poniedziałek, 20 września 2010

 

 

Przepis pochodzi z książki Ulrike Skadow „Chleb – domowy wypiek”.

Receptura zaintrygowała mnie dużą ilością świeżych ziół.

Smak chleba w dużej mierze zależy od nas i od tego jakie zioła dodamy.

Poniżej przedstawiam mój wybór.

 

Składniki na 1 bochenek:

20g świeżych drożdży

500g maki pszennej

100g świeżych ziół (pietruszka, koper, bazylia, pokrzywa, melisa, oregano)

250ml letniej wody

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, posiekanymi ziołami i resztą składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie szybko zagniatamy, formujemy bochenek i kładziemy go w natłuszczonej brytfance lub oprószonym mąką koszyku do wyrastania. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub zdecydowanym ruchem przekładamy ciasto z koszyka na kamień do pieczenia). Pieczemy ok 30 min.

 

chleb aromatyzowany ziołami

 

 

Bardzo smaczna i sycąca.

Fajna zarówno dla wegetarian jak i dla koneserów pierożków.

Smak wędzonego tofu wspaniale współgrał z delikatnym awokado.

Świetnie sprawdziła się na śniadanie rano oraz jako przekąska zabrana do pracy.

Wszyscy jedzący zadowoleni :)

 

Składniki na 4 porcje:

2 opakowania tortellini z wędzonym tofu

2 dojrzałe awokado

4 pomidory

1 papryka

2 łyżki jogurtu naturalnego

świeżo mielony pieprz kolorowy

 

Wykonanie:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Pomidory pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, awokado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, oprószyć pieprzem i delikatnie wymieszać.

 

sałatka z tortellini z wędzonym tofu

niedziela, 19 września 2010

 

 

Pyszna klasyczna przystawka z kuchni brytyjskiej.

Bardzo lubię krewetki i bardzo smakuje mi to danie..

 

Składniki:

100g krewetek – ja użyłam pieczonych, pikantnych krewetek

1 świeże chilli

2 łyżki majonezu

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

kilka małych listków sałaty

 

Wykonanie:

Chilli pozbawiam pestek i rozdrabiam. Majonez łączę z jogurtem, dodaję chilli i krewetki (zostawiając kilka do dekoracji), mieszam. Porcje na jeden kęs nakładam do umytych i osuszonych listków sałaty, układam na talerzu i dekoruję krewetką i kawałeczkami chilli.

 

koktajl z krewetek

 

 

 

Bardzo lubię połączenie warzyw z owocami.

Surówka wyszła bardzo smakowa :)

 

 

Składniki:

ogórki

śliwki

ziarno słonecznika

gęsty jogurt naturalny

ulubiona mieszanka ziół do sałatek

 

Wykonanie:

Na suchą patelnię wrzucamy garść nasion słonecznika i podgrzewamy na ogniu potrząsając patelnią. Ogórki kroimy w plastry, śliwki w kawałki. Jogurt mieszamy z ziołami. Wszystkie składniki łączymy delikatnie mieszając.

Surówka z ogórków i śliwek z prażonym słonecznikiem

13:09, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (7) »
sobota, 18 września 2010

 

 

 

Buraki podajemy od 7 miesiąca życia.

Moja córeczka bardzo lubi ten napój.

Zaczynając jednak przyzwyczajać dziecko do smaku buraka, warto zaczynać np. od 1 łyżeczki soku dodanej do mleka i z upływem czasu zwiększać ilość buraka.

 

Składniki:

burak (najlepiej z uprawy ekologicznej)

szklanka mleka m

 

Wykonanie:

Buraka, obieramy, myjemy i wyciskamy z niego sok. Najłatwiej zrobić to za pomocą sokowirówki, ale można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok przez gazę lub sitko. Sok z buraka mieszamy z mlekiem i natychmiast podajemy.

 

mleko buraczkowe

 

 

Foccacia jest płaskim włoskim chlebkiem, zrobionym z ciasta drożdżowego, z dodatkami lub bez.

 

Składniki:

25 dag mąki

120 ml ciepłej wody

6łyżek oliwy extra vergine

1 łyżeczka cukru

3 dag świeżych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 papryka

2 pomidory

 

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki, paprykę oczyszczamy, kroimy w paski.

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je, układamy w blaszce lub na wysypanej mąką łopatce do wsuwania ciasta do pieca, na kamień. Smarujemy ciasto oliwą robiąc w cieście palcami charakterystyczne dla focacci wgłębienia, oprószamy pieprzem i posypujemy papryką i pomidorami. Ciastu dajemy jeszcze chwilę podrosnąć i pieczemy 25 minut w 200st. Ja swoją focaccie piekłam na kamieniu do wypieków.

 

focaccia z pomidorami i papryką

piątek, 17 września 2010

To moja pierwsza rolada. Jakoś tak nigdy nie miałam odwagi podejść do zrobienia tego ciasta, co wbrew pozorom nie okazało się zbyt trudne a efektowne (goście pytali czy kupiona :)

Wymyśliłam sobie, że będzie czekoladowa, bo strasznie podekscytowana byłam posiadaniem znakomitej ekologicznej czekolady w proszku z Paragwaju :)

Rolada wyszła smaczna, mało słodka i bardzo podobał mi się wizualny efekt, więc na pewno nie będzie moją ostatnią roladą :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

3 łyżki cukru Mascobado

1/2 szkl mąki

4 czubate łyżki czekolady w proszku

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem:

300 śmietany 18%

300 gęstego jogurtu naturalnego

4 czubate łyżki czekolady w proszku

2 łyżki cukru Mascobado

4 łyżki żelatyny



Wykonanie:

Białka, ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia, przesianą mąkę i wszystko delikatnie mieszamy. Na dużej blaszce ( ja użyłam do tego po prostu blachy-piętra piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia, natłuszczamy go i rozsmarowujemy ciasto nadając kształt kwadratu wyciągniętego w kierunku prostokąta. Pieczemy ok 10 min w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika, gorącą roladę kładziemy na lnianej ściereczce, zdejmujemy papier i pomagając sobie ściereczką formujemy roladę. Zostawiamy ją w tej ściereczce do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody. Schłodzony jogurt i śmietanę ubijamy na puszystą masę dodając w trakcie cukier, czekoladę i żelatynę. Masę na chwilę wstawiamy do lodówki.

Kiedy masa zacznie tężeć, delikatnie rozwijamy roladę, nadziewamy kremem i zwijamy. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.

 

rolada czekoladowa

10:48, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (24) »
czwartek, 16 września 2010
 

Pyszna klasyka śniadaniowa. Ja lubię na słodko :)


Składniki:

250g makaronu

1 serek wiejski

3 łyżeczki cukru

1 łyżka oleju z orzechów włoskich


Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Twarożek mieszamy z cukrem i olejem, przekładamy do makaronu, mieszamy.

makaron z serem

 

 

Dzisiaj bardzo prosta zupa wywodząca się z Chin, podobnie jak jej główny składnik – tofu.

Tofu jest serem wyrabianym z mleka sojowego. Został wynaleziony przez chińskiego mnicha Liu Ana w 164 r n.e. Jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (zawiera duże ilości białka w pełnym zestawie egzogennych aminokwasów, jest więc dla wegetarian pełnowartościowym substytutem pokarmów zwierzęcych). Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i witamin.

Przepis pochodzi z książki Oli Lazar „Kuchnia orientalna”.

 

 

Składniki:

2 l rosołu lub wywaru warzywnego

2 kostki tofu

2 szkl groszku świeżego lub mrożonego

4 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżeczki oleju sezamowego

 

Wykonanie:

Zagotowujemy rosół, wrzucamy do niego groszek i gotujemy ok 7-10 min. Doprawiamy zupę sosem sojowym, octem i olejem. Tofu kroimy w kostkę, dodajemy do zupy lub bezpośrednio posypujemy nią porcję w miseczce.

 

 

chińska zupa z tofu

Tagi: wege
10:42, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 15 września 2010

 

Chlebek pieczony metodą maszynową.

Bardzo smaczny i zdrowy.

 

 

Składniki na 1 duży bochenek:

kawałek zakwaszonego ciasta z wypieku poprzedniego chleba

2 szkl ciepłej wody

1 płaska łyżeczka soli

1 czubata łyżeczka cukru

3 łyżki oliwy z oliwek

300 g mąki orkiszowej

100 g otrębów orkiszowych

400 g mąki pszennej


Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier, sól oraz surowe ciasto zakwaszone z poprzedniego pieczenia. Ja robiąc to w maszynie wlewam wodę, dodaję cukier, sól i ciasto i mieszam łyżką aż się wszystko rozmiesza. Dodaję oliwę i wsypuję resztę składników i wyrabiam ciasto (czytaj maszyna wyrabia). Przekładam 3 duże łyżki ciasta do zamykanego słoika i wstawiam do lodówki jako zaczyn na następny chleb. Teraz ciasto musi odstać do wyrośnięcia ok 5-6 godzin. Po tym czasie włączam maszynę i piekę chleb 1,5-2 godziny. Wykładam z formy zaraz po upieczeniu by skórka została chrupiąca.

 

 

chleb orkiszowy na zakwasie

wtorek, 14 września 2010
 


czyli zatrzymać lato w słoiku.

To jedna z nielicznych rzeczy, które robię na zimę w różnych konfiguracjach.

Duże kawałki warzyw świetnie sprawdzają się jako dodatki do pizzy, sosów warzywnych czy jednogarnkowców.


Składniki:

1 kg pomidorów

1 kg cebuli

1 kg kolorowej papryki

¼ szkl octu

1/3 szkl cukru

1 płaska łyżka soli


Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić w dużym garnku na niewielkiej ilości oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli. Wymieszać i gotować ok 10 min. Paprykę oczyścić, pokroić również w grubą kostkę, dodać do pomidorów i cebuli razem z cukrem, octem i solą i gotować jeszcze 10 min. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 minut.

pomidory-papryka- cebula

Tagi: przetwory
17:50, dorota20w , Przetwory
Link Komentarze (17) »
poniedziałek, 13 września 2010
 


Tak mnie ostatnio naszło płatki owsiane, zresztą nie tylko mnie, bo córeczka każdego ranka życzy sobie ostatnio owsiankę. W poszukiwaniu i kolekcjonowaniu nowych dodatków smakowych do naszego dania zawędrowałam oczywiście do jednego z moich ulubionych sprzedawców, którego serdecznie polecam – mianowicie Pana Skworca. Oprócz moich ulubionych suszonych wiśni i żurawiny znalazłam kandyzowane truskawki i zupełnie mi nie znany kandyzowany kumquat o wspaniałym żółtym kolorze i bardzo specyficznym smaku.

suszone owoce

I właśnie na fali obsesji owsiankami, popełniłam poniższe batoniki zbożowe z powyższymi super dodatkami :)

Często piekę ciasteczka owsiane, jednak tym razem chciałam by batoniki wyszły miększe, stąd dodatek jabłek oraz długie pieczenie w niskiej temperaturze.

Dodatki można oczywiście zmieniać wg uznania, zaznaczam tylko, że same batoniki starałam się zrobić mało słodkie z powodu takiego przeładowania bakaliami.

Polecam dla zbożowych zajadaczy :)


Składniki:

500g płatków owsianych

1 szkl mąki

1 jajko

100g masła

po dużej garści: suszonych wiśni, suszonej żurawiny, kandyzowanych truskawek, kandyzowanego kumquatu

1/2 szkl cukru

2 duże jabłka


Wykonanie:

Suszone owoce zalewam wrzątkiem, tak by zostały nim tylko przykryte. Jabłka obieram, ścieram na tarce, mieszam razem z płatkami owsianymi i zostawiam to na pół godziny. Po tym czasie odsączam owoce z wody (zachowując ją) i dodaję do płatków razem z roztrzepanym jajkiem, mieszam. Roztapiam masło, dodaję do niego wodę z zaparzania suszonych owoców ( pół szklanki) i rozpuszczam w tej miksturze cukier. Wlewam to do płatków, dodaję mąkę i wszystko dokładnie mieszam. Masa na tym etapie jest już w miarę lepiąca (gdyby tak nie było polecam dodać jeszcze jedno jajko). Na prostokątna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysmarowanym olejem, wykładam masę, wyrównuję powierzchnię i małą deseczką delikatnie uciskam. Piekę około godzinę w 100 stopniach i jeszcze ok 20 min w 150 stopniach by wierzch batoników się zarumienił. Wyjmuję z piekarnika, z blaszki, odklejam papier i jeszcze ciepłe kroję w prostokąty, po czym zostawiam do wystygnięcia.

batoniki zbożowe musli

11:43, dorota20w
Link Komentarze (18) »














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...