sobota, 31 lipca 2010

 

 

Proste, szybkie i smakuje :)

Kuskus podajemy dzieciom od 10 miesiące, ziarno lnu i słonecznika od 9.

 

Składniki:

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżka świeżo zmielonych ziaren słonecznika

1 łyżeczka świeżo zmielonego lnu

½ filiżanki mleka - można użyć roślinnego

 

Wykonanie:

W miseczce mieszamy kaszę ze słonecznikiem i lnem. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim kuskus i odstawiamy na 5 min.

kuskus na mleku ze słonecznikiem i lnem

piątek, 30 lipca 2010
 

Danie typu zajrzyj do lodówki i z tego co znajdziesz zrób obiad :)

Bardzo smaczne !



Składniki na 2 duże pizze:


Ciasto:

moje ciasto drożdżowe na pizze


Dodatki:

pół brokuła

15 dag szynki

2 duże cebule

oregano


Sos:

6 łyżek jogurtu

3 łyżki majonezu

15 dag sera żółtego

pieprz, sól, chilli

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 5 łyżek


Wykonanie:

Rozwałkowujemy ciasto, dajemy mu wyrosnąć delikatnie. Cebule rozdrabniamy na grube półokręgi, delikatnie szklimy na patelni, podlewamy odrobiną wody i dodajemy różyczki brokuła, dusimy pod przykryciem ok 5-7 min. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z oliwą, majonezem, startym czosnkiem i serem, przyprawiamy. Rozsmarowujemy sos na cieście, na nim układamy cebulę, brokuły i rozdrobnioną szynkę. Posypujemy całość oregano. Pieczemy ok 20 min w 200st.

Inne inspiracje na pizze - zapraszam.

pizza z szynka, cebula i brokułami

czwartek, 29 lipca 2010
 

Szybkie danie dla małego kluskożercy z przemytem żelaza :)

Smakowało !


Składniki:

ok 100g białego sera

1 jajko

ok 200g mąki

garść listków pietruszki

woda


Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować, aż do utworzenia jednolitego ciasta o dosyć gęstej konsystencji. Nabierać ciasto łyżką i wrzucać na posolony wrzątek. Ugotować.

kładzione kluski serowe z pietruszką

środa, 28 lipca 2010

 

 

 

Jakiś spory czas temu kupiłam słoiczek sosu miętowego. Niestety jego smak jakoś nie przypadł nam do gustu i tak sos stał opuszczony w lodówce. Z okazji akcji „Nie marnuj żywności” postanowiłam się do niego dobrać, wykorzystać go do czegoś. Wykombinowałam z niego marynatę do kurczaka, który wyszedł naprawdę niezły :)

 

Składniki:

kilka kawałków kurczaka

sos miętowy

sól, pieprz świeżo mielony

czosnek

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, solimy i oprószamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze sporą ilością sosu miętowego. Tą miksturą smarujemy kurczaka, zawijamy w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie pakunki z kurczakiem przekładamy do blaszki, wlewamy do niej ok pół szkl wody i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Pieczemy ok godziny w 200st.

W sezonie grillowym kurczaka możemy po prostu upiec na grillu.

 

Kurczaka podałam z sałatką z grillowanej cukinii.

pieczony kurczak w sosie mietowym

poniedziałek, 26 lipca 2010

 

 

 

Za oknem deszcz leje, zimno...

Proponuję więc orientalny krem z młodej marchewki.

Pycha !

 

Składniki:

pęczek młodej marchwi

3 młode ziemniaki

1 młoda cebulka

1 łyżka masła

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki tandori masala

sól, pieprz

kubek jogurtu naturalnego

listki świeżej kolendry do dekoracji

 

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieram, rozdrabniam, zalewam wodą, dodaje masło i ziele angielskie, gotuję do miękkości. Wyławiam ziarenka ziela ang, dodaję jogurt, przyprawy, zupę miksuję.

zupa krem marchewkowy tandori masala

 

Polecam też inną moją marchewkową - Zupa krem marchewkowo - imbirowa

niedziela, 25 lipca 2010

To mój drugi przepis w akcji „Nie marnuj żywności”.

Jak wiadomo dzieciom szczególnie małym ciągle brakuje żelaza, ja często przepuszczam przez sokowirówkę buraki, uzyskując sok, który przemycam w piciach i innych daniach dla mojej córeczki. Pozostaje mi cale mnóstwo starych na wiórki buraków pozostałych z procesu wyciskania soku. Ciągle poszukuję sposobów na wykorzystanie ich (nie tylko zresztą buraków w takiej formie).

Oto jeden z nich.


Składniki na 2 duże blaty do pizzy:

50 dag mąki

3 dag drożdży

250 ml cieplej wody

1 łyżeczka cukru

1 plaska łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki tartych buraków


Wykonanie:

W wodzie wymieszanej z cukrem i solą rozpuszczam drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączę je zresztą składników i wyrabiam ciasto. Czekam aż wyrośnie. Dzielę na dwie części i rozwałkowuję. Blachy posypuję mąką, układam rozwałkowane ciasto i czekam aż podrośnie, po tym czasie rozsmarowuję sos i układam dodatki.




różowe ciasto na pizze

a na wierzch tych blatów napełniam czymś z tego zbioru pizz :)

piątek, 23 lipca 2010

 

 

Rzodkiewki i chleb włączamy do diety w 10 m-cu.

 

Dzisiaj na śniadanie były takie oto kanapeczki i zostały pochłonięte, bo chociaż córeczkę przyciągają rzodkiewki kolorem (wszystko co czerwone chciałaby spróbować), to jednak okazują się po spróbowaniu za ostre i zostają wyplute. Tutaj ich smak złagodzony serkiem, który w dodatku jej bardzo smakuje.

 

Składniki:

kromka chleba pełnoziarnistego (mojego wypieku)

twarożek naturalny mielony

pół banana

3 rzodkiewki

 

Wykonanie:

Chlebek kroimy na niewielkie kawałki. Serem mieszamy z rozgniecionym bananem. Rzodkiewki ścieramy na tarce i wg uznania albo mieszamy je z serkiem, albo smarujemy serkiem kromeczki i posypujemy rzodkiewką.

 

kanapeczki bananowo - rzodkiewkowe

czwartek, 22 lipca 2010

 

Specjalnie dla Luizy oraz innych miętożerców :)

 

Składniki:

3 filiżanki mleka

1 filiżanka cukru

½ filiżanki syropu miętowego

garść listków świeżej mięty

 

 

Wykonanie:

W rondelku zagrzać mleko, rozpuścić w nim cukier i odstawić do ostygnięcia. Listki mięty zmiksować, wymieszać z mlekiem i syropem. Wstawić do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksować, po następnych 3 ponownie.

lody miętowe

 

Udało mi się też zrobić takie lody.

środa, 21 lipca 2010
 


Taką kombinację wymyśliłam specjalnie na babski wieczór :)

Pyszna wyszła ! Ostra chilli i słodko -kwaśne porzeczki to jest to !

Smakowało nam!


Składniki:

2 mini sałaty rzymskie

duża porcja pieczonego kurczaka (ja użyłam w raz el hanout)

½ lub 1 chilli w zależności od upodobań do ostrości

garść czerwonych porzeczek

2 łyżki listków pietruszki

2 łyżki sosu pieczeniowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego


Wykonanie:

Sałaty rwiemy palcami, kurczaka rozdrabniamy, dodajemy pietruszkę, porzeczki i drobno posiekane chilli bez pestek. Z sosu pieczeniowego, oliwy i octu ubijamy (np. w słoiczku) sos, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

sałatka z chilli kurczakiem i czerwona porzeczką

A na deser były lody :)

poniedziałek, 19 lipca 2010

Gelato alla fragola

Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia kuchni włoskiej – 1001 oryginalnych przepisów”.

To pierwsze lody jakie robiłam. Rewelacyjne wyszły !!! Bardzo bardzo truskawkowe!


Składniki:

2 filiżanki mleka

1 filiżanka chudej śmietany

1 filiżanka cukru

30 dag truskawek


Wykonanie:

W rondelku zagrzać mleko ze śmietaną, rozpuścić w nim cukier i odstawić do ostygnięcia. Truskawki zmiksować, wymieszać z mlekiem. Wstawić do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksować, po następnych 3 ponownie.

lody truskawkowe

09:07, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (5) »
niedziela, 18 lipca 2010
 


Bardzo proste danie z wykorzystaniem arabskiej mieszanki przypraw Raz el hanout. Ziemniaki bardzo fajnie przejmą smak i wyjdą pyszne. Do tego duża ilość zielonej sałaty i obiad gotowy.


Składniki:

kilka porcji kurczaka

arabska mieszanka przypraw Raz el hanout

sól

pieprz czarny

młode ziemniaki


Wykonanie:

Kurczaka myjemy, nacieramy solą, pieprzem i dużą ilością raz el hanout. Ziemniaki wg upodobania obieramy lub szorujemy, większe z nich rozdrabniamy. Do rękawa do pieczenia pakujemy porcje kurczaka oraz porcję ziemniaków, zawijamy, odkładamy do zamarynowania na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przekładamy do blachy wszystkie zawinięte porcje, wlewamy na spód blachy ok 1 szkl wody ( w zależności od wielkości), wszystko przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok 1 godz w 180st.

pieczony kurczak z mlodymi ziemniakami w raz el hanout

sobota, 17 lipca 2010

 

Z małą ilością cukru, bez proszku do pieczenia, ulepszaczy, przez co troszkę płaskie, ale córeczce bardzo smakują.

 

 

 

Składniki na 6 muffinek

mąka 125g

cukier trzcinowy nierafinowany lub ksylitol 50g

½ szkl gotowego mleka

4 łyżki dobrego oleju np. z pestek winogron

1 jajko

maliny

 

 

Wykonanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie, dodajemy garść malin i bardzo delikatnie mieszamy. Wlewamy w foremki, na wierzchu układamy dodatkowe maliny. Pieczemy 20 min w 200 st.

 

muffinki z malinami dla najmlodszych

















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...