
Filety śledzia, cebula, cytryny, dobry olej - kilka prostych składników, dzięki którym stworzymy pyszne danie - śledzie cytrynowe na święta.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE CYTRYNOWE
Składniki na śledzie cytrynowe:
pół kg filetów śledzi solonych lub z oleju
3 cebule
2 cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżeczki oregano
olej roślinny ulubiony - np olej lniany lub rzepakowy
1/4 szkl octu winnego z białego wina
Jak zrobić śledzie śledzie cytrynowe:
Jeśli używamy śledzi solonych, zalewamy je zimną wodą i zostawiamy do namoczenia na jakieś 2-3 godziny, sprawdzając czy ich smak już nam odpowiada.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki.
Jedna cytrynę kroimy w plasterki, z drugiej ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki – można użyć surowej cebuli, można jak ja to zwykle robię przelać ją wrzątkiem na sicie – staje się wtedy delikatniejsza w smaku i bardziej lekkostrawna. Można również cebulę zeszklić na oleju.
Cebulę zalewamy sokiem cytrynowym, mieszamy z posiekaną natkę pietruszki i skórka cytrynową.
W słoiku układamy warstwowo cebulę, śledzie, plastry cytryny oprószamy je oregano i tak do wykończenia składników.
Wszystko zalewamy olejem.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na 2-3 dni lub co najmniej na dobę by smaki przegryzły się.

Komentarza nie trzeba publikować.