piątek, 02 stycznia 2009

 Dojrzałe, masłowe avocado i moja ulubiona musztarda (słodka i ostra) to był strzał w 10 !

Polecam jako przystawkę na karnawałowy czas.


Składniki:

dojrzałe avocado

ulubiona musztarda


Wykonanie:

Awokado przepołowić. Dołek po pestce wypełnić musztardą. Do jedzenia użyć małej łyżeczki ;)

awokado z musztardą na przystawkę

14:52, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (3) »
czwartek, 01 stycznia 2009
 

Znakomite danie obiadowe na przywitanie Nowego Roku !

Zainspirowane przepisem z programu „Nigella feast”

Można powiedzieć, że to danie sushi podobne – więc dla miłośników,w tym również nas – znakomite !


Składniki na 2 osoby:

1 szkl ryżu ugotowanego na sypko

150 g wędzonego łososia

natka pietruszki


sos: po 1 łyżce cukru, octu ryżowego, sosu sojowego, sosu rybnego

po 1 łyżeczce sosu Worcester i musztardy

¼ łyżeczki sambalu



Wykonanie:

Składniki sosu podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia i połączenia.

Na gorący ryż kładziemy plasterki łososia, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki.

l

k

20:07, dorota20w , Ryby
Link Komentarze (10) »
środa, 31 grudnia 2008

Uwielbiam je !


Składniki:

400gr solonych filetów śledziowych

2 jabłka winne

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu

1 łyżka chrzanu




Wykonanie:

Filety wymoczyć w wodzie, pokroić. Jabłka umyć, nie obierać. Jedno z nich zetrzeć na tarce jarzynowej, drugie pokroić w sporą kostkę. Wszystkie składniki połączyć. Zostawić na dobę w lodówce do przegryzienia smaków.

s

k

18:58, dorota20w , Ryby
Link Komentarze (3) »
wtorek, 30 grudnia 2008

Ponieważ uwielbiam rosołki chińskie, a fenkuł znany jest z właściwości mających świetny wpływ na rozkurczenie przewodu pokarmowego, ta wariacja na temat rosołu znakomicie odnajduje się właśnie po świętach, jako danie odświeżające i działające zbawiennie na przeciążone żołądki :)

Przepis mojego pomysłu.


Składniki:

25 dag żołądków drobiowych

1 fenkuł

1 duża marchewka

puszka groszku

pół paczki makaronu sojowego

sos sojowy

kawałek świeżego imbiru, papryka słodka, cynamon, curry, ocet ryżowy, cukier


Wykonanie:

Żołądki drobiowe umyć, pokroić, obgotować we wrzątku, po czym przecedzić, przepłukać wodą i wrzucić do świeżego wrzątku. Gotować ok 10 min. Dodać marchewkę pokrojoną w zapałkę, fenkuł w grubsze piórka, groszek z zalewą, gotować dalej ok 7 min. Wyłączyć. Przyprawić do smaku. Wrzucić połamany makaron sojowy i przykryć przykrywką. Po ok 10 min gotowe.

r

k

18:14, dorota20w , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 29 grudnia 2008

Przepis pochodzi ze świetnej książki Barbary Adamczewskiej „Nowości na talerzu”. Jest pysznym dodatkiem do ciast – szczególnie keksu.



Składniki:

20 dag świeżego imbiru

cukru tyle ile waży imbir po wstępnym obgotowaniu



Wykonanie

Imbir obrać cienko ze skórki, pokroić w talarki lub podłużne plastry. Ugotować w wodzie. po ok 30 min odsączyć. Zważyć i dodać tyle cukru ile waży imbir. I tutaj dwie metody, albo dodać więcej wody i podgotować imbir w syropie, a potem przełożyć do słoiczka z syropem i do lodówki, wówczas imbir jest jędrny, łatwo go pokroić (ja w ten sposób zrobiłam). dryga metoda to do imbiru z cukrem dodać 4 łyżki wody, podgotować aż imbir wchłonie wodę. Przełożyć kawałki imbiru do naczynia z cukrem i obtoczyć go. Przechowywać w suchym słoiku.

i

niedziela, 28 grudnia 2008
 

Lubię keksy, chyba jako jedyna z mojej rodziny. Do tej pory nie miałam żadnego sprawdzonego przepisu w tej kategorii. teraz chyba już mam. Keks wyszedł pyszny. Specjalnie do niego przed świętami smażyłam ogromne ilości skorki pomarańczowej i kandyzowałam imbir.

Przepis pochodzi z książeczki Anny Kłosińskiej „Polskie potrawy na święta i karnawał” (oczywiście z moimi zmianami i udogodnieniami ;)


Składniki:

50 dag maki

¾ szkl oleju np słonecznikowego

1 szkl cukru

4 jaja

cukier waniliowy

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

¼ szkl likieru kokosowego (użyłam likieru zamiast proponowanego w przepisie mleka)

bakalie – ja użyłam tym razem:

ok 6-7 czubatych łyżek pokrojonej w kostkę skorki pomarańczowej

ok 4-5 łyżek pokrojonego w kostkę kandyzowanego imbiru

1 szkl rodzynek sparzonych

¾ szkl orzechów włoskich lekko rozdrobnionych

2 łyżki nasion słonecznika


Wykonanie:

Zaczęłam od ubicia na sztywna pianę białek, następnie dodałam cukier i żółtka nadal ubijając. Przerywamy ubijanie, dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy aż wszystko połączy się w idealnie gładką i puszystą masę. Dodajemy bakalie, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy w 200 stopniach. Polewamy polewą – ja w tym roku zrobiłam białą – migdałową i dekorujemy.

k

k

k

15:38, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (5) »
sobota, 27 grudnia 2008

 

 

 

 

Przepis na Piernik staropolski pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”.

W tamtym roku, pierwszy raz, zrobiłam porcję piernika staropolskiego i włożyłam na miesiąc do lodówki, potem upiekłam i zachwyciłam się.

W tym roku już z premedytacją piekłam ten piernik.

Piernik staropolski jest pyszny, bardzo aromatyczny i długo zachowuje świeżość.

 

 

Składniki:

150g masła

100g smalcu

500g miodu

2 szkl cukru

1 kg maki pszennej

3 jajka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

pół szkl mleka

pół łyżeczki soli

po łyżce mielonych : cynamonu, goździków, imbiru, kardamonu lub 2 paczki gotowej mieszanki przypraw do piernika

 

 

Jak zrobić piernik staropolski:

W rondlu rozgrzewamy miód z cukrem, masłem, smalcem, mlekiem i stale mieszając, podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy piernikowe, sodę, sól i wszystko dokładnie mieszamy.

Do składników suchych wlewamy przestudzoną masę miodowa i wbijamy jaja i dokładnie wyrabiamy ciasto.

Przekładamy w pojemnik (najlepiej szklany z przykrywką) i wkładamy do lodówki na dolna półkę.

Ciasto powinno leżakować ok. 2-4 tygodni.

 

 

 

 

Piernik staropolski dojrzewający

 

Pieczenie ciasta – ok 19-20-21 grudnia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki ok godzinę przed pieczeniem – cieplejsze będzie łatwiej wyjąc z miski.

Po upływie długiego czasu oczekiwania ciasto stało się gęste.

Dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy (najłatwiej zrobić to na silikonowej podkładce do pieczenia lub podsypując odrobiną mąki).

Ciasto wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20-30cm.

Każdy blat pieczemy ok 20 min w 160st – do suchego patyczka.

Studzimy.

Ostudzone 3 blaty piernika kładziemy jeden na drugim przekładając je papierem do pieczenia – obciążamy np. deskami do krojenia i zostawiamy na 2-3 dni by skruszały.

 

 

Piernik staropolski

 

 

 

 

 

 

 

Składanie piernika ok 23 grudnia

Blaty kroimy wzdłuż na pół – wyjdą nam 2 pierniki.

Dwa z 3 blatów piernika smarujemy powidłami śliwkowymi (mi schodzi na całość ok 1 litra powideł) lub np. konfiturą wiśniową/morelową i układamy jeden na drugim.

Pierniki obciążamy i zostawiamy do dnia następnego.

 

Polewa i dekorowanie ok 24 grudnia

Pierniki polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bądź na bieżąco śledź mnie na facebooku, instagramie i twitterze

 

 

 

 

 

 

 

*****     *****

Jesteście fanami piernikowych smaków? Sprawdźcie! :

NA SŁODKO

Piernik bananowy

Piernik marchewkowy

Piernik staropolski

Piernik z dynią

Piernik z gruszkami

Piernik z powidłami śliwkowymi

Ciasto piernikowe z burakiem i amarantusem

Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania

Sernik piernikowy z gruszka na owsianym spodzie

Piernik z automatu do chleba

Grzane piwo – najprostszy przepis

Piernikowe ciasto drożdżowe do odrywania

Miękkie pierniczki

Drożdżowe pierniczki – od razu miękkie, idealne dla dzieci

Lebkuchen – miękkie pierniczki niemieckie

Pierniczki na choinkę

Piernikowe muffinki z żurawiną

Naleśniki piernikowe z białym serem i miodem

Granola piernikowa

Pierniczki – witrażyki

Brownie marchewkowo – piernikowe

 

NA SŁONO

Śledzie z pomarańczami i przyprawą piernikową

Piernikowa pasta sojowa

Pieczona ryba z talarkami ziemniaków

Czerwona kapusta z korzenną nutą

*****     *****

 

 

 

 

 

niedziela, 21 grudnia 2008

Przepis stary jak świat. W mojej rodzinie gości od ponad 10ciu lat, kiedy to dostaliśmy go od Pani Basi – przyjaciółki domu. Po wielu latach postanowiłam z niego skorzystać, dodając oczywiście od siebie co nieco. Po raz kolejny zaskoczył nas swoją znakomitością. Na pewno danie to pojawi się na wigilijnym stole, oraz specjalnie dla mojego taty – miłośnika tych śledzi, na śniadanie w dniu wigilijnego postu.


Składniki:

40 dag solonych śledzi

4 cebule

pół szklanki rodzynek

½ słoiczka koncentratu pomidorowego

1 duża łyżka śmietany (moja inwencja)

2 łyżki cukru

2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (również moje dodatki)


Wykonanie:

Śledzie wymoczyć przez noc w wodzie. Pokroić w paseczki.

Rodzynki sparzyć wodą.

Cebule obrać, poszatkować w piórka, dusić na oleju z dodatkiem masła, aż będzie zupełnie miękka. Dodać rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę i resztę składników, oraz ok ¼ szkl gotowanej wody. Wymieszać. Przekładać śledzie warstwowo lub po prostu wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić do lodówki na dobę.

b

                                                         k

15:51, dorota20w , Ryby
Link Komentarze (7) »
sobota, 20 grudnia 2008
piątek, 19 grudnia 2008

                                                         

Okres adwentu to czas kiedy wypróbowuję nowe i przypominam stare wersje śledzi, by wybrać ok 3 rodzajów na wieczerzę wigilijną.

Dzisiaj prezentuję nowy recepturę, pierwszy raz przeze mnie wypróbowaną. Przepis krzysztofa_wandelta z forum gazetowego. Śledzie smaczne wyszły, ale nie porywające. Najbardziej smakowały nam jako danie obiadowe z ciepłymi ziemniakami i surówką z jabłka i marchewki na słodko.


Składniki:

400gr solonych filetów śledziowych

2 jajka

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

2 łyżki jogurtu

1 łyżka chrzanu

pół szkl rodzynek

sporo poszatkowanej natki pietruszki i koperku



Wykonanie:

Filety wymoczyć w wodzie, pokroić. Jajka ugotować na twardo, posiekać w kostkę. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki połączyć. Zostawić na dzień do przegryzienia smaków.

s

                                  k

16:31, dorota20w , Ryby
Link Komentarze (2) »
piątek, 12 grudnia 2008

                                                                              b

Pomysł na sałatkę również pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne w potrawach”. Jednak z braku jednych składników a posiadaniu innych zmieniłam co nieco a rezultat miło mnie zaskoczył. Sałatka wyszła pyszna.


Składniki:

duży słoik marynowanego selera w plasterkach ( w przepisie oryginalnym był seler gotowany)

2 banany

10 dag wędzonego boczku ( w przepisie była wędzona szynka)

2 jaja na twardo

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki majonezu

pieprz, dól


Wykonanie:

Boczek pokrojony w kosteczkę rumienimy na patelni. Do salaterki wrzucamy odsączony z zalewy seler, pokrojone w plasterki banany, pokrojone w kostkę jajka, poszatkowana natkę, wrzucamy kosteczki boczku. Łączymy z majonezem wszystko, solimy, pieprzymy.

b

22:28, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (3) »
środa, 10 grudnia 2008

                                                              b

Pomysł na danie pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Owoce egzotyczne w potrawach”. Jednak sam przepis został mocno przeze mnie zmodyfikowany :) Opisuję więc moją wersję.

Danie wyszło pyszne, oryginalne w smaku i z pewnością je powtórzymy.



Składniki:

5 plastrów schabu

1 duży banan

1 małe jabłko ewentualnie

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka masła

sól, pieprz



Wykonanie:

Plastry schabu lekko rozbić, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Banana pokroić w plastry, poukładać je na schabie. Zrobić jogurtowe kleksy na bananach. Ja poutykałam jeszcze pomiędzy mięsem małe jabłko pokrojone w kawałki. Wlać do naczynia, pomiędzy mięso 2 łyżki wody. Przykryć wszystko folią aluminiową. Piec ok pół godz w 200 stopniach. Podałam z ryżem, polanym sosem spod mięsa i pieczonymi jabłkami.

b

13:44, dorota20w , Mięso
Link Komentarze (3) »











































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...