wtorek, 10 sierpnia 2010

 

 

 

Zwykłe naleśniki z niezwykłymi dodatkami okazały się być naprawdę pyszne i na stałe już wchodzą do naszego menu.

 

 

Składniki:

40 dag mąki

2 jajka

½ szkl cukru trzcinowego

¾ szkl wiórków kokosowych

1 szkl mleka

1 szkl wody

 

 

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać trzepaczką lub zmiksować na gładką, puszystą masę. Smażyć. Ja swoje naleśniki smażyłam na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.

 

nalesniki z kokosem i cukrem trzcinowym

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Bardzo lubię grillowaną cukinię. Uwielbiam z nią sałatki. Ciągle szukam nowych połączeń. To które wam przedstawiam bardzo przypadło nam do gustu i często ostatnio u nas gości.



Składniki:

1 cukinia

2 pomidory

duża garść listków oberwanych z natki pietruszki

garść ziaren słonecznika słonecznika

pieprz świeżo mielony


sos:

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

1 łyżka oliwy z oliwek



Wykonanie:

Cukinię kroimy na plasterki i grillujemy chwilkę z obu stron. Pomidory kroimy w ósemki. Ziarno słonecznika prażymy na suchej patelni. Łączymy wszystkie składniki, przyprawiamy, delikatnie mieszamy z sosem.


Sałatka świetnie smakuje np. z miętowym kurczakiem czy cynamonowym schabem

letnia sałatka z grillowaną cukinią

niedziela, 08 sierpnia 2010
 

Składniki:

1 jajko

5 łyżek oleju z pestek winogron

1,5 szkl zsiadłego mleka

250 g mąki

2 łyżki otrębów pszennych

4 łyżki maku

100 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jeżyny


Wykonanie:

Wymieszać oddzielnie wszystkie suche składniki oraz wszystkie mokre, a następnie połączyć. Przelać do foremek, powrzucać jeżyny. Piec ok 25 min.

muffiny z jeżynami

sobota, 07 sierpnia 2010

 

 

 

Do diety włączamy po 6 miesiącu życia.

 

Składniki:

125g musu jabłkowego (z jabłek ekologicznych, niepryskanych!)

100 ml wody

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie:

Mąkę rozprowadzamy w minimalnej ilości wody, mieszamy z musem jabłkowym. Pozostałą wodę zagotowujemy, zestawiamy z ognia, wrzucamy jabłka z mąką i bardzo szybko mieszamy trzepaczką, stawiamy jeszcze chwilę na ogień do zagotowania się cały czas mieszając..

kisiel jabłkowy

piątek, 06 sierpnia 2010
 


Oto moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem pizzy na specjalnym kamieniu a wszystko dzięki uprzejmości Fratelli Pizza Stone :)

Zrobiłam ciasto na 3 pizze i ostatnia była najlepsza. Muszę jeszcze potrenować nad grubościami ciasta, sprawdzić które najbardziej nam zasmakują.

Druga uwaga to czas pieczenia pizzy i wybieranie dodatków. Na kamieniu pizza piecze się zdecydowanie krócej – bo tylko 10 min, plasterki dodatków muszą być więc odpowiednio cieńsze by zdążyły się podpiec, w dodatku zastanawiam się czy niektóre warzywa typu ziemniaki w ogóle zdążyłyby stać się jadalne. Natomiast z delikatnymi warzywami typu cukinia, które potrzebują naprawdę krótkiej obróbki by zachować swój delikatny smak kamień radzi sobie idealnie, a wręcz uwydatnia walory smakowe.

Generalnie pierwsze doświadczenie bardzo pozytywne. Polecam !

Jako, że ostatnio jestem minimalistką w łączeniu składników, zachwycam się klasycznymi smakami, również ta pizza była minimalistyczna – za to naprawdę pyszna!


Składniki:


ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody


dodatki:

cukinie

kiełbasa

zioła prowansalskie


sos:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

6 łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli

15 dag startego sera żółtego


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik z kamieniem (rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Łączymy wszystkie składniki sosu. Cukinie i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy, rozsmarowujemy sos, układamy dodatki, oprószamy pizzę ziołami prowansalskimi i zsuwamy na gorący kamień. Pieczemy ok 10 min.

pizza z kiełbasa i cukinią pieczona na kamieniu

.

pizza z kielbasą i cukinią pieczona na kamieniu

czwartek, 05 sierpnia 2010

 

Bardzo smaczna zupa mi się udała :)

Danie typu – dla każdego coś miłego.

Ja wykorzystałam tartą marchewkę pozostałą z robienia soku z sokowirówki, na córce udało mi się dokonać zamachu przemytu mięsa (znikomej ilości co prawda, ale jakiejkolwiek), męża upodobania do pomidorowej również zostały uwzględnione.

Zupę dla odmiany podałam z grzankami chleba na zakwasie (mojego wypieku).

 

 

Składniki:

25 dag wołowiny bez kości

2 szkl tartej marchewki

2 łyżki przecieru pomidorowego

6-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

3 czubate łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

sól, świeżo mielone chilli

grzanki z chleba na zakwasie

 

Wykonanie:

Mięso myję. Wkładam i gotuję 5 minut we wrzątku a następnie jeszcze raz myję (ten zabieg wykonuję zawsze by zapobiec szumowinom pływającym w zupie). Umyte mięso wkładam do zimnej wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i gotuję ok 25 minut aż będzie miękkie. Dodaję marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso kroję w kostkę. W zupie rozprowadzam łyżkę jogurtu.

Podaję z grzankami.

zupa marchwiowo-pomidorowa z wołowiną i grzankami

środa, 04 sierpnia 2010

Chciałam donieść o przedłużeniu akcji na cały sierpień.

Zasady akcji oraz wszelkie informacje mozna znaleźć

tutaj

23:11, dorota20w
Link Komentarze (4) »

 

 

Ostatnio wielkim hitem u mojej córeczki jest czi-tu czi-tu („książka” :)

 

Anny Głowińskiej „Kicia Kocia gotuje”

wydana przez wydawnictwo Media Rodzina.

Lilja uwielbia tą książeczkę i często ogląda ją wiele razy od nowa.

 

Główka bohaterka Kicia Kocia to mała, wesoła kotka, która zostając z babcią w domu pod nieobecność rodziców pomaga jej w kuchni, świetnie się przy tym bawiąc.

Gotują zupę jarzynową na obiad i pieką ciasteczka, które potem ze smakiem zjadają.

Babcia opowiada Kici, że ważne jest umycie rąk przed gotowaniem, nie zbliżanie się do ostrych narzędzi (przeznaczonych dla dorosłych), do rozgrzanego piekarnika. Pokazuje też kotce składniki z jakich ich dania będą wykonane.

Wszystko to napisane prostym, nieskomplikowanym językiem. Ostrzeżenia powtórzone, wyodrębnione kolorem.

Książeczka ma wspaniałe ilustracje (stylowane trochę na rysunki dzieci), na czele z Kicią, którą moja córeczka uwielbia.

Zawsze pokazuje paluszkiem:

miau

oko (Kicia ma niesamowite oczy :)

am

pi – ciu

 

Polecam książeczkę !

Kicia Kocia gotuje

 

.


Kicia Kocia gotuje ilustracje

wtorek, 03 sierpnia 2010

Przepis pochodzi ze znakomitej książki K. Schinharl i S. Dickhaut "Kuchnia wegetariańska z fantazją"

Mając w domu gotowany ryż ( u nas pozostały z wczorajszej pomidorówki) i kilka znalezionych w lodówce warzyw robimy obiad w 15 minut.

Dla mięsorzerców polecam do dania dołączyć kawałek np. kiełbaski pokrojony w kostkę.


Składniki:

gotowany ryż

1 cukinia

1 duży ogórek gruntowy

2 ząbki czosnku

sól, świeżo mielony pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

garstka listków świeżego oregano

4 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Na rozgrzaną połowę porcji oliwy wrzucamy rozdrobnione warzywa i zioła, starty ząbek czosnku, oprószamy solą i pieprzem i smażymy ok 8 min, często potrząsając wokiem lub mieszając. Przekładamy warzywa na talerz. Rozgrzewamy w woku pozostałą porcję oliwy, wrzucamy ryż, rozprowadzamy go po całym woku i smażymy 5 minut. Dodajemy na wierzch warzywa.

smażony w woku ryż z warzywami

niedziela, 01 sierpnia 2010
 

No i popełniłam ciasteczka.

Mąż przez cały weekend jęczał o coś słodkiego, o coś do pochrupania, straszył że pojedzie do sklepu ( a to kończy się zwykle zapasem słodyczy na rok – i weź kurcze nie ulegnij pokusie...)

Córeczka tak nie mogła się doczekać, że chciała już surowego ciasta próbować, bo widząc go wydawała nieustanne „am am am am” :)

Ciastka wyszły przepyszne!

Szczerze mówiąc widząc przepis jakoś sceptycznie podchodziłam do jego szwedzkości, ale po upieczeniu … cudowny zapach od razu przypomniał właśnie takie kokosowe ciasteczka kupowane w metalowych puszkach podczas pobytu w Szwecji.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Górskiej „Dzieci gotują – Kuchnie świata” i jak sam tytuł książki mówi (będzie recenzja ! ) arcyprosto je się robi.


Składniki:

1,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

pół kostki masła

pół szkl wiórków kokosowych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (powinno być zwarte i tłustawe). Ulep z ciasta gruby wałek. Połóż na talerz i wstaw do lodówki na pół godziny ( pominęłam ten etap czując na sobie wyczekujące spojrzenia domowego towarzystwa). Ciasto pokroić na ok 0,5 cm plasterki. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 15 min w 180 stopniach.

szwedzkie ciasteczka kokosowe

sobota, 31 lipca 2010

 

 

Proste, szybkie i smakuje :)

Kuskus podajemy dzieciom od 10 miesiące, ziarno lnu i słonecznika od 9.

 

Składniki:

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżka świeżo zmielonych ziaren słonecznika

1 łyżeczka świeżo zmielonego lnu

½ filiżanki mleka - można użyć roślinnego

 

Wykonanie:

W miseczce mieszamy kaszę ze słonecznikiem i lnem. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim kuskus i odstawiamy na 5 min.

kuskus na mleku ze słonecznikiem i lnem

piątek, 30 lipca 2010
 

Danie typu zajrzyj do lodówki i z tego co znajdziesz zrób obiad :)

Bardzo smaczne !



Składniki na 2 duże pizze:


Ciasto:

moje ciasto drożdżowe na pizze


Dodatki:

pół brokuła

15 dag szynki

2 duże cebule

oregano


Sos:

6 łyżek jogurtu

3 łyżki majonezu

15 dag sera żółtego

pieprz, sól, chilli

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 5 łyżek


Wykonanie:

Rozwałkowujemy ciasto, dajemy mu wyrosnąć delikatnie. Cebule rozdrabniamy na grube półokręgi, delikatnie szklimy na patelni, podlewamy odrobiną wody i dodajemy różyczki brokuła, dusimy pod przykryciem ok 5-7 min. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z oliwą, majonezem, startym czosnkiem i serem, przyprawiamy. Rozsmarowujemy sos na cieście, na nim układamy cebulę, brokuły i rozdrobnioną szynkę. Posypujemy całość oregano. Pieczemy ok 20 min w 200st.

Inne inspiracje na pizze - zapraszam.

pizza z szynka, cebula i brokułami

















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...