wtorek, 03 sierpnia 2010

Przepis pochodzi ze znakomitej książki K. Schinharl i S. Dickhaut "Kuchnia wegetariańska z fantazją"

Mając w domu gotowany ryż ( u nas pozostały z wczorajszej pomidorówki) i kilka znalezionych w lodówce warzyw robimy obiad w 15 minut.

Dla mięsorzerców polecam do dania dołączyć kawałek np. kiełbaski pokrojony w kostkę.


Składniki:

gotowany ryż

1 cukinia

1 duży ogórek gruntowy

2 ząbki czosnku

sól, świeżo mielony pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

garstka listków świeżego oregano

4 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Na rozgrzaną połowę porcji oliwy wrzucamy rozdrobnione warzywa i zioła, starty ząbek czosnku, oprószamy solą i pieprzem i smażymy ok 8 min, często potrząsając wokiem lub mieszając. Przekładamy warzywa na talerz. Rozgrzewamy w woku pozostałą porcję oliwy, wrzucamy ryż, rozprowadzamy go po całym woku i smażymy 5 minut. Dodajemy na wierzch warzywa.

smażony w woku ryż z warzywami

niedziela, 01 sierpnia 2010
 

No i popełniłam ciasteczka.

Mąż przez cały weekend jęczał o coś słodkiego, o coś do pochrupania, straszył że pojedzie do sklepu ( a to kończy się zwykle zapasem słodyczy na rok – i weź kurcze nie ulegnij pokusie...)

Córeczka tak nie mogła się doczekać, że chciała już surowego ciasta próbować, bo widząc go wydawała nieustanne „am am am am” :)

Ciastka wyszły przepyszne!

Szczerze mówiąc widząc przepis jakoś sceptycznie podchodziłam do jego szwedzkości, ale po upieczeniu … cudowny zapach od razu przypomniał właśnie takie kokosowe ciasteczka kupowane w metalowych puszkach podczas pobytu w Szwecji.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Górskiej „Dzieci gotują – Kuchnie świata” i jak sam tytuł książki mówi (będzie recenzja ! ) arcyprosto je się robi.


Składniki:

1,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

pół kostki masła

pół szkl wiórków kokosowych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (powinno być zwarte i tłustawe). Ulep z ciasta gruby wałek. Połóż na talerz i wstaw do lodówki na pół godziny ( pominęłam ten etap czując na sobie wyczekujące spojrzenia domowego towarzystwa). Ciasto pokroić na ok 0,5 cm plasterki. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 15 min w 180 stopniach.

szwedzkie ciasteczka kokosowe

sobota, 31 lipca 2010

 

 

Proste, szybkie i smakuje :)

Kuskus podajemy dzieciom od 10 miesiące, ziarno lnu i słonecznika od 9.

 

Składniki:

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżka świeżo zmielonych ziaren słonecznika

1 łyżeczka świeżo zmielonego lnu

½ filiżanki mleka - można użyć roślinnego

 

Wykonanie:

W miseczce mieszamy kaszę ze słonecznikiem i lnem. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim kuskus i odstawiamy na 5 min.

kuskus na mleku ze słonecznikiem i lnem

piątek, 30 lipca 2010
 

Danie typu zajrzyj do lodówki i z tego co znajdziesz zrób obiad :)

Bardzo smaczne !



Składniki na 2 duże pizze:


Ciasto:

moje ciasto drożdżowe na pizze


Dodatki:

pół brokuła

15 dag szynki

2 duże cebule

oregano


Sos:

6 łyżek jogurtu

3 łyżki majonezu

15 dag sera żółtego

pieprz, sól, chilli

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 5 łyżek


Wykonanie:

Rozwałkowujemy ciasto, dajemy mu wyrosnąć delikatnie. Cebule rozdrabniamy na grube półokręgi, delikatnie szklimy na patelni, podlewamy odrobiną wody i dodajemy różyczki brokuła, dusimy pod przykryciem ok 5-7 min. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z oliwą, majonezem, startym czosnkiem i serem, przyprawiamy. Rozsmarowujemy sos na cieście, na nim układamy cebulę, brokuły i rozdrobnioną szynkę. Posypujemy całość oregano. Pieczemy ok 20 min w 200st.

Inne inspiracje na pizze - zapraszam.

pizza z szynka, cebula i brokułami

czwartek, 29 lipca 2010
 

Szybkie danie dla małego kluskożercy z przemytem żelaza :)

Smakowało !


Składniki:

ok 100g białego sera

1 jajko

ok 200g mąki

garść listków pietruszki

woda


Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować, aż do utworzenia jednolitego ciasta o dosyć gęstej konsystencji. Nabierać ciasto łyżką i wrzucać na posolony wrzątek. Ugotować.

kładzione kluski serowe z pietruszką

środa, 28 lipca 2010

 

 

 

Jakiś spory czas temu kupiłam słoiczek sosu miętowego. Niestety jego smak jakoś nie przypadł nam do gustu i tak sos stał opuszczony w lodówce. Z okazji akcji „Nie marnuj żywności” postanowiłam się do niego dobrać, wykorzystać go do czegoś. Wykombinowałam z niego marynatę do kurczaka, który wyszedł naprawdę niezły :)

 

Składniki:

kilka kawałków kurczaka

sos miętowy

sól, pieprz świeżo mielony

czosnek

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, solimy i oprószamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze sporą ilością sosu miętowego. Tą miksturą smarujemy kurczaka, zawijamy w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie pakunki z kurczakiem przekładamy do blaszki, wlewamy do niej ok pół szkl wody i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Pieczemy ok godziny w 200st.

W sezonie grillowym kurczaka możemy po prostu upiec na grillu.

 

Kurczaka podałam z sałatką z grillowanej cukinii.

pieczony kurczak w sosie mietowym

poniedziałek, 26 lipca 2010

 

 

 

Za oknem deszcz leje, zimno...

Proponuję więc orientalny krem z młodej marchewki.

Pycha !

 

Składniki:

pęczek młodej marchwi

3 młode ziemniaki

1 młoda cebulka

1 łyżka masła

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki tandori masala

sól, pieprz

kubek jogurtu naturalnego

listki świeżej kolendry do dekoracji

 

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieram, rozdrabniam, zalewam wodą, dodaje masło i ziele angielskie, gotuję do miękkości. Wyławiam ziarenka ziela ang, dodaję jogurt, przyprawy, zupę miksuję.

zupa krem marchewkowy tandori masala

 

Polecam też inną moją marchewkową - Zupa krem marchewkowo - imbirowa

niedziela, 25 lipca 2010

To mój drugi przepis w akcji „Nie marnuj żywności”.

Jak wiadomo dzieciom szczególnie małym ciągle brakuje żelaza, ja często przepuszczam przez sokowirówkę buraki, uzyskując sok, który przemycam w piciach i innych daniach dla mojej córeczki. Pozostaje mi cale mnóstwo starych na wiórki buraków pozostałych z procesu wyciskania soku. Ciągle poszukuję sposobów na wykorzystanie ich (nie tylko zresztą buraków w takiej formie).

Oto jeden z nich.


Składniki na 2 duże blaty do pizzy:

50 dag mąki

3 dag drożdży

250 ml cieplej wody

1 łyżeczka cukru

1 plaska łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki tartych buraków


Wykonanie:

W wodzie wymieszanej z cukrem i solą rozpuszczam drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączę je zresztą składników i wyrabiam ciasto. Czekam aż wyrośnie. Dzielę na dwie części i rozwałkowuję. Blachy posypuję mąką, układam rozwałkowane ciasto i czekam aż podrośnie, po tym czasie rozsmarowuję sos i układam dodatki.




różowe ciasto na pizze

a na wierzch tych blatów napełniam czymś z tego zbioru pizz :)

piątek, 23 lipca 2010

 

 

Rzodkiewki i chleb włączamy do diety w 10 m-cu.

 

Dzisiaj na śniadanie były takie oto kanapeczki i zostały pochłonięte, bo chociaż córeczkę przyciągają rzodkiewki kolorem (wszystko co czerwone chciałaby spróbować), to jednak okazują się po spróbowaniu za ostre i zostają wyplute. Tutaj ich smak złagodzony serkiem, który w dodatku jej bardzo smakuje.

 

Składniki:

kromka chleba pełnoziarnistego (mojego wypieku)

twarożek naturalny mielony

pół banana

3 rzodkiewki

 

Wykonanie:

Chlebek kroimy na niewielkie kawałki. Serem mieszamy z rozgniecionym bananem. Rzodkiewki ścieramy na tarce i wg uznania albo mieszamy je z serkiem, albo smarujemy serkiem kromeczki i posypujemy rzodkiewką.

 

kanapeczki bananowo - rzodkiewkowe

czwartek, 22 lipca 2010

 

Specjalnie dla Luizy oraz innych miętożerców :)

 

Składniki:

3 filiżanki mleka

1 filiżanka cukru

½ filiżanki syropu miętowego

garść listków świeżej mięty

 

 

Wykonanie:

W rondelku zagrzać mleko, rozpuścić w nim cukier i odstawić do ostygnięcia. Listki mięty zmiksować, wymieszać z mlekiem i syropem. Wstawić do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksować, po następnych 3 ponownie.

lody miętowe

 

Udało mi się też zrobić takie lody.

środa, 21 lipca 2010
 


Taką kombinację wymyśliłam specjalnie na babski wieczór :)

Pyszna wyszła ! Ostra chilli i słodko -kwaśne porzeczki to jest to !

Smakowało nam!


Składniki:

2 mini sałaty rzymskie

duża porcja pieczonego kurczaka (ja użyłam w raz el hanout)

½ lub 1 chilli w zależności od upodobań do ostrości

garść czerwonych porzeczek

2 łyżki listków pietruszki

2 łyżki sosu pieczeniowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego


Wykonanie:

Sałaty rwiemy palcami, kurczaka rozdrabniamy, dodajemy pietruszkę, porzeczki i drobno posiekane chilli bez pestek. Z sosu pieczeniowego, oliwy i octu ubijamy (np. w słoiczku) sos, polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy.

sałatka z chilli kurczakiem i czerwona porzeczką

A na deser były lody :)

poniedziałek, 19 lipca 2010

Gelato alla fragola

Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia kuchni włoskiej – 1001 oryginalnych przepisów”.

To pierwsze lody jakie robiłam. Rewelacyjne wyszły !!! Bardzo bardzo truskawkowe!


Składniki:

2 filiżanki mleka

1 filiżanka chudej śmietany

1 filiżanka cukru

30 dag truskawek


Wykonanie:

W rondelku zagrzać mleko ze śmietaną, rozpuścić w nim cukier i odstawić do ostygnięcia. Truskawki zmiksować, wymieszać z mlekiem. Wstawić do zamrażarki. Po 3 godzinach zmiksować, po następnych 3 ponownie.

lody truskawkowe

09:07, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (5) »














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...