Blog > Komentarze do wpisu

Jak ugotować groch


jak_ugotowac_groszek

 

 

 

 

 

 

jak_ugotowac_groszek

 

 

 

 

 

 

 



Groch połówki - moczyć, nie moczyć? Jak długo gotować? W jakiej ilości wody gotować groch? Co zrobić by groch był miękki? Jak ugotować groszek by nie wzdymał? Na te pytania odpowiedzi znajdziecie poniżej

 

 

JAK UGOTOWAĆ GROCH

 

Groch suchy połówki można wcześniej moczyć, ale nie trzeba. Niemoczony groch to wstępna oszczędność czasu, ale potem gotuje się dłużej.

Kiedy moczymy groch, gotuje się później krócej, poza tym jeśli wymienimy 1-2 razy wodę w grochu który się moczy, wypłukujemy związki, które potem są odpowiedzialne za wzdymanie a więc taki groszek jest bardziej lekkostrawny.

Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy go tak na kilka minut, wymieniamy w trakcie 1-2 razy wodę.

Namoczony, wypłukany na sicie groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (tyle by woda przykrywała ok 2 cm groch - ten strączek nie potrzebuje wody tyle co fasola, więc nie lejmy zbyt dużo, bo potem zrobi się zupa). Groch solimy, możemy też dodać ulubione przyprawy czy zioła np liść laurowy.

Groch zagotowujemy, zdejmujemy pianę, zmniejszamy granie. Gotujemy ok 25 min dla grochu wcześniej moczonego lub ok 45 min dla grochu suchego - do momentu aż groch zacznie się rozpadać. Groch cały gotujemy dwa razy dłużej postępują ze wszystkim jak wyżej.

 

 



jak_ugotowac_groszek

sobota, 19 maja 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/05/20 02:52:56
A ja od dziecka jestem fanem grochu. Twój blog jest naprawdę inspirujący !
-
2018/05/21 09:39:43
Akurat nie lubię grochu, czekam na inne, bardziej ciekawe przepisy. :)
-
2018/05/23 15:40:03
Niby prosta sprawa a zawsze miałem problemy z ugotowaniem grochu :D
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...