niedziela, 14 lutego 2010
 

Składniki suche:

250g mąki

1 szkl cukru

4 czubate łyżeczki dobrego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki mokre:

1 szkl mleka

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

garść wisienek z wiśniówki



Wykonanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.

walentynkowe muffinki kakaowe z wisniami z wisniowki


wtorek, 02 lutego 2010


Bardzo smaczny.


Składniki:

2-3 buraki

mała cebulka

3 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz, cukier, ocet winny

1 czubata łyżeczka cynamonu


Wykonanie:

Buraki obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i cebulę. Gotujemy ok 20 min, doprawiamy do smaku.


barszczyk cynamonowy

23:27, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 01 lutego 2010

Pysznie, prosto i zdrowo.



Składniki:

kiszona kapusta

pomarańcza

cukier puder

oliwa z oliwek



Wykonanie:

Do kiszone kapusty ścieramy skórkę z umytej pomarańczy, dodajemy pokrojony owoc, doprawiamy cukrem pudrem i oliwą.

surówka z kapusty kiszonej z pomarańczami

sobota, 30 stycznia 2010
 

Bardzo lubię suszone grzyby. To połączenie smaków, które przyszło mi do głowy może wydawać się dziwne, ale śledziom nie mogłam się oprzeć tak mi zasmakowały :)


Składniki:

0,5 kg śledzi

5 dag suszonych grzybów leśnych

1 kostka rosołowa grzybowa

1 duża cebula

pieprz


Wykonanie:

Grzyby zalać maleńka ilością gorącej wody, moczyć kilka godzin, po czym podgotować je. Odcedzić, zachować wywar, w którym rozpuścić kostkę grzybową, przyprawić pieprzem. Cebulę rozdrobnić, udusić na oliwie. Wymoczone śledzie rozdrobnić, połączyć z cebulą, grzybami i wywarem grzybowym. Odstawić na godzinę -dwie, nie dłużej – to optymalny czas kiedy danie będzie najlepsze.

Śledzie z grzybami

środa, 16 grudnia 2009

 

Mega proste, mega pyszne i mega dietetyczne :)

Jak nie mam czasu a zjadłabym coś pysznego, wyciągam z zamrażarki plastry wieprzowiny, na 1-2 min do zamrażarki, potem roztłuc mięso, posypać przyprawami w tym szczególnie cynamonem i na patelnię.

 

Składniki:

kilka plastrów schabu

pieprz, sól, cynamon

 

Wykonanie:

Mięso umyć, rozbić, oprószyć przyprawami. Smażyć pod przykryciem ok 15 min.

ekspresowe kotlety cynamonowe

 

 

 

wtorek, 15 grudnia 2009

 

 

 

 

Składniki suche:

250g mąki

1 szkl cukru

4 czubate łyżeczki dobrego kako

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki mokre:

1 szkl mleka

½ szkl oleju roślinnego

2 jajka

 

Lukier:

2 łyżki syropu miętowego

cukier puder

 

Wykonanie:

Najpierw oddzielnie mieszamy suche i mokre składniki, potem łączymy razem i mieszamy krótko i niedokładanie. Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min w 200 st.

Kiedy muffinki ostygną, przygotowujemy lukier. Łączymy syrop i cukier puder delikatnie podgrzewając aż do uzyskania idealnej gęstej konsystencji. Lukrujemy babeczki.

muffinki czekoladowe z lukrem miętowym

 

v

v

sobota, 05 grudnia 2009

Dziś dla odmiany kombinacja ogórków i gruszek, ale już nie tak udana jak z pomidorów i gruszek.



Składniki:

ogórek zielony

1-2 gruszki

jogurt naturalny

pieprz świeżo mielony, sól


Wykonanie:

Ogórek, gruszki rozdrobnić, oprószyć sola, pieprzem, wymieszać z jogurtem.


surowka

vv

piątek, 04 grudnia 2009

Prosto i pysznie. Bardzo lubię to połączenie.


Składniki:

2-3 pomidory

1-2 gruszki

jogurt naturalny

pieprz świeżo mielony, sól


Wykonanie:

Pomidory, gruszki rozdrobnić, oprószyć sola, pieprzem, wymieszać z jogurtem.

surówka

czwartek, 03 grudnia 2009

Lekkie danie na śniadanie wg diety SB.

Uwielbiam prażone ziarno słonecznika !!!

Uwielbiam świeży tymianek !!!


Składniki:

kostka sera białego

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

pomidor

2-3 łyżki słonecznika

listki z kilku świeżych gałązek tymianku

pieprz świeżo mielony


Wykonanie:

Rozrobić ser z jogurtem. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pomidora pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać.

ser biały

v

środa, 02 grudnia 2009

 

Łatwy, szybki i bardzo pyszny !

 

Składniki:

cebula

kawałek korzenia selera

przecier pomidorowy

słoiczek dyni marynowanej

łyżka masła

sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, cukier

po łyżeczce bazylii i oregano

 

Wykonanie:

Cebule kroimy w kostkę, seler ścieramy na tarce, podsmażamy na oliwie. Dodajemy przecier, dynie pokrojona w kosteczkę, masło, przyprawy, trochę wody i gotujemy ok 10 min.

U mnie został podany z makaronem spaghetti a całość posypana startym na małe wiórki żółtym serem.

sos pomidorowy

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

23:07, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 grudnia 2009
 

Za czasów studenckich chodziliśmy z mężem do chińskiej knajpki. Utarło się zwyczajowo, ze zamawialiśmy tam sajgonki z surówką z pekinki :)

Jakiś czas, chyba już długi temu kupiłam papier ryżowy z zamiarem spróbowania swoich sił z tym daniem. I tak leżał i leżał ale doleżał się :)

Sajgonki choć pieczone bardziej dietetycznie na mikrej ilości oleju i patelni teflonowej wyszły bardzo smaczne.


Składniki:

300g mięsa mielonego

cebula

2 ząbki czosnku

garść płatków owsianych + mleko

jajko

sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa

1 puszka kukurydzy

4-5 liści kapusty pekińskiej

papier ryżowy


Wykonanie:

Płatki zalać mlekiem, chwilę odczekać. Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać płatki, cebule, starty czosnek, jajko, przyprawy. Wyrobić na gładką masę. Najlepiej odstawić na pół godz, by mięso przeszło przyprawami. Dodać kukurydzę i poszatkowana kapustę.

Plastry papieru moczyć (tylko zanurzać i wyjmować) w cieplej wodzie, rozkładać na desce, układać porcje mięsa i zawijać. Oryginalnie powinno się smażyć w głębokim tłuszczu. Ja zrobiłam wersje dietetyczną smażąc sajgonki na patelni teflonowej na znikomej ilości oleju.

środa, 25 listopada 2009

 

 

 

Składniki:

1 szkl kaszy gryczanek

1 duża cebula

1 łyżka skwarek ze słoninki

pieprz, sól

250g sera białego

duży kubek jogurtu greckiego

olej z pestek dyni

 

Wykonanie:

Cebulę szatkujemy, podsmażamy na oliwie, wkładamy do garnka, dodajemy skwarki, sól, kaszę i zalewamy 2 szkl wody, gotujemy i zostawiamy pod przykryciem aż kasza będzie miękka. Mieszamy kasze z pokruszonym białym serem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy jogurtem, posypujemy pieprzem. Zapiekamy ok 40 min. Przed podaniem polewamy aromatyczną oliwą z pestek dyni. Ja bardzo lubię z surówką zawierającą pomidory.

a















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...