Blog > Komentarze do wpisu

Zupa Ramen - przepis


ramen

 

 

 

 

ramen

 

 

 

 



Zupa Ramen czyli japoński esencjonalny, długo i wolno gotowany wywar z kości, mięsa i warzyw, podany z makaronem, warzywami, mięsem glonami.

Niezwykle smaczny, prosty do przygotowania choć czasochłonny.

 

 

 

 

PRZEPIS NA ZUPĘ RAMEN

Składniki na zupę ramen:

2 porcje rosołowe kurczaka

500g kości wieprzowych lub wieprzowiny z kością

1 cebula

1 por

3 marchewki

2 korzenie pietruszki

1/2 pęczka natki pietruszki

150g korzenia selera

2 łodygi selera naciowego

kawałek ok 2cm korzenia imbiru

1/2 -1 papryczka chili

2 liście laurowe

10szt ziela angielskiego

sól

pieprz

dodatkowo do podania makaron i glony nori

 

Jak zrobić zupę ramen:

Mięso pokroić na części, umyć dokładnie.

Mięso przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (ok 2,5l) zagotować, zebrać szumowiny.

Zmniejszyć ogień, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok dwie godziny.

W tym czasie warzywa obrać (jedną cebulę można zostawić w łupinkach - dodadzą koloru rosołowi), dodać do rosołu. Gotować to wszystko jeszcze godzinę - półtorej.

Doprawić do smaku.

Ramen podawać z makaronem, glonami nori, mięsem i warzywami.



ramen

 

wtorek, 09 października 2018, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: Marzena, *.bcube.co.uk
2018/10/10 23:45:36
W tekscie ma byc 2 lodygi selera naciowego tak?
-
2018/10/11 10:23:13
nie znam takiej, być może nie wyjdzie mi taka jak Pani, ale zapowiada się smakowita :)
-
2018/10/11 17:54:29
Marzena - tak, juz poprawiam, dzięki










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...