperku posiekanego

2 jajka

sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka wylewamy do miseczki, roztrzepujemy,mieszamy z koperkiem, doprawiamy, wylewamy na patelnię. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 min.

o

k

środa, 22 kwietnia 2009

 

 

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari „Kuchnia polska”.

 

 

Składniki:

25 dag kiełbasy

1 porcja włoszczyzny

5 suszonych grzybków

1-2 ząbki czosnku

sól

2 szklanki żurku z butelki


 

 

Wykonanie:

Grzyby zalać wrzątkiem. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, zalać 3 szkl wody, dodać pokrojoną kiełbasę i grzybki, gotować 30 min, dolać żurek, drobno posiekany czosnek, przyprawić pieprzem i solą, zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

k

 

w

10:25, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 30 marca 2009

Tyle się o tym daniu naczytałam, nasłuchałam, więc postanowiłam go zrobić.

Przepis zaczerpnęłam z dodatku do GW „Kuchnia węgierska”

I rzeczywiście bardzo fajne danie imprezowe. Myślę, że na jakieś spotkanko około wielkanocne ze znajomymi - idealne.


Składniki:

po 30 dag selera, marchwi, pietruszki i pieczarek

1 puszka groszku (użyłam cieciorki bo zielonego nie miałam)

3 cebule

3 ogórki kiszone

po 1 strąku papryki zielonej, żółtej i czerwonej

słoiczek koncentratu pomidorowego

50 dag wołowiny bez kości

4 łyżki oliwy

sól, pieprz kajeński


Wykonanie:

Wołowinę pokroić w kostkę, seler, marchew i pietruszkę w słupki, a cebule w kostkę. Mięso i warzywa podsmażyć na połowie oliwy, przykryć, dusić do miękkości. Na pozostałej oliwie usmażyć plasterki pieczarek, przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i paprykę, groszek i koncentrat. Przyprawić, dusić jeszcze 15 min.

a

w

22:19, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (7) »
piątek, 27 marca 2009

Składniki:

1 szklanka gotowanych jarzyn ( u mnie brokul, kalafior, marchewka)

2 jajka

suszona bazylia


Wykonanie:

Warzywa wrzucamy na patelnię, podgrzewamy. Jajka wylewamy do miseczki, roztrzepujemy, wylewamy na patelnię do warzyw, posypujemy bazylią. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 min.

c

k

v

środa, 25 marca 2009

Składniki:

•oliwa 2 łyżki

•jajka 2 szt

•pestki dyni 2-3 łyżki

•sól


Wykonanie:

Na rozgrzana oliwę wbić jajka, posolić, wrzucić od razu pestki dyni (podgrzewanie tych pestek w jajkach spowoduje, że staną się one miękkie). Smażyć 5 min pod przykryciem.

j

j

w

sobota, 24 stycznia 2009
środa, 21 stycznia 2009
niedziela, 18 stycznia 2009
 

Moja bardzo smaczna wariacja na temat surówki marchewkowej.



marchewka 4 szt

cytryna 1/2 szt

mandarynka 1 szt

oliwa z oliwek 1 łyżka

sezam 3 łyżki


Marchewkę obieramy, trzemy na tarce. Cytrynę myjemy, ścieramy jej skórkę do sałatki, wyciskamy sok i również dodajemy do sałatki. Tak samo postępujemy z mandarynką, dodajemy oliwę.


Sezam prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki, wszystko mieszamy.

23:42, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
sobota, 17 stycznia 2009

Przyrządzone specjalnie dla kichającego i prychającego małżeństwa jakim dzisiaj jesteśmy ;)

 

Składniki:

kromki chleba pełnoziarnistego

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

10 dag sera żółtego

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

 

 

Wykonanie:

Ser i czosnek zetrzeć na tarce, utrzeć na pastę z masłem, oliwą i pieprzem. Smarować kromki chleba. Zapiekać w piekarniku 10-15 min w 200 stopniach.

 

g

piątek, 16 stycznia 2009
 

W środku zimy, zakatarzeni, zatęskniliśmy za późnym latem, słońcem, złotą jesienią...

Wyciągnęłam mrożone grzybki zbierane przez teścia i popełniłam naprawdę pyszną, aromatyczną zupkę. Wrzuciłam do niej swoją hodowlę mieszanki kiełków (słonecznik, brokuł, rzodkiewka), w takim stanie (sparzone !) nawet ja kobieta ciężarna :) mogłam je zjeść.


Składniki:

6-7 ziemniaków

2 pietruszki (korzenie)

¼ bulwy selera

1 szkl mrożonych grzybów leśnych

 sól, pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

½ szkl kiełków (dodałabym dużo więcej gdybym miała na stanie)

1 łyżka masła

ok 3 cm pora

ziele angielskie 8 ziarenek

3 liście laurowe



Wykonanie:

Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe, zagotowujemy. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki,pora szatkujemy, dodajemy do garnka. Obieramy selera i pietruszkę i kroimy w kosteczkę, dodajemy do zupy. Po ok 10 minutach gotowania dodajemy mrożone grzyby. Po kolejnych 10 minutach dodajemy wszystkie przyprawy, masło i gotujemy jeszcze 7-10 min. Wyłączamy. Wrzucamy kiełki, sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy.

z


15:54, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
czwartek, 15 stycznia 2009
 

Miałam już kilka podejść do tej zupy, zawsze jednak czegoś mi w niej brakowało. Tym razem wyszła naprawdę smaczna, odpowiednia przy zaziębieniowej pogodzie.

Składniki:

kapusta kiszona 25 dag

marchew 1 szt

pietruszka korzeń 2 szt

seler 1/4 bulwy korzenia

por 3 cm

skwarki ze słoniny 1 łyżka

sól, pieprz, cukier

czosnek 1 ząbek

ziemniaki 5 szt

ziele angielskie 8 ziarenek

liść laurowy 3 szt


Wykonanie:


Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę, wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, poszatkowanego pora i gotujemy 10 min.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 10 min. Dodajemy poszatkowana kapustę kiszoną, czosnek, skwarki i przyprawy, gotujemy ostatnie 10 min.

k

17:06, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (4) »
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...