Blog > Komentarze do wpisu

Sos śliwkowy do mięs i serów


sos_sliwkowy

 

 

 

 

 

 

sos_sliwkowy

 

 

 

 

Zapraszam Was dzisiaj do wypróbowania przepisu na sos śliwkowy - aromatyczny sos słodko - kwaśny z korzenną nutą - idealny jako dodatek do mięs, serów ale też do kanapek, wrapów, burgerów, naleśników.

Mamy w pełni sezon śliwkowy, warto zrobić kilka słoiczków. Taki sos śliwkowy do mięs i serów będzie też fajnym pomysłem na własnoręcznie robiony kulinarny prezent.

 

 

 

 

PRZEPIS NA SOS ŚLIWKOWY DO MIĘS I SERÓW

Składniki na sos śliwkowy do mięs i serów:

3 cebule

2 kg śliwek

4 łyżki przyprawy korzennej - przepis

3/4 szkl cukru

50 ml octu winnego

1 łyżeczka imbiru w proszku

1 łyżeczka soli

2 szczypty chili

pieprz kolorowy

4 łyżki oleju

 

Jak zrobić śliwkowy do mięs i serów:

W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekana cebulę.

Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w połówki lub ćwiartki i dodajemy do cebuli.

Dodajemy pozostałe składniki.

Zagotowujemy wszystko, zmniejszamy grzanie i gotujemy tak aż sos odparuje i  się zagęści.

Sos możemy zostawić w takiej konsystencji z wyczuwalnymi kawałkami śliwek lub zmiksować.

Doprawiamy do smaku.

Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 min.

 

 



sos_sliwkowy

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

sliwki przetwory  Przetwory ze śliwek

 

 

 

 

 

niedziela, 02 września 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/09/02 04:07:31
Świetny przepis :)
-
Gość: Reimon, *.petrus.pl
2018/09/08 10:52:35
Ile słoiczków (małych) będzie z takiej porcji? Pytam orientacyjnie :)
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...