czwartek, 09 lipca 2009
środa, 08 lipca 2009

 

 

 

Składniki:

ciasto drożdżowe

 

Dodatki:

pasztet z soczewicy

oregano

 

na sos:

2 cukinie

cebula

pomidory

sól, cukier, pieprz

czosnek 1 ząbek

bazylia, oregano

 

Wykonanie:

Z pomidorów zdejmujemy skórkę. Cebulę szatkujemy, podsmażamy aż będzie miękka, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy, pod koniec dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę i przyprawy.

Wykładamy sos na rozwałkowane ciasto, układamy plastry pasztetu z soczewicy, posypujemy oregano.

Zapiekamy ok 15 min w 250st.

v

 

 

wtorek, 07 lipca 2009

Składniki:

surowy boczek wieprzowy

sól

cynamon


Wykonanie:

Boczek natrzeć solą i cynamonem, odłożyć na dobę do lodówki. Piec w rękawie, przykryty folią aluminiową ok 1 godz w 200st.


b

22:19, dorota20w , Mięso
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 lipca 2009


Składniki:

kruche liście sałaty masłowej lub rzymskiej

łosoś wędzony w plastrach

koperek


dressing cytrynowy:

1 część soku z cytryny

3 części oliwy z oliwek

1 słodzik rozpuszczony w łyżeczce gorącej wody


Wykonanie:

Sałatę, łososia i koperek rozdrobnić, delikatnie wymieszać z sosem.

v

14:00, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 05 lipca 2009

Próbowałam z czerwoną kapustą oraz z mieszanką kapust i zdecydowanie lepsza z samą czerwoną i dużą ilością rodzynek.


Składniki

czerwona kapusta ¼ główki (lub mieszanka kapusty czerwonej i białej) można dodać też kawałek białej kapusty

rodzynki garść

sól

majonez


Wykonanie:

Kapustę cieniutko poszatkować, posolić. Rodzynki sparzyć, odsączyć. Wszystkie składniki połączyć z majonezem.

c

21:51, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
sobota, 04 lipca 2009

 

Mój kolejny eksperyment z dodatkami do pizzy, którego efekt był zdecydowanie zachwycający o czym zapewniali mąż i rodzice, których przypadkowe odwiedziny wypadły akurat w czasie wyciągania pizzy z piekarnika ;)

 

Składniki:

Drożdżowe ciasto

 

Dodatki:

3 łyżki masła, 3 łyżki mąki i 3 szkl mleka na sos beszamelowy ( sól, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa świeżo tarta)

20 dag pieczarek

zielenina (u mnie tym razem były to listki rzodkiewki)

estragon

cząber

 

Wykonanie:

Przygotowujemy sos beszamelowy (roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, przyprawy, pół szkl mleka i mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Dodajemy resztę mleka i gotując mieszamy aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, zieleninę. Czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Rozsmarowujemy jej grubą warstwę na cieście, posypujemy obficie estragonem i minimalnie cząbrem. Pieczemy ok 15-20 min w 200stopniach.

 

 



 

v

 

 

 

 

piątek, 03 lipca 2009


Apetyczny, bo z jędrnymi, nie rozgotowanymi listkami botwinki.


Składniki:

pęczek botwinki

ziele angielskie

liść laurowy

mała cebula

jogurt naturalny duży kubek

pieprz, sól


Wykonanie:

Wodę z cebulą i przyprawami gotować 10min, dodać pokrojone buraczki, gotować kolejne 10 min, dodać rozdrobnione łodyżki botwinki, gotować ok3-5 min, wyłączyć, dodać poszatkowane liście i jogurt.

v

10:14, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 02 lipca 2009

 


 

 

Składniki:

mąka pszenna 600g

ryż ugotowany 1 szkl

ciepła woda 200g

drożdże świeże 1/3 paczki

sól 1,5 łyżeczki

cukier 1 łyżka

oliwa z oliwek 3 łyżki

 

Wykonanie:

W ciepłej, posłodzonej wodzie rozpuszczam drożdże i czekam aż „ruszą”, mieszam z resztą składników i wyrabiam przez 20 min ciasto (robi to za mnie maszyna do pieczenia chleba ;). Przekładam ciasto do formy i pozostawiam do wyrośnięcia. Piekę ok 30 min w 200st.

v

wtorek, 23 czerwca 2009
 


Składniki:


truskawki

jagody

cukier


na ciasto:

750g mąki

350 ml mleka

1/3 paczki świeżych drożdży

15 łyżeczek cukru

125g margaryny

garść suchego maku


Wykonanie:

Rozpuścić margarynę, dodać cukier i mleko, lekko zagrzać i dodać drożdże – poczekać aż zaczna rosnąć. Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (wyrabianie ok 20 min – ja wysługuje się maszyną do pieczenia chleba :). Foremki do mufinek wysmarować tłuszczem. Odrywać małe kawałeczki ciasta, nadziewać truskawkami wymieszanymi z cukrem lub jagodami z cukrem, formować bułeczki. Piec ok 15-20 min w 180st.

mini bułeczki z truskawkami

mini bułeczki z truskawkami

mini jagodzianki

mini jagodzianki

v

v

v

14:59, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 22 czerwca 2009

 

 

 

Robiłam w tamtym roku bakłażana marynowanego, szukałam inspiracji dla wykorzystania go. Okazał się naprawdę super do śniadaniowej pasty.

 

Składniki:

puszka tuńczyka w sosie własnym

słoik marynowanego bakłażana

łyżka lub dwie majonezu

1 łyżka oliwy

kilka gałązek koperku

 

Wykonanie:

Tuńczyka odsączyć, bakłażana wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę, koperek posiekać, wszystkie składniki wymieszać.

Świetnie smakuje z pszennym pieczywem posmarowanym masłem.

 

 

 

i

 

v

 

 

niedziela, 21 czerwca 2009

 

 

 

 

 

 

Jeden z moich eksperymentów, jednak nie przypadł nam do gustu ten smak.

 

 

Składniki:

botwinka (same liście bez buraków)

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

 

Jak zrobić botwinkę:

Umytą botwinkę parować w parowarze 5 min. Skropić octem balsamicznym i oliwą.

 

 

 

 

 

botwinka na parze

 

 

sobota, 20 czerwca 2009

 

Składniki:

biała kapusta ¼ główki najlepiej młoda

ogórek zielony

natka pietruszki

sól, pieprz świeżo mielony

majonez 1 łyżka

 

Wykonanie:

Kapustę cieniutko poszatkować, ogórka obrać, pokroić w plasterki, natkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.

v

 

 

 

17:40, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (1) »

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...