Blog > Komentarze do wpisu

Roladki z wołowiny pieczone


Roladki z wołowiny pieczone

 

 

 

 

 

Roladki z wołowiny pieczone

 

 

 

 

Roladki z wołowiny pieczone

 

 

 

 

 

 
 

Mam dzisiaj dla Was propozycję dania na świąteczny stół.

Kruche, pyszne roladki z wołowiny a la zrazy nadziewane papryką i marchewką będą wspaniale smakować podane np z brukselką czy pieczonymi ziemniakami.

Do ich przygotowania użyłam udźca wołowego, ale możecie też wybrać rostbef czy ligawę. Za nadzienie posłużyły mi cienkie paseczki marchewki i papryki, ale można też użyć ogórków kiszonych, suszonych pomidorów czy innych ulubionych dodatków.

Każdą roladkę owinęłam w folię i upiekłam, co sprawiło że mięso nie wysuszyło się i pozostało aromatyczne a co najważniejsze ten sposób obróbki sprawia, że danie jest fit i mniej kaloryczne niż zrazy duszone w tradycyjnym sosie.

Do owinięcia roladek użyłam Folii z papierem do pieczenia 2w1 od Jana Niezbędnego, która umożliwia sprytne formowanie pakiecików w dowolny, potrzebny nam sposób. Jedna strona folii pokryta jest silikonowanym papierem do pieczenia, który zapobiega przywieraniu potrawy, druga zaś doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu wspiera proces pieczenia.

Również po upieczeniu, kiedy danie podajemy na stół, roladki owinięte w folię pozostają dłużej ciepłe i smaczne.

Polecam wypróbować przepis!

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA ROLADKI Z WOŁOWINY PIECZONE

Składniki na roladki z wołowiny pieczone ok 8-10szt:

1 kg udźca wołowego

sól

pieprz

ulubiona musztarda

oregano

papryka

marchewka

10 kawałków folii 2 w 1 Jan Niezbędny

 

Jak zrobić roladki z wołowiny pieczone:

Mięso na noc wkładamy do solanki (na 1 litr zimnej wody 1 łyżka soli), dzięki czemu będzie potem bardziej wilgotne i kruche.

Mięso wyjmujemy z solanki, osuszamy, kroimy w plastry (ja pokroiłam w 5 plastrów i każdy przekroiłam na pół, dzięki czemu uzyskałam 10 kawałków).

Każdy plaster rozbijamy młotkiem do mięsa uważając by nie przedziurawić go.

Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i oregano, na każdym rozsmarowujemy łyżeczkę musztardy.

Z jednej strony mięsa układamy cienkie paseczki warzyw, ciasno zwijamy mięso w roladkę a tą owijamy kawałkiem folii, brzegi zakręcamy jak cukierki.

Roladki układamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 30 min w 200st.

 

 

 

 

Roladki z wołowiny pieczone

 

 

 

 

Roladki z wołowiny pieczone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partnerem tej publikacji jest firma Jan Niezbędny.

 

 

jan niezbedny

 

 

 



 



poniedziałek, 10 grudnia 2018, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/12/10 22:51:56
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Roladki z wołowiny pieczone został dodany do zeszytu:

obiad przez kasiaf1991
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/12/12 13:42:36
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Roladki z wołowiny pieczone został dodany do zeszytu:

obiad przez marlena.balinska










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...