Blog > Komentarze do wpisu

Włoskie paluszki Grissini - przepis


grissini

 

 

 

 

 

 

 

grissini

 

 



Włoskie paluszki grissini wypiekane z ciasta chlebowego na oliwie. Można przygotować je w klasycznym smaku, lub wzbogacić o zioła np rozmaryn, tymianek albo inne smaczne dodatki - suszon± cebulkę, suszone pomidory itd.

Klasyczna włoska przek±sk± s± paluszki grissini owinięte w szynkę parmeńsk±, ale mog± być też dodatkiem do dipów, sosów, zup czy chrupane solo.

 

 

 

PRZEPIS NA PALUSZKI GRISSINI

Składniki na paluszki grissini:

500g m±ki

50g drożdży ¶wieżych

150 ml wody ciepłej

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli morskiej

dodatkowo zioła np tymianek

 

Jak zrobić paluszki grissini:

W wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce.

Kiedy zaczyn drożdżowy zacznie rosn±ć, wlewamy go do m±ki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od ręki.

Zostawiamy do wyro¶nięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoj± objęto¶ć, wyrabiamy je minutkę.

Kawałki ciasta rozwałkowujemy, tniemy w paski, każdy pasek rolujemy by powstał paluszek.

Grissini przenosimy na blachę wyłożon± papierem do pieczenia.

Pieczemy 15 min w 180st.



 

 

 

 

 

grissini

 

 

wtorek, 17 kwietnia 2018, dorotasmakuje
















































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każd± okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...