wtorek, 21 grudnia 2010

 

Szybka i prosta w wykonaniu.

Pyszna, zresztą jedna z moich ulubionych

Zwykle przyrządzam ją w przeźroczystej salaterce o średnicy ok 18 cm, ale podana w porcjach na jedną osobę np. w kieliszkach prezentuję się bardzo efektownie.

Jeśli lubicie takiesałatki polecam też Szubę.

 

Składniki:

ok 5-6 ugotowanych ziemniaków

puszka groszku

20 dag filetów śledziowych z oleju

30-40 sera żółtego

 

sos:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

4 czubate łyżki majonezu

2 czubate łyżeczki chrzanu

 

Wykonanie:

Sałatkę można robić na dwa sposoby: albo każdą warstwę delikatnie skrapiać sosem, albo cały sos wylać na wierzch sałatki i cienkim przedmiotem np. patyczkiem do szaszłyków podziubać sałatkę w kilku miejscach by troszkę sosu dostało się do dolnych partii.

W salaterce układamy warstwowo pokrojone w kostkę ziemniaki, odcedzony groszek, pokrojone w kostkę śledzie oraz rozdrobniony ser żółty. Mieszamy składniki sosu i polewamy.

Sałatkę odstawiamy na pół godz do lodówki.

 

Warstwowa sałatka śledziowa

poniedziałek, 20 grudnia 2010

 

Mam od kilku lat małą manię, zbieram książki o tematyce świątecznej ( zarówno kulinarne, jak i beletrystykę). Lubię sobie w grudniu czytać i oglądać te książki i wprowadzać się w świąteczny nastrój. Co roku coś nowego dochodzi do mojej kolekcji.

W tamtym roku postanowiłam założyć też taką kolekcję mojej córeczce :) Rok temu – pierwszą w niej pozycją była szmaciana książka o gwieździe betlejemskiej :) W tym roku udało mi się znaleźć świąteczne książeczki jednej z moich ulubionych autorek z dzieciństwa Astrid Lindgren wydane przez wydawnictwo Zakamarki

 

 

Pierwsza z nich to „Pewnie, że Lotta umie prawie wszystko”

Opowieść o rezolutnej dziewczynce, której dewizą jest „Ze wszystkim sobie poradzę – a przynajmniej się postaram :)” co ma tutaj głębszy dydaktyczny wymiar – Lotta pokazuje, że nawet małe dziewczynki mogą być zaradne, odważne, chętne do niesienia pomocy a w chwilach grozy ( tak tak, takie chwile też się pojawiają kiedy okazuje się, że Lotta przez przypadek zamiast worek ze śmieciami wyrzuca worek ze swoim ulubionym pluszakiem) nie załatwia wszystkiego płaczem, tylko próbuje poradzić sobie z problemem. Oczywiście książka pokazuje nam też, co słychać u rodzinny Lotty w przedświątecznym czasie: mówi o mamie krzątającej się w pachnącej świątecznymi wypiekami kuchni, o tacie próbującym zdobyć choinkę i dzieciach martwiących się, że w tym roku może tej choinki zabraknąć. Urocze ilustracje, które bardzo podobają się mojemu dziecku.

 

lotta

 

Pewnie, że Lotta umie prawie wszystko

 

 

 

Druga z książeczek to „Boże Narodzenie w Bullerbyn”

Książeczka, która na pewno spodoba się fanom dzieciarni z Bullerbyn. Spotykamy się tu z nimi w pełnym zamieszania przedświątecznym czasie, a każde z dzieci z wielkim zapałem bierze udział w przygotowaniach. Książeczka pozwala nam zajrzeć do domu każdego z dzieci i zobaczyć co porabia w tym świątecznym harmiderze. Przeczytamy tu więc o ścinaniu choinek w lesie, pieczeniu pierniczków, pakowaniu i lakowaniu prezentów i innych szwedzkich zwyczajach świątecznych, które Lasse, Bosse, Olle, Anna, Britta, Lisa i mała Kerstin nam pokazują. Świetne, przyjazne ilustracje !

 

 

 

boże_narodzenie

 

 

 

boze_narodzenie

niedziela, 19 grudnia 2010

 

Dziś przy okazji niedzieli zrobiłam na śniadanko pizze. Wbrew pozorom taka pizza jest mało pracochłonna i wystarczy zrobić ciasto i zetrzeć ser a efekt jest przepyszny i danie znika już po chwili. Dodatek orzechów i winogron do serów był naprawdę trafiony i taka pizza już na stałe wchodzi do naszego repertuaru pizz.

 

Składniki na 3 nieduże pizze:

Ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody

 

Dodatki

15 dag żółtego sera o zdecydowanym smaku – ja użyłam Mazdamera

30 dag łagodnego żółtego sera

125g – 1 kulka mozzarelli

3 garście winogron

3 garście orzechów – ja użyłam włoskich

3 żabki czosnku

6 łyżek oliwy

sól, pieprz

 

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik do rozgrzania (kamień do pieczenia rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą oraz odrobiną pieprz i soli.

Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach – mieszamy wszystkie razem.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy oliwę czosnkową, posypujemy mieszanką serów, układamy orzechy i winogrona, przyprószamy pieprzem i solą i zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 -15 min.

Pizza z trzema serami, orzechami i winogronami

sobota, 18 grudnia 2010
 


A może na wzór crakersów mały podarunek dla gości?

Sakiewka choćby z pachnącymi przyprawami: laskami cynamonu, liśćmi lauru, kulkami jałowca czy gwiazdkami anyżu (jeśli nie w kuchni to sprawdzi się nawet jako paczuszka zapachowa do szuflady).

Dekoracja stołu z małym prezentem

 

To chyba jedna z ulubionych zup mojej córeczki, zresztą wydaje mi się, że buraki dzięki swojej słodyczy są lubiane przez dzieci.

Dzisiaj propozycja zupy na wigilijny stół dla malucha. Barszczyk może być podawany z buraczkami pokrojonymi w kostkę, z ziemniakiem, również pokrojonym w kostkę i gotowanym w barszczu ale także z makaronem czy z kluseczkami.

Można podawać dzieciom od 7 mca życia.

 

Składniki:

1 burak najlepiej z uprawy ekologicznej

1 ziele angielskie

gałązka majeranku

1 szkl wody

 

 

Wykonanie:

Buraka kroimy w kostkę, dodajemy ziele ang i majeranek, zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut pod przykryciem.

 

Barszczyk dla dzieci

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

piątek, 17 grudnia 2010
 


Sałatkowa klasyka, bez której nie może zabraknąć na wigilii w mojej rodzinie.


Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym

3 ogórki kiszone

3 jajka ugotowane na twardo

puszka kukurydzy

majonez


Wykonanie:

Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.

Sałatka z tuńczykiem











































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...