Blog > Komentarze do wpisu

Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek


Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek

 

 

 

 

 

Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek

 

 

 

 

Lukier idealny do dekorowania ciasteczek, pierniczków, ciast.

To lukier, który przygotowuje się na bazie białka jaja i cukru pudru.

Jest bardzo łatwy do przygotowania a po wyschnięciu ma ładny, biały kolor, który nie utlenia się i nie wybarwia.

 

 

 

 

PRZEPIS NA LUKIER DO PIERNICZKÓW I CIASTECZEK

Składniki na lukier do pierniczków i ciasteczek:

1 białko jajka

1 szkl cukru pudru

 

 

Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek:

Jajko dobrze umyć, polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.

Białko ubijać na pianę, dodać przesiany(!) cukier puder i ubijać dalej.

Lukier musi być gęsty – najlepiej sprawdzić czy da się zrobić z niego wzorek – w zależności od wielkości jajka – dodać więcej cukru.

Gotowy lukier przełożyć go do rękawa cukierniczego, lub po prostu do sztywniejszej torebki (np. takiej strunowej), zakręcić, odciąć minimalnie rożek torebki i lukrować pierniki.

Polukrowane pierniki pozostawić do całkowitego wyschnięcia.



Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek

 

 

 

 

lukier_krolewski



wtorek, 18 grudnia 2018, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2019/01/23 10:11:16
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Jak zrobić lukier do pierniczków i ciasteczek został dodany do zeszytu:

Dipy & Sosy na zimno przez slawomirfalkowski7










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...