piątek, 17 lipca 2009


Kolejna eksperymentalna surówka. Fajnie chrupała, ale w smaku jakaś taka mdła, może następnym razem zrobię ją z musztardowym winegretem.


Składniki:

marchew, rzodkiewki, cukinia pokrojone w plasterki obieraczką do warzyw

majonez

v

10:33, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (2) »
środa, 15 lipca 2009


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Zupa świetna szczególnie bardzo mocno schłodzona.


Składniki:

3 upieczone buraki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 litr bulionu

sól, pieprz

szczypiorek z jednej dymki

300ml jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Upieczone buraki obrać, włożyć z przyprawami i szczypiorem do malaksera, zmiksować, dodać bulion i jogurt, ponownie zmiksować, mocno schłodzić.

v

v

12:48, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 14 lipca 2009

 

 

 

 Nigdy nie jadłam surowych buraczków, ale teraz kiedy mamy młodych pod dostatkiem postanowiłam spróbować. Najpierw była wersja z samym jabłkiem – dobra, potem zaczęłam eksperymentować i wyszła wersja dodatkowo z marchewką – jeszcze lepsza. Wczoraj była podana na uroczystym obiedzie  i goście byli zachwyceni do tego stopnia, że wiele osób pytało o przepis :)

 

 

Składniki:

2 małe młode buraki

2-3 młode marchewki

2 jabłka

 

Sos:

1 łyżeczka cukru pudru

1-2 łyżki oleju z pestek winogron

1 część octu jabłkowego

 

Wykonanie:

Buraczki, marchew, jabłka obieramy, ścieramy na tarce (używam do tego celu robota kuchennego), polewamy sosem, mieszamy, podajemy natychmiast.

 

p

 

15:28, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 lipca 2009

Mój sposób na mrożenie takich plasterków. Przydają się potem do dekoracji, do sałaty truskawkowej (mrożę też mus truskawkowy w foremce do kostek lody, wtedy gotowa zaprawa do truskawkowego winegretu) czy po prostu do podgryzania (małe kawałeczki dają się pogryźć nawet zamrożone:)



Wykonanie:

Truskawki myjemy, odkładamy na papierowym ręczniku, dając im całkowicie wyschnąć.

Na desce układamy taką koszulkę biurową na dokumenty ;) układamy na niej plastry truskawek, by nie dotykały się. Na warstwę truskawek kładziemy następną koszulkę i następną warstwę plasterków. Mrozimy. Potem z łatwością odklejamy zamrożone plasterki wkładając do torebki i z powrotem do zamrażalnika.

v

v

v

czwartek, 09 lipca 2009
środa, 08 lipca 2009

 

 

 

Składniki:

ciasto drożdżowe

 

Dodatki:

pasztet z soczewicy

oregano

 

na sos:

2 cukinie

cebula

pomidory

sól, cukier, pieprz

czosnek 1 ząbek

bazylia, oregano

 

Wykonanie:

Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Cebulę szatkujemy, podsmażamy aż będzie miękka, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy, pod koniec dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i przyprawy.

Wykładamy sos na rozwałkowane ciasto, układamy plastry pasztetu z soczewicy, posypujemy oregano.

Zapiekamy ok 15 min w 250st.

v

 

 

wtorek, 07 lipca 2009

Składniki:

surowy boczek wieprzowy

sól

cynamon


Wykonanie:

Boczek natrzeć solą i cynamonem, odłożyć na dobę do lodówki. Piec w rękawie, przykryty folią aluminiową ok 1 godz w 200st.


b

poniedziałek, 06 lipca 2009


Składniki:

kruche liście sałaty masłowej lub rzymskiej

łosoś wędzony w plastrach

koperek


dressing cytrynowy:

1 część soku z cytryny

3 części oliwy z oliwek

1 słodzik rozpuszczony w łyżeczce gorącej wody


Wykonanie:

Sałatę, łososia i koperek rozdrobnić, delikatnie wymieszać z sosem.

v

14:00, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 05 lipca 2009

Próbowałam z czerwoną kapustą oraz z mieszanką kapust i zdecydowanie lepsza z samą czerwoną i dużą ilością rodzynek.


Składniki

czerwona kapusta ¼ główki (lub mieszanka kapusty czerwonej i białej) można dodać też kawałek białej kapusty

rodzynki garść

sól

majonez


Wykonanie:

Kapustę cieniutko poszatkować, posolić. Rodzynki sparzyć, odsączyć. Wszystkie składniki połączyć z majonezem.

c

21:51, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
sobota, 04 lipca 2009

 

Mój kolejny eksperyment z dodatkami do pizzy, którego efekt był zdecydowanie zachwycający o czym zapewniali mąż i rodzice, których przypadkowe odwiedziny wypadły akurat w czasie wyciągania pizzy z piekarnika ;)

 

Składniki:

Drożdżowe ciasto

 

Dodatki:

3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i 3 szkl mleka na sos beszamelowy ( sól, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa świeżo tarta)

20 dag pieczarek

zielenina (u mnie tym razem były to listki rzodkiewki)

estragon

cząber

 

Wykonanie:

Przygotowujemy sos beszamelowy (roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, przyprawy, pół szkl mleka i mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Dodajemy resztę mleka i gotując mieszamy aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, zieleninę. Czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Rozsmarowujemy jej grubą warstwę na cieście, posypujemy obficie estragonem i minimalnie cząbrem. Pieczemy ok 15-20 min w 200stopniach.

 

 



 

v

 

 

 

 

piątek, 03 lipca 2009


Apetyczny, bo z jędrnymi, nie rozgotowanymi listkami botwinki.


Składniki:

pęczek botwinki

ziele angielskie

liść laurowy

mała cebula

jogurt naturalny duży kubek

pieprz, sól


Wykonanie:

Wodę z cebulą i przyprawami gotować 10min, dodać pokrojone buraczki, gotować kolejne 10 min, dodać rozdrobnione łodyżki botwinki, gotować ok3-5 min, wyłączyć, dodać poszatkowane liście i jogurt.

v

10:14, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 02 lipca 2009

 


 

 

Składniki:

mąka pszenna 600g

ryż ugotowany 1 szkl

ciepła woda 200g

drożdże świeże 1/3 paczki

sól 1,5 łyżeczki

cukier 1 łyżka

oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Wykonanie:

W ciepłej, posłodzonej wodzie rozpuszczam drożdże i czekam aż „ruszą”, mieszam z resztą składników i wyrabiam przez 20 min ciasto (robi to za mnie maszyna do pieczenia chleba ;). Przekładam ciasto do formy i pozostawiam do wyrośnięcia. Piekę ok 30 min w 200st.

v

















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...