Blog > Komentarze do wpisu

Batoniki owsiane


batoniki owsiane

 

 

batoniki owsiane

 

 

 

 



Proste do przygotowania batoniki owsiane - idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii.

 

 

PRZEPIS NA BATONIKI OWSIANE

Składniki na batoniki owsiane:

1,5 szkl płatków owsianych całych

0,5 szkl mąki

2 łyżki amarantusa ekspandowanego - opcjonalnie

2 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki ziaren słonecznika

garść rodzynek

2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczone

0,33 szkl cukru - najlepiej ksylitolu lub erytrolu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

ok 10 łyżek gorącej wody

 

Jak zrobić batoniki owsiane:

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i olej, mieszamy, wlewamy do suchych składników.

Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na 5-10 min by płatki spęczniały i stały się lepkie (można w razie potrzeby dodać kilka łyżek wody więcej).

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia - blaszkę dopiero wedle tego czy chcemy mieć batoniki wyższe czy niższe - masę dobrze dociskamy zwilżoną wodą ręką.

Pieczemy ok 40 min w 180st.

Lekko przestygły placek, ale nadal ciepły, kroimy ostrym nożem na batoniki.



batoniki owsiane

wtorek, 08 maja 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/05/08 14:56:52
Można je czymś polać?
-
2018/05/09 09:15:13
Super, takie batoniki to w sam raz do pracy :) tylko wydaje mi się że trochę jest z nimi roboty :/








































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...