Blog > Komentarze do wpisu

Różowe kluski


różowe_kluski

 

 

 

 

 

 

 

różowe_kluski

 

 

 



Różowe kluski śląskie - danie dedykowane dzieciom, ale lubiane i przez dorosłych.

Różowe kluski bo z dodatkiem pieczonego buraka.

Pysznie smakują ze skwarkami, ale również z podsmażoną cebulką czy po prostu skropione dobrym olejem tłoczonym na zimno.

 

 

 

 

 

PRZEPIS NA RÓŻOWE KLUSKI

Składniki na różowe kluski:

500g ugotowanych ziemniaków

1 duży upieczony burak - zobacz jak upiec buraki

1 jajko

mąka ziemniaczana - ok 250g

sól

 

 

Jak zrobić różowe kluski:

Ziemniaki ugotowane i ostudzone oraz buraka, przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa.

Do ziemniaków z burakami dodajemy mąkę ziemniaczaną (masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy i w to miejsce nasypujemy maki ziemniaczanej), jajko, szczyptę soli, wyrabiamy zwarte ciasto.

Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego - w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki.

Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 1 minutę od wypłynięcia na wierzch.



różowe_kluski



środa, 09 maja 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/05/09 17:41:05
Nom, widzę, że samemu można szybko zrobić, pozdrawiam !
-
Gość: zoya, *.ibs.net.pl
2018/05/18 08:01:00
Przepraszam bardzo, ale dedykować to można komuś utwór wiersz, piosenkę itp., a nie kluski.














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...