wtorek, 16 listopada 2010

 

Wegetariańska i salami :) Tak, bo moje salami było sojowe, a do tego sos jogurtowo-serowy z czosnkiem. Pyszne wyszło ! Polecam !

 

 

 

Składniki:

 

Ciasto na 3 pizze:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody

 

dodatki:

kilka plasterków wędliny sojowej o smaku wędzonego salami

 

sos na 3 pizze:

400 ml gęstego jogurtu naturalnego

6 łyżek oliwy z oliwek

3 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony

15 dag startego sera żółtego

 

 

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik z kamieniem (rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Łączymy wszystkie składniki sosu.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę do pieczenia, rozsmarowujemy sos, układamy dodatki i zsuwamy na gorący kamień lub wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok 10 min.


Wegetariańska pizza z salami

poniedziałek, 15 listopada 2010
 


Przepis na zupę a właściwie sposób jej podania podobnie jak przepis na kurczaka w winogronach pochodzi z książki S. Ellison i J. Gray „365 smaków dla naszych dzieciaków”.

Pomysł bardzo mi się spodobał, i nie tylko mi - szczególnie córeczce. Mieliśmy dziś zupową ucztę :)


Składniki:

zupa pomidorowa


dodatki:

ser żółty

makaron w różnych kolorach i odmianach

grissini

pieczywo chrupkie

biszkopty

można dodać jeszcze krakersy, chipsy, precelki


Wykonanie:

Zupę nalewamy do miseczek, dookoła układamy dodatki, które każdy wg swojego uznania wrzuca do zupy.

Uwaga autorki przepisu: To dobra okazja, aby poobserwować i porozmawiać o pływaniu dodatków i tonięciu.

niezwykła zupa pomidorowa

 

Przepis pochodzi z książki S. Ellison i J. Gray „365 smaków dla naszych dzieciaków”.

Danie, a szczególnie sos winogronowy jest pyszny, pyszny, pyszny !

Myślę, że najlepsze będą aromatyczne winogrona polskie podwórkowe, ja właśnie takich użyłam, rosnących u rodziców.


Składniki na 2 osoby:

2 porcje kurczaka

sól, pieprz

tymianek

4 łyżki octu winnego


Sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

sos spod pieczenia kurczaka lub bulion

duża garść winogron



Wykonanie:

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, obsypujemy szczodrze tymiankiem (co najmniej 1 łyżeczka na 1 część kuraka), wrzucamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do niego ocet, potrząsamy, zawiązujemy i zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie przekładamy kurczaka w rękawie do blaszki i pieczemy ok godziny. Kiedy kurczak będzie gotowy, przygotowujemy sos.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Następnie dolewamy sos spod pieczenia kurczaka i dynamicznie mieszamy by rozpuściły się grudki. Cały czas podgrzewając dodajemy winogrona, część z nich rozgniatając i gotujemy aż sos zgęstnieje.

pieczony kurczak z sosem winogronowo tymiankowym

niedziela, 14 listopada 2010
 


Takie ciasto sobie wczoraj wykombinowałam, bo mieliśmy ochotę na galaretkę – dużo galaretki!

Bardzo smaczne wyszło.


Składniki:

3 galaretki czerwone

100 ml mleka

350 ml śmietany


biszkopt:

3 jajka

1 kisiel czerwony

pół szkl cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół szkl mąki


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier, potem żółtka. Dodajemy proszek do pieczenia, kisiel i mąkę i delikatnie wszystko mieszamy aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 st (bez termoobiegu). Zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 1 – pierwszą z galaretek rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu – zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 2 – drugą z galaretek rozpuszczamy w 350ml wody, kiedy galaretka się rozpuści dodajemy mleko – zostawiamy do wystygnięcia.

Warstwa nr 3 – galaretkę rozpuszczamy pół do trzy czwarte szkl wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę, dodajemy chłodną galaretkę, mieszamy.

Kiedy biszkopt będzie zimny a masy galaretkowe zaczną tężeć, wylewamy je kolejno. Najpierw masa śmietanowa – kiedy znajdzie się na cieście, wkładamy je na chwilę do lodówki by mocniej stężała. Po 15 minutach wyjmujemy i wylewamy masę galaretkową z mlekiem i znów do lodówki. Po kwadrancie wylewamy na wierzch samą galaretkę i całe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.



Ciasto w odcieniach czerwieni

14:27, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (13) »

 

Bardzo proste i pyszne danko na śniadanie dla maluszka.

Do truskawkowego sosu zmiksowanych truskawek, które w sezonie zamrażałam w pojemniczkach na lód.

 

Składniki:

1 biszkopt

2 łyżki mielonego twarożku naturalnego lub jogurtu

1 łyżeczka musu truskawkowego

 

Wykonanie:

Biszkopta pokruszyć, wlać na niego serek, odstawić na chwilę by okruszki zmiękły. Polać truskawkowym sosem.

 

Serek mleczno - biszkoptowy z truskawkowym sosem

 

sobota, 13 listopada 2010
 


Pyszny :)


Składniki:

butelka czerwonego wina

2 mandarynki

1 limonka

1 cytryna

1 pomarańcza

ok 4 cm świeżego imbiru

6 goździków

2 ziarna kardamonu

gwiazdka anyżu

4 łyżki dobrej czarnej herbaty

1 litr wody

6-8 łyżek cukru


Wykonanie:

Wrzątek posłodzić, zalać nim herbatę, goździki, kardamon i anyż, odstawić na 10 minut. Cytrusy i imbir umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do szklanego naczynia. Zalać winem i odcedzoną herbatą.

Poncz cytrusowo - korzenny


15:37, dorota20w , Napoje
Link Komentarze (15) »
 

Ponieważ właśnie nakrywam do stołu na popołudniowe spotkanie i jestem z siebie zadowolona :) postanowiłam i wam pokazać mój pomysł na pomarańczową aranżację stołu a przy okazji założyć nową kategorię wpisów na moim blogu, bo uwielbiam wszelkie dekoracje - aranżacje :)

Dekoracja stołu w odcieniach pomarańczy

piątek, 12 listopada 2010

 

Prosta, pyszna sałatka mi wyszła.

Smakowała nawet osobom z dość konserwatywnym podejściem do nowych smaków, które pierwszy raz jadły dynię :)

Polecam ją spróbować bo sezon dyniowy zaczyna nam się kończyć, a trwa tylko dwa miesiące w roku.

 

Składniki:

ok 20-30 dag dyni

20 dag sera feta

duża garść oberwanych listków pietruszki

sól,pieprz

2-3 kromki chleba na zakwasie

oliwa

1 łyżka płatków suszonego czosnku

 

Sos:

2 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżka octu balsamicznego

 

 

Wykonanie:

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, polewamy łyżką oliwy, oprószamy sola i pieprzem, mieszamy i układamy w delikatnie nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od gatunku dyni) aż będzie miękka. Studzimy.

Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i rumienimy grzanki.

Fetę również kroimy w kostkę.

Łączymy wszystkie składniki, polewamy sosem i bardzo delikatnie mieszamy.


Sałatka z pieczonej dyni z fetą i grzankami

czwartek, 11 listopada 2010

wydawnictwo Mamania 

 

Jeśli jesteś mamą a twój maluszek:

-grymasi przy jedzeniu

-robi sceny przy jedzeniu

-ucieka przed jedzeniem

-protestuje na widok jedzenia

-krzyczy na każdy podawany posiłek

-wykręca się przy każdej łyżeczce z jedzeniem

a ty

-dwoisz się i troisz by dziec coś zjadł

-wymyślasz trylion zabaw przy jedzeniu

- stajesz się mistrzem przemytnictwa

-boisz się myśląc o kolejnym posiłku dziecka

-zrezygnowana, karmisz dziecko tym czego żąda, by zjadło cokolwiek

-martwisz się, że twoje dziecko nie chce jeść

-marzysz by zjadło cokolwiek zdrowego

-szczytem twoich marzeń jest by twoje dziecko było otwarte na nowe smaki

ta książka jest dla ciebie !

Zawiera jedną złotą myśl „Daj dziecku wybór” i ot cala filozofia. Ale wiecie co? To jest skuteczne.

Od kiedy przestałam się martwić, czy moja córka oby je wystarczająco dużo, czy przestrzegamy pór posiłków, czy zjada dzienne dawki wapnia, białka, węglowodanów, witamin sytuacja się rozładowała. Uwierzyłam, że sama będzie w stanie zaspokoić potrzeby swojego organizmu wybierając mądrze podsuwane dania. Wspólnie zaglądamy do lodówki lub szafki, proponuję jej kilka zdrowych smakołyków a ona wybiera. Zauważyłam, że czasami kieruje się kolorem – lubi czerwone produkty i zawsze tych czerwonych chce spróbować – w ten sposób polubiła pomidora i paprykę, którą teraz zjada jak jabłko, choć na początku lata nie chciała nawet wziąć w łapkę, od razu było „NIE!” Czasami ma ochotę na to co my jemy, czasami sama sobie o czymś przypomni i stara się to pokazać. Oczywiście naturalna jest eliminacja soli, cukru, konserwantów, ale to weszło dawno nam w nawyk.

W książce znajdziemy dużo wskazówek, jak zacząć, jak przekonać malucha do pierwszych prób, co się nadaje i w jakim wieku, z jakimi umiejętnościami dziecka na takie posiłki, można poczytać też historie innych rodziców.

To nic, że teraz mam dwa razy więcej sprzątania :) BLW to super prosta i intuicyjna metoda, bez stresu, dzięki której, już nie wiem co to dziecko niejadek :)

 

bobas lubi wybór

 

 

 

 

Dzisiaj danie z kuchni fusion – połączenie włoskiego makaronu z typowymi amerykańskimi smakami.

Wyszło pyszne !

Dodatkowym plusem jest to, że przygotowanie potrawy zajmuje tyle, co ugotowanie makaronu, bo składniki sosu po prostu się miesza.

 

 

 

 

Składniki:

500g makaronu – ja użyłam rigatoni

3 duże łyżki masła orzechowego w temperaturze pokojowej

2 duże banany

12 łyżek mleka

 

 

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości (1l na 100g makaronu) osolonego wrzątku wg przepisu na opakowaniu, pamiętając, że musi zostać al dente.

Banany obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z masłem orzechowym i mlekiem na sos o dość rzadkiej konsystencji. Makaron odcedzić, polać sosem.

 

 

 

Makaron rigatoni z bananem i masłem orzechowym

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

11:42, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (17) »
środa, 10 listopada 2010

 

Pyszna przekąska! Smakowała nawet opornym na „trawę” mięsożercom :)

 

Składniki:

kilka wytrawnych naleśników

sos tzatziki

wędlina sojowa

awokado

sok z cytryny

 

Wykonanie:

Awokado obieramy, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny. Naleśniki smarujemy sosem jogurtowym. Na jednym z brzegów naleśnika układamy plastry wędliny sojowej oraz awokado. Wszystko ciasno zwijamy. Wbijamy wykałaczki i kroimy na plastry.

 

nalesnikowe finger food w wydaniu wege

14:03, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (16) »
 


Bardzo go lubię i mam dla niego wiele zastosowań. Fajny jest jako sos do maczania warzyw, chipsów czy pieczywa. Świetnie sprawdza się jako sos sałatkowy oraz jako smarowidło np. do kanapek zamiast masła czy zamiast majonezu do domowych fast foodów. Dzisiaj robiłam go do naleśników o czym napiszę po południu.

Lubie go w wersji podstawowej ale lubię też z posiekaną świeżą miętą czy ze startą skórką z cytryny.


Składniki:

200ml gęstego jogurtu

1-2 ząbki czosnku

1 ogórek (ok 15 dag)

sól, pieprz

można wzbogacić smak łyżką oliwy z oliwek, siekaną świeżą miętą lub kolendrą lub startą skórką z cytryny


Wykonanie:

Ogórek obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do sita, solimy i odstawiamy na 20 minut by puścił sok. Po tym czasie ogórka odciskamy z soku, mieszamy z startym czosnkiem i jogurtem.



tzatziky











































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...