niedziela, 20 czerwca 2010


Smaczne i bardzo pomarańczowe !


Składniki:

2 pomarańcze

1 jajko

1/3 szkl oleju

250g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Pomarańcze myjemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy aż woda ostygnie. Wyjmujemy je z wody, wrzucamy do malaksera i miksujemy. Przelewamy zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolewamy wody w której się moczyły. Następnie należy wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć. Wylać do foremek. Piec ok 20-25 min.


muffinki z pomarańczami

sobota, 19 czerwca 2010

 

 

Ryż brązowy podajemy od 6 m-ca, truskawki od 10.

 

Składniki:

20g brązowego ryżu

100 ml naturalnego jogurtu wymieszanego z 2 łyżkami zmiksowanego banana

2-3 truskawki

 

Wykonanie:

Ryż gotujemy w niesolonej wodzie. Studzimy. Truskawki rozgniatamy widelcem, mieszamy z serkiem, polewamy ryż.

 

ryż brązowy z musem mleczno - truskawkowym

 

piątek, 18 czerwca 2010

 

 

Wczoraj dostałam jedynie 14 kg truskawek...

Teraz codziennie będzie przepis z truskawkami :)

Żartuję :)

Pierwsza moja myśl to: a może by je ususzyć?

Od tamtego roku jestem posiadaczką suszarki spożywczej, choć jeszcze nie wiem czy jestem do niej przekonana. W każdym razie plusem jest to, że suszenie jest zupełnie niezajmujące.

 

Truskawki wyszły śliczne – zachowały swój kolor i aromat, choć to bardzo niewydajny sposób bo z kilograma wyszedł słoiczek 250ml.

Ale już je widzę w swoim musli – mniam :)

 

Składniki:

1 kg truskawek

suszarka spożywcza

 

Wykonanie:

Truskawki delikatnie myjemy, odszypułkowujemy, kroimy na dość grube plastry i układamy na suszarce. Suszymy ok 4-6 godzin. Przekładamy do szczelnego pojemnika.

 

suszone truskawki

czwartek, 17 czerwca 2010

 

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Lato w kuchni przez okrągły rok”.

Zachęciły mnie letnie składniki tej zupy : groszek, fasolka szparagowa, cukinia...

Zaciekawiło mnie też to, że głównym składnikiem przyprawowym tej zupy jest pesto, oprócz niego i soli już niczym się zupy nie doprawia.

Zupa wyszła pyszna!

Pyszna dla mnie oczywiście bo ile osób tyle zdań :)

Mąż nielubiący fasolki stwierdził, że jest okropna właśnie przez fasolę. Moja córka z kolei wybierała z zupy sam groszek, bo jest jego wielką fanką (maczając paluszki wprost w talerzu zupy). Moi rodzice, odwiedzający nas i próbujący stwierdzili, że zupa bardzo letnia, bardzo lekka i smaczna.

Polecam więc, bo wg mnie również prezentuje się bardzo ładnie!

 

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego (ja dałam nać młodego)

3-4 ziemniaki

200g fasolki szparagowej

1 szkl świeżego lub mrożonego groszku

1-2 cukinie

pesto

sól

 

Wykonanie:

Cebulę rozdrabniamy i podsmażamy na oliwie. Kiedy będzie szklista dodajemy starty czosnek, rozdrobniony seler oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i podgrzewamy. Wszystko zalewamy wodą, solimy i gotujemy ok 20 min. Dodajemy groszek i rozdrobnioną fasolkę i gotujemy ok 5-7 min by warzywa zachowały sprężystość ale ugotowały się. Wyłączamy zupę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i łyżkę pesto, mieszamy, przykrywamy przykrywką na 5 min. Po tym czasie próbujemy zupę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pesto. Rozlewamy zupę do misek, dodając łyżeczkę pesto do każdej porcji.

 

letnia minestrone a la genovese

 

.

 

 

środa, 16 czerwca 2010
 

Witam was serdecznie !

To pierwsza tego typu zabawa kulinarna jaką organizuje, więc proszę o wyrozumiałość :)

Ponieważ solidaryzuję się i wspieram ideę nie marnowania żywności, postanowiłam czynnie przyłączyć się do promowania tego założenia. Was też serdecznie zapraszam do przyłączenia się!


Akcja będzie trwała prze cały lipiec i sierpień (1-31.08.2010r)


Zapraszam was do twórczego przygotowania dań z tego co zwykle zostaje w naszych lodówkach, szafkach zapomniane, nikt nie ma ochoty tego spróbować i często z braku pomysłu ląduje to w koszu. Dajmy im nowe, smaczne wcielenie, drugie życie na naszym stole :) To nie tylko złotówka więcej w portfelu. „Żywność, która nie została wykorzystana, czyli mówiąc wprost została zmarnowana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Produkt spożywczy, to nie tylko, to co konsumujemy, ale także produkcja, opakowanie, transport, energia, emisja odpadów przemysłowych. Wyrzucone produkty spożywcze to także marnotrawstwo energii oraz wody potrzebnej do wytworzenia, transportu i dystrybucji żywności. Jednocześnie marnujemy koszty poniesione na zakup i przygotowanie posiłków oraz produkujemy więcej odpadów.” http://www.niemarnuje.pl/

Zasady:

1 Przygotowujecie danie w ramach w/w akcji

2 Wklejacie nazwę potrawy oraz link w komentarzach pod tym wpisem.

Wszystkie przepisy przez was zgłaszane zasilą bank przepisów strony nie marnuję, oczywiście z podaniem autora przepisu i adresu do oryginału.


Uwaga – przewidziane są nagrody !!!

Autorzy 5 najciekawszych przepisów dostaną niespodzianki od http://www.niemarnuje.pl/

.

Zapraszam serdecznie do przyłączenia się oraz wklejania banera u siebie!

Kod do banera

13:15, dorota20w
Link Komentarze (38) »
wtorek, 15 czerwca 2010


Mój pomysł na zagospodarowanie kandyzowanej mięty pozostałej z wyrobu syropu miętowego. Uwaga jedynie dla amatorów mięty :) Mój mąż nie chciał tknąć, za to córeczce bardzo smakowały :)


Składniki:

2 jabłka

kandyzowana mięta pozostała po robieniu syropu

1 szkl wody

1 jajko

1/3 szkl oleju

250g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Następnie należy wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć, dodać jabłka i miętę, wymieszać. Wylać do foremek. Piec ok 20-25 min.

muffinki z jabłkami i mietą

.


kandyzowana mieta

poniedziałek, 14 czerwca 2010
 


Na pyszny początek dnia.


Składniki:

2 jajka

sól, pieprz, chilli

3 plasterki szynki

liście z 1 młodego buraka

majeranek


Wykonanie:

Szynkę i botwinkę rozdrabniamy, podsmażamy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Jajka roztrzepujemy z przyprawami, wylewamy na patelnię. Wszystko smażymy pod przykryciem ok 5 min.

omlet z botwinką

niedziela, 13 czerwca 2010
 

Często mam tak, że gdy do obiadu brakuje mi surowizny, robię przegląd lodówki i siekam, mieszam to co w niej znajdę. Tak powstała właśnie ta surówka, z tego co się pod rękę nawinęło. Nawet mojej rocznej córeczce smakowała ;)


Składniki:

2 marchewki

plaster selera

½ papryki

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

½ szkl orzechów włoskich

5 łyżek jogurtu naturalnego

świeżo mielony czosnek suszony


Wykonanie:

Marchew i selera starłam na tarce, paprykę pokroiłam w piórka. Orzechy posiekałam i zarumieniłam na suchej patelni. Wszystkie składniki połączyłam i wymieszałam.


surowka marchew, seler, papryka z orzechami i innymi

czwartek, 10 czerwca 2010

Przepis pochodzi od JustMyDelicious

Pierwszy raz robiłam skórkę z cynamonem i bardzo mi się ten pomysł podoba !


Składniki:

skórka z 1 pomarańczy

½ szkl cukru

1 szkl wrzątku

½ łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Skórkę myjemy, kroimy w kostkę. Cukier zalewamy wrzątkiem, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy skórkę i gotujemy aż ilość syropu zredukuje się o połowę a skórka stanie się szklista. W międzyczasie w trakcie gotowania dodajemy cynamon. Kidy skórka będzie gotowa, przekładamy ja do słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie Cynamonowym

środa, 09 czerwca 2010

Inspiracją dla tego dania był przepis z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją” na pastę z bakłażana. Spodobało mi się połączenie składników, kilka dodałam od siebie, wymyśliłam sposób przyrządzenia i efekt przerósł moje oczekiwania !

 

Oprócz stałego składu czyli mnie i małża, potrawę próbował tez mój brat, który akurat wpadł z wizytą i wszyscy zgodnie twierdzili, że jest pyszne ( co naprawdę musi być, ponieważ z tego towarzystwa tylko ja lubię dania głównie warzywne).

 

 

Składniki:

500g makaronu (ja użyłam Capellini – nitek)

1 bakłażan

10 plastrów suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 papryka

1/3 szkl oliwy

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól morska, pieprz czarny, pieprz kajeński

natka pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w plastry, opiekamy na patelni grillowej (chociaż myślę, że w szybszej wersji dania tą czynność można pominąć). Paprykę i pomidory kroimy w cienkie paseczki, bakłażana rozdrabniamy, czosnek przeciskamy i wszystkie te składniki, podsmażamy krótko. Następnie zalewamy jogurtem, majonezem, oliwą, dodajemy posiekaną natkę i przyprawy i gotujemy ok 10 min. W tym czasie gotujemy makaron.

 

cepellini z bakłażanem i suszonymi pomidorami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

poniedziałek, 07 czerwca 2010


Przepis pochodzi z książki s. Anieli Gareckiej „Anielska kuchnia siostry Anieli”.

Spodobało mi się połączenie kalafiora i świeżych pomidorów. Zupa bardzo smakowała mojej córeczce, szczególnie kalafiorki, które pierwszy raz jadła.


Składniki:

1 kalafior

½ szkl ryżu

3 pomidory

10 szt ziela angielskiego

3 liście laurowe

oregano suszone i świeże do posypania zupy

zioła prowansalskie

1 łyżka masła pietruszkowego

sól, pieprz



Wykonanie:

Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w kostkę. Ryż, przyprawy i pomidory zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać kalafior podzielony na różyczki i gotować jeszcze 7-10 min. Dodać masło. Podawać ze świeżymi listkami oregano.

Zupa kalafiorowo - pomidorowa

Tagi: ryż zupa
08:09, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (12) »
niedziela, 06 czerwca 2010

 

 

To masło głównie dedykowane jest mojej córeczce, bo jej głównym i ulubionym pożywieniem jest chleb z masłem. Znalazłam więc kolejny sposób by przemycić jej trochę żelaza, którego ciągle ma za mało.

 

Składniki:

½ kostki dobrego masła niesolonego

pęczek natki pietruszki

 

Wykonanie:

Pietruszkę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy.


masło pietruszkowe















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...