Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe z cukinią - wegańskie


ciasto_cytrynowe_z_cukinia

 

 

 

 

ciasto_cytrynowe_z_cukinia

 

 

 

 

 



Bardzo proste do przygotowania ciasto cytrynowe z cukinią - puszyste, wilgotne, orzeźwiające, słodkie - w sam raz do kawy.

Zamiennikiem jajka jest tu siemię lniane mielone i zaparzone.

Ciasto zrobimy w kilka chwil bez potrzeby używania miksera.

 

 

 

 

PRZEPIS NA CIASTO CYTRYNOWE Z CUKINIĄ

Składniki na ciasto cytrynowe z cukinią:

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl maki kukurydzianej

200g cukinii

0,51 cytryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

3/4 szkl cukru

1 łyżka siemienia lnianego zielonego, zalanego 3 łyżkami wrzątku

1/4 szkl oleju

1/2 szkl wody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

lukier: pół szkl cukru pudru i 2-3 łyżki soku z cytryny

 

 

Jak zrobić ciasto cytrynowe z cukinią:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Do miski wrzucamy startą cukinię, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, ekstrakt waniliowy i skórkę oraz sok cytrynowy - mieszamy.

Dodajemy olej, wodę, siemię lniane, mieszamy.

Powstałe ciasto wylewamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 45 min w 180st.

Studzimy.

Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny, powstałym lukrem polewamy zimne ciasto.



 

 

ciasto_cytrynowe_z_cukinia

 

 

 

 

środa, 22 sierpnia 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/08/22 11:10:14
Parafrazując klasyka: babciu, to jest zajebiste!
-
2018/08/27 13:06:15
Upiekłem ciasto zgodnie z przepisem, przepyszne! Żona była zadowolona!
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...