niedziela, 03 października 2010
 


Ponieważ często piekę chleb a lubię za każdym razem odmianę.

Ponieważ ostatnio lubię takie nadziewane chlebki, ciasta.

Ponieważ znów dostałam mnóstwo grzybów od teścia :)

Taki sobie wymyśliłam.

Wyszedł naprawdę przepyszny. Sama tak się do niego dokleiłam, że na kolację zjadłam chyba trzecią część całości :)


Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki tymianku suszonego

250 ml ciepłej wody

20g drożdży świeżych

3 łyżki oliwy z oliwek


Farsz:

50 dag grzybów leśnych

1 por

1 łyżka masła

sól, pieprz świeżo mielony

ząbek czosnku

5 łyżek oliwy



Wykonanie:

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć, łączymy je z mąką, tymiankiem i resztą składników. Ciasto wyrabiamy 10 minut. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Pora drobno szatkujemy, dusimy na maśle z odrobiną oleju. Kiedy będzie miękki dodajemy rozdrobnione grzyby, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Dusimy 20-30 minut. Dodajemy oliwę.

Kiedy ciasto wyrosło, ponownie je szybko zagniatamy, rozwałkowujemy,smarujemy farszem grzybowym i zwijamy formując chlebek. Kładziemy go w natłuszczonej blaszce. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20-30 min.

Tymiankowy chlebek drożdżowy z nadzieniem grzybowym

sobota, 02 października 2010
 


Klasyczny dip meksykański na bazie awokado.


Składniki:

2 duże, dojrzałe awokado

1 pomidor

1 świeża papryczka chilli

½ ząbka czosnku

sok z ½ limonki

sól


Wykonanie:

Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę, miąższ wyjąć łyżeczką do miski, dodać do niego sok z limonki i rozetrzeć widelcem. Do powstałej masy dodać pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, pozbawione pestek, posiekane chilli, wyciśnięty czosnek. Wymieszać, doprawić solą.

Guacamole

 

 

Bardzo smaczne danie, które lubią nie tylko dzieci :)

Dynię podajemy od 6 miesiąca życia.

 

Składniki:

kawałek pieczonej dyni

kaszka bananowa błyskawiczna

 

Wykonanie:

Dynię miksujemy z niewielką ilością ciepłej wody, dodajemy kaszkę, mieszamy i gotowe.

 

kaszka z dynią

piątek, 01 października 2010

 

 

Dynię podajemy dzieciom już od 6 miesiąca życia.

Ze względu na łagodny smak, podaje się ją niemowlętom jako jedno z pierwszych warzyw.

Jest bogata w białko, witaminy: A (beta karoten), B1, B2, B6,PP i C, zawiera dużo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu. Działa odkwaszająco na organizm. Owoc należy do niskokalorycznych. 100g dyni dostarcza zaledwie ok. 15 kalorii.

Pieczenie dyni nie tylko wydobywa jej smak. Ta metoda obróbki sprawia, że dynia nie traci wartości odżywczych.

Bardzo prosty sposób a finałową dynię można nie tylko jeść od razu, ale wykorzystać jako składnik czy bazę do wielu dań.

 

Składniki:

dynia

 

Wykonanie:

Dynię kroimy w kawałki, obieramy ze skórki, myjemy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 15-20 minut w 200 stopniach.

 

pieczona dynia

 

A oprócz konsumowania słonecznej pieczonej dyni, w taki szary dzień jak dziś, kiedy to „w czasie deszczu dzieci się nudzą” gramy, układamy z moją córeczką domino :)

Lubicie?

 

Tagi: dynia
17:50, dorota20w , Dla dzieci
Link Komentarze (14) »

 

 

Dziś Dzień Wegetarianina.

Proponuję zatem troszkę bardziej pracochłonne i czasochłonne danie - hand made cannelloni. Pyszne ! I dla tego efektu warto poświęcić chwilkę :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

2,5 szkl mąki

3 łyżki oliwy z oliwek

szczypta oregano

woda

 

Farsz:

50dag mrożonego szpinaku

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

kostka twarogu

 

Sos:

1 przecier pomidorowy

½ szkl jogurtu naturalnego

½ szkl wody

ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

pieprz, sól

bazylia, oregano

 

 

 

domowe cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

 

Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy, odparowujemy z nadmiaru wody podgrzewając np. na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Przecier, jogurt i wodę mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę, przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawy, wylewamy sos do naczynia żaroodpornego.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą i zagniatamy gęste i elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko, kroimy na prostokąty. Na każdym prostokącie układamy łyżkę szpinaku i kawałek sera, zawijamy w ruloniki, układamy w sosie.

Zapiekamy ok 30 min.

 

domowe cannelloni ze szpinakiem i twarogiem

 

 

 

Spróbujcie też przepisów na :

 

 

Makaron ze szpinakiem i serem feta  Makaron ze szpinakiem i serem feta

 

  Makaron sojowy z tofu i warzywami po chińsku – przepis + film

 

Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem  Makaron z zielonym groszkiem, szpinakiem i parmezanem

 

Makaron ze szpinakiem i owocami morza  Makaron ze szpinakiem i owocami morza

 

Makaron z dynią i owocami morza  Makaron z dynią i owocami morza

 

Makaron z owocami morza  Makaron z owocami morza

 

Makaron z tuńczykiem  Makaron z tuńczykiem

 

Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką  Makaron z białą kiełbasą, brokułem i marchewką

 

makaron z szynka i sosem pomidorowym  Makaron z szynką i sosem pomidorowo-śmietanowym

 

makaron z kiełbasą  Ekspresowy makaron z kiełbasą, papryką i groszkiem

 

makaron z sosem pomidorowym  Makaron z sosem pomidorowym z papryką i świeżymi ziołami

 

makaron z grzybami  Pełnoziarnisty makaron z grzybami i białym winem

 

fasolka szparagowa, łosoś, sos  Makaron z fasolką szparagową i łososiem

 

Makaron z krewetkami  Makaron z krewetkami

 

Szybki makaron z sosem serowym z kabaczkiem  Szybki makaron z sosem serowym i kabaczkiem

 

Canelloni z pieczarkami i jajkiem  Cannelloni z pieczarkami i jajkiem

 

Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą  Makaron z cukinii z sosem pomidorowym i soczewicą

 

Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone  Makaron w sosie cytrynowym – Pasta al limone

 

pasta al pomodoro  Makaron w sosie pomidorowym – włoski przepis

 

makaron wegański  Dietetyczny makaron z brokułami w sosie kalafiorowo-porowym – danie wegańskie

 

Dania dla Studenta  85 pomysłów na Dania dla Studenta

 

Zupa pomidorowa z soczewica i pęczakiem  15 pomysłów na Dania Kryzysowe

 

Gulasz wieprzowy z zielonym ogórkiem  25 pomysłów na letni obiad w pół godziny

11:15, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (11) »
czwartek, 30 września 2010
 


Męskie ciastka? Wymyśliłam sobie z whisky.

Szukając przepisu znalazłam tylko taki, przy którym padłam ( który wydrukowałam mojemu chłopakowi dołączając do ciastek) :)


Przepis na ciasto z whisky ;))

Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky

Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra… prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym, nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy łiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź łiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trójonca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.”
/źródło/


W końcu stworzyłam coś takiego :)


Składniki:

1,5 szkl maki

0,5 szkl cukru

pół kostki masła

4 łyzki whisky


Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Rozwałkować na ok 0,5 cm plasterki. Wycinać ciastka. Ułożyć krążki na wysmarowanej tłuszczem blasze i widelcem odcisnąć na nich kratki. Piec ok 15 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu podawać z whisky :)

ciastka z whisky

18:51, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (20) »

 

 


 

Nasiona quinoa (zwanej też prosem boliwijskim) pochodząz Ameryki Południowej, uważane są za źródło białka bezglutenowego
Zawiera
więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Jest również doskonałym źródłem potasu, cynku, oraz błonnika pokarmowego.
Występują również saponiny, dzięki którym produkty z komosy mogą wykazywać działanie między innymi przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe.

Dodam jeszcze moje pierwsze wrażenia z używania komosy ryżowej. Suche ziarno pachniało mi yerba mate :) po ugotowaniu za to miało bardzo delikatny, orzechowy smak.


Składniki:

1 szkl quinoa

1,5 szkl wody


½ kg mięsa kurczaka

1 kg pomidorów

1 papryka

3 cebule

1 papryczka chilli

sok z ½ limonki

sól

oregano


Wykonanie:

Ziarno komosy płuczemy na sicie (szczególnie jeśli ma być podawana niemowlętom lub małym dzieciom, gdyż łupina jej nasion zawiera niewielkie ilości saponiny, odrobinę rozrzedzającej krew) zalewamy gorąca wodą i gotujemy 15 minut.

Mięso kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Cebulę rozdrabniamy, podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, dodajemy mięso, gotujemy. Pomidory obieramy ze skorki, kroimy w sporą kostkę. Chilli i paprykę oczyszczamy z pestek, szatkujemy. Wszystko dodajemy do garnka z mięsem i cebulą, gotujemy aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy solą, oregano i sokiem z limonki.

 

Quinoa z mięsem i warzywami na ostro po boliwijsku

10:36, dorota20w , Obiad
Link Komentarze (8) »
środa, 29 września 2010

 

Ostatnie brzoskwinie, jakie udało mi się nabyć na targu w ilości znikomej, plus śliwki, których sezon trwa w najlepsze równa się bardzo pyszny dżem :)

 

Składniki:

½ kg brzoskwiń

½ kg śliwek

350g cukru żelującego 3:1

 

 

Wykonanie:

Owoce umyłam, oczyściłam z pestek i bez obierania skórek (i tak fajnie zmiękły) pokroiłam w dużą kostkę (trzeba pamiętać, że przy gotowaniu troszkę się rozgotuje). Włożyłam je do garnka i wymieszałam z cukrem żelującym. Całość gotowałam ok 5 min od momentu zagotowania, delikatnie mieszając. Gorący dżem włożyłam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzowałam słoiki ok 10min.

 

dżem brzoskwiniowy ze śliwkami

wtorek, 28 września 2010


Bardzo bardzo lubię.


Składniki:

1 por

½ kg grzybów

1 świeże chilli

sól, pieprz

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

tymianek


Wykonanie:

Pora drobno szatkujemy, dusimy na maśle z odrobiną oliwy. Kiedy będzie miękki dodajemy rozdrobnione grzyby, przeciśnięty czosnek, poszatkowane chilli bez pestek i przyprawy. Dusimy 20-30 minut. Pastę można zmiksować na zupełną masę lub włączając mikser kilka razy pulsowo by zostały większe kawałki grzybów.

pasta z grzybów leśnych

poniedziałek, 27 września 2010
 


Moi drodzy dzisiaj chciałam was prosić o pomoc dla Kubusia.


Oto co napisała do mnie jego mama:

"Jakub urodził się 24.03.2005 r. z ciężką wadą wrodzoną serca -HLHS-
niedorozwojem lewej komory (oznacza to, że żyje tylko z jedna komorą
serca). Przeszedł dwie operacje- pierwszą gdy miał tydzień, drugą w
wieku siedmiu miesięcy. Niestety w kilka dni po drugiej operacji doszło
u Kuby do zatrzymania akcji serca i na skutek tego niedotlenienia mózgu.
Od tego czasu cierpi na porażenie czterokończynowe ( nie chodzi, sam nie
siedzi, nie przewraca się na boki, nie bawi się rączkami), nie mówi, ma
padaczkę, głęboki niedosłuch obustronny ( nosi aparaty słuchowe), miał
również przez prawie dwa lata założoną rurkę tracheotomijną, przez
którą oddychał; ma także podwichnięte stawy biodrowe.

Kuba potrzebuje intensywnej rehabilitacji, zarówno w domu jak i podczas
turnusów rehabilitacyjnych, które są bardzo drogie i przekraczają moje
możliwości finansowe ( jeden dwutygodniowy turnus to ok.4500 zł).

Szukając róznych mozliwości na pozyskanie  funduszy na rehabilitację
mojego dziecka, natrafiłam na portal DoMore, który przeprowadza zbiórki,
a potem pieniażki wpłaca na konto w fundacji. Również tam umieściłam
apel Kubusia. Teraz potrzebujemy nagłosnic akcję i dlatego pomyślałam,
ze moze możnaby umieścic taką informację na blogu badź na stronie
facebookowej?? Moze czytelnicy dołaczyli by do akcji i pomocy Kubusiowi?
Oto link do akcji Kubusia na DoMore:
http://www.domore.pl/beta/view/strony/cele/116735

O Kubusiu można poczytać na naszym blogu www.mojkubusiek.bloog.pl oraz
na Kuby stronie facebookowej
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Pomoc-dla-Kubusia/160323730645892

Za każdą pomoc będę dozgonnie wdzieczna
Pozdrawiam serdecznie
Hanna Synowiec mama Kubusia

Hanna Synowiec
www.mojkubusiek.bloog.pl

21:54, dorota20w
Link Dodaj komentarz »

 

Bardzo lubię ten sernik oraz kombinację smaku miodu, cynamonu i limonek.

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo efektownie, szczególnie główny składnik tofu wzbudził wiele emocji wśród zaproszonych na imieniny męża gości :)

Ze względu na miodowy spód sernika najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wieczorem, by ciasto miało czas skruszeć i zmięknąć a wszystko przejść swoimi smakami.

Polecam szczególnie wegetarianom :)

 

Składniki:

 

Ciasto:

1,5 szkl mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

6 łyżek oleju roślinnego np. rzepakowego lub z pestek winogron

6 łyżek płynnego miodu

 

Masa serowa:

1 kg tofu

3 łyżki dobrego gatunkowo oleju roślinnego – ja użyłam oleju z orzechów włoskich

6-8 łyżek płynnego miodu

starta skórka i wyciśnięty sok z 3 limonek

2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)

4 łyżki żelatyny lub 3 łyżki płatków agarowych

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrobić (będzie miało konsystencję mokrego piasku). Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy (mi najwygodniej używa się silikonowej). Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Nie wyjmując z tortownicy pozostawić do wystygnięcia.

Tofu osączone z zalewy przekładamy do blendera lub miski i zaczynamy miksować dodając po kolei olej, miód, skórkę i sok z limonek, cukier waniliowy i rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (moim najlepszym sposobem na rozpuszczenie żelatyny jest zalanie jej mała ilością ciepłej wody, rozmieszanie, wstawienie na chwilę do mikrofalówki i znów zamieszanie). Zmiksowaną masę serową próbujemy w smaku i ewentualnie dodajemy więcej miodu lub soku z limonki. Gotową masę wykładamy na upieczone, zimne ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki.

 

korzenno limonkowy sernik z tofu

11:30, dorota20w , Ciasta
Link Komentarze (13) »
niedziela, 26 września 2010
 

Calzone to pizza w kształcie pieroga z farszem w środku (okrągły placek, złożony na pół i sklejony po brzegach), bardzo go lubimy (świetnie nadaje się również jako danie do pracy czy szkoły).

Polecam również Calzone z fasolką szparagową.



Składniki na 3 sztuki:


Ciasto:

500g mąki

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

3 dag drożdży

200 ml ciepłej wody



dodatki:

pomidory

mozarella

bazylia

ser żółty



sos na 3 calzone:

150 ml gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżek oliwy z oliwek

3 starte ząbki czosnku

sól, pieprz świeżo mielony, chilli



Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć, łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość, dzielimy je na 3 części, rozwałkowujemy i znów dajemy ciastu urosnąć, tym razem na żądaną grubość.

Nagrzewamy piekarnik na 180st.

Łączymy wszystkie składniki sosu. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większe kawałki.

Blat ciasta smarujemy sosem po całości zostawiając jednak ok 2 cm od brzegu nieposmarowanego ciasta. Na połowie ciasta układamy pomidory, przekładając je rozdrobnionymi serami, oprószamy bazylią. Składamy na pół jak pieroga i zawijamy brzegi. Calzone przenosimy na podsypaną mąką łopatkę do wsunięcia pizzy lub na blachę podsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min.

calzone z pomidorami















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...