Blog > Komentarze do wpisu

Pilaw z grzybami


pilaw_z_grzybami

 

 

 

 

 

 

 

 

pilaw_z_grzybami

 

 

 

 

 

 

 



Szybki, prosty do przygotowania obiad wegetariański.

Danie jednogarnkowe, sezonowe, tanie i zdrowe, sycące na długo jak to mają w zwyczaju produkty pełnoziarniste.

Świetnie smakuje z dodatkiem surówki, choćby najprostszej jak np. surówka z marchewki.

A co zostanie, pakujemy w słoik i następnego dnia lunch do pracy gotowy.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA PILAW Z GRZYBAMI

Składniki na pilaw z grzybami:

2 cebule

4 łyżki oleju

1 marchew

1 pietruszka

2 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

garstka suszonych grzybów ( ok 10 plasterków)

25 dag pieczarek

pół szkl pęczaku

pół łyżeczki tymianku

pół łyżeczki oregano

garść orzechów włoskich

liść laurowy

sól

pieprz

łyżka masła

2-3 łyżki świeżych posiekanych ziół: np. szczypiorku, koperku, pietruszki

 

 

Jak zrobić pilaw z grzybami:

Suszone grzyby wrzucamy do szklanki, zalewamy do pełna wrzątkiem i odstawiamy.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła (bardzo wzbogaca smak!) i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę.

Pietruszkę i marchew kroimy w drobną kosteczkę, seler naciowy w cienkie paseczki – warzywa podsmażamy z cebulą.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy do cebuli razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liściem laurowym, podsmażamy aż zmiękną.

Do warzyw wrzucamy kaszę, orzechy, tymianek, oregano, grzyby suszone wraz z wodą w której się moczyły, dolewamy dodatkową szklankę wody (jeszcze lepiej bulionu jeśli mamy ).

Całość mieszamy, przykrywamy przykrywką i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.

Przed podaniem mieszamy z posiekanymi świeżymi ziołami.



 

 

 

 

 

 

pilaw_z_grzybami

 

 

 

 

 

poniedziałek, 28 stycznia 2019, dorotasmakuje
Komentarze
2019/01/28 14:13:48
Szczerze Ci się przyznam, że z nazwą tej potrawy spotykam się po raz pierwszy. W zasadzie ta nazwa zachęciła mnie by zajrzeń na Twojego bloga. Grzyby uwielbiam jeść pod każdą postacią ale tj potrawy nigdy nie przyrządzałam. Przepis nie wygląda na zbyt skomplikowany więc na pewno to zrobię.
-
2019/01/29 11:15:28
Kaśka - Pilaw to wschodnia potrawa przygotowywana najczęściej na bazie ryżu lub bulguru. Moja propozycja jest na pęczaku :) Smacznego!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/01/29 11:16:02
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Pilaw z grzybami został dodany do zeszytu:

drugie danie przez natalia_maranda
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/01/29 11:16:12
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Pilaw z grzybami został dodany do zeszytu:

Jednogarnkowe przez awalka
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/01/29 11:16:33
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Pilaw z grzybami został dodany do zeszytu:

posilki przez Renatung
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/02/03 21:23:01
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Pilaw z grzybami został dodany do zeszytu:

Wegetariańskie przez slawomirfalkowski7
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/02/03 21:29:05
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Pilaw z grzybami został dodany do zeszytu:

KASZA RYŻ przez monika1










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...