Blog > Komentarze do wpisu

Kaczka w pomarańczach


kaczka_w_pomaranczach

 

 

 

 

 

 

kaczka_w_pomaranczach

 

 

 

 

 



Kaczka w pomarańczach - pyszne danie mięsne, które chętnie przygotowujemy na święta, imprezy rodzinne czy okolicznościowe.

Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze.

Cytrusy doskonale podkreślają smak mięsa, ale dobrze się z drobiem sprawdzają też jabłka - zobacz przepis na gęś z jabłkami.

Kaczkę przed pieczeniem warto zostawić na noc w solance - wtedy mięso po przygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne.

 

 

 

PRZEPIS NA KACZKA W POMARAŃCZACH

Składniki na kaczka w pomarańczach:

kaczka o wadze 2-2,5 kg

2-3 pomarańcze

sól

pieprz

majeranek

masło

 

 

Jak zrobić kaczka w pomarańczach:

Przygotowujemy solankę - w odzie w pokojowej temperaturze rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 l wody), w solance zanurzamy gotową, sprawioną kaczkę i zostawiamy na noc.

Kaczkę wyjmujemy z solanki i zostawiamy na kratce by obciekła.

Kaczkę oprószamy przyprawami i układamy w brytfannie (piersiami do góry, skrzydełka zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła.

Pomarańcze kroimy w plastry - częścią z nich faszerujemy wnętrze kaczki, częścią obkładamy ptaka.

Kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i piec ok 2-2,5h (w zależności od wielkości kaczki), podlewając w trakcie pieczenia kaczkę wytopionym sosem.



 

 

 

kaczka_w_pomaranczach

 

 

wtorek, 12 grudnia 2017, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/12/20 07:04:56
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Kaczka w pomarańczach został dodany do zeszytu:

przepisy przez laurencja.kurkiewicz










































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...