Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z papryki


pasztet z papryki:

 

 

 

 

 

 

pasztet z papryki:

 

 

 

 

Pasztet z papryki to kwintesencja lata - bogaty w smaku a przy tym wegański, bez nabiału, bez jajek i bez glutenu.

 

 

 

PRZEPIS NA PASZTET Z PAPRYKI

Składniki na pasztet z papryki:

5 ziemniaków ugotowanych

100g ryżu

500g papryki czerwonej lub żółtej

olej

2 łyżki siemienia lnianego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sól

pieprz

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka oregano

 

Jak zrobić pasztet z papryki:

Ryż gotujemy w 1 szklance wrzątku, studzimy.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju aż zmięknie, studzimy.

W maszynce do mięsa lub w malakserze mielimy ziemniaki, cebulę, paprykę, ryż, czosnek.

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia.

Składniki zmielone mieszamy z zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, przyprawami i ziołami.

Masę wykładamy do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam kilku mini keksówek).

Pieczemy w 180st grzanie góra dół. Pierwsze 25 min blacha na najniższym stopniu piekarnika, drugie 25 min wyżej, by opiekł się wierzch pasztetu.

 

 

 





pasztet z papryki:

poniedziałek, 02 lipca 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/07/03 02:25:51
Już dawno nie jadłem ani jednego, ani drugiego :)
-
2018/07/06 15:42:25
Świetny pomysł! Znakomicie wyglądający, a że przepis brzmi logicznie - robimy!
Nota bene - papryka w Polsce dość przystępna (przynajmniej była, kiedy byliśmy ostatnim razem), a wydaje się jakby pomysły na nią były dość ograniczone.
Ten przepis łamie tę tendencję.
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...