niedziela, 21 czerwca 2009

 

 

 

 

 

 

Jeden z moich eksperymentów, jednak nie przypadł nam do gustu ten smak.

 

 

Składniki:

botwinka (same liście bez buraków)

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

 

Jak zrobić botwinkę:

Umytą botwinkę parować w parowarze 5 min. Skropić octem balsamicznym i oliwą.

 

 

 

 

 

botwinka na parze

 

 

sobota, 20 czerwca 2009

 

Składniki:

biała kapusta ¼ główki najlepiej młoda

ogórek zielony

natka pietruszki

sól, pieprz świeżo mielony

majonez 1 łyżka

 

Wykonanie:

Kapustę cieniutko poszatkować, ogórka obrać, pokroić w plasterki, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.

v

 

 

 

17:40, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 14 czerwca 2009


 

 

 

Banalnie proste, wyjątkowo pyszne i finezyjnie zmysłowe :)

 

Składniki:

truskawki

czekolada np. mleczna ½ tabliczki

masło 1 łyżka

 

Wykonanie:

Czekoladę rozdrabniamy najlepiej na wiórki, dodajemy masło i wstawiamy na 10 sekund do mikrofalówki, wyjmujemy mieszamy, ewentualnie znów podgrzewamy 10 sekund jeśli zostały jeszcze grudki nierozpuszczonej czekolady. Gotową czekoladę odstawiamy do delikatnego przestygnięcia. Kiedy zaczyna tężeć, zanurzamy w nie truskawki i układamy na talerzu do zastygnięcia czekolady.

 

 

 

v

 

 

v

 

 

10:44, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (2) »
środa, 10 czerwca 2009

 

 

Naprawdę pyszna wychodzi taka sałata i pięknie pachnie. Posmakuje nawet tym nielubiącym „zielska”.

 

Składniki:

liście sałaty masłowej

świeże liście bazylii

truskawki

dressing truskawkowy

 

Wykonanie:

Liście sałaty rozdrabniamy, truskawki kroimy w plasterki, mieszamy z bazylią i dressingiem truskawkowym. Podajemy natychmiast.

 

 

 

v

 

 

 

v

 

 

12:23, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 09 czerwca 2009

 

 

 

Przepysznie aromatyczny i przepysznie smakowity :)

 

 

Składniki:

4 duże truskawki

1 część soku z cytryny lub octu balsamicznego

3 części oliwy z oliwek

łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

Truskawki z cukrem ucieramy w moździerzu, przekładamy do słoiczka, dodajemy resztę składników, zakręcamy i mocno wstrząsamy.

 

 

v

 

 

 

v

 

 

12:27, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 08 czerwca 2009

 

 

 

Mój kolejny eksperyment ze śledziami. Na zdjęciu podany w ulubionej przez nas postaci – na gorących ziemniaczkach jako danie obiadowe :)

 

Składniki:

śledzie filety 300g

dynia w occie mały słoiczek

natka pietruszki ½ pęczka

Sos:

jogurt naturalny 200ml

chrzan 1 łyżka

majonez 2 łyżki

 

Wykonanie:

Śledzie moczymy przez noc, płuczemy, kroimy w kawałki. Dynię odsączamy z zalewy, kroimy w małe kawałki, natkę siekamy. Przygotowujemy sos i mieszamy wszystkie składniki. Zostawiamy w lodówce na 12 godzin.

 

 

v

 

 

 

v

 

 

piątek, 05 czerwca 2009

 

 

Składniki:

5 jajek

1,5 szkl cukru

cukier waniliowy

3 szkl maki

½ szkl oleju

½ szkl wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

truskawki

 

Wykonanie:

Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka, ubijamy. Następnie dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy, aż ciasto uzyska jednolita konsystencję. Wylewamy do nasmarowanej tortownicy, wrzucamy truskawki. Pieczemy.

 

v

 

v

 

 

22:17, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (19) »
czwartek, 04 czerwca 2009

Składniki:

2 buraki

ziele angielskie 5 szt

listek laurowy

½ cebuli

150ml jogurtu naturalnego

pieprz, sól

 

Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i cebulę. Gotujemy ok 20 min, zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt.

 

v

 

 

15:19, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (1) »
środa, 03 czerwca 2009

 

Moja przygoda z pizzami zaczęła się od programy Pascala i wypróbowaniu jego tarty z kozim serem i z oliwkami, która była hitem. Od tamtego czasu zaczęłam eksperymentować z ciastami (mam już swój ideał) i z dodatkami (cały czas coś nowego wymyślam). Tak powstała pizza z tuńczykiem, która jest niesamowicie smaczna.

 

Składniki:

Drożdżowe ciasto:

400g mąki

200ml ciepłej wody

1/3 paczki drożdży świeżych

1 mała łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

3 łyżki otrębów pszennych

 

Dodatki

3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i 3 szkl mleka na sos beszamelowy (plus szczypiorek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa)

puszka tuńczyka w oleju

pieprz

estragon

cząber

 

Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół, rozwałkowujemy i układamy na blachach. Czekamy by troszkę urosło (wg uznania).

Przygotowujemy sos beszamelowy (roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, przyprawy, pół szkl mleka i mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Dodajemy resztę mleka i gotując mieszamy aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy szczypiorek i tuńczyka wraz z olejem. Czekamy aż masa przestygnie i zgęstnieje. Rozsmarowujemy jej grubą warstwę na cieście, posypujemy obficie estragonem i minimalnie cząbrem. Pieczemy ok 15-20 min w 200stopniach.

 

v

 

v

 

 

poniedziałek, 11 maja 2009
czwartek, 23 kwietnia 2009
 

Składniki:

½ pęczka koperku posiekanego

2 jajka

sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka wylewamy do miseczki, roztrzepujemy,mieszamy z koperkiem, doprawiamy, wylewamy na patelnię. Przykrywamy przykrywką i smażymy ok 5 min.

o

k

środa, 22 kwietnia 2009

 

 

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Caprari „Kuchnia polska”.

 

 

Składniki:

25 dag kiełbasy

1 porcja włoszczyzny

5 suszonych grzybków

1-2 ząbki czosnku

sól

2 szklanki żurku z butelki


 

 

Wykonanie:

Grzyby zalać wrzątkiem. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, zalać 3 szkl wody, dodać pokrojoną kiełbasę i grzybki, gotować 30 min, dolać żurek, drobno posiekany czosnek, przyprawić pieprzem i solą, zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

k

 

w

10:25, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...