niedziela, 15 sierpnia 2010

 

siostra Aniela Garecka

 

„Jarska kuchnia siostry Anieli”

 

„Anielska kuchnia siostry Anieli czyli 178 najlepszych przepisów”

 

wydane przez wydawnictwo SALWATOR

 

anielska kuchnia

 

Może na początek obejrzyjcie co sama siostra Aniela mówi o swojej kuchni

 

Bardzo byłam ciekawa tych książek.

Kiedy wpadły mi w ręce, moim utartym zwyczajem obejrzałam je do końca, potem od początku przekartkowałam zaznaczając przylepnymi karteczkami dania do wypróbowania. Kilka z nich udało mi się już przyrządzić z bardzo smacznym skutkiem, np. zupę kalafiorowo-pomidorową.

Generalizując – dania siostry Anieli są proste, klasyczne, z powszechnie dostępnych, niedrogich składników. Co istotne, przepisy są sprawdzone.

Dla kogo jest ta książka?

Na pewno będzie znakomita dla początkujących kucharzy bo dania nie są skomplikowane a krok po kroku dokładnie opisane czynności.

Spodoba się również koneserom klasycznej polskiej kuchni oraz osobom lubiącym proste, smaczne dania, których 90% składników zwykle mamy w lodówce czy szafkach kuchennych.

Jedynym minusem dla mnie, są zdjęcia potraw w książce, które mnie zadziwiły bo wyglądają mało profesjonalnie a dla mnie mało apetycznie.

Szata graficzna książek tym bardziej mnie zadziwiła, iż program kulinarny „Anielska kuchnia” naprawdę bardzo mi się spodobał nie tylko za ciepły, domowy klimat ale również za świetne zdjęcia potraw, przyrody, składników, otoczenia. Zresztą sami zobaczcie, można obejrzeć je tu.

anielska kuchnia

 

Na koniec podam jeszcze rozdziały książek z przepisami, które zaznaczyłam sobie do wypróbowania (nie są to pełne spisy treści). W miarę ich przyrządzania przeze mnie, tytuły te będą zamieniać się w aktywne linki odnoszące do opublikowanego wpisu potrawy.

 

 

„Anielska kuchnia”

1 Ciastka i ciasta

Ciasto gruszkowe

Ciasto z jabłkami i orzechami

Kawowe ślimaczki

Pisanki

Piernik z jabłkami

Rolada jabłkowa

Szarlotka bardzo tania

 

2 Dania mięsne

Gołąbki z kaszą

Morszczuk w porach

 

3 Przekąski

Kalafior z pomidorami duszony w śmietanie

 

4 Sałatki i surówki

Surówka z dyni

 

5 Zupy

Zupa kalafiorowo - pomidorowa

 

„Jarska kuchnia”

 

1 Sałatki

Sałatka pomarańczowa z burakami

 

2 Surówki

Surówka z pokrzyw

 

3 Przekąski

Skorzenera jako szparagi

 

4 Przetwory

 

5 Praktyczne rady

Tagi: recenzja
12:01, dorota20w , Książki
Link Komentarze (5) »
sobota, 14 sierpnia 2010

 

Odkąd dostałam kamień do wypieku pizzy Fratelli Pizza Stone, każdy ze znajomych, który się o tym dowie, wypytuje, zagaduje, co kończy się wproszeniem się na degustację.

Pomyślałam, że pizza party to fajny sposób na wieczór ze znajomymi. Podwójna porcja wyrobionego ciasta czeka, na talerzach ułożone w plasterkach dodatki. Co 10 minut wjeżdża nowa pizza do piekarnika. Do tego kieliszek czerwonego wina. Bardzo miło spędzony wieczór.

Poniżej pizza, którą ja skomponowałam i strasznie mi to połączenie smakowało.

 

Składniki:

 

Ciasto na 3 pizze:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody

 

dodatki:

boczek wędzony

świeże pomidory obrane ze skórki

zioła prowansalskie

 

sos na 3 pizze:

400 ml gęstego jogurtu naturalnego

6 łyżek oliwy z oliwek

3 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli

15 dag startego sera żółtego

 

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik z kamieniem (rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Łączymy wszystkie składniki sosu. Boczek kroimy w cienkie plasterki, również pomidory kroimy w plasterki, ale usuwamy z nich nasiona z sokiem.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy, rozsmarowujemy sos, układamy dodatki, oprószamy pizzę ziołami prowansalskimi i zsuwamy na gorący kamień. Pieczemy ok 10 min.

 

 

pizza z wędzonym boczkiem i świeżymi pomidorami w sosie jogurtowym

piątek, 13 sierpnia 2010

 

  

Ostatnio od przyjaciół dostaliśmy kilka ekologicznych jajek od zielononóżki, które znane są ze swoich walorów smakowych, żółtek w pięknym kolorze i niskiej zawartości cholesterolu.

I rzeczywiście – potwierdzam. Bardzo są smaczne. My zjedliśmy je w omletach. Mniam.

Całe jajko podajemy maluchom od 11 miesiąca, ryby od 7 m-ca, oregano od 9 miesiąca.

Tym razem przemycamy rybę i świeże zioła :)

 

 

Składniki:

3 jajka zielononóżki z hodowli ekologicznej

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

½ łyżeczki posiekanego świeżego oregano

3-4 łyżeczki gotowanego na parze mięsa łososia

1 łyżeczka łagodnej oliwy z oliwek extra vergine

 

Wykonanie:

Jajko roztrzepujemy łączymy z, ryba, ziołami i oliwą, roztrzepujemy. Wylewamy w pojemnik parowaru. Parujemy ok 10 min.

 

omlet z łosoiem i świeżym oregano

czwartek, 12 sierpnia 2010

 

 

 

Zachciało mi coś słodkiego a jednocześnie orzeźwiającego. Drugim ważnym warunkiem była prostota wykonania, bo niestety przy tak dusznej pogodzie i 30 stopniach w małym mieszkanku z oknami na zachód, które nagrzewa się bardzo po południu, człowiek nie zawsze chce być kamikadze i spędzać czas przy rozgrzanym piekarniku ;)

 

 

Składniki:

galaretka

600 g serka śmietankowego homogenizowanego

4 łyżeczki żelatyny

pół szkl cukru pudru

arbuz

 

Wykonanie:

Galaretkę rozpuściłam we wrzątku, schłodziłam i wstawiłam do lodówki.

 Arbuza przekroiłam na pół i ukroiłam kilka grubych plastrów, nie rozdrabniałam ich, obrałam jedynie ze skóry i pozbyłam się pestek ( tych, które się dało, raczej tylko z wierzchu).

Żelatynę rozpuściłam w minimalnej ilości wrzatku, dodałam do zimnego serka i wymieszałam razem z cukrem pudrem.

Po kilku minutach kiedy serek zaczął tężeć, wylałam połowę zawartości do silikonowej tortownicy posmarowanej olejem z pestek winogron. Na masę ułożyłam plastry arbuza (ciasno obok siebie) a na arbuza drugą część sernika. Potem jeszcze na wierzch kilka kawałków arbuza do dekoracji, na to tężejąca galaretka i sernik wjechał do lodówki chłodzić się.

arbuzowy sernik na zimno

środa, 11 sierpnia 2010

Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej „Przepisy Tosi i Franka”, której recenzję zamieszczam poniżej.

W oryginalnie zupa jest jabłkowo-pietruszkowa. Ja miałam akurat pasternak, więc zdecydowałam wykorzystać go do tego dania.

Zupa dla amatorów imbiru i pietruszkowatych.



Składniki:

40 dag pasternaku pokrojonego w talarki

25 dag kwaskowych jabłek obranych i pokrojonych na kawałki

2 cebule pokrojone w plasterki

1 łyżka masła

3 listki laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

½ łyżeczki imbiru

1 szkl mleka sojowego lub jogurtu

sól, pieprz


Wykonanie:

Cebulę, pasternak i jabłka udusić na patelni, pod koniec dodając masło. Dodać wodę, przyprawy i gotować aż pasternak zmięknie. Wyjąć listki i ziele ang, dodać jogurt i zmiksować.

zupa z jabłek i pasternaku z imbirem

A teraz o książce, która wpadła mi w ręce i którą szczerze polecam.

Anna Kłosińska

„Przepisy Tosi i franka czyli jedz zdrowo od najmłodszych lat”

wydawnictwo Media Rodzina


Bardzo nowatorska książka kucharska dla dzieci. Nowatorska jeśli chodzi o podejście do kuchni polskiej, do warzyw, do nowych produktów na rynku, do innowacyjnych połączeń i niesamowitych dań (przykładem może być przygotowana dziś przeze mnie zupa) a to bardzo lubię :)

Zachęca dzieci do pomocy dorosłym w kuchni („Przepisy do wykonania przez dzieci przy pomocy mamy lub taty”) oraz do samodzielnych prób przyrządzania smakołyków.

Książka podzielona jest na rozdziały, które nie tylko zachęcają do przygotowania potraw sezonowych z produktów dostępnych wg pór roku ale również przyciągają tematami wydarzeń, opisem aktywności i zabaw.

Poniżej zaprezentuję spis treści i potrawy, które mnie zaciekawiły i które zaznaczyłam do wypróbowania:

1 Co tam w lesie piszczy i co najbardziej smakuje na wycieczce.

Miksełko ziołowe

Sałatka z selera

Makaron orkiszowy z serkiem mascarpone i brokułami

2 bardzo ważny dzień

Pasztet z cieciorki

Zapiekanka z kaszy jaglanej

3 Co może jeść kotek

Domowy jogurt

Galaretka owocowo -mleczna

4 Mamy swój sklepik

Papryka faszerowana

5 Najmilsze na świecie są święta Bożego Narodzenia

Jarski bigos

Karp z migdałami

Pierniczki

Sok z kwaszonych buraków

6 Sposób na chorobę

Zupa z dyni

Kompot z jabłek z goździkami i cynamonem

Zupa z jabłek i pietruszki z imbirem

Kaszka jaglana z rodzynkami

7 Urodziny Franka

Banany pod zimową kołderką

Jabłkowe myszki

Pirackie okręciki

Sezamki

Zielone tratwy

8 Czy to naprawdę wiosenne Święta?

Bardzo prosty mazurek daktylowo – orzechowy

Ciasto daktylowo – pomarańczowe

Pascha brzoskwiniowa

9 Niespodzianki z okazji Dnia Mamy

Śnieżna sałatka z orzechami

Piernik marchewkowy


Przepisy Tosi i Franka

wtorek, 10 sierpnia 2010

 

 

 

Zwykłe naleśniki z niezwykłymi dodatkami okazały się być naprawdę pyszne i na stałe już wchodzą do naszego menu.

 

 

Składniki:

40 dag mąki

2 jajka

½ szkl cukru trzcinowego

¾ szkl wiórków kokosowych

1 szkl mleka

1 szkl wody

 

 

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką, puszystą masę. Smażyć. Ja swoje naleśniki smażyłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

 

nalesniki z kokosem i cukrem trzcinowym

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Bardzo lubię grillowaną cukinię. Uwielbiam z nią sałatki. Ciągle szukam nowych połączeń. To które wam przedstawiam bardzo przypadło nam do gustu i często ostatnio u nas gości.



Składniki:

1 cukinia

2 pomidory

duża garść listków oberwanych z natki pietruszki

garść ziaren słonecznika słonecznika

pieprz świeżo mielony


sos:

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka oliwy z oliwek



Wykonanie:

Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy chwilkę z obu stron. Pomidory kroimy w ósemki. Ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, delikatnie mieszamy z sosem.


Sałatka świetnie smakuje np. z miętowym kurczakiem czy cynamonowym schabem

letnia sałatka z grillowaną cukinią

niedziela, 08 sierpnia 2010
 

Składniki:

1 jajko

5 łyżek oleju z pestek winogron

1,5 szkl zsiadłego mleka

250 g mąki

2 łyżki otrębów pszennych

4 łyżki maku

100 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jeżyny


Wykonanie:

Wymieszać oddzielnie wszystkie suche składniki oraz wszystkie mokre, a następnie połączyć. Przelać do foremek, powrzucać jeżyny. Piec ok 25 min.

muffiny z jeżynami

sobota, 07 sierpnia 2010

 

 

 

Do diety włączamy po 6 miesiącu życia.

 

Składniki:

125g musu jabłkowego (z jabłek ekologicznych, niepryskanych!)

100 ml wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Mąkę rozprowadzamy w minimalnej ilości wody, mieszamy z musem jabłkowym. Pozostałą wodę zagotowujemy, zestawiamy z ognia, wrzucamy jabłka z mąką i bardzo szybko mieszamy trzepaczką, stawiamy jeszcze chwilę na ogień do zagotowania się cały czas mieszając..

kisiel jabłkowy

piątek, 06 sierpnia 2010
 


Oto moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem pizzy na specjalnym kamieniu a wszystko dzięki uprzejmości Fratelli Pizza Stone :)

Zrobiłam ciasto na 3 pizze i ostatnia była najlepsza. Muszę jeszcze potrenować nad grubościami ciasta, sprawdzić które najbardziej nam zasmakują.

Druga uwaga to czas pieczenia pizzy i wybieranie dodatków. Na kamieniu pizza piecze się zdecydowanie krócej – bo tylko 10 min, plasterki dodatków muszą być więc odpowiednio cieńsze by zdążyły się podpiec, w dodatku zastanawiam się czy niektóre warzywa typu ziemniaki w ogóle zdążyłyby stać się jadalne. Natomiast z delikatnymi warzywami typu cukinia, które potrzebują naprawdę krótkiej obróbki by zachować swój delikatny smak kamień radzi sobie idealnie, a wręcz uwydatnia walory smakowe.

Generalnie pierwsze doświadczenie bardzo pozytywne. Polecam !

Jako, że ostatnio jestem minimalistką w łączeniu składników, zachwycam się klasycznymi smakami, również ta pizza była minimalistyczna – za to naprawdę pyszna!


Składniki:


ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody


dodatki:

cukinie

kiełbasa

zioła prowansalskie


sos:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

6 łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli

15 dag startego sera żółtego


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik z kamieniem (rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Łączymy wszystkie składniki sosu. Cukinie i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy, rozsmarowujemy sos, układamy dodatki, oprószamy pizzę ziołami prowansalskimi i zsuwamy na gorący kamień. Pieczemy ok 10 min.

pizza z kiełbasa i cukinią pieczona na kamieniu

.

pizza z kielbasą i cukinią pieczona na kamieniu

czwartek, 05 sierpnia 2010

 

Bardzo smaczna zupa mi się udała :)

Danie typu – dla każdego coś miłego.

Ja wykorzystałam tartą marchewkę pozostałą z robienia soku z sokowirówki, na córce udało mi się dokonać zamachu przemytu mięsa (znikomej ilości co prawda, ale jakiejkolwiek), męża upodobania do pomidorowej również zostały uwzględnione.

Zupę dla odmiany podałam z grzankami chleba na zakwasie (mojego wypieku).

 

 

Składniki:

25 dag wołowiny bez kości

2 szkl tartej marchewki

2 łyżki przecieru pomidorowego

6-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

3 czubate łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

sól, świeżo mielone chilli

grzanki z chleba na zakwasie

 

Wykonanie:

Mięso myję. Wkładam i gotuję 5 minut we wrzątku a następnie jeszcze raz myję (ten zabieg wykonuję zawsze by zapobiec szumowinom pływającym w zupie). Umyte mięso wkładam do zimnej wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i gotuję ok 25 minut aż będzie miękkie. Dodaję marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso kroję w kostkę. W zupie rozprowadzam łyżkę jogurtu.

Podaję z grzankami.

zupa marchwiowo-pomidorowa z wołowiną i grzankami

środa, 04 sierpnia 2010

Chciałam donieść o przedłużeniu akcji na cały sierpień.

Zasady akcji oraz wszelkie informacje mozna znaleźć

tutaj

23:11, dorota20w
Link Komentarze (4) »










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...