poniedziałek, 12 października 2009

Wczoraj zostawiliśmy córeczkę u teściów i wybraliśmy się z mężem na randkę.

W kinie nie byłam już ze sto lat!

A skoro dano mi władzę w wybieraniu filmu, zdecydowałam, że będzie to „Julie&Julia”, o którym już wcześniej słyszałam i chciałam zobaczyć.

Na seansie (mimo, że był to drugi dzień po premierze) było nie więcej niż 15 osób.

Ja w każdym bądź razie nie żałuję wyboru.

Film byś świetny, nieszablonowy (a to jeden z największych plusów), zabawny, a grająca jedną z głównych bohaterek Meryl Streep jak zwykle kapitalna (uwielbiam jej grę, choćby z pożegnania z Afryką czy Diabła ubierającego się u Prady). Nie wiem jaka naprawdę była Julie Child, ale mam wrażenie, że M. Streep wykreowała postać ciekawszą i zabawniejszą od oryginału. Już właśnie dla samego grania M Streep warto ten film obejrzeć.


"

Mamy tu przeplatające się ze sobą, choć oddalone w czasie, historie dwóch kobiet, dla których gotowanie stało się ważnym, decydującym o dalszym losie elementem życia. Pierwszą jest legendarna Julia Child (Streep), autorka słynnej książki wprowadzającej francuską kuchnię na amerykańskie stoły i pionierka telewizyjnych programów kulinarnych. Jednak w 1949 roku, gdy zaczyna się film, Julia jest jeszcze tylko żoną dyplomaty Paula (Tucci), z którym przybywa na placówkę do Paryża. Nie chcąc dalej pracować jako urzędniczka ani kontentować się statusem pani dyplomatowej, zaczyna szukać pomysłu na siebie, aż w końcu zapisuje się na kurs gotowania dla przyszłych szefów kuchni. Po jego ukończeniu (nie bez trudności - musi przezwyciężyć typowo francuskie uprzedzenia) zaczyna z dwoma znajomymi paniami pisać ww. książkę, która zmieniła kulinarne oblicze Ameryki. Drugą bohaterką jest Julie (Adams), niespełniona pisarka, która pracuje jako szeregowa urzędniczka w nowojorskim biurze, mieszkając ze swoim mężem (Messina) w hałaśliwym, nieprzytulnym mieszkaniu na Queensie. Jej zajęcie jest nudne, często dołujące (jest rok 2002, a więc zaraz po zamachu na WTC), koleżanki robią kariery etc; sfrustrowana Julie zaczyna więc prowadzić blog, w którym opisuje swoje doświadczenia kulinarne. Mają one charakter zobowiązania: Julie podejmuje się w ciągu 365 dni przyrządzić 564 potrawy wg przepisów z dzieła swojej słynnej imienniczki."

v

17:08, dorota20w
Link Komentarze (1) »
piątek, 28 sierpnia 2009

 

 

 

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj z Oliverem”

Składniki:

1 cebula

5 ząbków czosnku

1 kalafior

garść oliwek

garść natki pietruszki

1 przecier pomidorowy

ocet winny

 

Wykonanie:

Wrzucić do rondla posiekaną cebulę i czosnek, wlać kilka łyżek oliwy i smażyć wszystko na małym ogniu przez 10min. Dodać oliwki, natkę, przecier i pół szkl wody, haust octu winnego, wymieszać wszystko, doprowadzić do wrzenia i włożyć tj wcisnąć w sos kalafiora. Dusić na małym ogniu ok 30min.

v

20:11, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (5) »
czwartek, 27 sierpnia 2009


Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”.

Sałatka prezentuje się efektownie jednak zupełnie nie podpasowała mi smakowo... (chociaż paluszki krabowe uwielbiam, nie przypadło mi do gustu to połączenie).



Składniki:

200g paluszków krabowych

1 duży ogórek sałatkowy

1 czerwona papryka

kiełki (ja dałam słonecznika)


sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

4 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka cukru pudru


Wykonanie:

Paluszki krabowe rozdrobnić, ogórek pokroić w słupki, paprykę w piórka, dodać kiełki i sos, wymieszać. Odstawić na pół godz by smaki połączyły się ze sobą.

v

10:31, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
środa, 26 sierpnia 2009

100g/86kcal


Składniki:

1kg ziemniaków

1 papryka

1 lub 2 cukinie

2 jajka

4 łyżki mąki

sól, pieprz

cebula

ząbek czosnku


Wykonanie:

Ziemniaki, czosnek i cebule trzemy na tarce na „mus”, cukinie trzemy na grubych oczkach, paprykę kroimy piórka, łączymy wszystkie składniki. Smażymy na patelni placuszki na rumiano. Ja w wersji dietetycznej smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej, moja mama za to upiera się, że najlepsze smażone na smalczyku.

http://i391.photobucket.com/albums/oo358/dorota20w/IMG_1450-1.jpg

14:54, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (6) »
piątek, 21 sierpnia 2009


Znalazłam takie oto składniki wieczorem w lodówce i wymyśliłam kolację. Pyszna wyszła !!!


Składniki:

1 kawałek kaszanki

1 cukinia

cynamon

majeranek


Wykonanie:

Kaszankę pokroić w talarki, cukinię w kostkę, wrzucić na patelnię, podgrzewać, poprószyć cynamonem i majerankiem, smażyć ok 10 min mieszając, by danie było gorące ale cukinia jeszcze chrupka.

v

czwartek, 20 sierpnia 2009

 

 

Mój sprawdzony przepis na lazanię postanowiłam przekształcić w cukiniowy sposób.

Smak rewelacyjny (chwalili wszyscy goście na urodzinach).

 

Składniki:

 

Na ciasto:

2 szkl mąki

2 łyżki oliwy

woda

 

Na farsz:

0,5 kg mięsa mielonego

2 cebule

2 przeciery pomidorowe

3 ząbki czosnku

0,5 kg cukinii

po łyżeczce bazylii i oregano

3 łyżeczki słodkiej papryki

sól

pieprz świeżo mielony

 

 

Wykonanie:

Mięso mielone podsmażamy, łączymy z cebulą, startym czosnkiem, pomidorami i przyprawami i gotujemy ok 15 min, dodajemy rozdrobnioną cukinię ( j część pokroiłam w kostkę, część starłam na tarce).

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na części, rozwałkowujemy na cienkie płaty.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy płat ciasta, na to farsz i tak do wykorzystania składników, na wierzchu musi zostać ciasto.

Całość polewamy ok ½ szkl wody. Zapiekamy ok 30-40 min.

v

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

18:46, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (5) »
środa, 19 sierpnia 2009

 

 

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”.

Placuszki wyszły bardzo smaczne – dodatkowo smażyłam je bez tłuszczu na patelni teflonowej więc super dietetyczna kolacja :)

Cukinie po posoleniu zostawiłam na durszlaku – cudownie zielony sok który z niej wypłynął zamroziłam do wykorzystania do zupy jarzynowej.

Jednak cukinia po odciśnięciu z soku okazała się zupełnie nie słona i mdła, po dodaniu wszystkich składników posoliłam placuszki jeszcze raz by dało się je zjeść.

 

Składniki:

1-1,5 kg cukinii

4 łyżki mąki

2 jajka

duża garść posiekanego koperku, natki pietruszki lub ulubionych ziół np bazylii

1 ząbek czosnku

pieprz świeżo mielony

sól

 

Wykonanie:

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 15 min, odcisnąć sok.

Do cukinii dodać mąkę, jajka, zieleninę, starty ząbek czosnku, pieprz oraz ponownie posolić, wymieszać i natychmiast smażyć.

 

11:30, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (9) »

Na tą książkę ochotę miałam od chwili kiedy została wydana, bo co modelka może robić w kuchni? To samo co ja przez całe życie – odchudzać się ;)

Dostałam ją ostatnio na imieniny od męża i polubiłam.

Autorka stosuje podobna do mojej dietę niełączenia.

Jest tam wiele ciekawych przepisów, kilka mniej ciekawych, kilka odkrywczych a kilka zupełnie nieudanych (już zaczęłam eksperymentować z przepisami więc wiem :)

Co fajne jest rozdział o produktach których obecność jest obowiązkowa w kuchni autorki a także kilka recept na zdrowe nawyki.

 

Spis treści:

 

Sałatki:

Sałatka wiosenna

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką

Tajska sałatka z krabem

Krewetki i ananas w cieniu palm

A la caprese -mozarella, suszone pomidory i młody szpinak

A la caprese -mozarella i pomidory zaplątane w rukolę

Szpinak zakochany w rukoli

Natka pietruszki z Marrakeszu

Sałatka tabouleh w stylu arabskim

Sałata rzymska, pieczarki, parmezan i kiełki fasoli

Dressing musztardowo-miodowy

Dressing cytrynowo-miodowy

Dressing curry

 

Zupy:

Wywar z warzyw

Krem z porów

Tom kha gai

Pomidorówka

Japońska zupa miso

Zupa z czerwonej soczewicy

Krem z kalafiora

Zupa ze świeżych pomidorów

Po prostu krupnik

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Fińska zupa z łososia

Gazpacho

Wesoła zupa wczesnojesienna z bobem

Pyszny domowy rosół

Krem z selera

 

Przystawki:

Szparagi grillowane z ziarnem sezamowym

Pasta z bakłażanów i papryki po włosku

Tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Placuszki cukinii

Puree z soczewicy w stylu indyjskim

Sałatka z soczewicy w stylu arabskim

Cukinia faszerowana

Cukinia po meksykańsku

Tofu z kiełkami i ziarnem sezamowym

Pory w musztardzie po francusku

Pory z suszonymi pomidorami po grecku

Okra w pomidorach po grecku

Okra w sosie garam masala

Pieczone warzywa

 

Na dodatek:

Marchewka miodowo-cynamonowa

Puree z selera w stylu francuskim

Cebulki balsamino

Mizeria w stylu indyjskim

Puree z patatów z mlekiem kokosowym

Kasza gryczana z ziołami

Pieczone pomidory

 

Ryby i owoce morza

Sola w śmietanowym sosie curry

Łosoś miodowy

Łosoś w ziołach

Krewetki diavolo z Meksyku

Mokaka z Baya

Taku Lodge, czyli łosoś z Alaski

Sandacz w rozmarynie

Delikatny halibut na parze

Krewetki z limonką i zielonym pieprzem

Łosoś teriyaki

Ulubiony pstrąg faszerowany

Mule w sosie curry

Dorata z papryką i natką pietruszki po tunezyjsku

Śledzie w oleju po białostocku

Śledzie w ziołach po żydowsku

Śledzie po szwedzku

Śledzie po wileńsku

 

Drób:

Kurczak w maśle orzechowym

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak w zielonym curry po tajsku

Kacza pierś z prawdziwkami

Kurczak tandori

Kurczak w cytrusach

Kurczak z rodzynkami i cynamonem

Sate Ayan – kurczak z Bali

 

I jeszcze:

Makaron sojowy z kurczakiem i młodą cukinią

tarta z czerwonej papryki i cukinii

Karaibski makaron z suszonymi pomidorami

 

Na słodko:

Ciastka cytrynowo-migdałowe

Ciasto znikające

Lekki deser z mango

Doskonała tarta cytrynowa

Pannacotta z musem owocowym

banany w białym winie

Ciasteczka babcine

Sałatka owocowa

Grecki jogurt z cynamonem i ciemnymi winogronami

 

A do picia

Alaskan Russian Tea

Herbata Basi

Imbirowy napój rozgrzewający

Ziołowy napój rozgrzewający na przeziębienie

Napój na upały

 

 

v

wtorek, 18 sierpnia 2009

Przepis ten przyszedł mi do głowy, kiedy zastanawiałam się jak wykorzystać serwatkę pozostałą mi po robieniu sera. Chleb wyszedł bardzo smaczny.


Składniki:

300ml serwatki

łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

1/3 paczki drożdży

600g mąki

2 garście płatków jęczmiennych.


Wykonanie:

W ciepłej serwatce rozpuszczamy cukier i sól, dodajemy drożdże, czekamy aż zaczną rosnąć. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30-40 min w 200st.

v

środa, 12 sierpnia 2009

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”.

Od dawna szukałam przepisu na natkę w roli głównie, więc kiedy zobaczyłam ta surówkę musiałam ją spróbować.

Przepis oryginalny był zjadliwy, ale brakowało mi czegoś jeszcze, co by przyciągało i sprawiało, ze będzie się wracać do tej surówki.

Rozejrzałam się po półkach i wybrałam ziarno słonecznika, które uprażyłam na suchej patelni – i to był strzał w 10.

Surówka jest pyszna.



Składniki:

pęczek natki pietruszki

pomidor

sok wyciśnięty z ½ cytryny

grubo melony czarny pieprz

garść ziaren słonecznika


Wykonanie:

Pietruszkę posiekać, dodać pomidora pokrojonego bardzo drobno, wyciśnięty sok z cytryny, pieprz i słonecznik uprażony na suchej patelni. Wymieszać.

v

v

v

18:53, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 11 sierpnia 2009


Składniki:


mokre:

2 jajka

1 szkl mleka

90g oleju


suche:

250g maki

110g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

garść maku


Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy mokre składniki, w drugim suche, łączymy, wylewamy do foremek, pieczemy ok 25 min w 200st.

v

13:46, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 10 sierpnia 2009

W lato, kiedy jest gorąco, najlepsze sniadanie to proste w wykonaniu i orzeźwiające śniadanie!

Serek wiejski plus arbuz z lodówki pokrojony w kostkę.

m









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...