wtorek, 14 grudnia 2010
 


Była rano propozycja świątecznego mięsiwa w postaci rolady z indyka, dla mnie na świątecznym stole nie może zabraknąć również klasycznego chrzanu z buraczkami.


Składniki:

2 korzenie chrzanu

1 kg buraków

sól, cukier

ocet winny cytrynowy Kamis


Wykonanie:

Buraki owijam w folię aluminiową i piekę do miękkości w piekarniku. Zostawiam do ostudzenia a następnie obieram i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Chrzan obieram i również ścieram na tej tarce, od razu skrapiam octem. Mieszam chrzan z buraczkami i przyprawiam do smaku solą, cukrem oraz jeszcze ewentualnie octem. Przekładam do słoika i odstawiam na noc do lodówki by smaki się przegryzły.

Ćwikła z chrzanem

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

16:29, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (8) »
 


Ta rolada była moim kolejnym kulinarnym eksperymentem i wyszła pyszna.

Teraz w sezonie warzyw korzeniowych, mając dostatek głównie ich w lodówce, postanowiłam spróbować. Dodałam też garść suszonych żurawin, które idą u mnie w przedświątecznym okresie jak woda i w które zaopatruję się w hurtowych ilościach na skworcu.com.pl

Efekt naprawdę mnie zadowolił :) Rolada wyszła efektowna pod względem wizualnym – bardzo podobają mi się kolory. Pod względem smaku również jest świetna – mięso indyka dzięki nadzieniu nie jest suche a całość fajnie smakuje.

Świetnie nadaje się na ciepło np. na obiad lub podana na zimno na półmisku na stole czy po prostu do kanapek.


Składniki:

60-80 dag filetu z piersi indyka

3 ząbki czosnku

pieprz, sól

cynamon

25 dag korzenia pietruszki

1 duży ziemniak

1 jabłko

garść suszonej żurawiny

3 łyżki kaszy manny

1 jajko


Wykonanie:

Pietruszkę i ziemniaka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dusimy na patelni pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy lub masła. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy do nich starte jabłko i żurawinę i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, zostawiamy do przestygnięcia, wtedy dodajemy rozkłócone jajko i kaszę manną.

Filet z indyka myjemy, nacinamy wzdłuż na tzw motylka, by uzyskać większą płaszczyznę mięsa i rozbijamy by płat mięsa był cieńszy i większy. Mięso nacieramy solą, pieprzem, oprószamy cynamonem a po wewnętrznej stronie mięsa smarujemy roztartym czosnkiem. Na środek mięsa nakładamy cały farsz i składamy mięso, zaciskając je kilkoma wykałaczkami. Układamy mięso na blaszce, na rękawie do pieczenia stroną z wykałaczkami do dołu, okręcamy rękawem i pieczemy w nim ok 45 min w 200C a potem jeszcze ok 10 min z rozchylonym rękawem by wierzch rolady ładnie się zarumienił.

Rolada z indyka z nadzieniem z korzenia pietruszki i żurawiną

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

poniedziałek, 13 grudnia 2010

Ot taką tartę popełniłam. Pyszna jest, bardzo nam smakuje.

Ciasto jest super – użycie mąki pszennej razowej to był strzał w dziesiątkę.

I wiecie co jeszcze wam wyznam? :) Często mam tak, że sama wymyślam przepisy. Często jest tak, że koncepcja co będę gotować znacznie różni od efektu jaki powstanie. Z reguły w trakcie przygotowywania czegoś dochodzą mi jeszcze różne pomysły. Dlatego niesamowicie mi trudno zrobić zdjęcie składników dania, które wymyślam. Tak było dzisiaj :) Miałam kalafiora, miałam ochotę na tartę, ale nie wiedziałam do końca jaka będzie. I chyba z pół godziny zajęło mi zastanawianie się jakie produkty pokazać :) W końcu i tak przygotowując tartę zapomniałam użyć czosnku :P

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki pszennej razowej

3 łyżki oliwy

pół szkl wody

 

sos:

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

3 szkl mleka

sól, pieprz grubo mielony

2 jajka

 

dodatki:

mały kalafior

mały por lub pół większego

ząbek czosnku

tarta z kalafiorem

 

Wykonanie:

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy na parze 10 minut – tak by został półtwardy.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę tarty.

Pora cienko siekamy i dusimy na maśle z odrobiną oleju.

W rondelku rozpuszczamy masło,dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy szklankę mleka i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się. Wtedy dodajemy pozostałą ilość mleka, sól, sporo pieprzu oraz starty ząbek czosnku i gotujemy cały czas mieszając aż sos stanie się gęsty.

Na ciasto wylewamy sos wymieszany z duszonymi porami i rozkłóconymi jajkami. Układamy w nim różyczki kalafiora.

Zapiekamy 30 minut w 200 stopniach.

tarta z kalafiorem

 

 

 

16:47, dorota20w , Warzywa
Link Komentarze (13) »
niedziela, 12 grudnia 2010

 

Pyszna przystawka, fajnie się prezentująca i bardzo prosta w wykonaniu.

W wersji light polecam zastąpienie majonezu jogurtem – wtedy nadaje się nawet dla dietujących osób.

 

Składniki:

1 nieduży kalafior

25 dag paluszków krabowych

3 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka oliwy

sól

dużo świeżo mielonego pieprzu lub chilli

1-2 cykorie

 

Wykonanie:

Kalafior ugotować na parze (20 minut). Paluszki krabowe obrać z folii, razem z kalafiorem oraz pozostałymi składnikami zmiksować na jednolitą pastę. Z cykorii poobrywać listki, nafaszerować pastą kalafiorowo-krabową i ułożyć na talerzu.

Łódeczki z cykorii z nadzieniem kalafiorowo -krabowym

 

Danie dołączam do mojego świątecznego spisu.

sobota, 11 grudnia 2010

 

Poniżej zebrałam dla was zbiór świątecznych przepisów i inspiracji.

Baner do niego zawiśnie zaraz po prawej stronie na blogu, będzie więc łatwo ten spis znaleźć.

 

Spis będzie się powiększał o nowe przepisy i będzie na bieżąco uaktualniany.

Wspaniałej świątecznej atmosfery wam życzę :)

 

 

PRZYSTAWKI

 



PASZTETY

 

 

 

ZUPY

 

 

 

MIĘSA

 

 

 

RYBY

 

 

 

SURÓWKI, SAŁATKI, DODATKI

 

 

 

CIASTA, DESERY

 

 

 

NAPOJE

 

 

WEGETARIAŃSKIE ŚWIĘTA 

 

 

 

DEKORACJE, ARANŻACJE STOŁU

 

 

Jak zaplanować święta czyli kalendarz co i kiedy przygotować

 

 

12 POTRAW WIGILIJNYCH

 

 



 

SYLWESTER

 

 

 

 

Jadalne prezenty - 50 pomysłów na ręcznie wykonane prezenty



Przyprawa do piernika - jak ją zrobić?  do czego używać?  -   25 propozycji na dania

 

 

20 pomysłów na imprezowe przekąski

 

 

Dania rozgrzewające - 10 propozycji

 

Zupy zimowe - 55 przepisów

 

10 pomysłów na Dietetyczne desery i ciasta

 

Szybkie w wykonaniu kluseczki. Bardzo smaczne.

 

 

Składniki:

150g twarożku naturalnego mielonego

50g musu owocowego (zmiksowanych owoców) np. brzoskwiń, banana

100g mąki

 

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski i mieszać łyżką, aż do utworzenia jednolitego ciasta o dosyć gęstej konsystencji. Nabierać ciasto łyżką i wrzucać na wrzątek. Gotować ok 10 minut.

 

Kładzione kluski serowe o owocowym smaku

piątek, 10 grudnia 2010
czwartek, 09 grudnia 2010
środa, 08 grudnia 2010
wtorek, 07 grudnia 2010








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...