piątek, 07 sierpnia 2009


Powstało impulsywnie z kilku walających się po lodówce warzyw :)

Smaczne.


Składniki:

pół brokuła

cukinia

kilka liści sałaty masłowej

sól, pieprz świeżo mielony

majonez 2 łyżki

jogurt naturalny 2 łyżki

oliwa z oliwek 1 łyżeczka

v

Wykonanie:

Warzywa ugotowałam na parze (brokuł 15 min, cukinia i sałata 5min), przełożyłam do malaksera zresztą składników i zmiksowałam na gładkie puree.

v

09:32, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 06 sierpnia 2009
 


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni”. Bardzo smaczna!


Składniki:

5 dojrzałych pomidorów

1 sałata

1 bulwa kopru włoskiego

100g czarnych oliwek

400g sera feta


sos:

szczypta soli

łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka octu winnego

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Pomidory pokroić w ósemki, sałatę porwać na kawałki, koper pokroić w piórka, oliwki w plasterki, ser w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki z sosem.

v

v

12:34, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (5) »
środa, 05 sierpnia 2009


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Gotuj z Oliverem” Połączenie marchewki z cukrem i czosnkiem wyszło naprawdę pyszne.


Składniki:

1 kg marchwi

3 ząbki czosnku

ok 3 łyżek masła

sól

świeżo mielony pieprz

cukier


Wykonanie:

Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek obieramy (można pokroić w plasterki, ale jeśli ktoś nie lubi gryźć czosnku polecam pozostawić w całości- odda smak marchewce a można będzie go wyłowić). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy część marchewki, czosnek, przesypujemy cukrem, solą i pieprzem, układamy kolejne warstwy marchewki i przesypujemy przyprawami. Układamy wiórki masła, zalewamy wodą by przykryła marchewkę. Przykrywamy folia aluminiową. Pieczemy 25 min w 250st.

v

12:06, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (8) »
sobota, 01 sierpnia 2009

Mój pomysł na smaczne, szybkie wakacyjne śniadanie.

Składniki:

3 liście młodej kapusty włoskiej

2 jajka

sól, pieprz

1 łyżka wody

1 łyżeczka masła


Wykonanie:

Kapustę rozdrobnić, poddusić na wodzie z masłem. Jajka roztrzepać z przyprawami, zalać kapustę, smażyć ok 5 min pod przykryciem.

v

polecam też bardzo smaczną bogatszą wersję z parówkami i pomidorami

v

.

Pozdrawiam was z Beskidów :)

v

v

niedziela, 26 lipca 2009

Przepis znalazła bardzo dawno temu na blogu knedlika.


Składniki:

Ciasto drożdżowe


dodatki:

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

rozmaryn

sól

ser żółty




Wykonanie:

Miażdżymy czosnek, mieszamy z oliwą. Na rozwałkowane ciasto wylewamy oliwę i rozsmarowujemy, i układamy cieniutko pokrojone talarki ziemniaków, prószymy solą i rozmarynem. Zapiekamy 15-20 min w 200st, posypując tartym serem w ostatnich 5 minutach pieczenia.

v

czwartek, 23 lipca 2009

 

 

Składniki:

kawał wieprzowiny np. nieduża szynka

 

marynata:

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

1 łyżka sosu sojowego

 

nadzienie:

100g suszonych śliwek

100g jak najwiekszych rodzynek

1/2 szkl wódki

 

Wykonanie:

Składniki marynaty mieszamy, nacieramy mięso, zostawiamy na dobę w lodówce. Po tym czasie rozcinamy tak by w środku zawinąć nadzienie, lekko rozbijamy.

Śliwki i rodzynki zalewamy wódką, zostawiamy na 12 godzin mieszając co jakiś czas.

Układamy nadzienie na mięsie, zwijamy, sznurujemy, wkładamy w rękaw do pieczenia i do blaszki (do której wlewamy pół szkl wody). Pieczemy ok 1 godz w 200st.

 

 

v

22:22, dorota20w , Mięso
Link Komentarze (5) »
wtorek, 21 lipca 2009

 

Przepis śniadaniowy wymyśliłam by mieścił się w realiach I fazy diety SB

danie wyszło naprawdę fajne, migdały dają świetny orzechowy smak.

 

Składniki:

¼ kalafiora

2 jajka

sól, pieprz

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kuminu

garść płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Umytego kalafiora podsmażamy ok 10 min. w miseczce rozbełtujemy jajka z przyprawami i migdałami, wlewamy do kalafiora, smażymy ok 5 min pod przykrywką.

 

v

sobota, 18 lipca 2009

Przepis śniadaniowy wymyśliłam by mieścił się w realiach I fazy diety SB na której jestem ;) danie wyszło naprawdę fajne.


Składniki:

¼ kalafiora

2 jajka

sól, pieprz

2 łyżeczki mieszanki przyprawowej: suszone pomidory, czosnek, bazylia.


Wykonanie:

Umytego kalafiora podsmażamy ok 10 min. w miseczce rozbełtujemy jajka z przyprawami, wlewamy do kalafiora, smażymy ok 5 min pod przykrywką.

v

piątek, 17 lipca 2009


Kolejna eksperymentalna surówka. Fajnie chrupała, ale w smaku jakaś taka mdła, może następnym razem zrobię ją z musztardowym winegretem.


Składniki:

marchew, rzodkiewki, cukinia pokrojone w plasterki obieraczką do warzyw

majonez

v

10:33, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (2) »
środa, 15 lipca 2009


Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Zupa świetna szczególnie bardzo mocno schłodzona.


Składniki:

3 upieczone buraki

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 litr bulionu

sól, pieprz

szczypiorek z jednej dymki

300ml jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Upieczone buraki obrać, włożyć z przyprawami i szczypiorem do malaksera, zmiksować, dodać bulion i jogurt, ponownie zmiksować, mocno schłodzić.

v

v

12:48, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 14 lipca 2009

 

 

 

 Nigdy nie jadłam surowych buraczków, ale teraz kiedy mamy młodych pod dostatkiem postanowiłam spróbować. Najpierw była wersja z samym jabłkiem – dobra, potem zaczęłam eksperymentować i wyszła wersja dodatkowo z marchewką – jeszcze lepsza. Wczoraj była podana na uroczystym obiedzie  i goście byli zachwyceni do tego stopnia, że wiele osób pytało o przepis :)

 

 

Składniki:

2 małe młode buraki

2-3 młode marchewki

2 jabłka

 

Sos:

1 łyżeczka cukru pudru

1-2 łyżki oleju z pestek winogron

1 część octu jabłkowego

 

Wykonanie:

Buraczki, marchew, jabłka obieramy, ścieramy na tarce (używam do tego celu robota kuchennego), polewamy sosem, mieszamy, podajemy natychmiast.

 

p

 

15:28, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
piątek, 10 lipca 2009

Mój sposób na mrożenie takich plasterków. Przydają się potem do dekoracji, do sałaty truskawkowej (mrożę też mus truskawkowy w foremce do kostek lody, wtedy gotowa zaprawa do truskawkowego winegretu) czy po prostu do podgryzania (małe kawałeczki dają się pogryźć nawet zamrożone:)



Wykonanie:

Truskawki myjemy, odkładamy na papierowym ręczniku, dając im całkowicie wyschnąć.

Na desce układamy taką koszulkę biurową na dokumenty ;) układamy na niej plastry truskawek, by nie dotykały się. Na warstwę truskawek kładziemy następną koszulkę i następną warstwę plasterków. Mrozimy. Potem z łatwością odklejamy zamrożone plasterki wkładając do torebki i z powrotem do zamrażalnika.

v

v

v









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...