Blog > Komentarze do wpisu

Sos bolognese


sos_bologniese

 


 

 

 

 

 

sos_bologniese

 

 

 


Klasyczny, włoski sos bologniese na bazie mięsa mielonego, pomidorów, cebuli i czosnku.

Znakomity do spaghetti, lasagne, ale również do innych zapiekanek a nawet kaszy czy po prostu do pieczywa.

Warto zrobić dużą porcję i połowę zamrozić - będzie na szybki obiad!.

 

 

 

PRZEPIS NA SOS BOLOGNESE

Składniki na sos bolognese:

500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego

3 cebule

2 łodygi selera naciowego

kieliszek (150-200ml) białego wina

puszka krojonych pomidorów

200g koncentratu pomidorowego

1 marchewka

3 ząbki czosnku

50 ml oliwy

sól morska

chili

oregano

 

Jak zrobić sos bolognese:

Cebulę i selera kroimy drobniutko - można zmiksować je w blenderze w trybie pulsacyjnym (by nie powstała papka, ale drobno posiekane warzywa).

Cebulę i selera szklimy na oliwie.

Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do cebuli.

Dodajemy mięso i krótko przesmażamy, rozdrabniając je drewnianą łopatką.

Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i 2,5 szkl wody, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, wino i gotujemy ok. 45-60 minut aż sos lekko zredukuje się i zgęstnieje.

Doprawiamy do smaku solą i chili.

 



sos_bologniese

 

 

 

 

Zobacz też:

 

makaron_domowy  Makaron domowy - przepis

 

 

 

poniedziałek, 13 listopada 2017, dorotasmakuje
Komentarze
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/15 13:37:10
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Sos bolognese został dodany do zeszytu:

sosy przez beticygnarowicz
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/15 13:39:17
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Sos bolognese został dodany do zeszytu:

sosy przez maryla.borkowska63
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/17 11:52:28
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Sos bolognese został dodany do zeszytu:

obiad przez gk.kubska
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/18 18:00:00
Witaj Dorota Smakuje!

Przepis: Sos bolognese został dodany do zeszytu:

sosy przez kasia.mao5
-
Gość: Ivy, *.dynamic.chello.pl
2017/11/19 18:24:44
Droga Pani. Prawdziwe Bolognese dusi się półtorej godziny. Mam przepis od teściowej z Bolonii. Zapewniam, że milion razy lepszy. Robi się go z mielonego wołowo - wieprzowego, dodaje SZKLANKĘ wina wytrawnego, oraz koniecznie - pancette...
-
Gość: slawecki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/11/20 10:43:27
Kilka uwag.
Po pierwsze w przepisie brakuje czerwonego wina, po drugie w tego typu sosach zasadą jest, że w pierwszej kolejności przesmażamy mięso, po trzecie im dłużej dusimy tym lepiej, pomidory mają to do siebie, że lubią ciepło, nawet po zerwaniu, wreszcie po czwarte, kroimy seler, a nie selera :)
Pozdrawiam.
-
Gość: dado, *.51-79-r.retail.telecomitalia.it
2017/11/20 11:28:36
Do tego sosu dodaje salsicię a nie panczettę.
-
Gość: Ivy, *.dynamic.chello.pl
2017/11/20 13:16:16
To teraz znajdź salsicie w Polsce. :) Ja mam przepis ponad stuletni :)














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...