Blog > Komentarze do wpisu

Jak mrozić dynię


Jak mrozić dynię

 

 

 

 

 

 

 

Jak mrozić dynię

 

 

 

 



 

Jeśli tylko macie miejsce w zamrażarce, dynię zdecydowanie warto zamrozić!

Dlaczego?

Dynia jest lekkostrawna, zawiera dużo karotenoidów, w tym beta - karotenu oraz przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się, chronią skórę, wzmacniają odporność, mają właściwości przeciwnowotworowe.

Dynię możemy mrozić surową lub upieczoną.

 

 

 

 

JAK MROZIĆ DYNIĘ

Dynia surowa:

Dynię myjemy, kroimy w kawałki, pozbawiamy pestek, obieramy ze skóry.

Dynię możemy pokroić w kostkę (będzie do zup, gulaszy, potrawek) lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (będzie do ciast i babeczek, zup jarzynowych, surówek).

Kostkę dyni wkładamy do torebek strunowych i do zamrażarki, startą dynię możemy porcjować do silikonowych pojemniczków, zamrozić a potem zdjąć pojemniczki i wrzucić do jednej zbiorczej torby i do zamrażarki.

 

Dynia pieczona:

Jak upiec dynię - zobacz post.

Upieczona dynię, możemy pokroić w kostkę, zamrozić na tacce a potem wrzucić do zbiorczej torebki i do zamrażarki (będzie dobra do sałatek i koktajli).

Upieczoną dynie możemy zgnieść widelcem lub zmiksować na mus, ten nałożyć do silikonowych pojemniczków, zamrozić, potem zdjąć pojemniczki i wrzucić do zbiorczej torby i do zamrażarki (będzie dobry do zagęszczania zup, do sosów, do ciast np drożdżowego, do ciasteczek).



 

 

 

 

Jak mrozić dynię

 

 

 

piątek, 03 listopada 2017, dorotasmakuje
Komentarze
2017/11/03 18:10:37
super, przyda się!
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2017/11/12 20:03:42
Witaj Dorota Smakuje!


Przepis: Jak mrozić dynię został dodany do zeszytu:

Do wypróbowania przez Guguuu
-
2017/11/16 17:48:28
Uwielbiam dyniee
-
Gość: Ewa, *.centertel.pl
2017/11/28 20:02:35
Dziękuję.
Nie wiedziałam do tej pory , że można mrozić dynię.
-
2017/11/28 20:57:35
Smacznego!
-
Gość: h_anka, *.proflink.pl
2018/01/29 21:24:13
Dorotko, Ciocia ma duża ilość mrożonej dyni na surowo. jak ją wykorzystac po rozmrożeniu? upiec?
-
2018/01/29 22:14:00
Gość: h_anka - jaka to dynia? rodzaj? obawiam się, że po rozmrożeniu będzie miękka wiec do upieczenia nie bardzo.
Ja swoją dynię dodaję do zup - kremów, szczególnie do pomidorowej, do sosów i gulaszy mięsnych i warzywnych (nawet do potrawki z kurczaka), do bigosu dodawałam i smacznie było a na słodko dodaję do muffinek, do brownie, małe kawałeczki dodaję też do koktajli warzywno owocowych














































































Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów





Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...