piątek, 06 sierpnia 2010
 


Oto moje pierwsze doświadczenie z pieczeniem pizzy na specjalnym kamieniu a wszystko dzięki uprzejmości Fratelli Pizza Stone :)

Zrobiłam ciasto na 3 pizze i ostatnia była najlepsza. Muszę jeszcze potrenować nad grubościami ciasta, sprawdzić które najbardziej nam zasmakują.

Druga uwaga to czas pieczenia pizzy i wybieranie dodatków. Na kamieniu pizza piecze się zdecydowanie krócej – bo tylko 10 min, plasterki dodatków muszą być więc odpowiednio cieńsze by zdążyły się podpiec, w dodatku zastanawiam się czy niektóre warzywa typu ziemniaki w ogóle zdążyłyby stać się jadalne. Natomiast z delikatnymi warzywami typu cukinia, które potrzebują naprawdę krótkiej obróbki by zachować swój delikatny smak kamień radzi sobie idealnie, a wręcz uwydatnia walory smakowe.

Generalnie pierwsze doświadczenie bardzo pozytywne. Polecam !

Jako, że ostatnio jestem minimalistką w łączeniu składników, zachwycam się klasycznymi smakami, również ta pizza była minimalistyczna – za to naprawdę pyszna!


Składniki:


ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody


dodatki:

cukinie

kiełbasa

zioła prowansalskie


sos:

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

6 łyżek oliwy z oliwek

2 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli

15 dag startego sera żółtego


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość pizzy.

Włączamy piekarnik z kamieniem (rozgrzewa się ok 30 min w 250 stopniach).

Łączymy wszystkie składniki sosu. Cukinie i kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.

Blat ciasta przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy, rozsmarowujemy sos, układamy dodatki, oprószamy pizzę ziołami prowansalskimi i zsuwamy na gorący kamień. Pieczemy ok 10 min.

pizza z kiełbasa i cukinią pieczona na kamieniu

.

pizza z kielbasą i cukinią pieczona na kamieniu

czwartek, 05 sierpnia 2010

 

Bardzo smaczna zupa mi się udała :)

Danie typu – dla każdego coś miłego.

Ja wykorzystałam tartą marchewkę pozostałą z robienia soku z sokowirówki, na córce udało mi się dokonać zamachu przemytu mięsa (znikomej ilości co prawda, ale jakiejkolwiek), męża upodobania do pomidorowej również zostały uwzględnione.

Zupę dla odmiany podałam z grzankami chleba na zakwasie (mojego wypieku).

 

 

Składniki:

25 dag wołowiny bez kości

2 szkl tartej marchewki

2 łyżki przecieru pomidorowego

6-8 ziaren ziela angielskiego

3 liście laurowe

3 czubate łyżeczki przyprawy Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

sól, świeżo mielone chilli

grzanki z chleba na zakwasie

 

Wykonanie:

Mięso myję. Wkładam i gotuję 5 minut we wrzątku a następnie jeszcze raz myję (ten zabieg wykonuję zawsze by zapobiec szumowinom pływającym w zupie). Umyte mięso wkładam do zimnej wody razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi i gotuję ok 25 minut aż będzie miękkie. Dodaję marchewkę, przyprawy, przecier pomidorowy i gotuję jeszcze 10 minut. Mięso kroję w kostkę. W zupie rozprowadzam łyżkę jogurtu.

Podaję z grzankami.

zupa marchwiowo-pomidorowa z wołowiną i grzankami

środa, 04 sierpnia 2010

Chciałam donieść o przedłużeniu akcji na cały sierpień.

Zasady akcji oraz wszelkie informacje mozna znaleźć

tutaj

23:11, dorota20w
Link Komentarze (4) »

 

 

Ostatnio wielkim hitem u mojej córeczki jest czi-tu czi-tu („książka” :)

 

Anny Głowińskiej „Kicia Kocia gotuje”

wydana przez wydawnictwo Media Rodzina.

Lilja uwielbia tą książeczkę i często ogląda ją wiele razy od nowa.

 

Główka bohaterka Kicia Kocia to mała, wesoła kotka, która zostając z babcią w domu pod nieobecność rodziców pomaga jej w kuchni, świetnie się przy tym bawiąc.

Gotują zupę jarzynową na obiad i pieką ciasteczka, które potem ze smakiem zjadają.

Babcia opowiada Kici, że ważne jest umycie rąk przed gotowaniem, nie zbliżanie się do ostrych narzędzi (przeznaczonych dla dorosłych), do rozgrzanego piekarnika. Pokazuje też kotce składniki z jakich ich dania będą wykonane.

Wszystko to napisane prostym, nieskomplikowanym językiem. Ostrzeżenia powtórzone, wyodrębnione kolorem.

Książeczka ma wspaniałe ilustracje (stylowane trochę na rysunki dzieci), na czele z Kicią, którą moja córeczka uwielbia.

Zawsze pokazuje paluszkiem:

miau

oko (Kicia ma niesamowite oczy :)

am

pi – ciu

 

Polecam książeczkę !

Kicia Kocia gotuje

 

.


Kicia Kocia gotuje ilustracje

wtorek, 03 sierpnia 2010

Przepis pochodzi ze znakomitej książki K. Schinharl i S. Dickhaut "Kuchnia wegetariańska z fantazją"

Mając w domu gotowany ryż ( u nas pozostały z wczorajszej pomidorówki) i kilka znalezionych w lodówce warzyw robimy obiad w 15 minut.

Dla mięsorzerców polecam do dania dołączyć kawałek np. kiełbaski pokrojony w kostkę.


Składniki:

gotowany ryż

1 cukinia

1 duży ogórek gruntowy

2 ząbki czosnku

sól, świeżo mielony pieprz

1 gałązka świeżego rozmarynu

garstka listków świeżego oregano

4 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:

Na rozgrzaną połowę porcji oliwy wrzucamy rozdrobnione warzywa i zioła, starty ząbek czosnku, oprószamy solą i pieprzem i smażymy ok 8 min, często potrząsając wokiem lub mieszając. Przekładamy warzywa na talerz. Rozgrzewamy w woku pozostałą porcję oliwy, wrzucamy ryż, rozprowadzamy go po całym woku i smażymy 5 minut. Dodajemy na wierzch warzywa.

smażony w woku ryż z warzywami

niedziela, 01 sierpnia 2010
 

No i popełniłam ciasteczka.

Mąż przez cały weekend jęczał o coś słodkiego, o coś do pochrupania, straszył że pojedzie do sklepu ( a to kończy się zwykle zapasem słodyczy na rok – i weź kurcze nie ulegnij pokusie...)

Córeczka tak nie mogła się doczekać, że chciała już surowego ciasta próbować, bo widząc go wydawała nieustanne „am am am am” :)

Ciastka wyszły przepyszne!

Szczerze mówiąc widząc przepis jakoś sceptycznie podchodziłam do jego szwedzkości, ale po upieczeniu … cudowny zapach od razu przypomniał właśnie takie kokosowe ciasteczka kupowane w metalowych puszkach podczas pobytu w Szwecji.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Górskiej „Dzieci gotują – Kuchnie świata” i jak sam tytuł książki mówi (będzie recenzja ! ) arcyprosto je się robi.


Składniki:

1,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

pół kostki masła

pół szkl wiórków kokosowych

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

1 cukier waniliowy


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto (powinno być zwarte i tłustawe). Ulep z ciasta gruby wałek. Połóż na talerz i wstaw do lodówki na pół godziny ( pominęłam ten etap czując na sobie wyczekujące spojrzenia domowego towarzystwa). Ciasto pokroić na ok 0,5 cm plasterki. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 15 min w 180 stopniach.

szwedzkie ciasteczka kokosowe

sobota, 31 lipca 2010

 

 

Proste, szybkie i smakuje :)

Kuskus podajemy dzieciom od 10 miesiące, ziarno lnu i słonecznika od 9.

 

Składniki:

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżka świeżo zmielonych ziaren słonecznika

1 łyżeczka świeżo zmielonego lnu

½ filiżanki mleka - można użyć roślinnego

 

Wykonanie:

W miseczce mieszamy kaszę ze słonecznikiem i lnem. Mleko podgrzewamy, zalewamy nim kuskus i odstawiamy na 5 min.

kuskus na mleku ze słonecznikiem i lnem

piątek, 30 lipca 2010
 

Danie typu zajrzyj do lodówki i z tego co znajdziesz zrób obiad :)

Bardzo smaczne !



Składniki na 2 duże pizze:


Ciasto:

moje ciasto drożdżowe na pizze


Dodatki:

pół brokuła

15 dag szynki

2 duże cebule

oregano


Sos:

6 łyżek jogurtu

3 łyżki majonezu

15 dag sera żółtego

pieprz, sól, chilli

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek 5 łyżek


Wykonanie:

Rozwałkowujemy ciasto, dajemy mu wyrosnąć delikatnie. Cebule rozdrabniamy na grube półokręgi, delikatnie szklimy na patelni, podlewamy odrobiną wody i dodajemy różyczki brokuła, dusimy pod przykryciem ok 5-7 min. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z oliwą, majonezem, startym czosnkiem i serem, przyprawiamy. Rozsmarowujemy sos na cieście, na nim układamy cebulę, brokuły i rozdrobnioną szynkę. Posypujemy całość oregano. Pieczemy ok 20 min w 200st.

Inne inspiracje na pizze - zapraszam.

pizza z szynka, cebula i brokułami

czwartek, 29 lipca 2010
 

Szybkie danie dla małego kluskożercy z przemytem żelaza :)

Smakowało !


Składniki:

ok 100g białego sera

1 jajko

ok 200g mąki

garść listków pietruszki

woda


Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i miksować, aż do utworzenia jednolitego ciasta o dosyć gęstej konsystencji. Nabierać ciasto łyżką i wrzucać na posolony wrzątek. Ugotować.

kładzione kluski serowe z pietruszką

środa, 28 lipca 2010

 

 

 

Jakiś spory czas temu kupiłam słoiczek sosu miętowego. Niestety jego smak jakoś nie przypadł nam do gustu i tak sos stał opuszczony w lodówce. Z okazji akcji „Nie marnuj żywności” postanowiłam się do niego dobrać, wykorzystać go do czegoś. Wykombinowałam z niego marynatę do kurczaka, który wyszedł naprawdę niezły :)

 

Składniki:

kilka kawałków kurczaka

sos miętowy

sól, pieprz świeżo mielony

czosnek

 

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, solimy i oprószamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy ze sporą ilością sosu miętowego. Tą miksturą smarujemy kurczaka, zawijamy w rękaw do pieczenia i wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Po tym czasie pakunki z kurczakiem przekładamy do blaszki, wlewamy do niej ok pół szkl wody i przykrywamy wszystko folią aluminiową. Pieczemy ok godziny w 200st.

W sezonie grillowym kurczaka możemy po prostu upiec na grillu.

 

Kurczaka podałam z sałatką z grillowanej cukinii.

pieczony kurczak w sosie mietowym

poniedziałek, 26 lipca 2010

 

 

 

Za oknem deszcz leje, zimno...

Proponuję więc orientalny krem z młodej marchewki.

Pycha !

 

Składniki:

pęczek młodej marchwi

3 młode ziemniaki

1 młoda cebulka

1 łyżka masła

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżeczki tandori masala

sól, pieprz

kubek jogurtu naturalnego

listki świeżej kolendry do dekoracji

 

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieram, rozdrabniam, zalewam wodą, dodaje masło i ziele angielskie, gotuję do miękkości. Wyławiam ziarenka ziela ang, dodaję jogurt, przyprawy, zupę miksuję.

zupa krem marchewkowy tandori masala

 

Polecam też inną moją marchewkową - Zupa krem marchewkowo - imbirowa

niedziela, 25 lipca 2010

To mój drugi przepis w akcji „Nie marnuj żywności”.

Jak wiadomo dzieciom szczególnie małym ciągle brakuje żelaza, ja często przepuszczam przez sokowirówkę buraki, uzyskując sok, który przemycam w piciach i innych daniach dla mojej córeczki. Pozostaje mi cale mnóstwo starych na wiórki buraków pozostałych z procesu wyciskania soku. Ciągle poszukuję sposobów na wykorzystanie ich (nie tylko zresztą buraków w takiej formie).

Oto jeden z nich.


Składniki na 2 duże blaty do pizzy:

50 dag mąki

3 dag drożdży

250 ml cieplej wody

1 łyżeczka cukru

1 plaska łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki tartych buraków


Wykonanie:

W wodzie wymieszanej z cukrem i solą rozpuszczam drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączę je zresztą składników i wyrabiam ciasto. Czekam aż wyrośnie. Dzielę na dwie części i rozwałkowuję. Blachy posypuję mąką, układam rozwałkowane ciasto i czekam aż podrośnie, po tym czasie rozsmarowuję sos i układam dodatki.




różowe ciasto na pizze

a na wierzch tych blatów napełniam czymś z tego zbioru pizz :)















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...