
Krupnik jaglany ze strączkami - soczewica i fasolką szparagową.
Smaczny, sycący, rozgrzewający, bezglutenowy.
PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY
Składniki na krupnik jaglany:
1 cebula
3 łyżki oliwy
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
5 ziemniaków
1 szklanka fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
2 łyzki soczewicy czerwonej
3 łyżki kaszy jaglanej
sól himalajska
pieprz
pół łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki nasion pokrzywy- opcjonalnie
1 liść laurowy
8 szt ziela angielskiego
Jak zrobić krupnik jaglany:
Cebulę siekamy i szklimy na oliwie.
Do cebuli dodajemy starta na tarce marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w plasterki selera, soczewicę i kaszę.
Zalewamy 1,5l wody.
Dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy przez 20 min.
Dodajemy fasolkę szparagową, pokrzywę kurkumę.
Gotujemy jeszcze 5-10 min.
Doprawiamy do smaku.

Może zainteresować Cię też:
Jak wekować zupy w słoiku
- Zbiór 55 przepisów na zimowe zupy
Zupa krem - 30 przepisów
35 przepisów na jesienne zupy
Zupy na Wielkanoc - przepisy
Chłodnik - przepisy na chłodniki
Zupy - dieta dr Dąbrowskiej
Przepis: Krupnik jaglany został dodany do zeszytu:
Zupy przez anetka901