środa, 22 października 2008

 Przepis na tą sałatkę o wdzięcznej nazwie znalazłam w książeczce Mai Błaszczyszyn „Dieta życia – jesień”.

Połączenie tych składników zadziwiło mnie. Postanowiłam ją zrobić, choć potem bałam się spróbować ;) Ale kiedy już spróbowałam, wiedziałam, że będę ją często robić.



Składniki:

½ główki białej kapusty ( ja do tej pory robiłam z kapusta pekińską lub z sałatą rzymską i była pyszna),

2-3 jabłka utarte na tarce jarzynowej,

2-3 ogórki kwaszone pokrojone w drobna kostkę,

łyżka majonezu



Wykonanie:

Składniki wymieszać.

s

13:13, dorota20w , Sałatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 21 października 2008

Przepis znalazłam u Atiny_bc wraz ze wspaniałą instrukcją wykonania.

Przepis podaję za nią...

Do nadziania moich bułeczek wykorzystałam dżem brzoskwiniowy oraz budyń migdałowy, do ciasta,by łączyło mi się tematycznie z zapachem migdałowym dodałam suchy mak.

 

 

Składniki na około 12 drożdżówek:
75g masła

250 ml mleka

25g świeżych drożdży

szczypta soli

8 łyżeczek czubatych cukru

500g mąki pszennej

3 łyżeczki suchego maku

 Nadzienie

dżem brzoskwiniowy

budyń migdałowy

Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie.

Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony ciąć prostokąt jak dłoń by miała palce ;) Na każdy nakładać około łyżki nadzienia. Zawijać. Układać na blaszce wysmarowanej masłem lub olejem. Pozostawić ok 0,5 godz do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.

 

b

 

b

22:26, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (10) »
 

Przepis znalazłam wiele lat temu w jakiejś gazecie Bożonarodzeniowej.

Wypróbowałam i zagościł na stałe.


Składniki:

1 litr mleka

6-7 łyżek cukru

aromat migdałowy

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka maki pszennej


Wykonanie:

Jak przy gotowaniu zwykłego budyniu. Mleko nastawiamy, odlewamy trochę. W tym odlanym rozpuszczamy pozostałe składniki. Kiedy mleko zagotuje się, zestawiamy garnek z palnika, wlewamy mieszankę mąk cały czas mieszając. Nastawiamy jeszcze na chwilę na palnik i gotujemy cały czas mieszając.

Podajemy z płatkami migdałów lub z czekoladą :)

b

22:06, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (4) »


To ciasto wymyśliłam sobie, mając jabłka, śliwki,orzechy od teściowej z ogrodu i chęć na cos słodkiego z owocami :)

Wykorzystałam tu podstawowy przepis na coś a la biszkoptowe ciasto. Przy okazji zredukowałam tłuszcze do zera, by było mniej kaloryczne. Wyszło naprawdę pyszne.



Składniki:

4 jajka

1,5 szkl cukru

aromat śmietankowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szkl mąki pszennej

1 szkl wody

6 śliwek

4 jabłka

2 garście obranych orzechów włoskich


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka ubijamy. Teraz dodajemy pozostałe składniki: proszek do piecz, mąkę i wodę i delikatnie mieszamy, by wszystko się wymieszało na gładka masę. Wrzucamy śliwki pocięte w kawałki, jabłka w kostkę i orzechy włoskie. Mieszamy. Przekładamy do blaszki. Pieczemy ok 40 min w 225 stopniach.

c

11:13, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 20 października 2008
 

Świetne smarowidło do bułeczek czy naleśników.

Proporcje owoców są tu według mojego upodobania.


1 kg jabłek

1 kg śliwek

1 szkl cukru


Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Śliwki drylujemy, tniemy na mniejsze kawałki.

Wkładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, wlewamy odrobinę wody i wstawiamy na palnik przykrywając przykrywką. Po krótkim czasie, kiedy owoce puszczą sok, odkrywamy je i na bardzo wolnym ogniu, mieszając, gotujemy, aż odparują i uzyskają odpowiednią konsystencję.

Czasami wybieram wersję z kawałkami owoców, czasami wszystko przecieram przy użyciu ręcznego malaksera.

dżem

miesiąc chleba

Przepis zapożyczyłam od Ireny i Andrzeja.

Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, tak jak lubię i tak jak mi wygodniej :) Wyszły prawie grahamki.

Bułeczki wyszły fajne i wszystkim smakowały.

 

 

 

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki,

3/4 szklanki letniej wody,

1,5 łyżeczki drożdży instant lub 12,5 g świeżych,

1,5 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka soli,

1 jajko,

2 łyżki oliwy z oliwek,

dodatkowo dodałam 1/2 szklanki otrębów pszennych,

oraz 1/4 szklanki nasion lnu.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225° C piekarniku przez 15-17 minut.

kajzerki
niedziela, 19 października 2008

Składniki jakich użyłam: boczek, papryka wszystkie kolory, cukinia, ogórek zielony, cebula, marchewka pokrojon w plasterki, oliwki, brokuł, kalafior, kiełbasa, parówki, ananas ale do niego nie jestem przekonana czy się utrzyma, ziemniak młody cienko

sos:oliwa z oliwek ok.1/3 szklanki,ocet balsamiczny - 2 łyżki,musztarda-3 łyżki, miód-5 łyżek,przyprawa do grilla

Każdego szaszłyka posmarować sosem, pozostawić w lodówce najlepiej na cały dzień. I do piekarnika.

sz

20:29, dorota20w , Mięso
Link Komentarze (5) »

Od początku.

Tylko wyprobowane przeze mnie przepisy !

20:01, dorota20w
Link Komentarze (1) »
1 ... 296 , 297 , 298
 

















































































mytaste.pl Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...