czwartek, 23 września 2010
 


Surówka typu „co mi się pod rękę nawinęło”, a ponieważ zaczynam dyniowanie (uwielbiam dynie) jest jej wszędzie pełno :)

Bardzo smaczna.



Składniki:

kawałek surowej dyni

¼ świeżego ananasa

1 marchewka

2 jabłka

1 łyżka oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka octu z jabłek

1 łyżeczka cukru pudru


Wykonanie:

Obrane i oczyszczone warzywa i owoce ścieram na tarce o dużych oczkach. Doprawiam do smaku olejem, octem i cukrem.

surówka z dyni i ananasa

Tagi: surówka
11:07, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (13) »
środa, 22 września 2010

 

 

Jeden z moich ostatnich i ulubionych nabytków – rooibos aromatyzowany czekoladą. Do tego kilka świeżych listków mięty z doniczki (krótko zaparzanych). Pycha.

Uwielbiam pić go ze starych filiżanek, które dostaliśmy od babci męża „w spadku”, i które traktujemy jak pamiątkę rodzinną.

 

Składniki:

1 łyżeczka rooibosa czekoladowego

gałązka świeżej mięty

 

Wykonanie:

Herbatę wsypuję do filiżanki, zalewam wrzątkiem i przykrywam spodeczkiem. Po 3 minutach dorzucam do herbaty miętę i zaparzam jeszcze 2-3 minuty.

 

rooibos czekoladowy z miętą

16:39, dorota20w , Napoje
Link Komentarze (9) »
 

Bardzo stary przepis.

To chyba pierwsza ryba jaką się w moim domu rodzinnym robiło inaczej niż tradycyjną smażoną w panierce z jajka i mąki na oleju.

Wbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu.

Bardzo smaczna. Pory duszone na maśle, zioła, musztarda – wszystko świetnie współgra i pysznie aromatyzuje rybę.

Polecam.


Składniki:

60 dag filetów z ryby

2 pory

łyżka masła

po 2-3 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki

sól, pieprz

1-1,5 szkl gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki musztardy

tłuszcz do wysmarowania formy



Wykonanie:

Oczyszczone i umyte pory pokroić w cienkie plasterki, poddusić na maśle, by zmiękły. W formie żaroodpornej wysmarowanej tłuszczem rozłożyć pory, koperek i natkę pietruszki. Filety posolić, oprószyć pieprzem, ułożyć na porach i ziołach. Jogurt rozmieszać z musztardą, mąką ziemniaczaną. Sosem polać filety. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 225C, zapiekać 25 min.

ryba na zielonym posłaniu

Tagi: ryby
10:12, dorota20w , Mięso i Ryby
Link Komentarze (12) »
wtorek, 21 września 2010

 

 

Coś dla prawdziwych łasuchów i smakoszy ptasiego mleczka :)

Powstało jako próba szybkiego wykombinowania czegoś miłego na wieczór we dwoje :)

Sprawdziło się znakomicie, tym bardziej, że bardzo lubimy połączenie świeżego ananasa i puszystej czekolady (bo tym właśnie stało się roztopione ptasie mleczko).

A wy jak jecie ptasie mleczko? Ja zaliczam się do obieraczy :)

I czy potraficie zjeść tylko jedno?

 

Składniki:

8-10 szt ptasiego mleczka

1 łyżeczka masła

1 łyżka śmietany

świeży ananas

 

 

Wykonanie:

Ananasa obieramy, kroimy w małe kawałki, układamy na talerzu.

Ptasie mleczko kroimy w plasterki, dodajemy masło i śmietanę i ciągle mieszając podgrzewamy na minimalnym ogniu. Kiedy wszystkie składniki się roztopią i idealnie połączą, przelewamy czekoladę do podgrzewanego naczynka, które będzie utrzymywać jej temperaturę.

 

fondue z ptasiego mleczka z ananasem

10:22, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (15) »
poniedziałek, 20 września 2010

 

 

Przepis pochodzi z książki Ulrike Skadow „Chleb – domowy wypiek”.

Receptura zaintrygowała mnie dużą ilością świeżych ziół.

Smak chleba w dużej mierze zależy od nas i od tego jakie zioła dodamy.

Poniżej przedstawiam mój wybór.

 

Składniki na 1 bochenek:

20g świeżych drożdży

500g maki pszennej

100g świeżych ziół (pietruszka, koper, bazylia, pokrzywa, melisa, oregano)

250ml letniej wody

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, posiekanymi ziołami i resztą składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie szybko zagniatamy, formujemy bochenek i kładziemy go w natłuszczonej brytfance lub oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub zdecydowanym ruchem przekładamy ciasto z koszyka na kamień do pieczenia). Pieczemy ok 30 min.

 

chleb aromatyzowany ziołami

 

 

Bardzo smaczna i sycąca.

Fajna zarówno dla wegetarian jak i dla koneserów pierożków.

Smak wędzonego tofu wspaniale współgrał z delikatnym awokado.

Świetnie sprawdziła się na śniadanie rano oraz jako przekąska zabrana do pracy.

Wszyscy jedzący zadowoleni :)

 

Składniki na 4 porcje:

2 opakowania tortellini z wędzonym tofu

2 dojrzałe awokado

4 pomidory

1 papryka

2 łyżki jogurtu naturalnego

świeżo mielony pieprz kolorowy

 

Wykonanie:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, awokado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, oprószyć pieprzem i delikatnie wymieszać.

 

sałatka z tortellini z wędzonym tofu

niedziela, 19 września 2010

 

 

Pyszna klasyczna przystawka z kuchni brytyjskiej.

Bardzo lubię krewetki i bardzo smakuje mi to danie..

 

Składniki:

100g krewetek – ja użyłam pieczonych, pikantnych krewetek

1 świeże chilli

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

kilka małych listków sałaty

 

Wykonanie:

Chilli pozbawiam pestek i rozdrabiam. Majonez łączę z jogurtem, dodaję chilli i krewetki (zostawiając kilka do dekoracji), mieszam. Porcje na jeden kęs nakładam do umytych i osuszonych listków sałaty, układam na talerzu i dekoruję krewetką i kawałeczkami chilli.

 

koktajl z krewetek

 

 

 

Bardzo lubię połączenie warzyw z owocami.

Surówka wyszła bardzo smakowa :)

 

 

Składniki:

ogórki

śliwki

ziarno słonecznika

gęsty jogurt naturalny

ulubiona mieszanka ziół do sałatek

 

Wykonanie:

Na suchą patelnię wrzucamy garść nasion słonecznika i podgrzewamy na ogniu potrząsając patelnią. Ogórki kroimy w plastry, śliwki w kawałki. Jogurt mieszamy z ziołami. Wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając.

Surówka z ogórków i śliwek z prażonym słonecznikiem

13:09, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (7) »
sobota, 18 września 2010

 

 

 

Buraki podajemy od 7 miesiąca życia.

Moja córeczka bardzo lubi ten napój.

Zaczynając jednak przyzwyczajać dziecko do smaku buraka, warto zaczynać np. od 1 łyżeczki soku dodanej do mleka i z upływem czasu zwiększać ilość buraka.

 

Składniki:

burak (najlepiej z uprawy ekologicznej)

szklanka mleka m

 

Wykonanie:

Buraka, obieramy, myjemy i wyciskamy z niego sok. Najłatwiej zrobić to za pomocą sokowirówki, ale można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok przez gazę lub sitko. Sok z buraka mieszamy z mlekiem i natychmiast podajemy.

 

mleko buraczkowe

 

 

Foccacia jest płaskim włoskim chlebkiem, zrobionym z ciasta drożdżowego, z dodatkami lub bez.

 

Składniki:

25 dag mąki

120 ml ciepłej wody

6łyżek oliwy extra vergine

1 łyżeczka cukru

3 dag świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 papryka

2 pomidory

 

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je, układamy w blaszce lub na wysypanej mąką łopatce do wsuwania ciasta do pieca, na kamień. Smarujemy ciasto oliwą robiąc w cieście palcami charakterystyczne dla focacci wgłębienia, oprószamy pieprzem i posypujemy papryką i pomidorami. Ciastu dajemy jeszcze chwilę podrosnąć i pieczemy 25 minut w 200st. Ja swoją focaccie piekłam na kamieniu do wypieków.

 

focaccia z pomidorami i papryką

piątek, 17 września 2010

To moja pierwsza rolada. Jakoś tak nigdy nie miałam odwagi podejść do zrobienia tego ciasta, co wbrew pozorom nie okazało się zbyt trudne a efektowne (goście pytali czy kupiona :)

Wymyśliłam sobie, że będzie czekoladowa, bo strasznie podekscytowana byłam posiadaniem znakomitej ekologicznej czekolady w proszku z Paragwaju :)

Rolada wyszła smaczna, mało słodka i bardzo podobał mi się wizualny efekt, więc na pewno nie będzie moją ostatnią roladą :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

3 łyżki cukru Mascobado

1/2 szkl mąki

4 czubate łyżki czekolady w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

300 śmietany 18%

300 gęstego jogurtu naturalnego

4 czubate łyżki czekolady w proszku

2 łyżki cukru Mascobado

4 łyżki żelatyny



Wykonanie:

Białka, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce ( ja użyłam do tego po prostu blachy-piętra piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia, natłuszczamy go i rozsmarowujemy ciasto nadając kształt kwadratu wyciągniętego w kierunku prostokąta. Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, gorącą roladę kładziemy na lnianej ściereczce, zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką formujemy roladę. Zostawiamy ją w tej ściereczce do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Schłodzony jogurt i śmietanę ubijamy na puszystą masę dodając w trakcie cukier, czekoladę i żelatynę. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki.

Kiedy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, nadziewamy kremem i zwijamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

 

rolada czekoladowa

10:48, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (24) »
czwartek, 16 września 2010
 

Pyszna klasyka śniadaniowa. Ja lubię na słodko :)


Składniki:

250g makaronu

1 serek wiejski

3 łyżeczki cukru

1 łyżka oleju z orzechów włoskich


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Twarożek mieszamy z cukrem i olejem, przekładamy do makaronu, mieszamy.

makaron z serem

















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...