sobota, 27 listopada 2010
 

Kolejna prosta aranżacja bożonarodzeniowego stołu.

Tym razem biel i czerwień.

Biały obrus

Białe naczynia

Czerwona serwetka

Czerwona wstążka obwiązująca kompozycję talerzy

Kieliszek z przeźroczystego szkła – tym razem na nalewkę wiśniową lub żurawinową :)

Całość prezentuje się na tyle bogato, że cały środek stołu pozostawiony został bez ozdób i czeka na świąteczne dania.

dekoracja świątecznego stołu bożonarodzeniowego

 

 

Marchewka i burak to ulubione warzywa mojej córeczki z pewnością dlatego, że są jednymi z najsłodszych warzyw.

Takie warzywa ugotowane na parze z dipem z serka to nie tylko atrakcyjna zabawa przy jedzeniu dla malucha, ale dostarczanie organizmowi oprócz witamin i błonnika również białka.

 

Składniki:

1 marchew, 1 burak najlepiej z uprawy ekologicznej

mielony twarożek naturalny/jogurt

 

Wykonanie:

Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, kroimy w niewielkie kawałki i gotujemy na parze 15-20 minut. Studzimy. Podajemy z serkiem.

dip z serka z warzywami na parze

piątek, 26 listopada 2010

 

Pyszne pożywne śniadanie.

Kasza manna ugotowana na gęsto z cukrem i wanilią a do tego chrupiące orzechy brazylijskie i chipsy bananowe

Składniki:

pół szkl kaszy manny

2 szkl mleka

2 czubate łyżki cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

orzechy brazylijskie

chipsy bananowe

 

 

Wykonanie:

Kaszę manną wrzucamy z cukrem do mleka i cały czas mieszając gotujemy aż spęcznieje, stanie się miękka i gęsta. W tym momencie można już dodać bakalie i jeść. Jednak jeśli macie ochotę na wersję elegancką zapraszam do dalszej części przepisu :) Wylewamy kaszę na płaskie naczynie, wyrównujemy warstwę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Zimną kaszę w kotkę, przekładamy do naczynia mieszając z bakaliami.

Manna z chipsami

 

Polecam również taką kaszę w wydaniu z galaretką.

czwartek, 25 listopada 2010
 


Dzisiaj proponuję sycące bułeczki z mąki żytniej z farszem z dyni i kiełbasy.

Wytrawne.

Pyszne.


Składniki:

ciasto:

600 g mąki żytnie typ 720

300 ml ciepłej wody

3 dag świeżych drożdży

łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

4 łyżki oleju np. z pestek winogron


Farsz:

pół kg dyni (ja użyłam dwóch odmian – zielonoskórej o jasnym żółtym miąższu i pomarańczowej)

pół kg dobrej kiełbasy

Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy składniki


Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając startą na tarce dynię. Dusimy aż dynia zmięknie.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki, które nadziewamy farszem i układamy na blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 200st.



Żytnie bułeczki z farszem z dyni i kiełbasy

jeszcze nie wiem czy się cieszę...

A jak u was?

śnieg

Dziś Dzień Pluszowego Misia !

idę zrobić sobie śniadanie ...

10:33, dorota20w
Link Komentarze (10) »
środa, 24 listopada 2010


Dzisiaj kolejny wpis z serii „sezon na soki” powstały w wyniku uwielbienia mojej nowej sokowirówki Bosch :)

Tym razem klimaty meksykańskie.

Zakupiłam ostatnio kilka owoców kaktusa i strasznie przypadły mi do gustu. Szczególnie lubię kiedy poleżakują na talerzu w kuchni i dojrzeją – ich miąższ staje się wtedy słodszy i z żółto zielonej przechodzi w barwę pomarańczy.

Oprócz tego, że taki kaktus znakomicie nadaje się zamiast limonki do picia tequili (testowane na sobie ;) super jest także do sałatek i na soki.


Składniki:

5-6 owoców kaktusa

1 limonka

1 świeża papryczka chilli


Wykonanie:

Wszystkie składniki myjemy i bez obierania przepuszczamy przez sokowirówkę.

Sok z kaktusa i chilli

bosch

15:03, dorota20w , Napoje
Link Komentarze (21) »

 

Przepis na to pyszne danie z kuchni francuskiej pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Kuchnie świata”.

 

Składniki:

300g filetów z dorsza

150 mol oliwy

sól

350 g ziemniaków

100 ml śmietany

150 ml mleka

2 ząbki czosnku

pieprz

 

Wykonanie:

Z filetów usunąć pęsetą ości. Do małego rondla włożyć filety razem z oliwą i smażyć ok 8-10 min na wolnym ogniu aż mięso zacznie się rozpadać. Zostawić do ostygnięcia.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do garnka z wymieszanymi mlekiem, śmietaną i czosnkiem. Gotować aż będą miękkie a następnie rozgnieść. Wymieszać z rybą, doprawić solą i pieprzem.

 

Brandade – francuski krem z dorsza

wtorek, 23 listopada 2010

Moja kolejna propozycja tofuburgerów, po tych w orientalnym stylu :)

 

 

Składniki:

bułki – ja użyłam czekoladowych kajzerek

pomidor

świeża papryczka chilli

limonka

gęsty jogurt

burgery sojowe – ja użyłam burgerów sojowych

 

Wykonanie:

Na patelnię grillową kładziemy połówki bułek oraz burgery sojowe – opiekamy aż będą ciepłe. Jogurt mieszamy z odrobiną soku z limonki oraz startą z niej skórką i posiekanym chilli. Na ciepłą bułkę kładziemy burgera sojowego i plaster pomidora smarując pomiędzy wszystkimi elementami sos jogurtowy.

 

Tofuburgery w meksykańskim stylu

Uwielbiam czekoladę, szczególnie teraz jesienią :) Uwielbiam jej smak i zapach. W sumie trochę dziwne, że kakao kojarzy nam się ze słodyczami, przecież nie ma słodkiego smaku. Ja chętnie wykorzystuję go również jako przyprawę do dań wytrawnych np. do bułeczek.

 

Składniki:

500 g maki pszennej

3 łyżki kakao

250 ml ciepłego mleka

3 dag drożdży

3 łyżki oleju z orzechów włoskich

1 łyżeczka cukru

1 płaska łyżeczka soli

 

Wykonanie:

W mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formujemy bułeczki, które układamy na blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 minut w 200st.

 

czekoladowe kajzerki

poniedziałek, 22 listopada 2010
 


Prosta w wykonaniu. Bardzo smaczna.

Lubię ją też z posiekanymi orzechami.


Składniki:

2 ogórki zielone

3-4 buraki

łyżka majonezu

łyżka jogurtu naturalnego

skórka starta z cytryny


Wykonanie:

Buraki obieramy, kroimy w grubsze plastry i gotujemy na parze ok 15-20 minut, studzimy, kroimy w słupki. Ogórki obieramy kroimy w słupki. Warzywa układamy na głębokim talerzu, polewamy majonezem zmieszanym z jogurtem i ścieramy na wszystko skórkę z cytryny.

Sałatka z buraka i ogórka z nutką cytryny

20:02, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (7) »

 

Dzisiaj przepis na delikatny, puszysty chlebek drożdżowy z dodatkiem nasion babki płesznik.

Babka płesznik zwana inaczej babką śródziemnomorską (Plantago psyllium L.) to gatunek rocznej rośliny z rodziny babkowatych. Ma wile dobrych dla nas właściwości: aktywizuje pracę układu trawiennego, reguluje perystaltykę jelit (wpływa pozytywnie na wzrost liczby dobrych bakterii acidophilus and bifidophilus w jelitach) i wspomaga procesy oczyszczania organizmu. A dzięki zawartości licznych śluzów, działa osłaniająco na śluzówkę jelit.

 

 

Składniki:

400g mąki pszennej

100 g mąki orkiszowej

2 łyżki nasion babki płesznik

3 dag drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

płaska łyżeczka soli

4 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Wodę wymieszać z cukrem, wrzucić do niej pokruszone drożdże. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, połączyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić by wyrosło. Po godzinie zagniatać ciasto jeszcze raz przez ok 3-4 minuty, ułożyć w blaszce i jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia. Piec ok 30 min w 200st.


Puszysty chleb pszenny z babką płesznik

niedziela, 21 listopada 2010
 


Przepis na to pyszne danie pochodzi z książki Kedy Black „Gotowanie krok po kroku – klasyczne przepisy” wydanej przez wydawnictwo RM.


Składniki dla 4 osób:

4 kawałki łososia (po ok 150g każdy)

łyżka oliwy

cytryna


zielony sos:

pół pęczka pietruszki

1 dymka

1 łyżka kaparów

2 łyżki oliwy

pół łyżeczki musztardy


sos jogurtowy:

gęsty jogurt

gałązki koperku


sos z zielonego groszku i bazylii

450g gotowanego zielonego groszku

6 gałązek bazylii

łyżka oliwy


Wykonanie:

Filety łososia smarujemy oliwą, spryskujemy sokiem z cytryny i doprawiamy sola i pieprzem. Każdy kawałek zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy 15-20 minut w 200stopniach.

Składniki każdego z sosów miksujemy.

Łosoś w papilotach i trzech sosach









































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...