czwartek, 07 października 2010
 


Dziś pomysł na szybką i smaczną sałatkę.

Polecam.


Składniki:

25 dag fasolki szparagowej

15-20 dag grzybów

1 cebula

1 łyżka masła

sól, pieprz świeżo mielony

½ świeżej papryczki chilli


Wykonanie:

Fasolkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy na parze aż będzie miękka, ale pozostanie jędrna (ok 15-20 min).

Cebulę rozdrabniamy i szklimy na maśle z dodatkiem łyżki oleju. Dodajemy rozdrobnione grzyby, chilli, przyprawy. Dusimy ok 20 minut.

Łączymy fasolkę i grzyby i delikatnie mieszamy.

fasolka szparagowa z grzybami leśnymi

09:29, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (6) »
środa, 06 października 2010

 

 

Jakiś już długi czas temu postanowiłam poszerzyć swoją wiedzę i praktykę kulinarną w kwestii pieczywa. Wyruszyłam na poszukiwania odpowiednich lektur, których kilka zebrałam i o których będę sukcesywnie opowiadać tutaj.

Pierwsza wpadła mi w ręce „Księga chleba” wydana przez Zysk i S-ka

 

Księga chleba

 

Książka świetnie się prezentuje, ma bardzo dobre zdjęcia i twardą okładkę z obwolutą.

A przede wszystkim jest interesująca. Długo ją przeglądałam, czytałam, cały czas zresztą do niej wracam, bo to nie tylko zbiór przepisów. Podzielona jest na kilka rozdziałów w których możemy znaleźć historię chleba (bardzo interesujące zdjęcia dawnych naczyń i maszyn), zwiedzanie piekarni i obserwowanie pracy piekarzy nie tylko tych piekących chleb, ale również tych od słodkich wypieków. Najbardziej podobał mi się rozdział „Chleba naszego powszedniego...” opisujący i obrazujący tradycyjne wypiekanie chleba w zwykłej rodzinie w górskiej wsi „Żmiąca”, w której przepis na chleb i jego wypiekanie przekazywane jest z pokolenia na pokolenie. Urzekł mnie ten fotoreportaż i postanowiłam też upiec właśnie ten chleb jako pierwszy. Pyszny jest !

 

chleba naszego powszedniego

 

Składniki wg oryginalnego przepisu:

5 l kwaśnego mleka

150g drożdży

2 niecki mąki (ok 12 kg)

miska mąki razowej (ok 2 kg)

 

i mój troszeczkę (6 razy) zmniejszony skład :)

niecały litr kwaśnego mleka

3 dag drożdży

1 łyżka zakwaszonego ciasta (ponieważ nie mam wg oryginalnego przepisu dębowej dzieży, której nigdy się nie myje, a pozostałe resztki ciasta przyśpieszają fermentację)

2 kg mąki

350g mąki razowej

płaska łyżka soli

 

 

Wykonanie:

Wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie należy przygotować rozczyn w dużym naczyniu (ja robiłam to w 12 l garnku). W zimnym, kwaśnym mleku rozmieszać drożdże i zakwas, dodać 1 kg mąki pszennej i całą mąkę razową. Wymieszać. Zostawić na noc. Rano dodać do rozczynu pozostałą mąkę, wyrobić ciasto i przełożyć je do koszyka do wyrastania chleba wysypanego mąką. Zostawić chleb do wyrośnięcia. Nagrzać wg oryginału piec chlebowy :) lub piekarnik do 250 stopni, wyrośnięte ciasto zdecydowanym ruchem wyrzucić na kamień do pieczenia lub na blachę wysypaną mąką. Piec ok 10 min, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze godzinę.

 

chleb codzienny

 

 

 

 

 

Swoją herbatę wzbogacam smakowo świeżym owocem opuncji figowej.

Kaktus ten ma fajny delikatny zapach i słodki, lekko kwaskowaty smak.

 

Składniki:

1 łyżeczka herbaty -umnie  mieszanka herbat czarnych i półfermentowanych oolong z płatkami kwiatów

1 gruby plasterek owocu kaktusa

 

Wykonanie:

Herbatę zalać wodą w temperaturze 95 stopni, parzyć 3 minuty. Dodać plasterek opuncji figowej, parzyć kolejne 3 minuty. Plasterek kaktusa podziubać łyżeczką, by uwolnił smak i zapach a po chwili herbatę przefiltrować (jeśli ktoś nie lubi pływających elementów).

 

Herbata z werbeną cytrynową i świeżym kaktusem

12:33, dorota20w , Napoje
Link Komentarze (9) »
wtorek, 05 października 2010

 

 

Kilka dni temu pisałam wam o Kubusiu.

Tym razem zapraszam was do akcji charytatywnej „blogerzy dla Kubusia” oraz do specjalnej okazji skosztowania moich ciasteczek lawendowych, które można kupić tutaj na akcjach charytatywnych z których całkowity dochód pójdzie na leczenie i rehabilitację Kubusia (pieniążki za ciasteczka wpłaca się bezpośrednio na konto fundacji).

Zapraszam was też do zakupu innych smakowitości, które na ten szczytny cel podarowały blogerki.

 

 

Składniki:

1,5 szkl mąki pszennej

½ szkl cukru

125g masła

1 czubata łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (ja wrzucam je do malaksera i miksuję a potem tylko zgniatam). Ciasto rozwałkowuję na grubość ok pół cm, foremką wycinam ciasteczka. Układam je na natłuszczonym papierze do pieczenia, zostawiając odstępy pomiędzy ciasteczkami. Piekę ok 15-20 min (do zrumienienia) w 200st.

 

ciasteczka lawendowe

 

 

 

Kliknięcie w baner przeniesie cię do aukcji charytatywnych Kubusia. Pomóż jeśli możesz !

 

 

 

 

 

Po sukcesie jaki odnosi u mnie sałatka tabule pomyślałam, że kuskus jest generalnie fajną kaszką, która przyjmie smak tego, co jej się zaoferuje do wchłonięcia :) Nie muszę dodawać, że czas i sposób jej przyrządzenia jest praktycznie żaden. Same plusy.

Tym razem postanowiłam jednak połączyć go z owocami i to był super pomysł.

Zadziwiająco dobre okazało się połączenie arbuza, nektarynek z świeżością mięty, słodyczą miodu i dla balansu kwaśnym smakiem limonki.

Pyszne!

W sałatce wykorzystałam kuskus "Black Maftoul" pozyskiwany ręcznie w Palestynie, który różni się wyglądem i wielkością – jest chyba trzy razy większy niż ten u nas popularny.

 

 

Składniki dla 2 osób:

30 dag arbuza

1-2 nektarynki

kilka listków mięty

2 łyżeczki miodu

sok z ½ limonki

ok 5 łyżek kuskusu

 

Wykonanie:

Owoce kroimy w kostkę i razem z sokiem wrzucamy do miski. Polewamy miodem i sokiem z limonki, posypujemy rozdrobnionymi listkami mięty. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny by owoce puściły sok. Po tym czasie wsypujemy kuskus, mieszamy i odstawiamy na ok 2 godziny ( w przypadku odmiany Maftoul będzie to znacznie dłużej bo ok 5 godz).

 

Owocowa sałatka z arbuza i nektarynek oraz kuskusu

poniedziałek, 04 października 2010

 

 

Mamy październik, więc sezon dyni uważam za oficjalnie rozpoczęty :)

Dynię bardzo lubimy i często gości na naszym stole, szczególnie teraz.

Oczywiście dyniowe zupy w postaci kremu są jednymi z naszych faworytów zaraz po dyni pieczonej. Często robię zupę dyniową z imbirem albo dyniową z pomidorami. Tym razem jednak postanowiłam poeksperymentować i połączyłam smak dyni z tymiankiem oraz wędzonym serem tofu. Wyszło rewelacyjnie! Bardzo smacznie !

 

 

Składniki:

2 l wody

1 kg dyni

5 ząbków czosnku

1,5 łyżeczki tymianku

2 kostki tofu wędzonego

sól, pieprz

chilli

15 ziaren ziela ang

5 liści laurowych

 

Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą. Dodajemy do niej ziele angielskie i liście laurowe, pokrojony plasterki czosnek, pierz, szczyptę chilli i gotujemy ok 20 min aż dynia będzie miękka. Wyławiamy z zupy ziarenka ziela ang, liście laurowe, dodajemy sól, tymianek i miksujemy zupę na gładki krem. Podajemy z kawałkami tofu.

 

Kremowa zupa z dyni i tofu

11:07, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (18) »
niedziela, 03 października 2010
 


Ponieważ często piekę chleb a lubię za każdym razem odmianę.

Ponieważ ostatnio lubię takie nadziewane chlebki, ciasta.

Ponieważ znów dostałam mnóstwo grzybów od teścia :)

Taki sobie wymyśliłam.

Wyszedł naprawdę przepyszny. Sama tak się do niego dokleiłam, że na kolację zjadłam chyba trzecią część całości :)


Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki tymianku suszonego

250 ml ciepłej wody

20g drożdży świeżych

3 łyżki oliwy z oliwek


Farsz:

50 dag grzybów leśnych

1 por

1 łyżka masła

sól, pieprz świeżo mielony

ząbek czosnku

5 łyżek oliwy



Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, tymiankiem i resztą składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pora drobno szatkujemy, dusimy na maśle z odrobiną oleju. Kiedy będzie miękki dodajemy rozdrobnione grzyby, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy 20-30 minut. Dodajemy oliwę.

Kiedy ciasto wyrosło, ponownie je szybko zagniatamy, rozwałkowujemy,smarujemy farszem grzybowym i zwijamy formując chlebek. Kładziemy go w natłuszczonej blaszce. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20-30 min.

Tymiankowy chlebek drożdżowy z nadzieniem grzybowym

sobota, 02 października 2010
 


Klasyczny dip meksykański na bazie awokado.


Składniki:

2 duże, dojrzałe awokado

1 pomidor

1 świeża papryczka chilli

½ ząbka czosnku

sok z ½ limonki

sól


Wykonanie:

Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką do miski, dodać do niego sok z limonki i rozetrzeć widelcem. Do powstałej masy dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, pozbawione pestek, posiekane chilli, wyciśnięty czosnek. Wymieszać, doprawić solą.

Guacamole

 

 

Bardzo smaczne danie, które lubią nie tylko dzieci :)

Dynię podajemy od 6 miesiąca życia.

 

Składniki:

kawałek pieczonej dyni

kaszka bananowa błyskawiczna

 

Wykonanie:

Dynię miksujemy z niewielką ilością ciepłej wody, dodajemy kaszkę, mieszamy i gotowe.

 

kaszka z dynią

piątek, 01 października 2010

 

 

Dynię podajemy dzieciom już od 6 miesiąca życia.

Ze względu na łagodny smak, podaje się ją niemowlętom jako jedno z pierwszych warzyw.

Jest bogata w białko, witaminy: A (beta karoten), B1, B2, B6,PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Działa odkwaszająco na organizm. Owoc należy do niskokalorycznych. 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii.

Pieczenie dyni nie tylko wydobywa jej smak. Ta metoda obróbki sprawia, że dynia nie traci wartości odżywczych.

Bardzo prosty sposób a finałową dynię można nie tylko jeść od razu, ale wykorzystać jako składnik czy bazę do wielu dań.

 

Składniki:

dynia

 

Wykonanie:

Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skórki, myjemy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

 

pieczona dynia

 

A oprócz konsumowania słonecznej pieczonej dyni, w taki szary dzień jak dziś, kiedy to „w czasie deszczu dzieci się nudzą” gramy, układamy z moją córeczką domino :)

Lubicie?

 

Tagi: dynia
17:50, dorota20w , Dla dzieci
Link Komentarze (14) »

 

 

Dziś Dzień Wegetarianina.

Proponuję zatem troszkę bardziej pracochłonne i czasochłonne danie - hand made cannelloni. Pyszne ! I dla tego efektu warto poświęcić chwilkę :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

2,5 szkl mąki

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta oregano

woda

 

Farsz:

50dag mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

kostka twarogu

 

Sos:

1 przecier pomidorowy

½ szkl jogurtu naturalnego

½ szkl wody

ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

pieprz, sól

bazylia, oregano

 

 

 

domowe cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, odparowujemy z nadmiaru wody podgrzewając np. na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Przecier, jogurt i wodę mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy, wylewamy sos do naczynia żaroodpornego.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą i zagniatamy gęste i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na prostokąty. Na każdym prostokącie układamy łyżkę szpinaku i kawałek sera, zawijamy w ruloniki, układamy w sosie.

Zapiekamy ok 30 min.

 

domowe cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

11:15, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (11) »
czwartek, 30 września 2010
 


Męskie ciastka? Wymyśliłam sobie z whisky.

Szukając przepisu znalazłam tylko taki, przy którym padłam ( który wydrukowałam mojemu chłopakowi dołączając do ciastek) :)


Przepis na ciasto z whisky ;))

Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra… prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym, nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy łiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź łiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trójonca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.”
/źródło/


W końcu stworzyłam coś takiego :)


Składniki:

1,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

pół kostki masła

4 łyzki whisky


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Rozwałkować na ok 0,5 cm plasterki. Wycinać ciastka. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze i widelcem odcisnąć na nich kratki. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu podawać z whisky :)

ciastka z whisky

18:51, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (20) »
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...