Blog > Komentarze do wpisu

Tapioka na mleku kokosowym


tapioka_na_mleku

 

 

 

 

 

tapioka_na_mleku

 

 

Tapiokę znacie? lubicie? co dobrego z niej przygotowujecie?



Perełki tapioki (zwane też granulatem) pozyskuje się z manioku. Produkt jest bezglutenowy, bezsmakowy (przyjmuje smaki składników z którymi jest łączony), lekkostrawny.



Zapraszam na tapiokę na mleku kokosowym - idealny jako deser albo jako śniadanie, dla fanów rafaello i kokosowych smaków.

 

 

 

PRZEPIS NA TAPIOKĘ NA MLEKU KOKOSOWYM

 

Składniki na tapiokę na mleku kokosowym:

1/2 szkl perełek tapioki

1 szkl wody

1 szkl mleka kokosowego - przepis

2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego - pachnącego kokosem

owoce do dekoracji

 

 

Jak zrobić tapiokę na mleku kokosowym:

Perełki tapioki wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, zostawiamy na ok 1/2-1h do namoczenia.

Po tym czasie tapiokę zaczynamy podgrzewać dodając do niej mleko kokosowe, cukier, olej kokosowy.

Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając (uwaga bo szybko przywiera!) do momentu aż tapioka zgęstnieje i stanie się szklista.

Tapiokę przekładamy do miseczek, dekorujemy owocami.

 



 

tapioka_na_mleku

wtorek, 27 lutego 2018, dorotasmakuje
Komentarze
2018/02/27 15:10:56
wspaniała na śniadanie :)
-
2018/03/05 11:20:13
To jedna z lepszych tapiok jakie miałam okazję zjeść :)
-
2018/03/21 11:00:23
Oo bardzo ciekawy przepis, nigdy nie próbowałem Tapioki, muszę koniecznie spróbować tego lekkiego dania w formie deseru.










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...