Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka pieczona w całości


kaczka_pieczona_w_calosci

 

 

 

 

 

kaczka_pieczona_w_calosci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaczka pieczona w całości - pyszne danie mięsne, które chętnie przygotowujemy na święta, imprezy rodzinne czy okolicznościowe.

Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze.

Jeśli lubicie mięso pieczone z owocami, wypróbujcie przepisy na Kaczkę w pomarańczach czy gęś z jabłkami.

Kaczkę przed pieczeniem warto zostawić na noc w solance - wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne.

 

 

 

PRZEPIS NA KACZKA PIECZONĄ W CAŁOŚCI

Składniki na kaczkę pieczona w całości:

kaczka o wadze 2-2,5 kg

sól

pieprz

zioła prowansalskie

masło

czosnek granulowany

 

 

Jak zrobić kaczkę pieczona w całości:

Przygotowujemy solankę - w odzie w pokojowej temperaturze rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 l wody), w solance zanurzamy gotową, sprawioną kaczkę i zostawiamy na noc.

Kaczkę wyjmujemy z solanki i zostawiamy na kratce by obciekła.

Kaczkę oprószamy przyprawami i układamy w brytfannie (piersiami do góry, skrzydełka zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła.

Kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i piec ok 2-2,5h (w zależności od wielkości kaczki), podlewając w trakcie pieczenia kaczkę wytopionym sosem.



 

 

kaczka_pieczona_w_calosci



sobota, 15 grudnia 2018, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2018/12/22 11:11:35
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Kaczka pieczona w całości został dodany do zeszytu:

dania z drobiu przez ewa.p2
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/02/25 14:36:49
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Kaczka pieczona w całości został dodany do zeszytu:

obiad przez terresa222










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...