czwartek, 10 czerwca 2010

Przepis pochodzi od JustMyDelicious

Pierwszy raz robiłam skórkę z cynamonem i bardzo mi się ten pomysł podoba !


Składniki:

skórka z 1 pomarańczy

½ szkl cukru

1 szkl wrzątku

½ łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Skórkę myjemy, kroimy w kostkę. Cukier zalewamy wrzątkiem, czekamy aż się rozpuści, wsypujemy skórkę i gotujemy aż ilość syropu zredukuje się o połowę a skórka stanie się szklista. W międzyczasie w trakcie gotowania dodajemy cynamon. Kidy skórka będzie gotowa, przekładamy ja do słoiczka, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie Cynamonowym

środa, 09 czerwca 2010

Inspiracją dla tego dania był przepis z książki „Kuchnia wegetariańska z fantazją” na pastę z bakłażana. Spodobało mi się połączenie składników, kilka dodałam od siebie, wymyśliłam sposób przyrządzenia i efekt przerósł moje oczekiwania !

 

Oprócz stałego składu czyli mnie i małża, potrawę próbował tez mój brat, który akurat wpadł z wizytą i wszyscy zgodnie twierdzili, że jest pyszne ( co naprawdę musi być, ponieważ z tego towarzystwa tylko ja lubię dania głównie warzywne).

 

 

Składniki:

500g makaronu (ja użyłam Capellini – nitek)

1 bakłażan

10 plastrów suszonych pomidorów

2 ząbki czosnku

1 papryka

1/3 szkl oliwy

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka majonezu

sól morska, pieprz czarny, pieprz kajeński

natka pietruszki

 

 

 

Wykonanie:

Bakłażana kroimy w plastry, opiekamy na patelni grillowej (chociaż myślę, że w szybszej wersji dania tą czynność można pominąć). Paprykę i pomidory kroimy w cienkie paseczki, bakłażana rozdrabniamy, czosnek przeciskamy i wszystkie te składniki, podsmażamy krótko. Następnie zalewamy jogurtem, majonezem, oliwą, dodajemy posiekaną natkę i przyprawy i gotujemy ok 10 min. W tym czasie gotujemy makaron.

 

cepellini z bakłażanem i suszonymi pomidorami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

poniedziałek, 07 czerwca 2010


Przepis pochodzi z książki s. Anieli Gareckiej „Anielska kuchnia siostry Anieli”.

Spodobało mi się połączenie kalafiora i świeżych pomidorów. Zupa bardzo smakowała mojej córeczce, szczególnie kalafiorki, które pierwszy raz jadła.


Składniki:

1 kalafior

½ szkl ryżu

3 pomidory

10 szt ziela angielskiego

3 liście laurowe

oregano suszone i świeże do posypania zupy

zioła prowansalskie

1 łyżka masła pietruszkowego

sól, pieprz



Wykonanie:

Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w kostkę. Ryż, przyprawy i pomidory zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać kalafior podzielony na różyczki i gotować jeszcze 7-10 min. Dodać masło. Podawać ze świeżymi listkami oregano.

Zupa kalafiorowo - pomidorowa

Tagi: ryż zupa
08:09, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (12) »
niedziela, 06 czerwca 2010

 

 

To masło głównie dedykowane jest mojej córeczce, bo jej głównym i ulubionym pożywieniem jest chleb z masłem. Znalazłam więc kolejny sposób by przemycić jej trochę żelaza, którego ciągle ma za mało.

 

Składniki:

½ kostki dobrego masła niesolonego

pęczek natki pietruszki

 

Wykonanie:

Pietruszkę rozdrabniamy w malakserze, dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy.


masło pietruszkowe

piątek, 04 czerwca 2010
 


Zaintrygowało mnie dodanie mięty do zupy pomidorowej, które zobaczyłam u mężczyzny.

Postanowiłam spróbować. Oprócz świeżej mięty, przed podaniem do każdej porcji dolewałam na wierzch łyżkę syropu miętowego.


Składniki:

wywar warzywny (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, cebulka, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie 10 szt, liść laurowy 3szt)

2 słoiczki koncentratu pomidorowego

100 ml jogurtu naturalnego

pieprz, sól, chilli, cukier

świeża mięta + syrop miętowy

ser żółty


Wykonanie:

Wywar gotujemy ok 30 min. Dodajemy koncentrat, jogurt i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku. Podajemy ze startym serem i miętą.

Zupa pomidorowa z miętą

16:04, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (8) »
czwartek, 03 czerwca 2010

 

Od 6 miesiąca.

 

Składniki:

1 łyżka soku z surowego buraka (z sokowirówki)

1 łyżeczka siekanej natki pietruszki

5 miarek kaszki mleczno -jęczmiennej

 

Wykonanie:

Kaszkę mieszamy z natką, ciepłą wodę z sokiem z buraka. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy.

kaszka z dodatkami

 

środa, 02 czerwca 2010

To jeden z moich ulubionych sposobów przygotowywania mięsa do pieczenia. Minimum pracy – maksimum smaku.


Składniki:

surowy schab wieprzowy

sól

duża ilość cynamonu – ok 2 czubatych łyżeczek


Wykonanie:

Surowe mięso natrzeć solą i cynamonem, włożyć do rękawa do pieczenia i zostawić na dobę w lodówce. Po tym czasie przełożyć gotowe mięso (w rękawiedo pieczenia) do blaszki, przykryć folią aluminiową i wlać do blachy z mięsem ok pół szkl wody by parowała podczas pieczenia. Piec ok godziny w 200st.

Pieczony schab cynamonowy

poniedziałek, 31 maja 2010
 


Miałam ochotę na muffinki, a tak mi zalegała w lodówce cytryna. Potem sięgnęłam do szafki po własnoręcznie robiony aromat cytrynowy (spiryt plus skórki cytrynowe) i okazało się, że została z niego woda cytrynowa, więc jak nic wyszły babeczki pod tytułem „sprzątanie lodówki”. Ale jakie pyszne wyszły! MNIAM !


Składniki:

½ szkl mleka kwaśnego (tylko takie znalazłam w lodówce:)

½ szkl wody cytrynowej (patrz wyżej w opisie co to za twór)

1 jajko

1/3 szkl oleju

1 cytryna

250g mąki

150g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Cytrynę obrać, pokroić w kosteczkę. Wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć. Wylać do foremek. Piec ok 20-25 min.

Muffinki cytrynowe

Tagi: muffinki
13:58, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (15) »
niedziela, 30 maja 2010

Buszując ostatnio w poszukiwaniu nowych pozycji do mojej kolekcji książek o szerokim pojęciu kulinarnym :) natknęłam się na

 „Leksykon sztuki kulinarnej” Karla Ducha

wydany przez Wydawnictwo M

.

Leksykon sztuki kulinarnej Karl Duch

.

Od długiego czasu poszukiwałam leksykonu pojęć kulinarnych, bo czasami z czystej ciekawości lubię sobie wiedzieć co dane hasło oznacza :)

Tutaj trochę zbił mnie z tropu podtytuł „Międzynarodowa kuchnia hotelowa i restauracyjna”. Trochę obawiałam się, że to słownik dla profesjonalistów, którzy posiadają już sporą wiedzę w temacie by móc się nim posługiwać. Na szczęście pozytywnie się rozczarowałam. Książka jest dla każdego pod warunkiem, że kulinariami się interesuje i choć trochę miał z nimi do czynienia, gdyż przepisy w niej zawarte podane maja jedynie składniki (bez ich ilości) oraz technikę wykonania. Myślę, że każdy kto ma fantazję i jako takie obycie w łączeniu składników oczywiście spokojnie sobie z przepisami poradzi.

Co jest fajne to nazwy podane 7 językach.

leksykon

 

Leksykon podzielony jest na części:

I Słowniczek wyrażeń fachowych

II Historyczne nazwy potraw

III Miary i wagi

IV Tablice przeliczeniowe

V Hasła (ta część stanowi 80% zawartości leksykonu)

-Produkty podręczne

-Sosy

-Zupy

-Kuchnia na zimno

-Przekąski na ciepło

-Potrawy z jaj na ciepło

-Ryby, skorupiaki, mięczaki

-Mięso

-Drób

-Dziczyzna i inne ptactwo

-Warzywa, owoce, strączkowe, grzyby

-Dodatki

-Przybrania

-Desery/dania na słodko

-Dania opalane/płonące

 

875 stron

Tagi: książka
11:01, dorota20w , Książki
Link Komentarze (7) »
sobota, 29 maja 2010

Zostałam zaproszona do zabawy przez Wedelkę do zabawy w 10 zdjęcie.

Wypadło na to - ja z moją córeczką oddające się innemu z ulubionych zajęć - czytaniu :)

10z

Do dalszej zabawy zapraszam:

Olęcruz

Veevaa

JustMyDelicious

08:34, dorota20w
Link Komentarze (11) »
piątek, 28 maja 2010


do lodów, deserów, do wody

słodki i delikatnie miętowy


Składniki

200g gałązek świeżej mięty

1 szkl cukru

2 szkl wody


Wykonanie:

Cukier zalewamy gorącą wodą, gotujemy chwilę aż się rozpuści potrząsając rondelkiem. Dodajemy miętę i gotujemy aż połowa wody odparuje a syrop zgęstnieje.

syrop miętowy

Tagi: mięta syrop
11:24, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (20) »
środa, 26 maja 2010

 

 

W zeszłym roku moja córeczka miała półtora miesiąca w Dniu Matki. Mój mąż śmiał się, że na prezent może mi coś wyhaftować :)

W tym roku ma nieskończone 14 miesięcy :)

Zaskoczona zostałam podwójnie. Raz wczoraj, kiedy oboje w konspiracji zamknęli się w kuchni wyrzucając mnie z niej. Dzisiaj drugi raz, kiedy to z samego rana dostałam najpiękniejsze ciacho na świecie, bo przecież to pierwsze ciasto pieczone, przez moją córkę ( ze znikomą pomocą męża oczywiście :)

Jak zapewne można się domyśleć, wzruszyłam się :)

.

ciasto na dzień matki

.

 

 

 

 

Napiszcie jak wam mija/minął dzisiejszy dzień. Jak wasze pociechy was uhonorowały, lub jak wy wyraziliście miłość waszym mamom :)

 

09:50, dorota20w
Link Komentarze (32) »














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...