Blog > Komentarze do wpisu

Kaszotto z grzybami


kaszotto_z_grzybami

 

 

 

 

kaszotto_z_grzybami

 

 

 

 

 

 

 



Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na kaszotto, bo danie to uwielbiam.

Ma wiele plusów: jest smaczne, tanie, sycące i jednogarnkowe, proste do przygotowania, zdrowe i można zrobić jego nową wersję z sezonowymi dodatkami w zależności od pory roku.

 

Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam również spróbować kaszotto z innymi dodatkami:

Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi

Kaszotto jęczmienne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kwiatki - propozycja dania dla dzieci

Wiosenne pęczotto z cukinią, porem, ziołami i boczkiem wędzonym

Zupa z jarmużem

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, kiełbasy i dyni

Zupa pomidorowa z kaszą

Kaszotto z bobem, cukinią i kurczakiem

Kasza pęczak z dynią

Zupa z pęczakiem

Kaszotto z czereśniami i wanilią

Kaszotto z tuńczykiem i warzywami

Kasza jęczmienna z daktylami i rodzynkami

 

 

 



 

 

PRZEPIS NA KASZOTTO Z GRZYBAMI

Składniki na kaszotto z grzybami:

250 g kaszy pęczak

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 marchewki

250 g boczku wędzonego

300g grzybów leśnych np prawdziwków, podgrzybków

150 g suszonych grzybów leśnych

ok. 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego

1 liść laurowy

natka pietruszki

mała gałązka świeżego rozmarynu

50 g masła

sól

pieprz

olej

 

 

Jak zrobić kaszotto z grzybami:

Grzyby świeże oczyszczamy, kroimy w paski i obsmażamy krótko na oleju, zdejmujemy na talerzyk.

Na niewielkiej ilości oleju szklimy poszatkowaną cebulę. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, aż wszystkie składniki podsmażą się.

Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę pokrojona w plasterki, posiekane grzyby suszone, rozmaryn i kaszę, podsmażamy chwilkę.

Do kaszy wlewamy partiami bulion i gotujemy mieszając, aż kasza go wchłonie, wtedy dolewamy kolejną porcję. Kiedy kasza zaczyna być miękka, dodajemy do niej grzyby świeże podsmażone, gotujemy dalej.

Kiedy kasza jest już miękka a proces gotowania dobiegł końca (wyłączamy grzanie), do kaszotta dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, doprawiamy do smaku.



 

kaszotto_z_grzybami

 

 

 

 

 

 

 

Zobacz też:

 

przepisy_z_grzybami  Przepisy z grzybami



 

 

 

środa, 26 września 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/09/27 13:29:05
przyznam, że kaszotto to dla mnie zupełna nowość :) chyba warto spróbować










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...