Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z bitą śmietaną


szarlotka_z_bita_smietana

 

 

 

 

 

szarlotka_z_bita_smietana

 

 

 

 

 



Szarlotka z bitą śmietaną - ciasto które świetnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje.

Szarlotka z bitą śmietaną - lekka, rozpływająca się w ustach, delikatna, kwaskowa i kremowa w jednym - bardzo polecam wypróbować przepis bo ciasto nie jest trudne do przygotowania.

Sprawdzi się na imprezach i podwieczorkach.

Przepis na dużą blachę.

 

 

 

 

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki na szarlotkę z bitą śmietaną:

biszkopt:

4 jajka

3/4 szkl cukru

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 szkl mąki pszennej

do nasączenia:

sok z połowy cytryny

1/2 szkl szkl wody

warstwa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

1 szkl cukru

2 budynie (po 40g) waniliowe lub cytrynowe

sok z połowy cytryny

bita śmietana:

750ml śmietany 30% - zimnej, z lodówki

3 łyżeczki żelatyny

4 łyżki cukru pudru

kakao do posypania wierzchu

 

 

Jak zrobić szarlotkę z bitą śmietaną:

Biszkopt:

Białka jaj ubijajmy na sztywną pianę ze szczypta soli.

Dodajemy cukier, cały czas ubijamy.

Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze chwilę.

Dodajemy mąki i delikatnie wszystko mieszamy.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki np 30 x 40cm

Pieczemy 30 min w 180st.

Po wystudzeniu biszkopt nasączamy wodą z cytryną.

Masa jabłkowa:

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cukrem, wlewamy 5 łyżek wody oraz sok cytrynowy. Jabłka dusimy przez chwilę aż zaczną się rozpadać.

Do jabłek wsypujemy proszek budyniowy mieszając cały czas. Gotujemy wszystko chwilę (mieszając) aż masa zacznie gęstnieć. Masę studzimy lekko (wtedy jeszcze bardziej zgęstnieje) i wykładamy na biszkopt, rozsmarowujemy równą warstwą i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Bita śmietana:

Żelatynę zalewamy 1/4 szkl zimnej wody, zostawiamy do spęcznienia - wtedy podgrzewamy np. w mikrofalówce aż się rozpuści.

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i miksujemy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną - wykładamy na warstwę jabłek, wyrównujemy.

Ciasto oprószamy kakao przesiewanym przez sito.

Szarlotkę z bitą śmietaną wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny a najlepiej na całą noc.

 

 



 

 

 

szarlotka_z_bita_smietana

 

 

 

 

 

 

 

szarlotka_z_bita_smietana

 

 

 

 

 

 

Partnerem wpisu jest firma Maxwell and Williams.

Porcelana użyta w stylizacji zdjęć pochodzi z kolekcji TINT ze sklepu Maxwell and Willliams Polska

 

axwell and Willliams Polska

 

 

 

 

 



wtorek, 02 października 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/10/02 12:34:02
Ciekawa ta masa jabłkowa z budyniem - muszę wypróbować :)
-
2018/10/05 10:38:34
wygląda pysznie... a jeszcze ta posypka :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...