czwartek, 09 września 2010


Przepis pochodzi ze świetnej książki Marka Łebkowskiego „Najlepsze przepisy kuchni europejskiej”

Przepis z tradycyjnej kuchni czeskiej z charakterystycznym kwaśnym smakiem octu z marynaty.

Fajne doznanie smakowe, szczególnie dla wielbicieli golonki ;)


Składniki na 2 porcje:

2 golonki wieprzowe

3 ziarna pieprzu

50 ml octu

1 cytryna

2 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

20 dag cebuli

1 porcja włoszczyzny



Wykonanie:

Golonki natrzeć solą. Włoszczyznę i cebule pokroić w plasterki. Zagotować 500ml wody z octem, warzywami, cebulą, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim, ostudzić. Mięso ułożyć w naczyniu, zalać marynatą z warzywami, przykryć i odstawić na dwa dni do lodówki. Podczas marynowania kilkakrotnie przekręcać mięso. Wyjąc mięso z marynaty do naczynia żaroodpornego i piec godzinę w temperaturze 180st polewając marynatą.

golonka po czesku

Miałam rzodkiewki, miałam orzeszki w miodzie i taka zaświtała mi sałatka.

Smakowała. Bardzo :)

Najlepsza po półgodzinnym leżakowaniu w lodówce.

 

Składniki:

pęczek rzodkiewek

duża garść orzeszków w miodzie

sól, pieprz świeżo mielony

1 łyżka oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka octu winnego

 

Wykonanie:

Rzodkiewki myjemy, kroimy w ćwiartki, dodajemy część orzechów, sól, pieprz oraz olej z octem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20-30 min. Po tym czasie wszystko jeszcze raz mieszamy i posypujemy drugą częścią orzeszków.

 

rzodkiewka orzechowo - miodowa

Tagi: orzechy
10:33, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (9) »
środa, 08 września 2010

 

 

Bardzo proste i smaczne.

 

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 cebule

ząbek czosnku

garść grzybów leśnych

sól, pieprz świeżo mielony

tymianek

1 łyżka masła

 

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na maśle by stała się szklista, dodajemy do niej rozdrobnione grzyby, starty ząbek czosnku i przyprawy i jeszcze chwilę dusimy.

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i dzielimy na połowę. Na jednym płacie rozsmarowujemy masę grzybową, na drugim wycinamy otworki ( ja zrobiłam to specjalnym wałeczkiem do wycinania, ale równie dobrze możemy ponacinać krzyżyki nożem) i nakładamy na masę. Kroimy ciasto w prostokąty. Delikatnie dociskamy brzegi prostokątów. Przenosimy je na wyłożone papierem i natłuszczone blaszki. Pieczemy ok 15 min w 180st do zrumienienia.

 

prostokaty z ciasta francuskiego z grzybowym farszem

wtorek, 07 września 2010
 


Opowiem historię pierwszego mojego chleba na zakwasie :)

Zaczęło się to chyba z rok temu. Moja mama dostała od swojej koleżanki z pracy ciasto zakwaszone razem odbitym na ksero przepisem na chleb. Upiekła i zostawionym sprzed pieczenia ciastem podzieliła się ze mną (kserówką przepisu też :)

Nigdy więc jeszcze sama nie hodowałam zakwasu i na razie się na to nie porywam, przez cały ten czas bowiem zawsze zostawiałam kawałek ciasta jako zaczyn na następne (jeśli więc macie kogoś kto taki chleb piecze, poproście o kawałek ciasta i pieczcie bo reszta to już bułka z masłem ;)

Oczywiście było też wiele wpadek pieczeniowych, jak chociażby pierwsze chleby pieczone w blaszkach, w piekarniku, twarde jak skała i nie dające się ugryźć.

Obecnie opanowałam do perfekcji metodę maszynową pieczenia takiego chleba, bo co tu dużo mówić: jest łatwa, mało pracochłonna, a chleb wychodzi mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Mam oczywiście w planach rozszerzanie repertuaru, już zgłębiam odpowiednie ku temu lektury (recenzje wkrótce!) i odważenie się na chleb pieczony w piekarniku, jeszcze lepiej na kamieniu. Dzisiaj jednak przedstawię świetną wersję maszynową przepisu na chleb z owej skserowanej kartki z moimi ulepszeniami :)


Składniki na 1 duży bochenek:

kawałek zakwaszonego ciasta z wypieku poprzedniego chleba

2,5 szkl ciepłej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 czubata łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

garść płatków owsianych

garść ziaren słonecznika

garść lub dwie otrębów pszennych

100 g mąki żytniej

500 g mąki pszennej


Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz surowe ciasto zakwaszone z poprzedniego pieczenia. Ja robiąc to w maszynie wlewam wodę, dodaję cukier, sól i ciasto i mieszam łyżką aż się wszystko rozmiesza. Dodaję oliwę i wsypuję resztę składników i wyrabiam ciasto (czytaj maszyna wyrabia). Przekładam 3 duże łyżki ciasta do zamykanego słoika i wstawiam do lodówki jako zaczyn na następny chleb. Teraz ciasto musi odstać do wyrośnięcia ok 5-6 godzin. Po tym czasie włączam maszynę i piekę chleb 1,5-2 godziny. Wykładam z formy zaraz po upieczeniu by skórka została chrupiąca.

chleb na zakwasie

Na końcówkę lata proponuję pyszne ciasto ucierane z dodatkiem herbaty i z brzoskwiniami.

 

 

Składniki:

4 jajka

¾ szkl cukru

4 łyżki mocno zaparzonej herbaty aromatyzowanej (ja użyłam herbaty białej morelowej)

2,5 szkl mąki

1 margaryna

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

brzoskwinie

płatki migdałowe

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i herbatę a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy. Na cieście ułożyć połówki brzoskwiń i posypać ciasto płatkami migdałowymi. Piec ok 40 min w 200st.

 

ciasto ucierane z dodatkiem herbaty i z brzoskwiniami

Tagi: recenzje
09:29, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (12) »
poniedziałek, 06 września 2010
 

Zostałam zaproszona do zabawy przez 4 miłe osóbki :Wedelkę, Amber, Małgo i Justynę. Dołączam więc do łańcuszka i przekazuję dalej ;)


Lubię:

1 moją rodzinkę: męża i córeczkę

2 czytać

3 herbatę

4 fotografię

5 kolor żółty

6 zapach lakieru do drewna :)

7 koty

8 weekendy

9 lenić się

10 sztukę kulinarną szeroko pojętą ;)


Do zabawy (jeśli mają ochotę) zapraszam:

Toplaskę, Kakunię, Briarkę, Ganię76

17:54, dorota20w
Link Komentarze (8) »

 

 

 

Baardzo smaczne śniadanie !

 

Składniki:

2 jajka

2 pomidory

½ papryczki chilli bez pestek

1 ząbek czosnku

ulubiona mieszanka przyprawowa

 

Wykonanie:

Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się soku z nasionkami, miąższ kroimy w kostkę i przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową by sok odparował. W tym czasie rozbijamy jajka, dodajemy do nich starty ząbek czosnku i posiekane chilli a także przyprawy i roztrzepujemy. Wylewamy je do pomidorów, błyskawicznie mieszamy i przykrywamy przykrywką. Smażymy kilka minut na średnim ogniu.

omlet czosnkowo pomidorowy z chili

niedziela, 05 września 2010

 

 

Calzone to pizza w kształcie pieroga z farszem w środku (okrągły placek, złożony na pół i sklejony po brzegach).

Ponieważ po wystygnięciu i przekrojeniu ma kształt nadziewanej bułki – świetnie się nadaje do pracy czy szkoły zamiast kanapki.

 

Składniki na 3 sztuki:

 

Ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody



dodatki:

fasolka szparagowa ugotowana na parze (15 min)

boczek wędzony

zioła prowansalskie

ser żółty



sos na 3 calzone:

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżek oliwy z oliwek

3 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli



Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość.

Nagrzewamy piekarnik na 180st.

Łączymy wszystkie składniki sosu. Boczek kroimy w cienkie plasterki.

Blat ciasta smarujemy sosem po całości zostawiając jednak ok 2 cm od brzegu nieposmarowanego ciasta. Na połowie ciasta układamy piętrowo fasolkę, przekładając ją boczkiem i startym serem, oprószamy ziołami prowansalskimi. Składamy na pół jak pieroga i zawijamy brzegi. Calzone przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę podsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min.

Ja swoje Calzone piekłam na kamieniu do wypieków co dało mu fajny efekt chrupkiego spodu ciasta.

 

calzone z fasolką szparagową

sobota, 04 września 2010

Brokuł, ziemniak od 6 mca, por od 7 mca w diecie dziecka.

Bardzo smaczna i zielona :)

 

 

 

1 niewielki brokuł

3 ziemniaki

ząbek czosnku

1 cm plaster pora

listek laurowy

szczypta soli

masło 1 łyżka

mleko modyfikowane do zabielenia


Do garnka władamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pora, czosnek w plasterkach, listek laurowy i gotujemy ok 15 min. Dodajemy masło, różyczki brokuła i gotujemy jeszcze 5-8 min. Wyjmujemy listek laurowy, zupę miksujemy, przyprawiamy szczyptą soli. Zupę podajemy dziecku zabieloną mlekiem modyfikowanym bezpośrednio przed podaniem (zabielamy podawaną porcję).

 

zupa brokułowa dla dzieci

czwartek, 02 września 2010
 


Danie dla dzieci od 10 mca życia :)

Nowa technika przemytu :) Moja córeczka uwielbia makaron, staram się więc kupować jej ten pełnoziarnisty. Pomidora lubi od niedawna a i to nie zawsze, tylko kiedy ma na to ochotę, a teraz kiedy sezon pomidorowy w pełni trzeba z nich korzystać, bo zimowe pomidory nie nadają się dla dzieci.


Składniki:

garść makaronu pełnoziarnistego penne (rurki)

pomidor


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente (przy pełnoziarnistym to ok 10 min). Studzimy. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w wąskie podłużne słupki i nadziewamy makaron.

makaron penne rurki z pomidorem

 

 

 

Użyłam mieszanki czarnych, chińskich herbat o charakterystycznym dymnym, wędzonym smaku i aromacie (przywodzi na myśl dym ogniska, szczególnie takiego mokrego). Mój brat stwierdził, że pachnie jak wędzone oscypki.

Postanowiłam spróbować z rybą i muszę przyznać, że choć do efektu końcowego podchodziłam z rezerwą, okazał się ciekawym zaskoczeniem. Ryba przyjęła nie tylko kolor herbaty :) ale też delikatny, wędzony smak.

 

Składniki:

2 filety ryby morskiej o delikatnym smaku np. dorsz

2 łyżeczki herbaty wędzonej np Rosyjska Karawana

sól, pieprz

ewentualnie odrobina soku z cytryny

 

Wykonanie:

Herbatę zalewam niewielka ilością wrzątku, zostawiam do wystygnięcia. Rybę myję, oprószam solą i pieprzem, wkładam to torebki strunowej i wlewam do niej herbatę, łącznie z fusami, odkładam do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmuje rybę z marynaty i układam w parowarze. Paruję ok 25 min. Przed podaniem jeśli ktoś lubi można skropić rybę odrobiną soku z cytryny.

 

ryba marynowana w herbacie

środa, 01 września 2010

 

Na specjalne życzenie otwieram dział „do pracy”

Dzisiaj lanczboksik numer jeden

 

Naleśniki z powidłami śliwkowo-jabłkowymi zwinięte w rulonik, elegancko przycięte ( na 3 części) coby się do pudełka zmieściły.

 

nalesniki z powidłami do pracy











































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...