środa, 19 sierpnia 2009

 

 

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”.

Placuszki wyszły bardzo smaczne – dodatkowo smażyłam je bez tłuszczu na patelni teflonowej więc super dietetyczna kolacja :)

Cukinie po posoleniu zostawiłam na durszlaku – cudownie zielony sok który z niej wypłynął zamroziłam do wykorzystania do zupy jarzynowej.

Jednak cukinia po odciśnięciu z soku okazała się zupełnie nie słona i mdła, po dodaniu wszystkich składników posoliłam placuszki jeszcze raz by dało się je zjeść.

 

Składniki:

1-1,5 kg cukinii

4 łyżki mąki

2 jajka

duża garść posiekanego koperku, natki pietruszki lub ulubionych ziół np bazylii

1 ząbek czosnku

pieprz świeżo mielony

sól

 

Wykonanie:

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na 15 min, odcisnąć sok.

Do cukinii dodać mąkę, jajka, zieleninę, starty ząbek czosnku, pieprz oraz ponownie posolić, wymieszać i natychmiast smażyć.

 

11:30, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (9) »

Na tą książkę ochotę miałam od chwili kiedy została wydana, bo co modelka może robić w kuchni? To samo co ja przez całe życie – odchudzać się ;)

Dostałam ją ostatnio na imieniny od męża i polubiłam.

Autorka stosuje podobna do mojej dietę niełączenia.

Jest tam wiele ciekawych przepisów, kilka mniej ciekawych, kilka odkrywczych a kilka zupełnie nieudanych (już zaczęłam eksperymentować z przepisami więc wiem :)

Co fajne jest rozdział o produktach których obecność jest obowiązkowa w kuchni autorki a także kilka recept na zdrowe nawyki.

 

Spis treści:

 

Sałatki:

Sałatka wiosenna

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką

Tajska sałatka z krabem

Krewetki i ananas w cieniu palm

A la caprese -mozarella, suszone pomidory i młody szpinak

A la caprese -mozarella i pomidory zaplątane w rukolę

Szpinak zakochany w rukoli

Natka pietruszki z Marrakeszu

Sałatka tabouleh w stylu arabskim

Sałata rzymska, pieczarki, parmezan i kiełki fasoli

Dressing musztardowo-miodowy

Dressing cytrynowo-miodowy

Dressing curry

 

Zupy:

Wywar z warzyw

Krem z porów

Tom kha gai

Pomidorówka

Japońska zupa miso

Zupa z czerwonej soczewicy

Krem z kalafiora

Zupa ze świeżych pomidorów

Po prostu krupnik

Krem z marchewki z mlekiem kokosowym

Fińska zupa z łososia

Gazpacho

Wesoła zupa wczesnojesienna z bobem

Pyszny domowy rosół

Krem z selera

 

Przystawki:

Szparagi grillowane z ziarnem sezamowym

Pasta z bakłażanów i papryki po włosku

Tapenada z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

Placuszki cukinii

Puree z soczewicy w stylu indyjskim

Sałatka z soczewicy w stylu arabskim

Cukinia faszerowana

Cukinia po meksykańsku

Tofu z kiełkami i ziarnem sezamowym

Pory w musztardzie po francusku

Pory z suszonymi pomidorami po grecku

Okra w pomidorach po grecku

Okra w sosie garam masala

Pieczone warzywa

 

Na dodatek:

Marchewka miodowo-cynamonowa

Puree z selera w stylu francuskim

Cebulki balsamino

Mizeria w stylu indyjskim

Puree z patatów z mlekiem kokosowym

Kasza gryczana z ziołami

Pieczone pomidory

 

Ryby i owoce morza

Sola w śmietanowym sosie curry

Łosoś miodowy

Łosoś w ziołach

Krewetki diavolo z Meksyku

Mokaka z Baya

Taku Lodge, czyli łosoś z Alaski

Sandacz w rozmarynie

Delikatny halibut na parze

Krewetki z limonką i zielonym pieprzem

Łosoś teriyaki

Ulubiony pstrąg faszerowany

Mule w sosie curry

Dorata z papryką i natką pietruszki po tunezyjsku

Śledzie w oleju po białostocku

Śledzie w ziołach po żydowsku

Śledzie po szwedzku

Śledzie po wileńsku

 

Drób:

Kurczak w maśle orzechowym

Kurczak imbirowo-miodowy

Kurczak w zielonym curry po tajsku

Kacza pierś z prawdziwkami

Kurczak tandori

Kurczak w cytrusach

Kurczak z rodzynkami i cynamonem

Sate Ayan – kurczak z Bali

 

I jeszcze:

Makaron sojowy z kurczakiem i młodą cukinią

tarta z czerwonej papryki i cukinii

Karaibski makaron z suszonymi pomidorami

 

Na słodko:

Ciastka cytrynowo-migdałowe

Ciasto znikające

Lekki deser z mango

Doskonała tarta cytrynowa

Pannacotta z musem owocowym

banany w białym winie

Ciasteczka babcine

Sałatka owocowa

Grecki jogurt z cynamonem i ciemnymi winogronami

 

A do picia

Alaskan Russian Tea

Herbata Basi

Imbirowy napój rozgrzewający

Ziołowy napój rozgrzewający na przeziębienie

Napój na upały

 

 

v

wtorek, 18 sierpnia 2009

Przepis ten przyszedł mi do głowy, kiedy zastanawiałam się jak wykorzystać serwatkę pozostałą mi po robieniu sera. Chleb wyszedł bardzo smaczny.


Składniki:

300ml serwatki

łyżka cukru

1,5 łyżeczki soli

3 łyżki oliwy z oliwek

1/3 paczki drożdży

600g mąki

2 garście płatków jęczmiennych.


Wykonanie:

W ciepłej serwatce rozpuszczamy cukier i sól, dodajemy drożdże, czekamy aż zaczną rosnąć. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy ok 30-40 min w 200st.

v

środa, 12 sierpnia 2009

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia”.

Od dawna szukałam przepisu na natkę w roli głównie, więc kiedy zobaczyłam ta surówkę musiałam ją spróbować.

Przepis oryginalny był zjadliwy, ale brakowało mi czegoś jeszcze, co by przyciągało i sprawiało, ze będzie się wracać do tej surówki.

Rozejrzałam się po półkach i wybrałam ziarno słonecznika, które uprażyłam na suchej patelni – i to był strzał w 10.

Surówka jest pyszna.



Składniki:

pęczek natki pietruszki

pomidor

sok wyciśnięty z ½ cytryny

grubo melony czarny pieprz

garść ziaren słonecznika


Wykonanie:

Pietruszkę posiekać, dodać pomidora pokrojonego bardzo drobno, wyciśnięty sok z cytryny, pieprz i słonecznik uprażony na suchej patelni. Wymieszać.

v

v

v

18:53, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (7) »
wtorek, 11 sierpnia 2009


Składniki:


mokre:

2 jajka

1 szkl mleka

90g oleju


suche:

250g maki

110g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

garść maku


Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy mokre składniki, w drugim suche, łączymy, wylewamy do foremek, pieczemy ok 25 min w 200st.

v

13:46, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 10 sierpnia 2009

W lato, kiedy jest gorąco, najlepsze sniadanie to proste w wykonaniu i orzeźwiające śniadanie!

Serek wiejski plus arbuz z lodówki pokrojony w kostkę.

m

sobota, 08 sierpnia 2009


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni”.

Smaczne.


Składniki:

żeberka wieprzowe


marynata:

4 łyżki octu ryżowego

3 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki chilli

2 cm startego imbiru

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka oleju sezamowego

4 dymki posiekane


plus 2 łyżki miodu do pieczenia


Wykonanie:

Żeberka włożyć do marynaty, zostawić na noc w lodówce.

Wyłożyć na blachę, przykryć folia aluminiową, piec 40 min w 200st, zdjąć folię , polać miodem i piec jeszcze 15min.

z

piątek, 07 sierpnia 2009


Powstało impulsywnie z kilku walających się po lodówce warzyw :)

Smaczne.


Składniki:

pół brokuła

cukinia

kilka liści sałaty masłowej

sól, pieprz świeżo mielony

majonez 2 łyżki

jogurt naturalny 2 łyżki

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

v

Wykonanie:

Warzywa ugotowałam na parze (brokuł 15 min, cukinia i sałata 5min), przełożyłam do malaksera zresztą składników i zmiksowałam na gładkie puree.

v

09:32, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 06 sierpnia 2009
 


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni”. Bardzo smaczna!


Składniki:

5 dojrzałych pomidorów

1 sałata

1 bulwa kopru włoskiego

100g czarnych oliwek

400g sera feta


sos:

szczypta soli

łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Pomidory pokroić w ósemki, sałatę porwać na kawałki, koper pokroić w piórka, oliwki w plasterki, ser w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z sosem.

v

v

12:34, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (5) »
środa, 05 sierpnia 2009


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj z Oliverem” Połączenie marchewki z cukrem i czosnkiem wyszło naprawdę pyszne.


Składniki:

1 kg marchwi

3 ząbki czosnku

ok 3 łyżek masła

sól

świeżo mielony pieprz

cukier


Wykonanie:

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy (można pokroić w plasterki, ale jeśli ktoś nie lubi gryźć czosnku polecam pozostawić w całości- odda smak marchewce a można będzie go wyłowić). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy część marchewki, czosnek, przesypujemy cukrem, solą i pieprzem, układamy kolejne warstwy marchewki i przesypujemy przyprawami. Układamy wiórki masła, zalewamy wodą by przykryła marchewkę. Przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy 25 min w 250st.

v

12:06, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (8) »
sobota, 01 sierpnia 2009

Mój pomysł na smaczne, szybkie wakacyjne śniadanie.

Składniki:

3 liście młodej kapusty włoskiej

2 jajka

sól, pieprz

1 łyżka wody

1 łyżeczka masła


Wykonanie:

Kapustę rozdrobnić, poddusić na wodzie z masłem. Jajka roztrzepać z przyprawami, zalać kapustę, smażyć ok 5 min pod przykryciem.

v

polecam też bardzo smaczną bogatszą wersję z parówkami i pomidorami

v

.

Pozdrawiam was z Beskidów :)

v

v

niedziela, 26 lipca 2009

Przepis znalazła bardzo dawno temu na blogu knedlika.


Składniki:

Ciasto drożdżowe


dodatki:

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

rozmaryn

sól

ser żółty




Wykonanie:

Miażdżymy czosnek, mieszamy z oliwą. Na rozwałkowane ciasto wylewamy oliwę i rozsmarowujemy, i układamy cieniutko pokrojone talarki ziemniaków, prószymy solą i rozmarynem. Zapiekamy 15-20 min w 200st, posypując tartym serem w ostatnich 5 minutach pieczenia.

v















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...